logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2023 > UFO-Mail nr. 382

UFO-Mail nr. 385
20. april 2023


Læsetips mellem himmel og jord

Under denne overskrift forsøger vi at udvælge de mest interessante af tidens historier med relation til ufomyten. Der vil forhåbentlig blive gengivet historier af en vis underholdningsværdi og historier, som vi alle kan blive klogere af - måske begge dele samtidig.

Psykologer kan forklare, hvorfor nogle mennesker tror, at de er rumvæsner.
(Illustration: geralt/Pixabay)


Mennesker fra en anden planet

Hvad får nogle mennesker til at konkludere, at de må være fra en anden planet? Det giver videnskab.dk et seriøst bud på i artiklen „Starseeds: Psykologer forklarer, hvorfor nogle mennesker tror, de er rumvæsner“.


Nærobservation er blevet lokalhistorie

Langt de fleste ufointeresserede har hørt om politibetjent Evald Hansen Maarups ufooplevelse. Den fandt sted den 13. august 1970 klokken 22.50 ved Fjelstrup nord for Haderslev og rummede både en bilstandsning, en mystisk lyssøjle og en interessant billedserie optaget med patruljevognens kamera.

Maarups oplevelse er genfortalt utallige gange og ofte upræcist og overdramatiseret. En opmuntrende undtagelse er kapitlet „Flyvende tallerkens lyskegle standsede Haderslev-betjent“ skrevet af Trine Skovlund Jørgensen, arkivar ved Historie Haderslev, og kan læses i bogen Langs fjord og dam - Lokalhistorie omkring Haderslev.

„Langs fjord og dam - Lokalhistorie omkring Haderslev“, 114 sider, velillustreret og indbundet, Forlaget Gammelting 2022. Bogen kan købes her.
(Foto: Kim Møller Hansen)

Trine Skovlund Jørgensens velskrevne artikel om Maarups oplevelse er illustreret med materiale fra SUFOI Picture Library.
(Foto: Kim Møller Hansen)


Masser af gratis ufobøger og ufotidsskrifter

Som UFO-Mails læsere sikkert er bekendt med, ligger mange af SUFOI's udgivelser ganske gratis til download på www.ufo.dk, både bøger og tidsskrifter.

Mange andre ufoforeninger og ufoorganisationer gør løbende det samme, fx Center for UFO Studies (CUFOS), hvor du finder bøgerne her.

Der bliver til stadighed digitaliseret flere ældre ufoudgivelser fra arkiverne. En af ildsjælene i denne tidskrævende proces er Isaac Koi. Blandt de seneste digitale versioner finder man Gray Barkers tidsskrifter Saucerian og Saucerian Bulletin.


SUFOI i Den Røde Pille

„Bag lukkede mure, ned ad hovedgader og lige under internettets overflade findes folk, som ser en helt anden verden end dig og mig.

Mens videnskabsmænd, politikere og mediefolk søger svarene i højloftede haller med tunge bøger og lange reporter, springer det op med anderledes miljøer, der sætter spørgsmålstegn ved de fortolkninger, vi altid har antaget for at være sandheden.

Dine værter Inge Høeg Lauridsen og Otto Troels-Smith forsøger derfor nu at skrubbe deres hjerner rene, ved hver uge at sluge en ny rød pille fyldt med forunderlige og utrolige svar, i håbet om at vågne fra søvnen og se den skjulte sandhed.“

Sådan beskriver podcasten Den Røde Pille sin mission på 24syv.

Lørdag den 15. april kl. 23 var SUFOI's næstformand, Toke Haunstrup, gæst i studiet. Podcasten kan streames på kanalens hjemmeside og hedder Toke er en UFO-buster!.


Ufo-forening har inspirereret til science fiction-film

Det svenske filmkollektiv Crazy Pictures har produceret en næsten to timer lang spillefilm med titlen UFO Sweden, som kan ses på Netflix.

UFO-Sverige og Archives for the Unexplained (AFU) har inspireret folkene bag Crazy Pictures, hvor arbejdet med filmen gik i gang i efteråret 2018 og fik premiere den 25. december 2022.

Se disse fire videoklip om filmen og foreningen UFO-Sverige:

 
 
 



Er der liv andre steder i solsystemet,
så er det her, det skal findes


ESA sætter kurs mod tre af Jupiters måner, der kan gemme liv i 100 kilometer dybe oceaner. Det skriver dr.dk.
(Illustration: ChristianBodhi/Pixabay)



Tilbud på bøger

Køb to af SUFOI's mest populære bøger og spar penge.

Danske X-filer - Forhistorien og UFO'er - Myter og viden er SUFOI's to seneste bogudgivelser. Begge bøger er i A4-format, indbundne og med mange farveillustrationer. Køb bøgerne og forkæl dig selv med mange timers god læsning:

  • Om Danske X-filer - Forhistorien skriver UFO-Sverige: ... „Målet har været at forsøge at få et så fuldstændigt billede af det danske forsvars arbejde med ufo-spørgsmålet, herunder hvordan det blev håndteret over for offentligheden, og hvilke undersøgelser man gjorde af selve fænomenet ... Ole Henningsen er den helt rigtige til at tage sådan en udfordring op. Med mange års erfaring er han en grundig og vidende efterforsker uden forudfattede meninger om det materiale, han beskæftiger sig med. Samtidig har han en kritisk, undersøgende pen, som hjælper læseren med at sætte tingene i deres rette sammenhæng ... indholdet er førsteklasses, og giver et godt billede af, hvordan det danske forsvar og de tidlige danske ufo-grupper forholdt sig til fænomenet“ ...
  • UFO'er - Myter og viden anbefales af Dansk BiblioteksCenter: „... Spændende og flot bog ... Bogen udstråler, at forfatterne har stort engagement og passion for mange af de myter og historier som omgiver UFO'er, og den virker samtidig både saglig og velresearchet. Bogen er velskrevet og layoutet er lækkert udført. De mange flotte fotografier og illustrationer fuldender værket ...“



Vær med til at overvåge nattehimlen

I arbejdet med at søge mulige forklaringer på de observationer, vi modtager i SUFOI, har vi stor hjælp af forskellige hjemmesider med oplysninger om naturlige fænomener. En af dem er stjerneskud.info, som løbende registrerer kraftige meteorer - ildkugler - ved hjælp af automatiske kameraer. Nu er Tobias C. Hinse, forsker ved Syddansk Universitet, i gang med at etablere et nyt, supplerende netværk af kameraer. Læs mere om initiativet og mulighederne for at blive en del af det i denne artikel.

Det er overraskende, hvor meget der sker på himlen, mens man ligger trygt i sengen om natten.

En af måderne til at finde ud af den natlige aktivitet på himlen er at installere et lille lysfølsomt kamera. Det kan være på balkonen, ydervæggen af udestuen, garagetaget eller på redskabsskuret i baghaven. Hvis det er noget for dig, så bliv endelig ved med at læse!

Jeg er uddannet astrofysiker og forsker ved Syddansk Universitet (SDU) i Odense med speciale inden for exoplaneter. Jeg vil her gøre lidt reklame for et lille forskningsprojekt i håb om at komme i kontakt med folk, der er lige så entusiastiske som mig efter at få svar på, hvad der rører sig mellem himmel og jord.

Der er sikkert læsere af UFO-Mail, som også har et ønske om at få afklaret, hvad det nu var, de så på himlen, mens de luftede hunden under aftenens gåtur. Var det et stjerneskud? En satellit? Den Internationale Rumstation ISS? Eller noget helt udenjordisk? Der var jo blinkende lys!

Det kan man gøre noget ved med relativt enkle midler - og alle kan være med.


Bliv del af et Citizen Science-projekt

På SDU har vi „Videncenter for Citizen Science“, som kan oversættes til „Videncenter for Borgerdrevet Forskning“. Her kan den enkelte borger bidrage med helt afgørende videnskabelige målinger indenfor et givent forskningsprojekt.

Hvad er det så for noget med et lysfølsomt kamera? Der findes en forskergruppe i Kroatien og Canada, som har udviklet både hardware (SONY CCD-chip) og software (RMS, open-source) til at installere og drive ens helt eget meteor- eller ildkuglekamera. Projektet er kendt som „Global Meteor Network“. Det er relativt komplekst, men dog alligevel tilpas enkelt, hvis der er hjælp at hente.

Dette foto viser en langtidsoptagelse af nattehimlen med et automatisk kamera. De hvide streger er meteorer, som har været synlige under optagelsen.
(Foto: Tobias C. Hinse)

Det er derfor, jeg planlægger at udvikle og holde jævnlige, praktiske hands on Citizen Science workshop- kurser på SDU, hvor de enkelte skridt i opbygningen af hardware og installationen af software bliver gennemgået indenfor rammerne af en 1-2 dage lang workshop. Med jævnlige kaffepauser selvfølgelig.

Så her har du muligheden, hvis du har lyst til at være med til at bygge et kamera helt fra bunden sammen med andre ligesindede. Udgiften for et enkelt kamera og computer ligger på omkring 4-5 tusinde kroner. Elektriske komponenter i udendørsområdet kører på 12V (PoE) og kan derfor etableres uden en autoriseret el-installatør. Se flere tekniske oplysninger sidst i denne artikel.


Meteorer - og andre fænomener på himlen - registreres vha. automatiske kameraer som disse.
(Foto: Tobias C. Hinse)

Fordelen ved at have mange kameraer kørende rundt omkring i landet er muligheden for nøjagtige målinger (triangulering) af et meteors bane i solsystemet, før det rammer Jordens atmosfære. Jo flere kameraer, desto bedre en banebestemmelse.

Om man kan „fange“ ufoer på den måde, kan jeg ikke love. Men man er da i hvert fald et skridt tættere på at foretage systematiske observationer under meget kontrollerede forhold.

Hvis det fanger din interesse, må du meget gerne kontakte mig på mail: toch(snabel-a)sdu.dk (hvor du erstatter „(snabel-a)“ med det rigtige @).

De første 10-15 frivillige deltagere kunne muligvis danne grundlag for det første Citizen Science-møde her på SDU i Odense, hvor der bydes velkommen til, hvordan man bygger et GMN meteor/ildkugle-kamera.

Jeg håber, at jeg hører fra dig.


De tekniske detaljer

Systemet bygger på en lille, lavenergi Raspberry Pi (RPi) computer, som styrer et enkelt kamera. Operativsystemet er Linux, som kan være lidt afskrækkende for nogen at kaste sig ud - for ikke at nævne de mange kabler, der skal forbindes. RPi-computeren skal have tilgang til internettet igennem WiFi eller Ethernet. For et multikamera (all-sky)-system kan man køre alle kameraer på en enkelt kraftig i7 computer.

Alt foregår automatisk: tænd/sluk ved aften/daggry, detektering af objekter på himlen, billedbehandling/processering af meteorer/ildkugler på den lokale RPi-computer og efterfølgende upload af videnskabelige stjerneskud-/ildkugledata til en server i Canada og Kroatien.

For hver nat bliver der genereret en timelapse-video. Et eksempel kan ses her på istrastream.com (vælg DK, klik på „DK0001“ og derefter „Timelapse Video“ under „Select Archive“).





Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer.



 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog D



UFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2023. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted