logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > Den internationale rumstation spøger på nattehimlen

Den internationale rumstation spøger på nattehimlen

Pludselig får jeg i vestlig retning øje på et hvidt lys, som var det landingslyset fra et fly, komme roligt flyvende UDEN motorlarm.

Sådan indleder en 49-årig observatør sin beskrivelse af det usædvanlige lys, han observerede fra Kolding om natten d. 20. juni 2010. Sammen med en kammerat var han ude og gå en tur i de sene nattetimer. Omkring kl. 03.20 får de i vestlig retning øje på et usædvanligt lys. Om det videre forløb fortæller observatøren:

„Jeg tager min kikkert i anvendelse, men kan intet andet se end det hvide lys, som bliver ved med at være lige skarpt - også efter det har passeret mig i østlig retning - og det gør landingslys på fly i hvert fald ikke. Der var heller ikke andet at se, såsom røde/grønne blinkende lys, som man tit ser på fly. ‚UFO'en’ var ikke højere oppe end de indenrigsfly, som kommer (fra øst) ind over Kolding by om natten for at lande i Billund.“

Observatøren bedømmer den samlede varighed til at være 5-10 minutter.


Langt længere oppe

Det observerede fænomen var dog næppe så langt nede, som observatøren oplevede det. Som SUFOI tidligere har dokumenteret, er det i praksis umuligt at vurdere afstande til lys på nattehimlen. I denne sag skal forklaringen da også søges langt længere væk end området ved Kolding. Og langt længere oppe!

I en højde af omkring 350 km kredser den Internationale Rumstation ISS i sin bane om jorden med en fart på ca. 28.000 km/t. I løbet af bare ét døgn når rumstationen at fuldføre næsten 16 kredsløb om jorden. Rumstationen er resultatet af et samarbejde mellem først og fremmest Rusland, USA, Japan, Canada og en række europæiske lande (heriblandt Danmark). Målt i forhold til størrelsen af tidligere rumstationer er der tale om et gigantisk bygningsværk. ISS udbygges gradvist med nye moduler. Det første modul blev opsendt i 1998, og rumstationen forventes at være fuldt udbygget i slutningen af 2011. Da vil ISS bestå af 16 moduler og dække et fladeareal svarende til en fodboldbane.

Den Internationale Rumstation ISS fotograferet d. 25. marts 2009 med Jorden som baggrund.
Foto: NASA

Den Internationale Rumstation ISS kan, i lighed med satellitter, ses fra Jorden. Rumstationens størrelse gør den dog til et ganske særligt skue. Med en lysstyrke som Venus ses rumstationen som et kraftigt, hvidt lys, der med jævn hastighed bevæger sig hen over sydhimlen i en bane fra vest mod øst.


Kan også ses fra Danmark

I perioder kan Den Internationale Rumstation også ses fra de danske himmelstrøg, hvor den oftest kommer til syne på den sydvestlige himmel og i løbet af nogle minutter bevæger sig hen over den sydlige himmel og forsvinder i en sydøstlig retning.

Den Internationale Rumstation, ISS, fotograferet fra Søllested på Lolland den 26-07-2008 kl. 23.27 DST
Foto: Ole Henningsen
 

En kort videosekvens af ISS på den sydlige himmel optaget fra Søllested på Lolland den 26. juli 2008 kl. 23.27 DST af Ole Henningsen kan ses på YouTube på adressen: http://www.youtube.com/watch?v=PqU_0GjXXt8

Den mandlige observatør fra Kolding er netop en af de mange danskere, som har ladet sig forundre over rumstationens opvisninger på nattehimlen. Observationstidspunktet er sammenfaldende med en passage af ISS, som - set fra Kolding - kom til syne kl. 03:15:31 i en højde af 10 grader over horisonten mod vest-sydvest. I løbet af de følgende 6 minutter bevægede ISS sig hen over den sydlige himmel (nåede en højde af 36 grader over horisonten ved passagen i syd) for til slut at forsvinde kl. 03:21:03 i en højde af 10 grader over horisonten mod øst-sydøst. At der var tale om en observation af ISS bekræftes også af observatørens beskrivelse af lysets udseende, som svarer fuldt overens med hvordan ISS tager sig ud på himlen.


Hvornår kan ISS ses?

Hvis du vil se, hvornår ISS kan observeres fra det sted, du bor, kan du benytte hjemmesiden Heavens Above - se www.heavens-above.com.

 

Begynd med at vælge din geografiske lokalisering under punktet „Configuration“. Du kan vælge lokaliseringen vha. kort, ud fra en database med selve de mindste byer eller ved at indtaste længde- og breddegraden, hvis du kender disse.

Når du har valgt din geografiske lokalisering kan du bl.a. se en oversigt over passager af ISS de kommende 10 dage.


Læs mere om ISS på nettet

Den danske Wikipedia: http://da.wikipedia.org/wiki/Den_Internationale_Rumstation

Den europæiske rumorganisation ESA: http://www.esa.int/esaHS/iss.html

Den amerikanske rumorganisation NASA: http://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/

Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted