logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > Artikler > Anmeldelser og umtaler

Anmeldelser og omtaler

I 1987-88 var Gulf Breeze i Florida centrum for et sandt ufo-hysteri. Tv-hold, avisjournalister og tallerkentroende valfartede til byen for med egne øjne at se de rumskibe, det var lykkedes Ed Walters at tage 38 farvepolaroid-billeder af. Ed Walters' anstrengelser resulterede også i en murstenstyk bog med titlen »The Gulf Breeze Sightings - The Most Astounding Multiple Sightings of UFOs in U.S. History« (William Morrow and Company, Inc., New York 1990).
 
I Japan bliver bøger af og om ufoprofeten George Adamski (1891-1965) genudgivet i en lind strøm, men også andre steder i verden finder man mennesker, der ikke kan slippe tanken om, at den gamle svindler havde regelmæssig omgang med rumbrødre, at hans mange fotografier beviser disse kontakter, og at hans livsfilosofi er original. To nye bogudgivelser vidner om ufoprofetens evige liv i sekteriske kredse: En hollandsk udgivelse, som hylder profetens eviggyldige kosmiske filosofi og forsøger at give den nyt liv, samt en dansk udgivelse, der fremlægger analyser af klassiske Adamski-billeder og hævder, at der er tale om den ægte vare.
Engle, astrologi, spøgelser, samtaler med afdøde, ufoer (forstået som rumskibe med besøgende aliens) og lignende er accepteret som reelt eksisterende af en meget stor del af den amerikanske offentlighed. Denne tro er tilsyneladende ganske upåvirket af naturvidenskabelig undervisning. I medierne er paranormale emner populære og dyrkes i tv-dokumentarer og fiktionsserier, fx X-Files.
Professor Paul Davies' nye bog The Eerie Silence: Are we alone in the universe? blev udgivet 5. marts 2010 og er meget anbefalelsesværdig for alle, der interesserer sig for Search for Extraterrestrial Intelligence (SETI) og ufoer. Bogen er nu blevet anmeldt af Jon Ronson i The Guardian og af Lord Martin Rees i The Times. Det er i særdeleshed værd at læse Davies' kommentarer til ufoer og regeringssløringer (omtalt i kapitel 1).
 
Fortællinger baseret på konspiratorisk og paranoid tænkning bliver stadig mere dominerende i medierne. Det er dog ikke den nyvalgte amerikanske præsidents gøren og laden, der er temaet i Aaron John Gulyas' seneste bogudgivelse, men konspirationsteorier generelt. De har en lang historie i USA og er ofte blevet styrket af afsløringer af rigtige konspirationer og fortielser.
 
„ ... for de ufointeresserede, der ikke er helt inde i ufologiens historie, er denne bog et godt sted at begynde ...“
„Dette er en nøgtern og ærlig historie om Amerikas første store tallerkendille, baseret på mange kilder, herunder tidligere klassificerede regeringsarkiver. Bogen skærer gennem årtiers mystik og forvirring, begyndende med ufobølgen i 1947 og slutter med lanceringen af Project Blue Book i 1952. Afbalanceret og omfattende giver denne historie baggrund, social kontekst og andre værktøjer til at omformulere opfattelser af et kontroversielt emne.“
 
Clas Svahn fra UFO-Sverige har anmeldt første bind i Ole Henningsens bogserie om de danske X-filer.
 
Frederik Dirks Gottlieb - værten fra podcasten Flyvende Tallerken - har skrevet en bog om ufoer til større børn og unge. Det er en bog, som både præsenterer spændvidden inden for ufo-oplevelser og samtidig er en meget personlig fortælling om at lære sin afdøde far at kende gennem den fælles interesse for ufoer.
 
Lockheeds bedste testpilot, Anthony W. LeVier, skulle finde et øde sted, hvor en ny flytype kunne afprøves i al hemmelighed. I to uger blev mere end 50 velegnede ørkenområder i det sydlige Californien, Nevada og Arizona overfløjet og fotograferet. Desværre kunne ingen af stederne opfylde de sikkerhedskrav, som blev stillet af det hemmelige projekts leder, Richard M. Bissell Jr. fra CIA, og flyvevåbnets ansvarlige, oberst Osmond J. Ritland. Heldigvis kom Ritland i tanke om en lille korsformet flyveplads i Nevada – et område han havde overfløjet mange gange i forbindelse med atomprøvesprængninger i området.
 
Area 51 ligger ved en anonym grusvej, der løber gennem den øde, sydlige del af Nevada-ørkenen. Advarselsskilte, overvågningskameraer og et trådhegn konfronterer den besøgende. Det er et ildevarslende sted, der længe har inviteret til spekulationer. Dets primære formål og operationer er omgærdet af mystik og hemmelighedskræmmeri. Det er et højt klassificeret, forbudt område indhyllet i konspirationsteorier, myter og legender. Nogle militærhistorikere hævder, at området alene er dedikeret til testflyvning af eksperimentalfly og opbygning af superhemmelige våbensystemer. Andre bemærker, at stedet knyttes sammen med døde rumvæsner, nedstyrtede ufoer og ikke-jordisk teknologi.
 
Annie Jacobsens bog ! (Orion 2011) spøger fortsat i diverse udgivelser - ikke mindst på grund af hendes brug af en anonym kilde, som fortæller en helt igennem horribel historie om, hvad der styrtede ned i Roswell i sommeren 1947.
Chambers Dictionary of the Unexplained og andre leksikografiske opslagsværker over det mystiske, paranormale og overnaturlige.
Hvorvidt betegnelsen „det uforklarede“ (the unexplained) er hensigtsmæssig, kan diskuteres. Se fx følgende uddrag af sprogforskeren og leksikografen William Frawleys anmeldelse af Chambers Dictionary of the Unexplained (i Dictionaries: Journal of the Dictionary Society of North America, 2008, nr. 29, s. 77-78):
Lederen af The Galileo Project - den israelske videnskabsmand Avi Loeb - og chefen for AARO, Sean M. Kirkpatrick, har bedrevet et videnskabeligt papir, som fortsætter i samme spor som Avi Loebs teori om det interstellare objekt Oumuamua. Læs med her, og få styr på, hvad der egentlig står i papiret, og hvilke ubesvarede spørgsmål det efterlader os med.
Anmeldelse af bogen »Encounter in Rendlesham Forest. The Inside Story of the World's Best-Documented UFO Incident«
Videnskabshistorien er fyldt med eksempler på teorier og behandlingsformer, der på rette tid og sted nød anseelse blandt lærde, men siden blev henvist til historiens skammekrog. Nogle eksempler er fx astrologien, frenologien og homøopatien. En del af det lever imidlertid videre uden for universiteterne som en del af folkebevægelsen „det alternative“.
Anmeldelse af filmen Mars Attacks!
En af forårets store filmbegivenheder, i hvert fald set fra et science fiction synspunkt, var premieren på Tim Burtons film Mars Attacks.
 
Nigel Watsons nye bog Captured by Aliens? - eller rettere den nye udgave af Captured by Aliens?, der oprindeligt blev udgivet af forfatteren selv i 2009, er både fascinerende og irriterende læsning. Udgangspunktet er for så vidt godt nok og yderst vedkommende.
Patrick Huyghe og Dennis Stacy står bag bogforlaget» Anomalist Books«, som bl.a. udgiver bogserien The Anomalist.
Måske kender du nogen, som overvejer at søge astrolog-bistand inden næste jobsamtale? Vil du forhindre en god ven i at bruge en betragtelig formue på homøopatiske produkter? Næste gang du er til en fest, får du måske en borddame eller bordherre, som insisterer på, at holocaust aldrig har fundet sted, at mennesket ikke har gået på Månen, eller at Area 51 skjuler døde aliens i kantinens fryser og videreudvikler rumskibe i underjordiske hangarer. Hvordan håndterer man sådanne situationer?
 
Kort fortalt afliver bogen Saucers af Chris Aubeck myten om, at Kenneth Arnold ufrivilligt kom til at inspirere journalisterne til begrebet flying saucers. Og at det var derfor, rumskibe i populærlitteraturen blev tallerkenformede. Og ufoer fortsat er det i vittighedstegninger.
 
Beretninger om mennesker, der har været i seksuel nærkontakt med aliens eller har været bortført i kortere eller længere tid af små, ondskabsfulde væsner fra det ydre rum, har de seneste 25 år været et populært og tilbagevendende indslag på amerikanske ufo-konferencer. Fremtrædende „forskere“ som Budd Hopkins og David M. Jacobs har igennem mange år scoret honorarer på at gengive en uendelig række af hårrejsende bortførelseshistorier bragt til veje via regressions-hypnose.
UFO's of the First World War: Phantom Airships, Balloons, Aircraft and Other Mysterious Aerial Phenomena er udgivet i et forholdsvis lille paperback format og ser umiddelbart ikke ud af meget – men skinnet bedrager. Med en ret lille skrifttype, en længde på over 200 sider og forholdsvis få illustrationer og afbildninger (alle meget interessante) er der tale om en bog af betydelig substans.
 
Jeg har haft en snak med Clas Svahn om hans nyeste bog om ufoer. Den hedder 700 böcker om ufo, og er i korte træken fortegnelse over og omtale af 700 bøger, som er udgivet om ufoer siden 1908 og frem til i dag.
 
Der er gennem årene sagt og skrevet meget vrøvl om Area 51. Derfor er det forfriskende, når en af de mennesker, som faktisk har været tilknyttet basen, er vidende, velskrivende og stadig er ved sine fulde fem, og skriver en god bog om det sagnomspundne sted i Nevadas ørken. Navnet er Thornton D. Barnes.
 
Tag med på en rejse, der begynder på Extraterrestrial Highway tæt ved Area 51 og ender ved UFO Watchtower, hvor det at lede efter lys på himlen er en spirituel oplevelse, og mød mennesker, som er sikre på, at de har kommunikeret med aliens. Hvordan opstår fortællingerne om disse påståede møder? Og hvordan påvirker de folk?
 
„ ... Det er en udsøgt fornøjelse at sidde med et stort værk som Redemption of the Damned. Bogen viser, hvor langt man kan komme med kritisk kildearbejde, tålmodighed, grundighed og samarbejde, når ufooplevelser skal efterforskes, og hvor varsom man skal være med at overfortolke oplevelser, der ligger langt tilbage i tiden og umiddelbart kan forekomme mystiske og uforklarlige ...“
 
Alle de pæne ord, som blev skrevet om bind 1, kunne gentages om bind 2. Der er ingen tvivl om, at dette to-binds-værk bør ejes af alle, som kan lide seriøst og grundigt efterforskningsarbejde.
 
I den kommende sommer er det 75 år siden, at Kenneth Arnold fra sit privatfly så ni sølvskinnende objekter på en krystalklar himmel, og farmeren Mack Brazel sammen med sønnen Vernon fandt træpinde, aluminiumsfolie, papir og tape på en mark. Førstnævnte begivenhed fandt sted den 24. juni 1947 og fik efterfølgende i tusindvis af amerikanere til at indberette ufooplevelser til myndighederne. Aviserne fyldte spalterne med historier om flyvende tallerkener, og virakken førte til, at det amerikanske flyvevåben blev tvunget til at tage oplevelserne alvorligt og bruge ressourcer på at undersøge dem. Familien Brazels opdagelse af vragrester på marken fandt sted den 14. juni 1947, men blev først kendt af andre den 7. juli, da Mack Brazel tog ind til Roswell og fortalte sheriff George Wilcox, at han måske havde fundet en af de flyvende skriver, som aviserne var begyndt at skrive så meget om. I dag har Brazels historie og ikke mindst mediernes og utallige forfatteres videredigtning på hans fortælling for længe siden overskygget Kenneth Arnolds oplevelse og vil helt sikket blive markeret i Roswell i den kommende sommer, med ufokonferencer og nye bogudgivelser.
 
Ufomyten blev født, da Den Kolde Krig tog form efter afslutningen af Anden Verdenskrig. Denne udvikling er veldokumenteret og grundigt beskrevet, bl.a. i SUFOI's bogudgivelse UFO'er - Myter og viden. Kan vi så stadig lære noget nyt om ufomytens første år? Har vi ikke snart vendt alle sten og belyst emnet fra alle mulige vinkler? Nej, ikke hvis man skal tro James Carrion.
Er vi alene i universet? Eller er livet et universelt fænomen? I 50 år har astronomerne inden for SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) scannet universet for intelligente signaler, men uden positive resultater. I bogen Signatures of Life: Science Searches the Universe forklarer Edward Ashpole de sandsynlige årsager til dette og diskuterer andre muligheder for at finde tegn på liv.
 
Space Oddities er ifølge forlaget udgivet i anledningen af 60-året for opsendelsen af Sputnik 1 og 70-året for Kenneth Arnolds UFO-observation. Den er på 320 tætskrevne sider, hvoraf de 280 udgør selve teksten, medens resten er noter og litteraturhenvisninger. Bogen er uden illustrationer. Kun forsiden prydes af et billede af Mælkevejen i området mellem Svanen, Ørnen og Skytten, hvilket sammen med titlen straks leder tanken hen på en (populær)videnskabelig gennemgang af astronomiens historie.
 
Da jeg for snart ti år siden omtalte Bill Yennes bog Area 51 Black Jets - A History of the Aircraft Developed at Groom Lake, America's Secret Aviation Base, skrev jeg i overskriften „Det bliver ikke meget bedre“, men jo. Nu er den ultimative Area 51-bog faktisk på markedet.
Anmeldelse af bogen »Der var engang et univers«
 
Den 25. juni 1947 offentliggjorde to amerikanske aviser historien om Kenneth Arnolds ufooplevelse dagen forinden. Den 26. juni fulgte hundredvis af amerikanske aviser trop med breaking news leveret af Associated Press på forsiden og udløste historiens største ufobølge.
 
Anmeldelse af bogen »Area 51 Black Jets. A History of the Aircraft Developed at Groom Lake, America's Secret Aviation Base«
Ovenstående citat tilskrives Mark Twain, men kunne lige så godt have været titlen på Benjamin Radfords velskrevne bog America the Fearful - Media and the Marketing of National Panics.
Den 30. juni 1908 eksploderede et eller andet over Tunguska i Sibirien. Det var den største eksplosion af ikke-jordisk oprindelse i nyere tid. Det anslås, at over to tusinde kvadratkilometer russisk taiga blev hærget. Millioner af træer blev væltet, og sporene efter eksplosionen kunne ses i årtier efter.
Vi har tidligere anmeldt „ufo-delen“ af Frederik Dirks Gottliebs nye bog UFO-Mysteriet. Så i denne anmeldelse ser jeg nærmere på den „anden del“ af bogen, som rent faktisk omhandler det største ufomysterium af dem alle. Og det er efter min mening bogens helt store styrke.
„Sandheden om, hvad der faktisk styrtede ned i Roswell, New Mexico, i 1947 forbliver klassificeret. Kun nogle få udvalgte har nogensinde haft adgang til sandheden om, hvad der er blevet kendt som Area 51. Men hvad der skete med vragresterne fra denne nedstyrtning, er indhyllet i et endnu større mysterium. Hvad der begyndte i den højtliggende ørken i New Mexico sluttede på Wright-Patterson, en ultra tophemmelig flyvebase i Dayton, Ohio. De fysiske beviser på ikke-jordisk besøg blev begravet dybt inde på denne nukleare højborg. Men vær forberedt ... det virkelige Area 51 - Wright-Pattersons hangarer - er ved at blive åbnet.“
 
DRTV har lavet en spændende dokumentar om drengen, som hackede sig ind i Pentagon i begyndelsen af 1990'erne for at finde ud af, hvad de vidste om ufoer. Vi hører historien om Danmarks første hacker-sag fortalt af ham, som gjorde det - og dem, som var en del af hans omgangskreds, tilbage hvor modem og BBS'er var „the shit“, og internettet kun var for de store firmaer og universiteterne.
 
Den 17. juni 1943 fik Kelly Johnson USAAF's godkendelse af XP-80-programmet: USA's første jetdrevne jagerfly. Dermed var Skunks Works® født som en helt særlig udviklingsafdeling med det officielle navn Advanced Development Programs (ADP). Skunks Works® kan i juni 2018 fejre sit 75 års jubilæum, og i den anledning er der udkommet et pragteksemplar af en bog med beskrivelse af mere end 80 projekter, der engang var superhemmelige, men som i dag enten er realiseret eller forblevet en drøm.
I april 2013 udkom bogen Alien Mysteries, Conspiracies and Cover-Ups skrevet af den meget kendte, amerikanske ufolog Kevin D. Randle. Jeg har ikke tidligere læst noget af Randle, selv om der ellers skulle have været rig mulighed for det, da han er forfatter til ikke mindre end 80 bøger - de fleste science fiction-historier eller bøger af historisk karakter.
 
Der er forskel på tilgangen til ufomyten i hhv. USA og Europa. Hvor mainstream-ufokulturen i USA betragter observatørernes vidneudsagn som objektive beskrivelser af et fysisk fænomen - sanserne er at sammenligne med et videokamera, der gengiver virkeligheden, som den ser ud - og hvor uidentificerede fænomener gerne fortolkes som rumskibe af møtrikker og bolte (nuts-and-bolts), så hælder toneangivende europæiske ufointeresserede mere til sociologiske, psykologiske og kulturelle forklaringer på ufooplevelserne. Men nu forsøger en række amerikanske ufoskribenter at udfordre den nordamerikanske ufologi og se på ufomyten med nye øjne med udgivelsen af bogen UFOs - Reframing the Debate
De fleste, som i en længere årrække har beskæftiget sig med ufomyten, har formentlig fra tid til anden følt, at tingene kører i ring, dvs. at der ikke altid bliver bygget videre på de erfaringer, som andre har gjort, og at nye, entusiastiske ufointeresserede desværre alt for ofte baserer deres viden på tilfældige hjemmesiders tvivlsomme indhold, gentager fortidens synder, lynhurtigt drager forhastede slutninger om fremmede besøg, konspirationer og lign. og genopfinder eller skaber nye fortællinger ved at kombinere forskellige emner fra ufomyten som fx Roswell, Area 51, MJ-12-dokumenterne, Skinwalker Ranch eller Phoenix-lysene uden at sætte sig ordentligt ind i den historiske baggrund og andres analyser af emnerne.
Forsøger folkene bag podcasten Flyvende Tallerken at manipulere med lytterne? Hvorfor deltager ingen fra SUFOI i Flyvende Tallerken?
Som det vil være mange bekendt, har man siden den 23. november 2020 kunnet lytte til podcastserien Flyvende Tallerken produceret for DR af Firkantede Øjne IVS med Frederik Dirks Gottlieb som både tilrettelægger og vært og astrofysiker Anja C. Andersen som medvært.
 
„... Lad mig slå fast: Dette er ikke en bog om ufoer. Nærmere en bog om de mennesker, som ikke ved, hvad ufoer er, men som forsøger at samle puslespillet. Disse mennesker er UFO-subkulturen, også omtalt som UFO-samfundet, og de er langt mere fascinerende end de mystiske hændelser og genstande, de jager.“
 
Alle, der har børn, kender det formentlig: Børnene ønsker sig et stykke legetøj, der tegner lovende. Æskens farvestrålende billeder lover action, spænding og gode oplevelser. Når plasticdimsen så kommer ud af den flotte indpakning, breder skuffelsen sig. Skidtet skal bruge batterier, som ikke følger med, eller legetøjet er måske af så dårlig kvalitet, at det hurtigt bliver ubrugeligt. Sådan en oplevelse fik jeg, da jeg modtog Frederik Uldalls bog Liv i universet. Besøger det os?, som udkom den 4. september 2012. Mens jeg arbejdede mig gennem bogens 405 sider - som dog er hurtigt læst - og alt for mange noter, fik jeg ret snart en fornemmelse af, at her var ikke tale om et stykke solidt legetøj i en gaveæske, men nærmere en ikke helt frisk fisk pakket ind i en pæn og lødig avis.
 
Endnu en bog fra ufohistoriens måske mest produktive forfatter, Nick Redfern. Denne gang et miks af ufooplevelser, russisk indblanding, Kold Krig, spioner, rygter, formodninger og ubesvarede spørgsmål.
 
Dette spørgsmål vil mange rumskibstroende svare ja til. Der er sådan set ikke noget at diskutere ud fra deres verdensbillede, og de vil også tilføje, at „nogen“ besøger Jorden lige nu. Bogen Aliens vil næppe ændre på denne overbevisning, men den stiller og besvarer en masse spørgsmål, som burde interessere alle, der vender blikket opad og spekulerer på stort og småt mellem himmel og jord.
 
Avi Loebs bog Er vi alene? har undertitlen „Beretningen om det første tegn på intelligent liv i rummet“ og tager udgangspunkt i opdagelsen af et lille asteroide- eller kometlignende objekt, som blev fundet den 19. oktober 2017 af The Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS). Pan-STARRS består af to teleskoper på Haleakala observatoriet på Hawaii, og deres primære formål er eftersøgningen af objekter, der potentielt kan ramme Jorden.
Hvis man er overbevist om, at det amerikanske luftvåben skjuler havarerede rumskibe i hemmelige underjordiske baser, så er UFOs - A Century of Sightings næppe den rette bog for én. Michael D. Hall mener nemlig, at deklassificerede dokumenter fra det amerikanske luftvåben er den bedste kilde til troværdig information om ufoer. Resultatet heraf er et lidt anderledes værk om ufoer.
Den læge læser, som går efter det sensationelle og populære, vil uden al tvivl finde Encounters at Indian Head. The Betty and Barney Hill UFO Abduction Revisited kedelig og tung. Den voksne læser, som er vant til krævende, akademisk litteratur, vil i denne bog finde et længe savnet kommentarapparat til Betty og Barney Hill-sagen, et sandt mesterværk, skrevet af ni meget vidende forfattere.
 
Der står „konstant mennesker på spring for at fodre os med netop deres frygt- og bekymringspassion - hvad enten det handler om det farlige her og nu, de skjulte farer eller den forfærdende fremtid.“
I UFO-Mail nr. 186 gengav jeg i artiklen „Dette frygter amerikanerne“ en landsdækkende meningsmåling udført af det amerikanske Chapman University i Californien. Meningsmålingen handlede om, hvad der spreder frygt blandt amerikanerne.
 
Mennesket har altid været optaget af ideen om en verden uden for vores egen. Forestillingerne er i nyere tid blevet formet af spillefilm, bøger og konspirationsteorier. Bogen „Aliens - Past, Present and Future“ dækker emnet udenjordisk liv fra alle vinkler, fra de tidligste spekulationer for mere end 400 år siden til dagens igangværende søgning efter Jorden version 2.0.
 
Som det fremgår af titlen, handler bogen om et af de senere års største videnskabelige gennembrud: Opdagelsen af planeter i kredsløb omkring andre stjerner end Solen. Den handler således ikke om ufoer, hvis historie fylder mindre end en side, men den bør trods dette have interesse for UFO-Mails læsere.
 
Advarsel: Læsning af denne bog kan være farligt for dit trossystem
Ovenstående er en humoristisk advarsel på bagsiden af bogen Saucers, Spooks and Kooks - UFO Disinformation in the Age of Aquarius. Bagsideteksten fortsætter:„ Adam Gorightly fortæller en fascinerende historie om ikke kun konspirationsteoriernes opståen og de involverede mennesker, men også hvordan bagmændenes følelsesmæssige drivkraft og indre psykologi formede de mærkelige historier - hvilket gør dem stadig mere komplicerede og bizarre. Det er en meget nutidig historieskrivning, der ret præcist forklarer vores tid, fordi bogen illustrerer, hvordan de kræfter, der har ført os ind i nutidens mystiske verden, ligger lige så meget inden i folks hoveder som i verden uden for dem.“
 
„... Der findes virkelig mange interessante, glemte og oversete danske steder, som fortjener at blive besøgt noget oftere, men sjældent bliver det. Ved at inkludere fortællinger fra stort set hele Danmark er forfatteren med til at holde liv i en vigtig del af vores kulturarv og give den nysgerrige lokalturist en ekstra god grund til se mere farverigt på vores lille land ...“
Den amerikanske psykolog og forfatter, Michael Shermer, mener, at det er lettere at tro på absurde ting - såsom parapsykologiske medier, horoskoper og flyvende tallerkener - end at tænke og stille spørgsmål. Forskellen mellem en magiker og et medium er, at magikeren indrømmer, at han bruger tricks, mens det paranormale medium siger, at hans evner gør ham i stand til at læse tanker, forudsige fremtiden eller tale med døde.
Begrebet foo-fightere dukker op mange steder i ufo-litteraturen og er en fast bestanddel i enhver historisk fremstilling. Det synes dog at være et uklart og udflydende begreb. Det beskrives sjældent nærmere, end som et noget, der er observeret under luftkrigen under Anden Verdenskrig. Et noget, der kunne antage sære og vidt forskellige former og kun var dokumenteret ved uklare fotos, der viste alt og intet. Dette var også min indfaldsvinkel, indtil jeg faldt over følgende, nyligt udkomne bog: James Hayward: »2. Verdenskrigs myter og legender«.
 
„Hvad sker der, når historiebøgerne er forkerte? USA's regering ønsker ikke, at du sætter spørgsmålstegn ved deres version af historien fortalt i mere end et århundrede. Men nogle gange udfordrer fakta i deklassificerede dokumenter det, du troede, du vidste.“
 
Jeg ved ikke, hvilken planet Good har opholdt sig på de sidste mange, mange år. Men han lever i en længst forgangen ufologisk tid og burde få sig en internetforbindelse eller læse fx landsmanden dr. David Clarkes bøger og artikler, så han kunne blive opdateret.
 
Hvornår begyndte historierne om nedstyrtede rumfartøjer? Hvad fortæller de tidligste kilder om kontakt med besøgende udefra? Hvor kom disse ideer i det hele taget fra, og hvad siger det om os som mennesker?
 
Stor og flot ufobog fra en entusiastisk samler, der ikke tror på aliens. Jack Womacks bog Flying Saucers Are Real! siger mere om mennesket end om besøgende udefra.
Da jeg første gang så forsiden på Flying Saucers Are Real!, tænkte jeg: „Åh, nej. George Adamski er genopstanden, eller en eller anden tosse begynder helt forfra med romantisk rumbrødresludder.“
Men så snart jeg fik den 1,5 kg tunge bog i hånden og begyndte at bladre, blev humøret straks højt.
To nye udgivelser giver på hver deres måde et glimrende overblik over en paranoid konspirationsverden, som knopskyder i en uendelighed og dagligt får ny næring af internettets anarki. Det er den Det velskrivende og erfarne Steiger-forfatterpars seneste bog, Conspiracies and Secret Societies - The Complete Dossier og That's What They Want You to Think - Conspiracies Real, Possible, and Paranoid skrevet af Paul Simpson.
Area 51 har i 60 år været et gådefuldt sted forbeholdt de få udvalgte. Nu giver en tegneserie alle mulighed for at få et seriøst indblik i Dreamlands dragende historie.
Har du allerede de bedste dansksprogede opslagsværker om mysterier og det paranormale, og vil du gerne udvide mysterie- biblioteket med engelsksprogede titler?
Foråret bød på to nyheder, som fik en del opmærksomhed i pressen: En milliardær donerede 80 mio. kr. til jagt på mars-mænd, og verdens største ufo-blad drejede nøglen om.
 
Vandrehistorier er nok den oversættelse, som kommer tættest på det engelske udtryk Urban Legends, og med undertitlen The Biggest Myths About Space Demystified kan læseren allerede på bogens omslag se, at forfatterens hensigt er at undersøge de mange konspirationsteorier eller vel snarere de mange misforståelser, som finder vej til internettet, hvor selv de mest himmelråbende påstande og myter bliver udråbt som videnskabelige facts.
En supertung perle af mørkt stof med en masse på 100 millioner kg kan have været årsagen til den gigantiske eksplosion, som slog træer til jorden i et område på størrelse med Fyn ved Tunguska i Sibirien den 30. juni 1908.
Hvis du finder det sandsynligt:
  • at en superhemmelig 12-mands gruppe - Majestic-12 - bestående af videnskabsfolk og militærfolk siden tidligt i 1940'erne har kontrolleret ufomyten, indsamlet nedstyrtede rumskibe og fået analyseret døde aliens
  • at MJ-12 dokumenterne er den ægte vare og fortæller sandheden
  • at præsident John F. Kennedy blev myrdet, fordi han ville vide sandheden om ufoerne
  • at fremmed virus findes på Jorden og truer alt liv
  • at Area 51 har et superhemmeligt arkiv med dokumenter, som er endnu mere opsigtsvækkende end MJ-12 dokumenterne
  • at ethvert anonymt vidne skal tages alvorligt, uanset hvor bimlende åndssvag vedkommendes historie lyder.

Og i øvrigt har en svaghed for allehånde konspirationsteorier, så vil du måske have fornøjelse af at læse Alien Viruses: Crashed UFOs, MJ-12, & Biowarfare. Men det kan blive en udfordring at bevare overblikket i denne til tider rodede bog.

 
„Ufoerne er en myte, siger David J. Halperin - men myter er virkelige. Ufoernes magt og fascinationskraft har intet at gøre med rumrejser eller liv på andre planeter. Det handler om os, vores længsler og frygt og især den største frygt af dem alle: slutningen på vores eksistens. Dette er en bog om ufoer, der hæver sig over troen på dem eller afvisningen af dem og i stedet med friske øjne analyserer, hvad ufoerne fortæller os om os selv som enkeltpersoner, som kultur og som art.“
Ufomyten har aldrig savnet pressetække, specielt ikke i perioder hvor der har været lavvande i nyhedsstrømmen. Medierne har igennem årene bragt resultaterne af talrige meningsmålinger om emnet - og specielt om Roswell og uforelaterede konspirationsteorier. Den mest seriøse og videnskabeligt baserede meningsmåling vedr. Roswell har dog endnu ikke fundet vej til medierne. Undersøgelsen er gennemført af Frank Borzellieri som led i hans afsluttende masteropgave på Fordham University i New York.
Flere undersøgelser i Canada viser, at omkring hver tiende canadier mener, at han/hun har haft en ufooplevelse. Med et indbyggertal på ca. 38 millioner skulle der være gode muligheder for at finde dokumentation for ufooplevelser i canadiske arkiver - og det er der bestemt også. Langt over 15.000 er det blevet til siden 1947, og mange af dem er at finde i statslige arkiver og på nettet. Hvad afslører de så? Det sætter Chris A. Rutkowski fokus på i bogen Canada's UFOs - Declassified.
Jorden har siden 1897 jævnligt haft besøg af ikke-jordisk teknologi! Som bevis for dette gennemgår en ny bog 74 ufo-nedstyrtningstilfælde og bakker dem op med en lang række usædvanlige dokumenter, flere af dem fra USA's Nationalarkiv.
Morten Monrad Pedersen har skrevet en let læst bog om, hvorfor så mange mennesker forkaster eller ikke forstår, hvordan videnskaben arbejder for at skabe et vidensgrundlag for samfundet. I stedet begynder de at tro på forkerte ideer eller kaster sig ud i overtroen. Fokus på dette emne er særdeles velkomment. Det er et område, som i høj grad trænger til at blive behandlet. Emnet bliver ofte noget misvisende kaldt for „skeptisk tænkning“ - mens det i realiteten som regel er god, sund realisme.
Der findes pseudovidenskab, vås, videnskabeligt nonsens, og så er der rigtig videnskab. Det giver dr. Massimo Pigliucci glimrende eksempler på i bogen Nonsense on Stilts: How to Tell Science from Bunk.
I henhold til loven om offentlighed i forvaltningen - Freedom of Information Act (FOIA) - har regeringsorganer afklassificeret millioner af dokumenter inden for en lang række emner. Men det mest spændende er naturligvis de dokumenter, som ikke er offentliggjort. Nogle findes ikke, andre „mangler“, og så er der alle de tophemmelige papirer, som agenturer indrømme eksisterer, men som de er fast besluttet på at holde skjult for os.
Kan du godt lide at slappe af med Hollywoods forskellige bud på, hvordan mødet mellem rumvæsner og mennesker kan forløbe?
 
„Hvad skaber ufo-fænomenet? Er det en kommercielt rentabel historie, en illusion med sociale konsekvenser, en religiøs myte eller et egentligt fysisk fænomen? Denne bog undersøger den moderne myte om rumvæsener og ufoer gennem omfattende forskning og indsamlede data. Vi inviterer dig til at møde en forskelligartet gruppe af forskere, forhenværende militæransatte, bortførte, journalister og paranormale forskere fra Nevada, New Mexico og Arizona, som deler deres ekstraordinære historier med os.“
I fantasiens og drømmenes verden har vi, siden H.G. Wells' science fiction-roman War of the Worlds (Klodernes Kamp) udkom i 1898, levet i konstant frygt for at blive invaderet, forulempet eller udslettet af væsner udefra. Selv nutidens bizarre historier om aliens, der bortfører uskyldige jordboere og gør syge ting ved dem, har svært ved at matche science fiction-forfatternes opfindsomhed, når der i første halvdel af 1900-tallet skulle skabes nye fortællinger til et stadigt voksende underholdningsmarked med fans i alle aldre.
Science fiction-film med væsner fra det ydre rum taler til vores frygt og håb - frygten for at blive rendt over ende af en overlegen race, og håbet om at vi ikke er alene i det store tomme intet, men indgår i et universelt, kosmisk broderskab. I nogle spillefilm er de fremmede onde, kolde og skræmmende - i andre gode, nuttede eller måske endda latterlige. World Invasion: Battle Los Angeles er
Science fiction-film med væsner fra det ydre rum taler til vores frygt og håb - frygten for at blive rendt over ende af en overlegen race, og håbet om at vi ikke er alene i det store tomme intet, men indgår i et universelt, kosmisk broderskab. I nogle spillefilm er de fremmede onde, kolde og skræmmende - i andre gode, nuttede eller måske endda latterlige. World Invasion: Battle Los Angeles er klar i spyttet fra første sekund: Kontakt med fremmede kan betyde menneskehedens udslettelse.
Jacques Valles artikel »Manden, der krævede handling« er forordet til Ann Druffels murstenstykke bog om dr. James E. McDonald. Druffel må have arbejdet i mange år på denne bog.
 
Mistænksomhed er medfødt, så vi er alle disponerede for at blive konspirationsteoretikere. Alle er faktisk konspirationsteoretikere - i hvert fald en gang imellem. Alle store hændelser kan spores tilbage til bevidste beslutninger taget af konspiratorer. Vi har alle et behov for at forstå vores omverden, skabe mening og få store og små hændelser sat i system, men nogle ser i overdrevent omfang mønstre og sammenhænge over alt og tegner alt for mange streger mellem prikkerne. For de mest indædte konspirationsteoretikere er den enkle forklaring aldrig løsningen, for der er altid et andet lag, skjulte motiver og hemmelige kræfter, som kan afdækkes. Konspirationsteorier er enkle måder at fortælle komplicerede historier på: De gjorde det! Og vi har alle lov til at være eksperterne, der kan afdække sandheden.
Ufo-entusiaster, konspirationsfans m.fl. hævder ofte, at de emner, som de selv tager dødsensalvorligt, bliver ignoreret af videnskaben. Ignorancen skulle angiveligt skyldes, at videnskabsfolk er bange for deres renomme, frygter at finde „den store sandhed“ og dermed miste fodfæste eller er i ledtog med magthaverne for netop at skjule „den store sandhed“. Intet er dog mere forkert.
Nu får konspirationstilhængerne et særdeles kvalificeret modspil, idet journalist og historiker Ole Retsbo på forlaget Radius har udgivet bogen Konspiration? -»Myter og facts om terrorangrebet d. 11. september 2001«.
Nick Redfern er en meget flittig fuldtidsforfatter inden for alt, hvad der hedder mystik, fortidsgåder, ufomyten, konspirationsteorier og alternative tanker. Mere end 30 titler er det blevet til.
Konspirationsteorier på ufo.dk
På ufo.dk samler vi alle vores artikler og boganmeldelser om konspirationsteorier under kategorien Konspirationsteorier. Her er rigeligt med læsestof at gå på opdagelse i.
 
SUFOI har modtaget følgende mail fra Anders Pedersen, Årslev på Fyn:
Det er godt, at der er nogen som jer, der stiller sig kritisk til ufo-beretninger.
Jeg har for nylig læst „UFOs - Generals, Pilots, and Government Officials Go on the Record“ af Leslie Kean. Her tager hun højtstående folk som gidsel for sin påstand: At der er noget der flyver, som ikke kan forklares!
Det er besynderligt, at ingen af disse - så vidt jeg ved - har taget til genmæle. Jeg tænker at de egentlig er ligeglade med hendes historier, og ikke gider spilde tid med at forholde sig til disse historier fremsat af dette kvindemenneske.
Jeg kunne godt tænke mig at I giver hendes bog et ordentlig skud for boven, så vi kan se at det alt sammen er en myte og noget sludder og vrøvl - en gang ammestuesnak!
 
„Vi befandt os kun 20 sekunder i skyen, inden vi slap ud af den. I omkring fem sekunder havde jeg en underlig følelse af at være vægtløs. Da jeg kiggede bagud, snappede jeg efter vejret, da jeg så tunnellens vægge falde sammen til en smal spalte, som langsomt roterede med uret. Alle vores elektroniske og magnetiske navigationsinstrumenter var ude af drift. Kompasnålen drejede rundt og rundt, selv om flyet fløj lige fremad ...“
Bøger om ufo-myten udkommer i en lind strøm. Langt det meste burde aldrig være blevet udgivet, men heldigvis skiller nogle få bøger sig positivt ud. „UFO Investigations Manual. UFO investigations from 1982 to the present day“ er en af dem, og den er ganske enkelt fremragende!
„Du har forrådt dit ansvar over for videnskaben Allen“, sagde den høje, følsomme, sorthårede mand og bankede med sin hånd på astronomens skrivebord. „Du skulle have tonet rent flag for længe siden!“
Bogen The Man from Mars er den velskrevne historie om det usædvanlige menneske Ray Palmer, der voksede op som en outsider. En voldsom trafikulykke som 7-årig og adskillige efterfølgende komplikationer og mislykkede operationer gjorde ham til en pukkelrygget krøbling på knapt 1 m og 25 cm. I sine unge år frygtede han at blive en ulykkelig „ensom ulv“, men han blev lykkeligt gift, fik tre børn og hans kvikke hoved, livlige fantasi, iværksættertrang og talent for at skrive gav ham en lang karriere som skribent og redaktør inden for science fiction, ligesom han kom til at præge ufomytens udvikling i dens tidlige år.
Mod slutningen af Anden Verdenskrig var der rygter om nazistiske vidundervåben, som ventede på at blive sat ind i de sidste, afgørende kampe. Efterkrigshistorien har vist, at tyske raketforskere og flykonstruktører havde mange spændende og fantasifulde projekter på tegnebordet, men ikke nær så talrige eller eksotiske - endsige realistiske - som rygterne ville vide.
 
... Jeg er faldet i unåde hos MUFON ved at sige, at de er faret vild. Deres motto er den videnskabelige udforskning af ufoer, men man skal lede længe for at finde noget, som er videnskabeligt i denne organisation ...
Hvis man går og grubler over, hvordan den jordklode, vi befinder os på, egentlig er opstået, så kan man finde en del af svarene i den netop udkomne bog Meteoritter, der er skrevet af lektor Henning Haack, Statens Naturhistoriske Museum.

Forfatteren er uddannet geofysiker og samtidig kurator for Danmarks samling af meteoritter på Geologisk Museum. Meteoritterne udnævner han samtidig i bogens undertitel til tidskapsler fra Solsystemets oprindelse..

»MILABS: Military Mind Control and Alien Abduction« er skrevet af dr. Helmut Lammer. Bogen, som blev udgivet på det amerikanske marked af Illuminet Press i april/maj 1999, vil bevise, at nogle af ufo-bortførelserne udføres af militærpersoner.
Filmen skildrer en række uforklarlige begivenheder i den lille amerikanske by Point Pleasant
TV-serien »The X-Files« havde premiere i USA den 10. september 1993. Allerede efter det første år blev de to FBI-agenter Fox Mulder (David Duchovny) og Dana Scully (Gillian Anderson) kult-figurer.
 
Den 24. september 2012 så Jytte Nerløe i Espergærde noget usædvanligt på himlen. Den spændende oplevelse er nu centrum for en glimrende tv-udsendelse produceret af TV2/Lorry. Hør Jytte Nerløe fortælle om sin oplevelse.
 
Dokumentarfilmen The Visit – An Alien Encounter handler om en begivenhed, der aldrig har fundet sted – menneskets første møde med intelligent liv fra rummet. Hvad sker der, når vores selvforståelse som universets centrum udfordres?
 
Ufomyten er rig på konspirationsspekulationer, fantaster, lykkejægere, naive troende og sejlivede rygter. Historierne om de nazistiske flyvende tallerkener rummer det hele. Disse vidunderfartøjer skulle angiveligt være udviklet under Anden Verdenskrig, men kom for sent til at vende nazisternes krigslykke. I nogle versioner af fortællingerne brugte Hitler og andre nazi-spidser disse avancerede fartøjer til at flygte i til en base et sted på Antarktis eller måske på Månens bagside, hvorfra de planlagde et comeback og endnu et forsøg på at erobre verden. Historierne er så åndssvage og bizarre, at mange klogeligt har holdt dem ud i strakt arm. Men ikke Maurizio Verga. Han har brugt en stor del af sit liv på at indsamle og studere alt tilgængeligt kildemateriale og finde svar på spørgsmålene: Hvordan og hvorfor er historierne opstået? Hvem står bag? Og er der skyggen af troværdige fakta i nogen af historierne?
 
Ove von Spaeths nye bog „Tycho Brahes magiske verden. Stjernerne, kongerne, basilisken og hemmelige selskaber“ tager udgangspunkt i hans livslange fascination af denne fantastiske personlighed, der kendes i forskerkredse over hele verden. Danmarks største planetarium hedder naturligvis „Tycho Brahe Planetarium“, og selv på Månen og på Mars bærer fremtrædende lokaliteter nu indlysende nok hans navn.
Erich von Dänikens første bøger i slutningen af 1960'erne og i begyndelsen af 1970'erne var god underholdning for mig og sikkert også for mange andre. I hvert fald solgte hans bøger om fortidsastronauter, dengang også kaldet astroarkæologi, i millionoplag verden over.
 
Den 2. oktober 1942 lettede Bell XP-59 Airacomet fra Edwards AFB. Dermed trådte US Army Air Force ind i jetalderen. I de efterfølgende årtier har hundredvis af jetdrevne amerikanske testudgaver af bombefly og jagerfly fået luft under vingerne. Alle udviklet af flydesignere, teknikere og testpiloter, for hvem fremtiden var lige her og nu - og den havde vinger.
 
Flat Earthers - Conspiracy Culture and Why People Will Believe Anything er en ret god bog. Den ville have været endnu bedre, hvis den havde været to bøger, og i høj grad også, hvis forfatteren havde kigget sig lidt længere omkring end bare USA. Ganske vist er Amerika vel nok konspirationsteoriernes store moderland, men det havde ikke gjort noget, hvis man fik et lidt bredere billede.
 
I slutningen af 2016 begyndte medierne at fortælle, at ansatte på den amerikanske ambassade i Cubas hovedstad, Havana, klagede over bl.a. svimmelhed, problemer med hukommelsen, tab af hørelse og synsforstyrrelser. Inden længe ramte det såkaldte Havanna-syndrom også canadiske diplomater, og senere er der rapporteret tilfælde fra andre steder i verden - et diplomatisk mysterium på tværs af kontinenter. Havana-syndromet har angiveligt ramt mindst 130 personer og gjort mange uarbejdsdygtige, givet høreskader og sågar forårsaget hjerneskader. I dag er det stadig en meget udbredt opfattelse, at diplomaterne udsættes for vedvarende angreb med mystiske „lydvåben“, og at skurkene skal findes i Rusland og Kina.
 
Annie Jacobsen er journalist og skriver for bl.a. Los Angeles Times Magazine. Nu har hun begået sin første bog inden for ufo-genren, hvor man let får ørerne i maskinen, fordi så mange har en mening om emnet, og en del skråsikkert vogter over „sandheden“ - ikke mindst i USA. Og bogen har siden udgivelsen i foråret da også i den grad været genstand for opmærksomhed. Annie Jacobsen har deltaget i nyhedsindslag på større, amerikanske tv-stationer, og bogen er flittigt anmeldt i amerikanske medier - både positivt og negativt. Dertil kommer så en livlig debat i diverse fora på nettet..
 
I 1956 begyndte en broget gruppe at mødes nær Washington, DC. Blandt dem var T. Townsend Brown - en opfinder med interesse for antityngde-teknologi, Morris K. Jessup - ufoefterforsker og forfatter, Clara John - den originale ghostwriter for ufoprofeten George Adamski, og pens. major Donald E. Keyhoe - en forfatter med en klippefast tro på, at ufoer er ikkejordiske rumfartøjer. Inspireret af Clara Johns ufostudiekreds og dens nyhedsbrev The Little Listening Post lagde gruppen grundlaget for National Investigations Committee on Aerial Phenomena (NICAP), som kom til at præge den amerikanske ufoscene i perioden 1956-80 og inspirere ufointeresserede verden over.
Klokken nærmede sig otte om aftenen den 30. oktober 1938. På 20. etage i CBS's New York-studie var spændingen på sit højeste. Det måske vanskeligste - og i hvert fald mest omstridte - manuskript i Mercury Teaterets historie skulle snart sendes ud i æteren til en intetanende, amerikansk befolkning. Nedtællingen til en uforglemmelig optakt til halloween var begyndt...
En ny podcastserie om ufoer har set dagens lys: Third Ear møder UFO-folket.
Den første episode af 6-7 podcastafsnit havde snigpremiere i den pænt fyldte teatersal Stærekassen i København den 22. marts 2023 som led i CPH:DOX. Politibetjent Evald Maarups kendte ufooplevelse i august 1970 var omdrejningspunktet og blev præsenteret af Third Ears Martin Birket Smith og Krister Moltzen.
„Det vigtige er, at vi søger efter liv i rummet, og at vi fortsætter med at gøre det. Det er den eneste måde, hvorpå vi kan lære mere om både os selv og universets indretning“, siger astrofysikeren Michael Linden-Vørnle.
Denne bog er min historie med ufoer og ikke en nøje historisk gennemgang. Det er heller ikke en analyse, der skal konkludere, hvad ufo-fænomenet er...
Frederik Dirks Gottlieb: „UFO-Mysteriet - På sporet af min far og de flyvende tallerkener“, 236 sider, Gyldendal 2023.
En bog om kontaktpersonen George Adamski viser ham som en seer, der forvandlede verden, men forkludrede sit liv. Bogen er næsten lige så tankevækkende, som den er useriøs.
 
„Der findes særlige UFO-hændelser, som alle bør have en grundlæggende viden om. I bogen behandles mere end 10 af de vigtigste observationer og emner siden 1945, som har haft historisk indflydelse - suppleret med tekniske data, fakta og billeder til dem, der vil fordybe sig i universets store mysterier...“
Sådan lyder en del af bagsideteksten på bogen The Essential Guide to UFO Sightings Since 1945. Intentionen er god nok, men udførelsen halter en hel del.
 
Populærkulturen har, som det fremgår af SUFOI’s udgivelse Project Saucer – Da ufomyten blev skabt, haft indflydelse på bl.a. ufomytens udvikling. Dette er også omdrejningspunktet i bogen The Paranormal and the Paranoid – Conspiratorial Science Fiction Television, som analyserer amerikanske science fiction tv-serier fra 1990’erne.
For nylig læste jeg, at Susan Clancy, psykolog på Harvard University, har fået så mange hademails og trusselbreve, at hun har besluttet aldrig mere at udtale sig offentligt om bortførelsesfænomenet.
Hvad er hendes „forbrydelse“?
Det er altid forfriskende, når en forfatter i forordet til sin bog klart melder ud, hvad hans holdning er, og hvad formålet er med at skrive den pågældende bog. Så ved man som læser, hvad man går ind til. Det er både fair og sympatisk. Og det var så det positive ved UFO Conspiracy.
Intet sker ved et uheld, alt hænger sammen, og der er ingen tilfældigheder: Det er essensen af konspiratorisk tænkning. Det meste af tiden sker ting jo bare, men vores hjerne kan forbinde punkterne til meningsfulde mønstre, også selv om disse sammenhænge er indbildte. Konspirationstilhængere foretrækker skumle motiver bag mønstrene i stedet for at acceptere livets tilfældigheder.
Ufologi handler egentlig ikke så meget om ufoer. Der er ikke indfanget nogen ufoer, som kan underkastes et nøjere eftersyn, kun beretninger om ufoer.
 
Anmeldelse af bogen »Science, Skeptics, and UFOs: A Reluctant Scientist Explores the World of UFOs«
- men vogt dig for dem, der siger, de har fundet den. Kim Møller Hansens bog og CD »Projekt UFO« vækker nostalgi, fordi UFO-gåden har mistet sin uskyld. Men det er en nødvendig bog - og spændende som en krimi. Og midt i læsningen kom der et ufo!
Anmeldelse af bogen »Stjerner og planeter«
 
„Himlen over Danmark er som en kæmpestor gratis biograf. Der kører en ny forestilling hver eneste dag og hver eneste nat - og der er plads til alle. På plakaten er et stort udbud af skiftende forestillinger, fx de store vejrmæssige dramaer, de smukkeste romantiske scener, nærmest surrealistiske farvestrålende kunstværker, de kedelige farveløse helaftensfilm og små forunderlige kortfilm. Alt muligt fra atmosfærens turbulente lag eller fra universets tilsyneladende stille dyb.“
Alle, der igennem årene har læst mange ufobøger og artikler og set utallige tv-udsendelser og videoer om emnet, er sikkert stødt på navnet: Stanton T. Friedman - med stillingsbetegnelsen atomfysiker.
Dette er ikke nogen tilfældighed. Stanton Friedman har i snart 40 år beskæftiget sig med ufo-problematikken - i de sidste mange år som ufolog på fuldtid.
Personligt har jeg aldrig haft megen fidus til hans titel som atomfysiker, men altid mistænkt ham for blot at have taget et brevkursus i „den lille atomfysiker“, og derefter brugt titlen for at stive egoet af og skabe respekt omkring sin person. Hans mange (vellønnede) optrædener på tv og ved ufo-kongresser, hvor han tilsyneladende har gentaget de samme tynde argumenter igen og igen uden forudgående efterforskning, har ikke højnet hans anseelse i mine øjne.
 
Den svenske ufolog og journalist Clas Svahn har samlet alle sine anmeldelser af svenske ufo-bøger, som han har læst over de seneste næsten 50 år, i en bog. Det er blevet til en gennemgang af mere end 700 bøger på i alt 226 sider - bøger, som enten handler om eller omtaler ufo-fænomenet på en eller anden måde. Nu har jeg læst bogen, og anmeldelsen kommer her.
 
„...Bogen er godt skrevet og ofte i en humoristisk tone, hvor der ikke bliver lagt fingrene imellem, når en platugle fortjener at blive grillet ...“
Den engelske ufo-ekspert Jenny Randles nyeste bog »MIB« (en forkortelse af Men-In-Black) handler om et af de særeste, men også mest skræmmende fænomener man kan opleve i forbindelse med ufoer, mændene-i-sort.
 
Som læser af bogen The George Adamski Story - Historical Events Of Gigantic Implications er man ikke I tvivl om, at bogens forfatter, Rene Erik Olsen, har købt hele Adamski-historien med hud og hår - også inden han begyndte at kigge nærmere på udvalgte Adamski-fotos.
„ ... Astronomer har beregnet, at der er 1.004 stjernesystemer, hvorfra man kan se Jorden. Af dem kan 29 planeter være beboelige - og de vil både have udsyn til Jorden og kan opfatte vores radio- og TV-kanaler ...“
En regnfuld forårsaften i 1977 så en 11-årig britisk dreng en tv-udsendelse, hvor to unge fyre afsøgte himlen med lytteudstyr og et kamera. De var ufo-jægere. Drengens interesse var straks vakt. Den blev forstærket året efter, da Spielbergs storfilm Close Encounters of the Third Kind fik premiere i Storbritannien.
 
Jorden er flad. World Trade Centers kollaps var en kontrolleret sprængning udført af de amerikanske myndigheder. Kondensstriber fra fly er ikke uskyldig vanddamp, men chemtrails, dvs. giftige stoffer der spredes af en ondsindet, hemmelig regering der vil kontrollere fødselstallet. Sandy Hook-massakren var et fupnummer udført af skuespillere... Listen er meget lang, når det drejer sig om konspirationsteorier, og langt det meste er fup, misforståelser og hjernedødt nonsens. Skal vi så ikke bare ignorere de såkaldte konspirationstosser og bruge vores tid med fornuftige ting i den virkelige verden? Nej, ikke ifølge Mick West.
 
Det amerikanske forlag Prometheus Books har igennem årene udgivet mange væsentlige bøger. James E. Alcocks murstenstykke bog Belief udgivet i april 2018 er ingen undtagelse.
Belief - What It Means to Believe and Why Our Convictions Are So Compelling beskriver troens psykologi fra alle vinkler: Hvordan tro opstår og formes af indre faktorer som perception, hukommelse, personlige bevæggrunde, følelser og tidligere tro - samt af ydre faktorer som erfaringer, tilknytning til en gruppe, socialt pres og manipulation.
 
E.T. på besøg, nedstyrtede UFOer og hemmelighedskræmmeri fra regeringen. Det er en mytologi, der har tryllebundet adskillige i mange generationer. Men hvad nu hvis det amerikanske militær har fremstillet myterne og konspirationerne som en del af deres koldkrigsspionage?
 
Millioner af mennesker fascineres af muligheden for, at vi ikke er alene i universet, og at skabninger fra andre verdener måske en dag kommer her eller allerede er her. Romaner, noveller, hørespil, tegneserier og skuespil har fortalt historier om rumvæsner, der besøger os. Film og tv er en del af denne tradition, og det er emnet for bogen The Aliens Are Here, som handler om de besøgende, hvordan rumvæsnerne reagerer på os, og hvordan vi reagerer på dem.
Verden er fuld af skøre historier! Når det drejer sig om ufo-myten er der tilsyneladende ingen hæmninger. Heldigvis findes der lyspunkter, der giver mulighed for at bevare jordforbindelsen. SUNlite er et af dem.
I perioden 1989-2003 udkom Philip J. Klass' tidsskrift SUN (Skeptics UFO Newsletter). Klass havde inden da skrevet adskillige ufo-relaterede bøger samt artikler i bl.a. Skeptical Inquirer udgivet af den amerikanske organisation The Committee for Skeptical Inquiry (CSI).
 
En noget anderledes ufo-udgivelse af folkene bag „That UFO Podcast“. I praksis er det et kort over og korte beskrivelser af 41 udvalgte britiske ufo-observationer. Samt en bonus i form af et postkort med ufo-typer og en guide til, hvordan du observerer ufoer. Læs anmeldelsen her.
Den 30. juni 1908 kl. 07.17 lokal tid eksploderede et eller andet over det øde Tunguskaområde i Sibirien. Et par tusinde kvadratkilometer skov blev ødelagt, og millioner af træer væltede. Eksplosionen kunne høres 800 kilometer væk, seismografer Jorden rundt registrerede, at der var sket noget ekstraordinært, skovbrande hærgede i ugevis, og i Skandinavien skrev aviserne om et mystisk lysskær i sommernætterne.
 
En person, der gennem fem år har arbejdet i USA's største ufoorganisation sammen med Donald Keyhoe, Richard Hall og James E. McDonald og været tæt på andre af ufohistoriens koryfæer herunder J. Allen Hynek og Jacques Vallee, må siges at have befundet sig i ufomytens smeltedigel. En sådan person er Gordon Lore.
Denne bog er formentlig den bedste bog om UFO-observationer af den for få år siden afdøde ufolog og forfatter Richard H. Hall. Den er vidunderligt fri for konspirationsteorier og religion og alt det vrøvl, som ofte ses i forbindelse med dette emne.
 
Man skal holde tungen lige i munden for at følge med i, hvad der udgives af bøger om ufomyten, og ikke mindst hvilke af dem det er værd at bruge tid på. Selv om jeg bilder mig ind, at jeg har nogenlunde styr på, hvad der udkommer af læseværdigt, har jeg alligevel i 16 år overset en bogperle, som jeg ville ønske, at jeg havde læst for længe siden, men bedre sent end aldrig.
De første kapitler i Shockingly Close to the Truth! er bygget op omkring Jim Moseleys to måneder lange biltur gennem USA i 1953, hvor han besøgte den ene ufoberømthed efter den anden, faktisk omkring 100! Det er en underholdende, ironisk og særdeles afslørende beskrivelse af George Adamski, Donald E. Keyhoe, Gray Barker, George Hunt Williamson, Orfeo Angelucci, Howard og Connie Menger, George Van Tassel, Max Miller, Gabriel Green, Dan Fry, Truman Bethurum - og mange, mange flere.
Lad mig være ærlig: Dette er nok den ringeste bog, jeg har haft til anmeldelse i flere år. Illustrationsdelen består af fem nytegninger, et avisudklip og fire pressefotos fra hhv. U.S. Air Force og U.S. Navy - og ingen af delene er hverken særligt bemærkelsesværdige eller mystiske. Og med hensyn til de chokerende beretninger bliver man også skuffet.
Stort og småt om lidt af hvert
I reklameteksten til UFOs and Nukes: Extraordinary Encounters at Nuclear Weapons Sites står der bl.a.: „Alle har hørt om bjærgningen af et nedstyrtet fremmed rumskib nær Roswell, New Mexico i juli 1947. Men de fleste mennesker er uvidende om, at på tidspunktet for hændelsen var Roswell Army Airfield hjemsted for verdens eneste atomare bombefly-eskadrille, den 509th Bomb Group. Var dette blot en tilfældighed? ... Var der en forbindelse mellem den atomare bombefly-eskadrille på Roswell og den nedstyrtede UFO tæt ved? Overvågede de, som styrer ufoerne, supermagternes atomare våbenkapløb under Den Kolde krig? Studerer de stadig de amerikanske og russiske våbenlagre?“
 
Ralph Blumenthal var en af de tre forfattere på den navnkundige artikel fra 2017 i New York Times, som mange mener, satte den nye „ufo-bølge“ i gang. Nu har Ralph Blumenthal så begået en børnebog om ufoer sammen med fruen, Deborah Blumenthal, der er en kendt forfatter af især børne- og ungdomsbøger. Jeg har læst bogen - denne gang dog uden hjælp fra vores børnebørn
 
Bogen Silver Screen Saucers: Sorting Fact from Fantasy in Hollywood's UFO Movies skrevet af Robbie Graham har været forannonceret meget længe, og udgivelsestidspunktet er blevet rykket igen og igen. Men nu ligger de 337 sider klar til læsernes dom. Har den så været værd at vente på? Bestemt! Det er en velskrevet bog, der giver viden om, hvordan ufomytens udvikling og film- og tv-produktioner gensidigt har påvirket hinanden.
 
Frederik Uldall er tilbage på den danske ufo-scene som medvært på Martin Kleists og hans nye podcast UFOrklarligt. Navnet er lettere misvisende, da podcasten ifølge værterne ikke sætter spørgsmålstegn ved ufoernes eksistens. For ifølge dem er „Tror du på ufoer?“ ikke længere det rigtige spørgsmål at stille. Jeg har hørt de første tre episoder og kommer med min egen helt personlige anmeldelse her.
 
I 1950'erne og 60'erne havde mange mennesker behov for at tro på, at venligtsindede rumbrødre og søstre kunne redde Jorden fra forurening, atomragnarok og almindeligt fordærv. Det var en tid præget af mange forskelligartede følelser - frygt, koldkrigsangst, håb, længsel efter fred i verden, rumfartsbegejstring og naivitet. Det var en gylden tid for de udvalgte jordboere, der mødte interplanetariske ambassadører som Orthon, Ashtar og Captain Aura Rhanes og modtog deres frelsende budskaber, hvorefter ufoprofeterne kunne fortolke budskaberne og vejlede deres menigheder.
 
Bogen UFOs to Day er på 280 sider og et tilbageblik på de seneste 70 års ufoforskning, dog set gennem en konspirationstilhængers briller, hvilket vel egentlig tydeligt fremgår af underteksten, „70 år med løgne, misinformation og sløring“.
 
Andy Roberts har skrevet adskillige glimrende bøger om ufomyten og forteanske fænomener - nogle af dem sammen med David Clarke, Jenny Randles eller Nick Redfern. Hans seneste udgivelse hedder »UFO Down? The Berwyn Mountain UFO Crash« og er på trods af sine blot 101 sider en meget vigtig bog, som bør være pligtlæsning for alle ufointeresserede - især hvis man er „nybegynder“ ud i ufologien. Bogen er nemlig et skoleeksempel på, hvordan flere, naturlige og uafhængige hændelser kobles sammen til én begivenhed, som pga. tendentiøs efterforskning, rygtedannelser og mediehysteri vokser til en levende fortælling om et nedstyrtet rumskib og døde aliens, der fjernes i al hemmelighed af militæret.
På forlaget Visible Ink Press har Kevin D. Randle udgivet tre titler, hvoraf den seneste er »The UFO Dossier: 100 Years of Government Secrets, Conspiracies, and Cover-Ups«.
Det er også klart den bedste af de tre titler, men er dog ikke, som titlen ellers antyder, en bog, hvor alt om ufomyten er med.
Siden 1950'erne har mænd og kvinder hævdet at have haft kontakt med menneskelignende besøgende fra rummet. Disse kontaktpersoners eller ufo-profeters budskaber fra rumbrødrene er ikke blot maleriske levn fra en svunden tid i atombombens skygge, men er spillevende - blot i nye forklædninger.
I det følgende bringes forordet fra »UFO'ernes verden«.
 
En ny dansk hjemmeside præsenterer sig som en nyhedstjeneste, „der følger, debatterer og analyserer nyhedsstrømmen om de uidentificerede fænomener ... Den redaktionelle profil er baseret på åbenhed og nysgerrighed“. Nyhedstjenesten har dog problemer med at opfylde egen ambition om åbenhed og nysgerrighed.
„Flying Saucers and Science giver et omfattende indblik i de videnskabelige fakta om de flyvende tallerkener ... bogen præsenterer også fængslende data om en lang række storstilede videnskabelige UFO-studier, som stort set ingen andre har diskuteret i detaljer...“
 
En lidt lang anmeldelse af en lille børnebog om ufoer Var det en ufo? skrevet af Søren Hemmingsen. Men det var nødvendigt at teste den af på målgruppen, for ikke at få givet den en anmeldelse skrevet med de forkerte briller på. Testrapporten kommer her.
Anmeldelser og omtaler
.. mange fremtrædende skribenter inden for ufomyten begyndte deres karriere i fiktionens verden som science fiction-forfattere, men blev berømte som formidlere af ufohistorier og pseudovidenskab præsenteret som fakta ...
Moderne videnskab er kendetegnet ved metoden, som fører frem til ny viden. Pseudovidenskab er „falsk videnskab“ - ikke fordi dens påstande er falske (hvilket de dog ofte er), men fordi de er opstået ved en ikke-videnskabelig fremgangsmåde.
 
I det 21. århundrede har reality-tv og internettet i høj grad bidraget til at øge offentlighedens interesse for spøgelser, ufoer, kryptozoologi og andre usædvanlige fænomener. I 2010 fandtes der omkring 2.000 amatørgrupper i USA. Spøgelsesjægere, Bigfoot-jægere og ufointeresserede benytter sig af forskelligt (angiveligt) videnskabeligt udstyr og metoder til at bevise, at det paranormale eksisterer. Den amerikanske kulturs falden på halen for videnskabelighed kombineret med offentlighedens manglende viden om videnskabelige metoder har skabt en niche for selvbestaltede paranormale eksperter, der forsøger at opnå national anerkendelse uden at have en videnskabelig uddannelse. Dette er temaet for Sharon A. Hills læseværdige bog Scientifical Americans - The Culture of Amateur Paranormal Researchers.
 
Er du opmærksom på, at der ligger mange uforelaterede bogtitler og tidsskrifter til gratis download på ufo.dk? Du finder bøgerne her og tidsskrifterne her.
En række andre af SUFOI's udgivelser kan købes som e-bøger på Saxo.com.
 
Virkelighedens X-files befinder sig i 14 lokaler på i alt 550 kvadratmeter i Sverige. Titusindvis af bøger og billeder, film, lydoptagelser, dokumenter, breve, tidsskrifter, plakater, legetøj, frimærker og ikke mindre end 50.000 uforapporter fortæller en masse om ikke blot ufomytens historie, men rummer også en masse guldkorn om søuhyrer, bigfoot, spøgelser, underlige naturfænomener og alt det andet, som ofte går under samlebetegnelserne mysterier, det overnaturlige eller forteana. Archives for the Unexplained (AFU) bør være guf for mange forskere, ikke mindst inden for folkloristik, antropologi og psykologi.
 
Conspiracies Declassified er en samling af de vildeste sammensværgelser, der nogensinde har eksisteret - fra tankekontroleksperimenter til øglemennesker.

Denne bog analyserer dem alle, giver baggrundsviden, afslører sandheder og forklarer, hvorfor teorierne ikke er blevet en del af vores historiepensum i skolen.
 
Jorden er flad som en pandekage - eller hul som en bold og udvider sig som en ballon. Jorden er kun 6.000 år gammel, og Solen kredser om Jorden. Dinosaurer og de første mennesker levede side om side. Amerikanerne landede ikke på Månen i 1969, og Big Bang er i øvrigt fup. Disse og mange andre påstande har forbavsende nok en hel del fortalere, og de er ikke alle sammen medlemmer af tossernes klub.
Engle, astrologi, spøgelser, samtaler med afdøde, ufoer (forstået som rumskibe med besøgende aliens) og lignende er accepteret som reelt eksisterende af en meget stor del af den amerikanske offentlighed. Denne tro er tilsyneladende ganske upåvirket af naturvidenskabelig undervisning. I medierne er paranormale emner populære og dyrkes i tv-dokumentarer og fiktionsserier, fx X-Files.
 
Vi lever i en verden, hvor det tilsyneladende ikke anses for bimlende åndsvagt eller særligt afvigende at tro på fake news eller alternative fakta og bruge dem som pejlemærker i livet eller til at manipulere andre med. Vi har åbenbart alle ret til at have vores egne sandheder. Hvordan skelner vi så vrøvl fra virkelighed og fakta fra fantasi? Svaret er: med troværdig viden og videnskab.
 
tidligere omtalt her på ufo.dk er der tale om en medieskabt begivenhed og ikke tale om, at der sker noget afgørende nyt ifm. udforskningen af ufomyten. Mange medier bringer de samme historier og er hoppet med på den vogn, som begyndte at rulle med de første artikler i New York Times i december 2017. Det er et mediecirkus præget af naivitet, nul kildekritik og mangel på indsigt i ufomyten. Er der da ingen fornuftige stemmer, som har gennemskuet, hvad det egentlig drejer sig om?
I denne måned udkommer Kevin D. Randles seneste bog The Government UFO Files. The Conspiracy of Cover-up. Både titlen og bogens allersidste sætning, „We have been visited“, sætter forventningerne i vejret.
Siden 2001 har der eksisteret en World UFO Day. De senere år har denne begivenhed ligget den 2. juli og givet anledning til en del medieomtale. Men hvad markerer man egentlig denne dag? Og er det noget, som bør have mediebevågenhed?
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted