logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > Himlens fænomener mv. > Refleksdannelser

Refleksdannelser

Der bliver taget flere og flere billeder med smartphones. SUFOI modtager adskillige billeder til undersøgelse med små blå- eller grønlige, lysende pletter, som fotografen ikke har observeret under optagelsen, og som man gerne vil have en forklaring på.

Der er som regel tale om refleksdannelser i kameraets objektiv forårsaget af fx. Solen, Månen eller andre stærke lyskilder.

Man kan nemt finde ud af, om man har fået en refleksdannelse på sit foto, ved at forsyne originalbilledet med diagonalstreger for at markere billedets midtpunkt. Diametralt modsat midtpunktet ses ofte årsagen (lyskilden) til den lille farvede aftegning.

Her vises nogle eksempler på sådanne „lys“, der skyldes refleksdannelser.


Indonesien april 2016

 

En ung mand tog dette billede ved en strand i Indonesien med en IPhone 5S. Den lille blå lyskugle over horisonten, der mystificerer fotografen, ses indsat i udsnitsforstørrelse.

Som det fremgår af illustrationen th., er der tale om en refleksdannelse i kameraets objektiv forårsaget af det skarpe lys fra Solen.


2630 Taastrup 13. oktober 2011

En fotograf faldt over dette gamle billede fra Høje Tåstrup Station med en grøn kugle yderst th. i billedfeltet. Lyskuglen blev ikke observeret ved fotograferingen, men er først senere opdaget på fotoet. Billedet er oprindeligt taget for at forevige det flotte bisolsfænomen midt i billedet. Der er også i dette tilfælde tale om en refleksdannelse i kameraets objektiv forårsaget af Solen yderst tv.


Prøv selv

Fotografer kan selv eksperimentere med deres kameraer og under samme optagelsesbetingelser have mulighed for at få samme effekt frem igen. Ved at bevæge kameraet i forhold til lyskilden vil man endvidere kunne få „objektet“ til at bevæge sig rundt i billedfeltet. Det anbefales dog ikke at rette kameraet direkte mod Solen.


Yderligere informationer og eksempler:

http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2016/um16-217.php og
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2017/um17-245.php.

 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted