logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > Små varmluftballoner

Små varmluftballoner

Små varmluftballoner kan tage sig vidt forskellige ud på nattehimlen og udgør en væsentlig del af de rapporter og fotos, der modtages af Skandinavisk UFO Information.

Her ses en række eksempler på, hvordan varmluftballonerne kan se ud.

I en længere årrække har små varmluftballoner været årsag til en stadigt stigende andel af de observationsberetninger og fotos, der modtages af Skandinavisk UFO Information via www.ufo.dk

Når forsommeren nærmer sig, stiger antallet af rapporter om små lys på himlen over Danmark, ligesom der dukker ekstra mange fotos og videooptagelser af sådanne lys op til undersøgelse hos SUFOI's Fotoafdeling - især i forbindelse med weekender og godt vejr.

Det er blevet uhyre populært at opsende små varmluftballoner ved festlige lejligheder, og disse små „thailandske“ varmluftballoner er et imponerende syn på aftenhimlen, der ofte giver anledning til stor undren hos adskillige mennesker, der ikke er helt tæt på opsendelsesstedet.


Skikken stammer fra Østen

Det er ikke kun i Danmark, at sådanne balloner indrapporteres som noget uidentificeret, dog ikke i Østen, hvorfra skikken med ballonopsendelser kendes gennem mange år og har sin oprindelse.

Varmluftballoner bliver efterhånden opsendt året rundt og kan købes mange steder, bl.a. via internettet, og består almindeligvis af en „pose af rispapir“ med bunden i vejret. Forneden er fastgjort et materiale, der antændes og ved forbrændingen sørger for opdriften og belysningen af ballonen.

De små varmluftballoner kan tage sig højst ejendommelige og forskelligartede ud på aftenhimlen, hvor man normalt ikke kan bedømme afstanden til lysene, de flyver måske i formation, enkelte følger evt. andre flyveretninger, skifter indbyrdes positioner, og så er de naturligvis lydløse.

De kan forsvinde ret hurtigt af syne, hvis de f.eks. hurtigt stiger op i en sky, der måske ikke kan ses i mørket, eller de „fader ud“, når det brændende materiale af naturlige årsager slukkes.


Fotooptagelser?

Hvis du en dag selv observerer noget usædvanligt på himlen og har et kamera i nærheden, så sørg først og fremmest for at støtte det mod et fast underlag under optagelsen.

Uskarpe optagelser er - både med almindeligt kamera og med et videokamera -- bedre end ingenting og understøtter naturligvis beretningen om det observerede og mulighederne for senere at finde en forklaring.

Forsøg også gerne undervejs at få optagelser med og uden blitz samt med og uden zoom.

Rystede optagelser er desværre ikke et særligt godt arbejdsgrundlag for en evt. videregående undersøgelse af fænomenets natur, men vi er i SUFOI altid interesseret i at se eventuelle optagelser uanset kvaliteten. Indberet din observation på vores hjemmeside www.ufo.dk vha. vores observationsskema og send optagelsen (i uredigeret form) til:

Her på siden ses en række eksempler på, hvordan optagelser af små varmluftballoner under forskellige omstændigheder kan se ud -- og især hvordan de opleves og beskrives af observatører på en vis afstand.


Sejerø Bugt 22. august 2009

Varmluftballon fotograferet fra sommerhusområde ved Sejerø Bugt den 22. august 2009 kl. 20.22. Indsat ses kraftig udsnitsforstørrelse af originalfotoet.
Foto: Jørgen Ramstedt Jensen


Lysende objekter over Bogense den 10. maj 2008

IT-supporter Bernt Augustini fra Ringe fortalte i 2008 SUFOI om en ejendommelig -- men alligevel typisk - oplevelse:

Lørdag den 10. maj kl. ca. 22.50 kunne der ses 9 flyvende objekter over Bogense -- de kom fra sydlig retning mod nord.

Først kunne der ses 4 orange klart/konstant lysende objekter, som fløj i formation -- som ruder på et spil kort. Disse lys kunne følges i ca. 1 minut, hvorefter det så ud, som om de steg, og lysene fadede ud og forsvandt meget hurtigt.

Umiddelbart efter kom et nyt objekt fra samme retning og med samme kurs -- igen klart/konstant lysende klart og kraftigt gult. Forsvandt i samme retning som de andre fire.

Ganske kort efter kom endnu 2 objekter fra samme retning og med samme kurs som de andre - igen klart konstant lysende klart og kraftigt gult. Forsvandt i samme retning som de andre.

Der var ingen lyd at høre Det hele havde en samlet varighed på ca. 5 minutter. Det hele blev set af mange personer incl. min kone.

Har I en forklaring ? - kan man spørge nogen, om der har været observationer på radar m.m. ??


 
Konstruktiv reaktion

Bernt Augustini tog resolut sagen i egen hånd, da vi i SUFOI gjorde ham opmærksom på, at han højst sandsynligt havde observeret små varmluftballoner.

Han købte selv nogle balloner og opsendte 3 stk. den 8. juni 2008, medens han fotograferede forløbet for at se, hvordan det tog sig ud.

Og faktisk resulterede hans opsendelse i en indrapportering til SUFOI's observationsliste.

Yderligere detaljer om eksperimentet: http://www.sufoi.dk/ufo-mail/2008/um08-100.php#01

 
Eksperimentet tager sin begyndelse: Praktisk opsendelse af en af de indkøbte varmluftballoner

 
I forskellig afstand ser varmluftballonen således ud oppe på himlen og kan ses vidt omkring.
Fotos og eksperimentel opsendelse: Bernt Augustini


Lysende objekter over København 5. august 2007

 
Kriminalassistent Andreas Holsting tog dette foto med sin mobiltelefon af 6 af lysene på himlen ved en „masseobservation“ over København den 5. august 2007 - th. i udsnitforstørrelse.
Foto: Andreas Holsting

En mængde små lys på himlen over København den 5. august 2007 mystificerede mange mennesker og resulterede i adskillige henvendelser til SUFOI. Forklaringen var, at en stor mængde små varmluftballoner var opsendt i forbindelse med en storstilet bryllupsfest.

Første omtale af denne „masseobservation“ ses her: http://www.sufoi.dk/ufo-mail/2007/um07-090.php

 
Brudgommen har senere bekræftet forløbet overfor SUFOI med bl.a. fotografiet th., hvor de mange balloner opsendes fra Islands Brygge.
På himlen (øverst tv.) ses 5 af de allerede opsendte balloner på en vis afstand.
Foto: Kristian Engberg


1455 København K. 7. maj 2009

En 28-årig kvinde fortæller detaljeret om en observation gjort fra Studiestræde i København bl.a.:

Vi var samlet nogle venner torsdag aften, St. Bededags aften. Vi var i alt 7 personer i køkkenet, der har vinduer ud mod gården. Vinduerne giver os udsigt til gården, der følger Studiestræde, så man kan se himlen ned mod Vester Voldgade.

Ca. 22.40 ser jeg et mærkeligt glødende orange lys, men tænker, det er et fly, der har fået tilladelse til at flyve lavt over byen. Min far er UL/pilot og jeg ved, at man skal have speciel tilladelse til at flyve lavt over byer.

Pludselig kommer der et til, og nu ser en af de andre også lyset, da han står og ryger ud af den franske altan. Inden for de næste 10 min. kommer der så yderligere en 8 - 9 lys, nogle tættere (nærmest par) end andre. Det mærkelige var, at de fulgte nogenlunde samme rute og samtidig fløj rimelig hurtigt. For hurtigt til at det kunne være fly, selv i lav højde.

Vi slukkede al musik i huset og kunne ikke høre nogen lyd, hvilket jeg regner med, at man ville kunne hvis det var lavtflyvende fly. Hvis det var helikoptere ville vi bestemt kunne høre dem, og man ville desuden kunne se blinkende lys. På lyset virkede det, som om de fløj i samme højde, og jeg har aldrig set fly flyve så tæt. Det kunne være „rislamper“, men så tror jeg umiddelbart ikke, de kunne flyve så hurtigt.

Jeg tænkte, at det muligvis kunne være fly med landingslys, der skulle til at lande i Kastrup Lufthavn. Problemet er bare, at lyset var mærkeligt, orange flammende og ikke blinkende som typisk observeres ved fly.

Vi har et billede og 2 filmoptagelser af mindre god kvalitet.

På dette foto ses et af de små lys tv. for skorstenen midt i billedet. Billedets udseende giver et glimrende indtryk af, hvor lille et sådant lys bagefter kan tage sig ud på et foto.
De lyse partier i billedet skyldes cigaretrøg belyst af den automatisk udløste blitz.
Øverst th. i billedet er indsat en kraftig udsnitforstørrelse af det lille lys med ændrede lys- og kontrastforhold, der bl.a. fremhæver et markant lysere midterparti, der er det brændende materiale i varmluftballonen.

 
 
På disse 5 udsnitforstørrelser af stillfotos fra den ene videosekvens ses lysenes indbyrdes bevægelse hen over himlen.
Fotoredigering: Flemming Jensen


Samtidig observation
fra Rådhuspladsen

En 43-årig taxa chauffør indberettede sin observation fra Rådhuspladsen i København af samme lys med disse oplysninger:

Fik selv set de der gule lys, der kom ind over Rådhuspladsen torsdag aften kl. ca. 22.30-23.00. Tror der var mindst 15 stk., som kom i en jævn strøm med samme fart alle sammen, stille og roligt, men for hurtigt til, at jeg ville sige, at det ikke kunne være nogle varmluftballoner?

Jeg og en kollega stod og røg en smøg uden for bilen, da jeg ser de der lys komme ind over tagene omkring Vesterport eller deromkring for så at flyve i en blød bue hen over bygningerne omkring Studiestræde. Så ud som om de havde kurs imod Kongens Nytorv.

Tror de har været ca. 1 km oppe eller deromkring, men underligt så det ud, at der kom så mange. Så vi mente nok, at der sikkert havde været en eller anden form for noget opvisning eller stævne for nogle små fly.

Og de var så sikkert på vej hjem til enten Kastrup eller Sydsverige.

Håber da, at vi er så heldige at få klar besked om dette -- altså hvad det evt. var.


Ingen tvivl - varmluftballoner

Ud fra de modtagne data -- observationsberetninger sammenholdt med 3 fotografier i udsnit samt de 2 videosekvensers forløb -- er der ingen tvivl om, at der også her er tale om observationer af små varmluftballoner.

Lysenes flyveretning er i øvrigt helt i overensstemmelse med vindretning iflg. DMI's vejrdata.


Nytårsaften 2008

Undersøgelser af observationer og optagelser fra Nytårsaften 2008: http://www.sufoi.dk/ufo-mail/2009/um09-107.php


„Raket“ videofilmet ved Silkeborg

Beretningen om et videofilmet objekt ved Silkeborg, som fotografen mente måske kunne være en form for raket kan ses på denne adresse: http://www.sufoi.dk/ufo-mail/2006/um06-079.php#03

Korte sekvenser af videoen sammen med andre ufo-optagelser ses i dette tv-indslag med Toke Haunstrup, SUFOI's Rapportarbejde, på jp.dk: http://jp.dk/nyviden/article1585689.ece


Bryllup i Tyskland

   

 
Fotoserie af opsendelse af varmluftballoner i forbindelse med et bryllup i Tyskland den 23. august 2007. Også disse billeder illustrerer på glimrende vis udseendet lige fra selve opsendelsen til det mindre og mindre lille orange/røde lys på himlen.
Foto: Harald Aggebo


 
Flyvende ildkugle over Munkebo?

Nyhedssitet Fyens.dk bragte i sommeren 2010 en video-sekvens, optaget den 9. juli 2010 af Thomas Lillesøe i Munkeby ved Odense.

Lyset på videoen har et udseende, der er i overensstemmelse med, hvad der tidligere er set i forbindelse med små varmluftballoner. Beretningen og vindretningen iflg. DMI-vejrdata er også i overensstemmelse med noget vindbåret. Videosekvensen kan ses på adressen: http://www.fyens.dk/article/1659254:Indland-Fyn--Se-video--Mystisk-ildkugle-over-Munkebo?video=21375


Varm sommer 2010

Artiklen Varm sommer i SUFOI's gratis nyhedsbrev UFO-Mail nr. 121 giver en lang række ekstra eksempler på indrapporteringer og undersøgte fotos af små varmluftballoner fra sommeren 2010: http://www.sufoi.dk/ufo-mail/2010/um10-121.php


Masser af links på YouTube

Links til nogle få YouTube-videoer, der giver et godt indtryk af, hvordan sådanne små varmluftballoner kan tage sig forskelligartede ud på aftenhimlen -- og ikke mindst hvordan optagelserne kan præsenteres på nettet:

http://www.youtube.com/watch?v=OAbtht9uSyA&feature=player_detailpage
http://www.youtube.com/watch?v=ZCB7dZJJtW4
http://www.youtube.com/watch?v=fk_3zqnVQzw
http://www.youtube.com/watch?v=YVjHgSMyDAo
http://www.youtube.com/watch?v=j0QtdpgT41k
http://www.youtube.com/watch?v=52_pI1QP42A
http://www.youtube.com/watch?v=YPm28FZiODg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=0OaqrnWgbxo

Illustrative optagelser og henvisninger til danske opsendelser af små varmluftballoner er altid meget velkomne. Kontakt SUFOI på adressen:


Regler for varmluftballoner

Det er ikke forbudt at opsende små varmluftballoner med et brændende materiale i bunden til opdrift og belysning, Men der er visse regler, der skal overholdes.

Randers Kommune er en af de kommuner, der på deres hjemmeside under Brandforebyggelse på forbilledlig vis har oplistet de gældende regler for opsendelse af sådanne varmluftballoner:
http://www.randers.dk/FrontEnd.aspx?id=41738

Ved festlige lejligheder, er det nogle steder populært, at opsende en slags rislampe, ved hjælp af varm luft.

Nogle kalder det for en varmluftballon andre for en lanterne eller rislamper. Opsendelsen af disse rislamper foregår ved at der placeres en lille tændkilde (noget vat lignende) i bunden af lampen, som ved hjælp af afgiven varm luft får rislampen til at svæve. Den kan så svæve frit i 10-15 min. Lampen er meget flot, når den flyver hen over himlen, men den udgør samtidig en ikke uvæsentlig antændelses-/brandrisiko, hvis den fx lander i et stråtækt hus eller andre steder, hvor der er antændelige ting.

Sikkerhedsstyrelsen er opmærksomme på problemet og er nu ved at undersøge om det er muligt, at forbyde disse ud fra en sikkerhedsmæssig betragtning.

Brugen af rislamperne kan altså som udgangspunkt endnu ikke direkte forbydes, men man skal være opmærksom på, at der i bekendtgørelse om brug af åben ild og lys m.v. (nr. 963 af 11/9-2009) i § 4 står, at „Der skal udvises forsigtighed ved enhver form for brug af apparater og lign. som nævnt i § 2, nr. 1 og 2, og ved brug af åben ild og lys m.v.“

Det skal endvidere bemærkes, at der i medfør af luftfartslovens (lov nr. 731 af 21. 6.2007) § 153 er udstedt en række ministerielle bekendtgørelser, såkaldte BL'er.

Ifølge BL 7-9 (udgivet 9. maj 2006) må en såkaldt ubemandet friballon kun opereres uden tilladelse fra Statens Luftfartsvæsen hvis...

  1. opsendelsen sker i en afstand af mindst 5 km til nærmeste lufthavn (uanset flyvehøjde)
  2. flyvehøjden er max. 100 m over terræn.
  3. den ikke udgør fare for personer eller ejendom på jorden.

Overtrædelse af BL 7-9 kan straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år, jf. luftfartslovens § 149, stk. 10.

Det er opsenderens ansvar, at ovenstående overholdes og da der ikke er garanti for, at rispapir lamperne fx holder sig under 100 m over jorden, er det naturligvis problematisk og risikofyldt, at opsende rislamper.


Links:

Bekendtgørelse om brug af åben ild og lys m.v. https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=127428

Bekendtgørelse af lov om luftfart https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=22682

BL 7-9 Bestemmelser om ubemandede friballoner http://www.slv.dk/Dokumenter/dsweb/Get/Document-7718

Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Postboks 95 • 6200 Aabenraa