logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2019 > UFO-Mail nr. 299

UFO-Mail nr. 299
27. november 2019


Her bliver myter og misforståelser
pillet fra hinanden

 
Vandrehistorier er nok den oversættelse, som kommer tættest på det engelske udtryk Urban Legends, og med undertitlen The Biggest Myths About Space Demystified kan læseren allerede på bogens omslag se, at forfatterens hensigt er at undersøge de mange konspirationsteorier eller vel snarere de mange misforståelser, som finder vej til internettet, hvor selv de mest himmelråbende påstande og myter bliver udråbt som videnskabelige facts.

Forfatteren gennemgår med kritiske øjne en lang række både nye og gamle myter, og på trods af illustrationen på bogens forside udgør ufoer kun et af bogens 51 kapitler, som er inddelt i fire hovedafsnit: Jorden. Månen. Planeter, kometer og asteroider. Solen, stjernerne og rummet.

I hvert kapitel bliver baggrunden for den enkelte mytes opståen beskrevet, hvorefter forfatteren dissekerer de fejlagtigt opståede påstande og redegør for den videnskabelige sandhed.

Forfatteren, Bob King, har interesseret sig for astronomi lige siden barndommen, men karrieren tog en anden vej, idet Bob King har arbejdet som journalist og fotograf, medens astronomien forblev en livslang hobby. Sideløbende med det journalistiske arbejde for forskellige aviser har Bob King bidraget med artikler til Universe Today, og han har en fast rubrik med titlen „Explore the Night“ i Sky & Telescope. Efter sin pensionering har han fået mere fritid og har oprettet en blog om astronomi under navnet Astro Bob.

Det er langtfra alle 51 behandlede emner, der kan rubriceres som konspirationsteorier, men snarere som myter eller misforståelser. Under afsnittet om Jorden lægges der ganske vist ud med konspirationsteorien om den flade jord, og denne absurditet bliver efterfulgt af den lige så absurde og udbredte forestilling om, at kondensstriber ikke er vanddamp fra flymotorer, men i stedet giftige kemikalier, som magtfulde mennesker og hemmelige organisationer sender ned i hovedet på os i enorme mængder.

Ufoer omtales under afsnittet om Jorden. Bogens forfatter har som amatørastronom tilbragt mere end 4.000 nætter under åben himmel gennem de seneste 50 år og har endnu ikke set en ufo. Da han var tretten år, så han en V-formet formation af bevægelige lys gennem sit teleskop. Nakkehårene rejste sig et øjeblik, indtil han indså, at det var en flok gæs, som blev oplyst af gadelyset. Siden da har han ved ethvert lignende lysfænomen hurtigt fundet den naturlige forklaring, og Bob King opfordrer alle til at bruge den sunde fornuft, så man selv bliver i stand til at adskille facts fra fantasi. Han oplister en række af de naturlige eller menneskeskabte objekter, som oftest bliver misfortolket som fremmede rumskibe: Planeten Venus, himlens klareste stjerne Sirius, satellitter, Den Internationale Rumstation, vejrballoner, nordlys, raketopsendelser, stjerneskud, flares fra militærfly, særprægede skyformationer, lysreflekser, luftspejlinger, billedfejl og interne reflekser på fotos.

 
Bob King når han præsenterer sig som Astro Bob.

SUFOI har tidligere udsendt et lille hefte med en udførlig gennemgang af sådanne naturlige fænomener: Når du ser et stjerneskud.

Kapitlerne om Månen begynder naturligvis med den meget sejlivede konspirationsteori om Apollo-månelandingerne, medens de øvrige kapitler redegør for mere almindelige misforståelser, som fx at Solen aldrig skinner på Månens bagside, om Månen i det hele taget har en bagside, eller om Månens faser opstår, fordi Jorden skygger for Solen.

Under omtalen af planeter, kometer og asteroider omtales dommedagsprofetien om planeten Niburu, som angiveligt skulle udslette Jorden ved udløbet af Maya'ernes kalender i 2012. Det gjorde den så ikke, men så finder vi bare en ny dato.

Også NASA's påståede hemmeligholdelse af, at de har fundet både Bigfoot og bygningsværker fra tidligere civilisationer på Mars, bliver pillet fra hinanden, og det samme gør astrologernes ældgamle forestilling om, at planeternes stilling på himlen afgør, hvilken skæbne et nyfødt barn kan se frem til.

Legends from Space lægger sig emne- og indholdsmæssigt op ad en lignende udgivelse, som udkom i 2002: Bad Astronomy af Philip Plait, og det er bemærkelsesværdigt, hvor lidt fremskridt, der er sket i de mellemliggende 17 år. Enhver populærvidenskabelig bog har et forord, som siger, at astronomien er inde i en rivende udvikling, så forfatterne erkender, at deres bog er forældet, næsten inden tryksværten er tør. Hvad vi ikke vidste i går, ved vi i dag, og nye ukendte fænomener, som opdages i dag, bliver opklaret i morgen.

Illustration fra bogen. Et foto, som blev udråbt som et angiveligt ægte bevis på en flyvende tallerken over Lake Superior. I virkeligheden er det en luftspejling af en fjerntliggende ø ude i søen.

I modsætning hertil står konspirationsteorierne i stampe. Månekonspirationsteoretikerne bruger præcis de samme argumenter som for 50 år siden. Ufo-fanatikerne mener fortsat, at naturligt forekommende fænomener er beviser på, at Jorden få besøg fra Rummet, og nagelfaste videnskabelige modargumenter bliver som sædvanlig prompte affejet. Urban Legends from Space ser på det med nye og friske øjne og skærer gennem al tågesnakken og formår på et par hundrede sider at give et koncentreret overblik over forhold, som man ellers skal bruge dagevis på selv at finde på internettet.

Bogen bærer naturligvis præg af forfatterens personlige opfattelse, men efter de fleste kapitler er der kildehenvisninger til andre publikationer om emnet, og enhver med interesse for ikke blot ufo-sagen, men også for alt andet, der rører sig rundt omkring os lige fra fænomener på Jorden til Universets fjerneste galakser, bør kunne finde plads i både budgettet og i bogreolen.

Bob King: Urban Legends from Space - The Biggest Myths About Space Demystified,
224 sider, illustreret, paperback, Page Street Publishing Co. 2019.
ISBN13: 9781624148965.
Fås bl.a. hos SAXO for kr. 169,95.


Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2019. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted