logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2009 > UFO-Mail nr. 107

UFO-Mail nr. 107
30. april 2009


Pilot ikke alene
om ufo-observation

 
Piloten Ray Bowyer kan nu ses fortælle om sin oplevelse i en doku-drama på YouTube
 
Vi har tidligere i UFO-Mail beskæftiget os med den spændende observation, der blev gjort af piloten Ray Bowyer, som ikke var ikke alene om at se ufoer over Guernsey. Nu ligger hans beretning på YouTube.

Piloten Ray Bowyer har 20 års erfaring og tusinder af flyvninger bag sig og uddyber sin observation:

„Det her er ikke noget man ser hver dag. Jeg har aldrig set noget lignende. Og ærligt talt, jeg vil helst ikke se det igen.“

Der er nu lagt et spændende timelangt doku/drama ud på YouTube, der bl.a. omhandler Ray Bowyers observation.

Dokumentaren indeholder mange flere detaljer end tidligere offentliggjort.

 
 
På kortet ses Kanaløerne og Bowyers Trislander-flys rute fra Southampton til kanaløen Alderney.

Der er interviews med passagerer, der bekræfter hændelsen. Der er interview med en flyveleder. Man hører desuden en af Ray Bowyers pilotkolleger beskrive, hvad han så!

Alt i alt en spændende sober dokumentar af de mere sjældne, der kan ses på denne adresse: http://www.youtube.com/watch?v=EMjHcxhu-V0&feature=PlayList&p=76424EEC0A13294A&index=0

Ufo-forskerne Jean-Francois Baure, David Clarke, Paul Fuller og Martin Shough har iøvrigt i februar 2008 udsendt en 181 sider lang rapport om denne interessante observation med titlen: »Report on Aerial Phenomena Observed near Channel Islands, UK, April 23 2007«.

Rapporten kan downloades fra denne adresse: http://www.guernsey.uk-ufo.org/

Pilot-observationen blev første gang omtalt i ufo-mail på denne adresse: http://www.sufoi.dk/ufo-mail/2007/um07-086.php
Ufo-rapporter med nærkontakt!

Dette tredje sæt af ufo-dokumenter som netop er blevet frigivet af Det britiske Forsvarsministerium dækker perioden 1987 til 1993.

Vi har ved flere lejligheder i ufo-mail beskæftiget os med den igangværende offentliggørelse af britiske militær ufo-arkiver - en længerevarende proces.

Tidligere detaljerede omtaler kan bl.a. ses på disse adresser:
UFO-Mail nr. 96
UFO-Mail nr. 100

De af Det britiske Forsvarsministerium (MoD) i marts 2009 offentliggjorte ufo-dokumenter indeholder meget forskelligartede informationer.

 
Skitse af en ufo spottet i Hemsworth, West Yorkshire, den 25. marts 1988.
 

Et boomerang-formet objekt set fra et kontroltårn samt en kvindes møde med en „alien“ er blandt de observationer, der beskrives i de nylig frigivne ufo-filer.

Kvinden rapporterede, at hun så et glødende, kugleformet objekt i Norwich efter at have mødt en mand, som sagde, at han kom fra en planet der ligner Jorden.

I november 1989 kontaktede en „opskræmt“ kvinde RAF, Wattisham i Suffolk for at rapportere sit møde med en mand, der hævdede, han var en „alien“.

Hun havde mødt en blond mand med skandinavisk accent, da hun gik tur med sin hund på sportspladsen. Han fortalte at korncirkler var forårsaget af folk som han selv. Venligtsindede „aliens“ der var rejst til Jorden. „Man“ havde bedt ham lade være, men han havde henvendt sig til hende, fordi det var vigtigt at have kontakt med mennesker.

 
 
Eksempel på enkel rapport i de engelske arkiver med mørke felter, som dækker de såkaldt „følsomme“ oplysninger, almindeligvis navn og adresse på observatør m.v.

Kvinden løb væk fra stedet og hørte i det samme en høj summende lyd, hun vendte sig og så et stort, kugleformet objekt, glødende orange-hvidt, stige støt, indtil det var ude af syne.

Et brev fra RAF, Wattisham til arkivet og Norfolk politi beskrev rapporten som: „En af vore mere usædvanlige ufo-rapporter“.

I en anden observation sås et trekantet svævende fartøj som pludselig fór af sted med 500mph.

Tre år senere rapporterer to flyveledere i Londons Heathrow Lufthavn at have set en sort, inverteret boomerang-formet UFO fra deres kontrol tårn. Den var stationær for derefter at bevæge sig støt omkring i morgensolen.

En uge tidligere på en kystvej i Louth, Lincolnshire rapporterede flere mennesker at have set et stort, trekantformet objekt med tre lys. Mange vidner standsede deres biler og steg ud for at få et bedre udsyn. Pludselig drejer objektet om sin egen akse og farer af sted mod nordvest med 500 mph.

I september 1970 styrtede et USAF fly ned i Nordsøen. Denne hændelse gav overskrifter igen i 1992, da man hævdede at flyet var styrtet under forfølgelse af en UFO.

Det britiske Forsvar ser ud til at have været meget interesseret i observationen af et diamantformet objekt, der blev observeret i nærheden af en RAF Harrier ved Calvine, nord for Pitlochry i Skotland den 4. august 1990. To personer fotograferede hændelsen og sendte billederne til avisen Daily Record. Daily Record overlod 6 farvenegativer til MoD for en kommentar.

 
 
En mand's tegning af ufoer han observerede i Uttoxeter, Staffordshire, i 1987

MoD kommenterer i et memo, at man kun har begrænset interesse i ufoer og at man ikke har resurser til at undersøge enkeltsager. Memoet siger videre:

„I dette tilfælde, hvor MoD har modtaget 6 negativer af en påstået ufo, bemærkes det, at der ikke var nogle Harriers (flytype) i området, og at medierne skulle oplyses om, at der ikke er nogen forklaring på det diamantformede objekt.“


Ikke alt er ufoer

Andre beretninger om mærkelige lys og objekter fandt man plausible forklaringer på.

I november 1990, rapporterer besætninger på seks RAF Tornado jetfly, at de bliver overhalet af en „kæmpe UFO“, mens de flyver over Tyskland.

De troede, det var en prøveflyvning med det tophemmelige amerikanske Stealth kampfly. Det viste sig at være brændende vragrester fra en sovjetisk raket, der anvendes til at sende satellitter i kredsløb.

Den 31. marts 1993: Forskellige rapporter om bevægelige lys over den sydvestlige del af England og South Wales. De blev senere sporet til at være resultatet af en russisk Cosmos raket der gik til grunde over Nordatlanten.

 
Dr. David Clarke
 

Dr. David Clarke, ufo-ekspert og forelæser ved Sheffield Hallam Universitetet udtaler:

„I 1992, blev et lyskraftigt cigar-formet objekt set flyvende lydløst over det centrale London om natten. Det udløste en ‚bølge’ af observationer, især i Ilford og Romford. Det blev senere identificeret ‚næsten sikkert’ som en lysende luftskibsreklame for Ford Mondeo bilen.“

David Clarke siger videre:

„Langt størstedelen af rapporterne er ordinære ting set under ekstraordinære forhold. Mange ting kan tolkes som usædvanlige, man må fjerne al ‚støjen’, alt det ordinære og se, hvad der er tilbage.

MoD er ikke det fjerneste interesseret i ufoer eller ‚aliens’ men interesserer sig alene for de forsvarsmæssige konsekvenser.“


Har vi haft besøg?

„Der er ikke solid dokumentation for, at vi har været besøgt af intelligent liv, men jeg tror heller ikke, vi kan udelukke det. Der er mange gode eksempler på besynderlige ting, der bør undersøges, for eksempel militærets radarobservationer,“ siger Dr. David Clarke.

Ufo-dokumenterne var blandt titusinder af hemmelige arkiver forurenet med asbest og i fare for at blive ødelagt.

De blev til sidst reddet fra den gamle War Office bygning i Whitehall i London på opfordring af ihærdige ufo-historikere.

De filer, som kan downloades fra National Archives hjemmeside er en del af et treårigt projekt, og disse seneste dokumenter er de første, der indeholder oplysninger skrevet af Forsvarets medarbejdere.

Nick Pope, tidligere ufo-undersøger hos MoD udtaler om de netop frigivne rapporter:

„Der er observationer imellem som skabte virkelig undren. Hele ufo-sagen skabte i det hele taget stor debat og mange diskussioner, også internt i MoD.“

Det netop frigivne arkivmateriale kan downloades fra denne adresse: http://ufos.nationalarchives.gov.uk/

Det tidligere offentliggjorte materiale kan stadig downloades mod en mindre afgift til de engelske myndigheder.

En introduktion til de offentliggjorte materialer kan desuden ses i en video præsenteret af Dr. David Clarke på denne adresse: http://www.youtube.com/watch?v=4_zUiIEnkEI&feature=channel_page

Senere på året vil der blive lejlighed til at læse mere om arkivmaterialet og det store arbejde med at få materialet frem i lyset, da David Clarkes bog, »The UFO Files: The Inside Story Of Real-Life Sightings«, udkommer som paperback til juli 2009 udgivet af The National Archives.

Bogen er samtidig en gennemgang af de undersøgelser, forfatteren selv har foretaget af engelske ufo-tildragelser gennem årene, samt en oversigt over og et supplement til de frigivne arkivmaterialer.Nytårsaften i ballonernes tegn

Små thailandske varmluftballoner er ikke kun forbeholdt de lune sommeraftener, som vi vel efterhånden nærmer os. Årsskiftet gav også anledning til adskillige indberetninger, foto- samt videooptagelser med efterhånden velkendte, små røde eller orange lys på himlen.


En af de byer, hvor de små lys var med til at ændre på „fyrværkeri-billedet“ i løbet af aftenen, var Nibe, hvor en 40-årig mand bl.a. fortalte til www.ufo.dk:

„Over midnat taler jeg i tlf. med min lillebror, da vi i familien i løbet af aftenen ved flere lejligheder har set flere af små røde lys på himlen over Nibe. Han bor i Skørbæk oppe på en bakke, hvor der er god udsigt. Imens jeg taler med ham, spørger han, om jeg også kan se de 2 røde lys, som kommer ind over horisonten fra østlig retning. Det svarer jeg ja til og løber ind i huset og henter min kammerat og mine 2 børn. Han tager et kamera med. Da vi kommer ud, er de kommet højere op på himlen, de stiger til stor højde og forsvinder. Inden de er væk, tager han fotos af lysene. Min bror når også fra Skørbæk at tage et foto.“

Den 40-årige har tidligere Nytårsaften taget en meget kort videosekvens den ene gang af de lys, han har observeret.

Der er flere i området, der observerer de små lys, og en af observatørerne kontakter Søværnets Operative Kommando, SOK, for at høre om man evt. har redningsaktioner eller øvelser i gang i området, hvilket man ikke har.

Et af de små lys over Nibe Nytårsaften fotograferet med mobiltlf.

 
Kraftigt udsnit af foto af et af lysene over Nibe Nytårsaften. Der ses en lille lysere plet i det orangerøde lys, der efter undersøgelsen af billederne understøtter ideen om en varmluftballon.

Det er utroligt svært at tage gode fotos af så små lys på himlen. Dels skal kameraet holdes meget stille eller understøttes på en eller anden facon. Kvaliteten af nattefotos er naturligvis også stærkt afhængig af, hvilken type kamera, der har været for hånden. Der kan godt tages glimrende nattefotos eller videoklip med en mobiltlf., men udover kvaliteten af telefonens fotodel skal der også dygtighed og held til.

Efter de indkomne beskrivelser, telefonsamtaler og efter undersøgelserne af billederne, hælder vi i SUFOI til den antagelse, at der er tale om de efterhånden så berømte små thailandske varmluftballoner. Vi kontakter derfor den lokale ugeavis Nibe Avis og efterlyser yderligere oplysninger fra læsere, der måske kan bidrage til opklaringen.

For en sikkerheds skyld kontakter SUFOI også Flyvertaktisk Kommando, FTK, i Karup for at høre, om der mod forventning kunne have været tale om militære fly denne Nytårsaften, hvilket der så heller ikke var. En henvendelse til Aalborg Lufthavn bekræfter, at der kun har været en enkelt landing denne aften, som tilsyneladende ikke kan have noget at gøre med observationerne fra Nibe-egnen.

Hurtigt efter efterlysningen i Nibe Avis er der imidlertid læsere, der henvender sig til avisen og beretter, at de sandelig kender til sagen, da de selv har opsendt varmluftballoner denne aften.

En af læserne henvender sig direkte til SUFOI og fortæller:

„Jeg har læst i Nibe Avis, at der er observeret mærkelige lys over Nibe nytårsaften.

Dette var varmluftballoner, som I selv antydede.

De er lavet af rispapir og under dem hænger en sprittablet, der antændes. Disse balloner stammer fra Thailand, men kunne købes i mange forretninger op til Nytår.

Jeg sendte selv to op mellem Nibe og Ø. Hornum Nytårsaften.“

Med baggrund i henvendelserne til SUFOI samt til Nibe Avis kan det konstateres, at der er opsendt mindst 5 thailandske varmluftballoner, der er årsag til alle de modtagne rapporter og video/fotos fra Nibe-området Nytårsaften 2008 samt over midnat.


Mange observationer Nytårsaften

Der er til SUFOI indrapporteret mange andre observationer i forbindelse med Nytårsaften. Der er naturligvis pr. tradition denne aften en del lys på himlen. Nogle af disse - måske i nogle tilfælde usædvanlige lys - fejlfortolkes, dels er der usædvanligt mange mennesker ude for at se på fyrværkeriet. En af de typiske beretninger kommer fra en 58-årig observatør i sommerhus ved Tornby Strand, der til www.ufo.dk beretter:

„Nytårsaften lige over midnat observerer både min kone og jeg først en rødorange lyskugle, der kommer fra nord hen over Hirtshals by og kører i lige linie mod syd/sydvest og forsvinder i horisonten i retning langs vestkysten mod syd. Kuglen står ikke helt skarp, men konturerne er skarpere på forsiden af kuglen, og mere sløret på bagsiden. Da kuglen er halvvejs hen overhimlen, dukker en tilsvarende kugle op fra samme position og følger nøjagtig samme bane som den første. Begge kugler kører i en lige linie hen overhimlen i nord - sydlig retning og taber ikke højde på noget tidspunkt. De holdt hele vejen samme indbyrdes afstand - altså samme hastighed. De fløj helt klart i en anden højde på himlen end de raketter, som vi naturligvis også kunne observere. Det gælder også de nødraketter, som mange fiskere sender op denne aften. Disse har en helt anden skarp rød farve, og hænger stille i luften for derefter langsomt at falde ned. Jeg har lige siden spændt set efter i aviserne for at se, om andre havde set det samme, og kan så i dag i Nibe Avis læse en artikel, som beskriver de samme objekter set over Nibe.“

Efter beskrivelsen er der formentlig ikke tvivl om, at man ved Tornby Strand har set varmluftballoner.


Nødblus rapporteret til SOK

Den 1. januar 2009 har SOK om formiddagen registreret en indberetning fra Vrist i Vestjylland, hvor der ud over Vesterhavet er rapporteret 5 - 6 røde nødraketter. En eftersøgning giver dog intet resultat.

En eftersøgning først på aftenen efter, at nødblus er observeret over havet ved Henne Strand, giver heller intet resultat. Dog bemærker SOK i beskrivelsen af hændelsesforløbet,„ at kysten blev afsøgt med et redningskøretøj, og her blev der observeret flere røde rislamper opsendt fra forskellige sommerhuse. Det formodes at rislamperne er de røde lys, der blev observeret. Sagen afsluttet.“

Aktioner, som SOK har været involveret i, kan altid ses registreret på denne adresse: http://forsvaret.dk/SOK/Nationalt/soeredning/Pages/default.aspx


En 42-årig mand henvender sig til SUFOI og beretter om sin oplevelse:

„Kommer ud om aftenen 27. februar kl. ca. 21 for at se den flotte stjernehimmel.

Bor lidt uden for Holbæk, og kigger mod sydvest. Fra vest kommer der to gyldne lys, der bevæger sig mod syd. Jeg undrer mig straks over, hvordan de kan flyve/svæve så lige. De er på en 100% lige linje, og ser ud som om de flyver opad.

Mens jeg står og glaner og ikke fatter, hvad jeg står og ser på, får jeg øje på et tredje lys meget længere bagude end de to første, og det som er specielt mærkeligt er, at også dette lys er på en 100% lige linje med de to første.

Jeg kigger løs på dem, og vender mig rundt og ser et mere over hustaget. Lysene var meget højt oppe på himlen, og der var for langt imellem dem til at noget menneskeskabt fly kunne være så langt, også imellem de to første.

De fløj med 100% ensartet hastighed, og der var ikke en lyd at høre, men det var også som sagt meget højt på himlen.

Der var intet spor af efterslæb eller varmehale eller lign. Bare nogle fuldstændig klare gyldne lys der fløj i en direkte linje mod stjernerne.

Det som også fik det hele til at virke mærkeligt var at lysene ikke glimtede som stjerner normalt gør.

Fik filmet et par stykker af dem med et elendigt kamera og ved ikke, om de film ville kunne bruges til noget“.

SUFOIs Fotoafdeling har efterfølgende haft anledning til at gennemse og undersøge den 56 sek. lange videosekvens optaget med digitalt kamera.

 
 
Den meget mørke video optaget under vanskelige forhold viste i sig selv ikke mange detaljer. Her ses den mest tydelige og lysstærke sekvens af videoen med et enkelt lyspunkt på midten. Endvidere ses en kraftig udsnitforstørrelse af lyset.

En 54-årig kvinde observerede fra Butterup tilsyneladende de samme lys på himlen kl. 21.06 og fortæller herom til www.ufo.dk:

„Vi så fem individuelle hurtigt-‚flyvende’ objekter, der lignede store stjerner, meget kraftigt rød-orange lysende med et ensartet konstant lys. De var lydløse, havde forskellige positioner, men flyvende med samme fart og retning, alle synlige samtidig.“

Samtidig berettede Lars Bang-Jensen fra Tuse ved Holbæk om sin oplevelse:

„Så først 3 lysende ‚prikker’ kommende fra øst. Derefter 6 til på stribe.

Bevægede sig hurtigere end fly - uden lyd. Stjerneklart og vindstille.

Derefter 2 høje brag.“

Observationerne i Holbæk-området gav anledning til omtale i TV2 Øst den 28. februar:

 
 
En TV2Øst rekonstruktion af, hvordan lysene fløj over himlen iflg. observatør Lars Bang-Jensen
 
Efter at have kigget nærmere på videooptagelsen, beretningerne og sammenholdt med andre omstændigheder som f.eks. de lokale vindforhold, var Ole Henningsen fra SUFOIs Fotoafdeling efterhånden ret overbevist om, at der sandsynligvis igen var tale om små thailandske varmluftballoner.

SUFOIs henvendelse med en efterlysning i Holbæks Amts Venstreblad førte dagen efter til kontakt med deltagere i en fest for krondiamantbrudeparret Inga og Erling. Dette gav en jordnær og helt logisk forklaring på fænomenet.

Festen sluttede nemlig med, at der blev sendt papirballoner af sted, fortalte en af gæsterne også senere til TV2 ØST, der den 29. februar kunne berette, at ballonerne afgav et orange lys og fløj lige præcis hen over Tuse.

De observerede og videofilmede lys på himlen på Holbæk-egnen den 27. februar havde en ret jordnær forklaring: Små thailandske varmluftballoner opsendt i forbindelse med et krondiamantbryllup.

Observatørerne udtrykte efterfølgende deres store tilfredshed med at have fået en fornuftig og naturlig forklaring fra SUFOI på deres ellers specielle oplevelse af lysene på aftenhimlen.

Indslaget i TV2 Øst kan ses på denne adresse: http://www.tv2east.dk/artikler/mystisk-lys-over-tuse


En ung mand fra Christiansfeld observerer og videofilmer den 9. januar 2009 et stærkt lys på sydvesthimlen, og indberetter til SUFOI herom:

„Hermed fremsender jeg video af en ufo, jeg så fredag den 09-01-2009 kl. 17.00.

Jeg er rimelig god til se om det er satellit, fly, stjerne, planet eller rumstation. Jeg har før set meteorit samt stjerneskud, men det her var ingen af delene. Jeg har ikke set noget lignende før.

Jeg var på arbejde ude ved en bondemand med noget reparationsarbejde.

Da jeg var færdig begyndt jeg og pakke sammen, hvor jeg kigger op på himlen og ser hvor lyst og fint vejret det er, og hvor stille det er.

Pludselig ser jeg en meget, meget kraftig hvid, lidt aflang i det objekt med lidt rødligt i det. Objekt var meget tæt på, slet ikke som fly, stjerne osv. Jeg ringede hurtigt til min kone for sige, at jeg ser på en ufo. Hun tror ikke på mig i første omgang, men jeg lyder alvorlig, så hun tror på mig til sidst.

Jeg hørte hende, om hun kunne se det samme, da hun var hjemme 2 km fra mig, men nej, det kunne hun ikke. Da jeg var færdig med at tale med hende, tog jeg min mobiltelefon, SAMSUNG TOUCH 5 mil pixel kamera, og optog 1 min og 15 sek. video til jeg ikke havde mere hukommelse tilbage.

Jeg var lidt ude af den, fordi jeg ikke har set sådan noget før. Jeg skyndte mig ud i min bil, og så var den væk igen. Det varede ca. 5 min.

Jeg har efterfølgende været samme sted for se, om det nu var en stjerne, men nej, jeg så en ufo. Det ved jeg, ingen tvivl.“

 
Stillbillede samt kraftig udsnitforstørrelse fra den optagne videosekvens den 9. januar 2009

Præcis i den af observatøren angivne retning, syd-sydvest, var planeten Venus meget fremtrædende på himlen hen under aften, som det ses på denne gengivelse fra planetarieprogrammet Starry Night.

SUFOIs Fotoafdeling er ikke i tvivl om, at det observerede og videofilmede lys på den syd-sydvestlige himmel var planeten Venus, der stod meget stærktlysende den del af himlen.

Hvis der havde været et andet lys til stede, burde observatøren have kunnet observere og filme i alt 2 objekter på himlen, da Venus var så markant til stede, at den burde være iagttaget også.

At lyset på et tidspunkt ser ud til at være væk, og evt. heller ikke kan ses af observatørens kone 2 km væk, kan skyldes det vekslende skydække på stedet, der ses af videooptagelsen.

SUFOIs Fotoafdeling opfordrede efterfølgende den unge mand at gå ud de følgende aftener og se på og videofilme Venus for at sammenligne med den oprindelige optagelse, men hørte ærgerligt nok trods rykkere ikke mere fra observatøren.


Observatørerne fortæller

Seneste indrapporterede observationer kan ses på SUFOIs hjemmeside på adressen: www.ufo.dk under overskriften »UFO-observationer«, og efterfølgende bringes uden yderligere kommentarer nogle af de mest detaljerede beretninger.


7500 Holstebro 31. december 1978

Vi var, min kammerat og jeg, der stod ude på gaden, nytårsaften, for at fyre krudt af uden for huset, hvor han boede. Jeg fik pludseligt øje på noget rigtigt langt, der nærmest gled lige så langsomt mod øst oppe over trætopperne oppe ved mine forældres hus ca. 300 m mod syd, fra hvor vi stod.

Jeg fortalte det til min kammerat, som straks kunne se det. Vi skyndte os op på hans værelse, der lå på 1. sal mod syd og fri udsyn. Vi fandt en kikkert og kunne tydligt se, det vi kaldte „vinduer“, på noget, der var rigtigt langt og rimeligt fladt. Objektet bevægede sig langsomt fra vest mod øst i ca. 10-15 minutter og gled nærmest væk fra vores synsfelt. Der gik mange tanker igennem os begge, men dette kunne umuligt være en Zeppeliner, for rent størrelsemæssigt ville der mindst være tale om 2-3 Zeppelinere, der skulle være sat sammen, og hvorfor skulle den flyve rundt en nytårsaften over Holstebro? (Jeg vil til sidst fortælle, at jeg selfølgelig, har fortalt om oplevelse til andre, men aldrig før i dag skrevet ind til nogen, om denne nytårsaften i 1978. Grunde til, at jeg gør det så mange år efter, skyldes at jeg i dag kommer til at læse flyvevåbnets arkiver og til min store glæde ser, at der netop i Holstebro, Struer og Ans er set noget uforklarligt på samme tid, det eneste jeg ikke med garanti kan huske, er det nøjagtige tidspunkt på aftenen, men ville have sagt et sted imellem kl. 19.00 - 20.30.


2750 Ballerup 24. juli 1984

Har netop hørt, at Forsvaret har frigivet ældre informationer om ufo-observationer. Blev selvfølgelig nysgerrig efter at se, om min egen skulle være med. Det er den da, men ret mangelfuld i forhold til, hvad jeg og min dengang 8 årige datter så på vej hjem fra en veninde.

Vi kommer gående over græsplænen, nyder den dejlige aften og kigger pludselig op. På himlen står, hænger eller flyver et eller andet kæmpestort?

Min datter bliver meget bange, griber min hånd, og vil løbe hjem, hvilket vi gør. Låser døren op, løber hen til det vestvendte vindue,o g vi ser at den „hænger“ der endnu. Vi står og betragter den store genstand i ca 5 min., hvorefter jeg i en slags afmagt ringer til Flyvestation Værløse, for noget må de da kunne registre på en radarskærm, mente jeg! At jeg fik den tanke må skyldes, at min far har arbejdet netop med radarer på Flyvestationen.

Genstanden, jeg og min datter så, var rund, cylinderformet og nærmest buet på „undersiden“. På siden eller rundt om sad, hvad jeg vil kalde vinduer, og fra disse vinduer strømmede et stærkt, nærmest hvidt lys. Den var meget, meget rummelig, og min datter og jeg snakkede om, at den mindst var så stor som en jumbo-jet, bortset fra formen. Øverst sad en ting, som mindede om frugten fra et ahorntræ, men bare kæmpestor.

Jeg savnede mit kamera - det fulgte med min mand, da jeg blev skilt - så jeg forsøgte at låne hos min nabo, men hun var desværre ikke hjemme. Jeg løb tilbage til min lejlighed, da jeg ikke ville gå glip af det mest sære, fantastiske syn jeg har set!

Samlet vil jeg gætte på, at jeg talte med en mand fra Flyvestationen i ca. 10 min. Himmellegemet, som jeg i dag vil kalde for at luftskib, fik vi fornøjelse af at betragte i omtrent 25 min., hvorefter det meget stærkt og med en "høj, tynd" lyd forsvandt op mod nord-vest.

Hændelsen kan jeg selvfølgelig tale med min datter om, og det er også hændt, at jeg har fortalt om den til et par få udvalgte, men jeg kan ikke sige mig fri for en følelse af frustration over at have set noget, som ikke ret mange kan nikke genkendende til. Derfor blev jeg glad for at konstatere at Forsvaret har frigivet en del indberetninger, men ærgelig over at så mange af de detaljer, som jeg beskrev for manden i telefonen, slet ikke er kommet med.

Vi, min datter og jeg så altså:

Klart og tydeligt i detaljer, en meget, meget stor rund, cylindrisk, nedadtil nærmest rund, genstand, med lysende „vinduespartier“, og med en ahornfrugtlignende, skrueagtig genstand foroven. Dengang i 1984 talte vi om, at hvis der kunne være mennesker i den, ville den kunne rumme nogle hundrede, men det er meget svært at bedømme størrelses-forhold på en stor ting i luften, som man aldrig før har set. Jeg husker, at min datter var bange under oplevelsen, og ikke brød sig meget om at tale om den længe efter. Selv har jeg det stadig sært med denne oplevelse, som jeg selvfølgelig ved er helt sand, men jeg ville ønske, at jeg kunne fortælle om den uden at skulle frygte for at folk tror det hele blot er livlig fantasi.


2670 Greve mellem 1984 og 1986

Det er i dag mange år siden, jeg så det uidentificerbare objekt. Vi skal helt tilbage til midten af 80erne (et sted mellem 1984 og 86), men det er stadig en oplevelse, jeg husker meget tydeligt og en oplevelse, jeg aldrig rigtigt har lagt fra mig.

Det var hen på aftenen, og jeg det var blevet ret mørkt. På tidspunktet har jeg har vel været omkring 9-10 år, vil jeg tro, og jeg var den aften sammen med min lillebror og storebror og min storbrors ven nede på vores legeplads. Vi boede på daværende tidspunkt i rækkehus i Greve. Legepladsen var forholdsvis lille og bestod af to træhuse og en stor sandkasse samt tre bakker af asfalt i forskellig størrelse. Legepladsen var omringet af buske og hække, og uden om hækkene lå rækkehusene tæt ind til legepladsen. Fra hæk til nærmeste rækkehus var vel omkring 4-5 meter. Jeg husker, vi stod på den største bakke, da hændelsen skete, jeg mener dog også at nogen af os stod neden for bakken, og der var muligvis også andre børn tilstede. Foran os, ovenover det ene af de rækkehuse, der omringede legepladsen, og det kan ikke have været mere end 10-15 meter fra os, opstod pludseligt et meget stor hvidt og kraftigt lys. Jeg husker, at vi alle kiggede på det i et stykke tid, hvor længe har jeg dog svært ved at huske. Lyset virkede umiddelbart til at svæve lige oven over rækkehuset foran os (vi stod nu på den store asfaltbakke og kiggede på det) og på et tidspunkt vælger vi alle at løbe rundt om huset for, tror jeg, at se om der er noget på bagsiden af huset eller lyset. Pludseligt er lyset dog væk ligeså brat, som det kom. Det var så voldsom en oplevelse, at vi alle stormede hjem til vores forældre, og vist nok råbte i munden på hinanden, at vi havde set en UFO.

Jeg har siden den dag forsøgt på rationel vis, at analysere hændelsen. Jeg var jo ikke så gammel på tidspunktet, så mange ting kunne have forstærket oplevelsen.

Det, der dog stadig undrer mig til den dag i dag, var, at jeg ikke husker at objektet/lyset udgav nogen form for lyd eller for den sags skyld lugt, for det ville jeg/vi have bemærket. Jeg husker heller ikke, at vi så det komme, men at det bare opstod. Det kunne derfor ikke have været en faldskærmsraket, for det ville vi have både set og hørt, og lyset var simpelthen også for stort til at kunne være en faldskærmsraket. Det kan heller ikke have været en lyskegle, da vi simpelhen var for tæt på til ikke at opdage, hvis det var tilfældet, og rækkehusene har helt flade tage, og der var ingen personer eller lysanordninger på taget.

Lyset var heller ikke højt til himmels, men har blot været 10-15 meter foran os og næsten i øjenhøjde, da vi jo stod på den højeste bakke. Jeg husker ikke lyset som havende en aflang form, men mere oval og ret stort, måske mere end 2 meter i bredden og højden. Vi vidste alle, hvordan en raket så ud og ikke mindst lød, og det pudsige var, at jeg netop ikke husker, at lyset afgav nogen lyd, det virkede til pludseligt bare at opstå ud af intet. Det kan hellet ikke have været et kuglelyn, da det simpelhen var for stort til dette, og som sagt var lydløst. Jeg kan ikke forestille mig, at et kuglelyn er lydløst, og der var ikke optræk til uvejr den aften.

Lyset var rundt, lydløst og meget skarpt, men trods alt ikke så skarpt, at vi måtte skærme for øjnene. Lyset forsvandt lydløst, ligeså brat som det opstod. Jeg husker ikke, at mine øjne var på objektet, da det forsvandt, for det forsvandt, mens vi, i løb, var på vej om på den anden side af rækkehuset. Ikke desto mindre var vi ret mange vidner (i hvert fald 4) der alle sammen så og oplevede det samme, og jeg kan stadig ikke forklare, hvad det var, vi så den dag for mange år siden. For mig forbliver hændelsen i hvert fald mystisk og uforklarelig den dag i dag.


Skejby, Århus 21. januar 2009

En observation gjort den 21. januar 2009 var af observatøren ledsaget af denne flotte illustration:

Læs observatørens beretning og se tegningen i fuld størrelse.


9900 Frederikshavn 17. februar 2008

Det jeg så den februar morgen, har puslet i mit sind lige siden. Jeg er ikke en fyr, der tror på ALT mellem himmel og jord. Jeg har et åbent sind, og jeg er ikke så arrogant at tro, at vi skulle være de eneste i hele universet.

Jeg sad den morgenstund og nød lyset som voksede frem. Jeg kan se havet og Hirsholmene ud af mit stuevindue. Havet var næsten sort, og nederste horisont var lys gul. Over den lave gule horisont var et bælte af mellem mørke skyer, og over der et 3. bælte, som var endnu mørkere. Derover var der lysning. Jeg så noget bevæge sig i horisonten. Der står en flagstang, så i farten troede jeg, at det var et tidligt flag, eller et som ikke var taget ned dagen før. Men så slog det mig. Der var absolut ingen vind, som kunne få et flag til at stå helt rektangulært udspilet. Så jeg går hen til vinduet og ser nærmere efter. En rektangel lidt større end et stort flag bevægede sig langsomt op og ned mellem de lys bælter, jeg har beskrevet. Derefter skråt op over mod øst et par gange og gik derefter tilbage til udgangspunktet. Derefter gik det lige op over det 3. bælte og bevægede sig i retning af øst, hvor den stoppede halvt gemt bag en lavthængende hvid sky. Der stod det så et øjeblik, hvorefter den langsomt forsvandt. Alle bevægelser var meget langsomme, og det var som at se et stort stykke plastic. Beklager jeg ikke er dygtig nok med min pc, så jeg kunne sende et billede set fra mit vindue. Men jeg sværger! DET jeg så VAR noget. Jeg ved ikke hvad. Måske et hollogram, men i hvert tilfælde ikke et udtryk for min fantasi. DET vil jeg altid spekulere over. Håber at det er et brugbart input i jeres arbejde, og jeg vil egentlig gerne høre, om I har hørt om lignende hændelser.


8700 Horsens 17. marts 2009

Jeg skulle ud for at fodre mine heste, så jeg tog lige hunden med, så den kunne tisse af.

Hestene står i vores stald her hjemme. Da jeg går der om, er der mørkt, så derfor ved jeg, at der intet var, da jeg gik ind i stalden. Jeg lader døren stå åben imens jeg ordner deres foder, der skal blandes 10 spande og vægten driller. Jeg går lige ind for at bytte vægt, og da jeg kommer tilbage, ser jeg ud af øjenkrogen, at der er noget lys over på naboens vej lige ved vores hestefold.

Min første tanke var, at det nok var naboen, som sad og snakkede i telefon i bilen, tænkte han var kommet, imens jeg var inde for at bytte vægten. Imens jeg ordner foder, og hestene får mad, kigger jeg ud ind i mellem og tænker, at det er da underlig, at han holder der, og bilen er slukket. Jeg kigger lidt længere og ser, at det ikke er hans bil, da omridset er meget større, så min næste tanke er, at det må være traktoren. Kan høre min hund løber rundt og piver. Jeg kalder på hende, da jeg tænker, hun har set naboen, og hun skal ikke til at løbe der over. Hun kommer ind i stalden og er helt vild, og jeg sender hende ud igen, da jeg er ved at være færdig. Kigger så igen og kan godt se, at det ene lys er noget større end det andet, og det er det røde og kan godt se, at det ikke er en traktor, men noget større. Jeg slukker lyset, da jeg er lidt nysgerrig over, hvad naboen da laver og tænker, at jeg bedre kan se det med lyset slukket.

Da jeg går ud, ser jeg min hund sidde helt stivnet, og den kigger der over. Hun plejer at gø og løbe rundt, så underlig opførsel. Jeg kigger der over igen, og nu er det oppe i luften. Jeg når at tænke, hvad fanden, er det, der er ingen lyd overhoved. Jeg roder i alle lommer efter min telefon, da jeg vil filme det. Opdager desværre at jeg har fået kærestens jakke på, så ingen telefon. Jeg bliver lidt bange, da jeg ikke kan se eller beskrive, hvad det er, jeg ser, og det er slet ikke logisk i mit hoved. Det flyver stille og roligt væk, og jeg kan kun se det røde lys. Den stiger stille og roligt og flyver skråt over imod motorvejen i sydgående retning.


1430 København K 4. april 2009

Lørdag, den 4. april 2009 iagttages adskillige lys over Københavns-området ved godt 22-tiden. Den mest detaljerede beretning kommer fra en 47-årig kunstner fra Christianshavn:

„Kl. ca. 22.30 var jeg gået ud i mit køkken, hvor der igennem stort vinduesparti er frit udsyn til Vor Frelser Kirketårn. Pludselig ser jeg først et stærkt orange gult lysende objekt rimelige højt op over toppen på Vor Frelser Kirketårn komme til syne nord fra og bevægende sig i noget som kunne minde om helikopter fart hen over himlen imod syd - ud imod Kastrup Lufthavn.

Da vi jo er rimelig vant til at se almindelige flyvemaskiner, hvis landingslys blinker, flyve forbi og passere Vor Frelser Kirketårn her på Christianshavn, tænker jeg, at der må være tale om en flyvemaskine.

Det undrer mig dog, at man ikke kan høre nogen motorlarm som normalt.

Et kort øjeblik efter kommer der pludselig nøjagtig 3 til i samme størrelse og med samme høje fart - og vinklen og højden taget i betragtning, må de have være været ret store. 10 sek. efter kommer der endnu en flok på måske 10 - 15 objekter af nøjagtig samme karakter glidende hen over himlen. Jeg griber min mobiltelefon og ringer til min moder, som bor i Voldboligerne ved Christianshavns Vold og har en flot udsigt fra sin lejlighed udover volden og hele det sydlige Amager.

Hun skynder sig ud i køkkenet og ser med det samme - nøjagtige de samme stærkt orange lysende objekter. Samtidig er der nu kommet endnu flere objekter til syne fra min synsvinkel - og de flyver så tæt sammen, at der umuligt kan være tale om flyvemaskiner/helikoptere. Jeg bliver enig med min moder om at ringe til politiet og ringer derfor 114 - og får fat, efter at have talt med en omstillingsdame, i Station Amager og taler herefter med den vagthavende betjent.

Han lyder mildest talt forbløffet - og begynder at forklare et eller andet om nogle kinesiske papirlamper med lys i, som man har kunnet købe i København inden for de sidste 14 dage.

Nu er det tilfældigvis sådan, at jeg i forbindelse med et af mine engagementer for en del år siden i udlandet, faktisk har overværet en opsending af sådan nogle kinesiske papirlamper med lys i - og jeg kan roligt sige, at det kan der umuligt have været tale om her.

Når kinesiske åndelamper bliver sendt op, flyver de meget langsomt op - ligesom da man legede med papirdrager som barn på Kløvermarken - og de står som regel ret stille på himlen og ikke særligt højt - måske 10 - 50 meter op i luften for senere at gå ud og falde ned igen.

Her var der bestemt ikke tale om kinesiske åndelamper - tværtimod. Det var både mængden af objekter, højde over horisonten og ikke mindst hastigheden helt forkert til. Dertil var der absolut ingen lyd.

Min moder kunne også se dem, da de alle passerede med mellemrum over Voldboligerne og ud imod lufthaven, hvor de efterhånden forsvandt væk fra hendes synsafstand.

Vi antager, at der må have været mange flere mennesker i København end os, som må have set synet.

Jeg bad i øvrigt betjenten om at gå uden for sit kontor og selv se efter, hvorefter han sagde noget om, at han ville ringe tilbage - det har han så ikke gjort endnu.

Det samlede antal af objekter var formentlig på ca. 50 i alt - og de kom flyvende enten efter hinanden, hvorefter en kort pause, så atter en 3 - 4 stykker og derefter igen en pause på måske 2 - 3 min, hvorefter der dukkede en helt masse op på samme tid tæt ved siden af hinanden i hastig fart hen over himlen.

Hvis det skulle have været kinesiske åndelamper, som bevægede sig med en sådan fart - det samme som en flyvemaskine, så skulle der nærmest have været orkan udenfor - eller stærk blæst - og det var der jo som bekendt ikke, men helt roligt vejr og rimelig klar himmel.

Da den store klump af stærkt orangegule lysende objekter var passeret, gik der ca. 5 - 10 min, hvorefter der igen kom 3 objekter og så igen en pause på 2 - 3 min, hvorefter der kom en enkelt. Det hele varede ca. ½ time til 45 min. Hvorefter der ikke kom flere.

Nu er det ikke sådan, at jeg til dagligt løber rundt og ser UFO'er på himlen eller ser syner m.m.

Jeg kan godt ærgre mig over, at jeg ikke tog et billede med mit mobiltelefonkamara, i stedet for at ringe til politiet.

Selvom jeg indtil i går ikke har troet på UFO'er eller liv fra det ydre rum - og det er mest et begreb som forefindes i amerikanske Sci-Fi, action- og spændningsfilm som CIG visual effekter - i Steven Spielberg film m.f., så kunne det være ret interessant at finde ud af, hvad der så var - for faktum var, at disse mange objekter viste sig på himlen over København i går.

Der var flere observatører, der iagttog disse lys på himlen lørdag, den 4. april 2009.

En 51-årig kvinde fra Amager rapporterede:

„Lydløse flyvende objekter (mindede om stjerner) i formationer af 5-6 stk.

(i alt ca. 20 stk.) i lav højde og med rimelig pæn fart.

Et helt rugbyhold kommenterede også fænomenet.“

En 27-årig mand fra Amager fortæller:

„Ind over Kbh. kommer der ca. 25-30 lyse halv store orange ufo-lignende ting flyvende langsomt hen over himlen.

Jeg optog det også på video… meget mærkeligt...

Ville meget gerne vide, hvad det var. Jeg er typen der ikke ligefrem tror på sådan noget, men der lå jeg godt begravet i min sofa, da jeg lige pludselig så ud af vinduet, og de kom flyvende hen over vores hus.

Det var ligesom i en amerikansk Hollywood film.... der må være andre, der også så det....“

Desværre har SUFOI endnu ikke modtaget videooptagelsen til nærmere undersøgelse.


I forbindelse med ovennævnte observationer har SUFOI rettet henvendelse til Amager Politi, der jo fik en henvendelse fra den ene observatør. Svaret indløb efter Påske:

„Som tidligere lovet har jeg nu undersøgt, hvorvidt Kbh. Politi har registreret henvendelser omkring observation af „lys på himlen over Amager“ den 04. april 2009 i tidsrummet 2230 - 2300.

Den centrale Vagtleder har oplyst, at der ikke er registreret henvendelser omkring emnet.

Her på Station Amager er der heller ikke henvendelser. Der var dog et mindre bål kl. 21.38 på Gemmas Alle, der blev slukket ved patruljens ankomst. Jeg har dog mine tvivl om denne oplysning er interessant for SUFOI.“

På trods af, at den ene observatør absolut ikke mener, at små varmluftballoner kan have været på spil, mener vi i SUFOI dog, at mange omstændigheder tyder på dette. De små billige varmluftballoner var i øvrigt annonceret til salg i et af katalogerne fra supermarkedsbutikkerne Netto eller Fakta.

En tidligere „masseobservation“ over København af små varmluftballoner er omtalt i UFO-Mail nr. 90.

Men har læserne iagttagelser eller informationer, der kan kaste yderligere lys over observationerne?
Videovervågninger eftersøges
over hele landet

Lørdag den 17. januar 2009 kl. 20.09 oplevede tusindvis af danskere et spændende himmelfænomen. Pludselig oplystes himlen som af et kæmpelyn, men i virkeligheden var det en eksploderende meteorit på vej ned gennem atmosfæren fra øst mod vest over Østersøen og Lolland-Falster. Et svensk videoklip blev efterfølgende vist af alle tv-stationerne.

Nu eftersøges andre videovervågningssekvenser fra hele landet af dette usædvanlige himmelfænomen.

Lysfænomenet på himlen blev iagttaget af tusindvis af danskere, men der var også masser af observatører i de nærmestliggende lande. Mange danskere havde sat sig til rette foran TV-skærmen for at se fodbold eller indvielsen af DRs nye koncertsal. Meteoren er landet - havde reklamen i TV lydt til stadighed måneder i forvejen, og 10 min. efter starten, landede så rent faktisk en meteorit på Lolland.

Fænomenet blev indrapporteret til Dansk Ildkugle Central og Tycho Brahe Planetarium, ligesom også SUFOI modtog en del henvendelser.

 
Meteoritjægeren Thomas Grau på besøg hos ufo-mails Ole Henningsen i februar under arbejdet med at indsamle flest mulige data om meteoren.
Foto: Ole Henningsen
 

Det var overskyet over store dele af Danmark, og kun de færreste troede på, at der rent faktisk kunne findes rester af den nedstyrtende meteorit. Det var derfor ret sensationelt, da det i marts måned lykkedes den tyske metaoritjæger Thomas Grau fra Berlin-området at finde dele af meteoritten på Lolland mellem Maribo og Hillested.

Det var ved minutiøs gennemgang af video- og observationsrapporter samt efterfølgende beregningsarbejde, at der kunne udpeges et muligt nedfaldsområde på Midtlolland. Dernæst fulgte 6 dages ihærdigt fodarbejde med at gennemtrave et stort landområde, før Thomas Graus indsats pludselig kronedes med held, og den stolte finder derefter kunne præsentere Geologisk Museums kurator for meteoritsamlingen, lektor Henning Haack, for dele af meteoritten.

Danmark har stadig kun 5 danske meteoritfund, og da det samtidig er en ret sjælden meteorittype - en såkaldt kulchondrit - er der virkelig tale om en sensation for meteoritforskerne.

På trods af det store eftersøgningsarbejde, der hidtil har været udfoldet lokalt af frivillige hjælpere, er det endnu ikke lykkedes at finde flere dele af den eksploderede meteorit.

Det er dog opfattelsen, at der stadig findes nedfaldet meteoritmateriale, som endnu ikke er fundet.


Videovervågning fra Rødby

For kort tid siden lykkedes det at lokalisere en overvågningsvideo fra Lollands Trælast A/S i Rødby.

Videosekvensen fra den 17. januar var blevet gemt af direktør Tim Rasmussen, da den indeholdt optagelser fra 9 overvågningskameraer, hvor man på alle optagelser kan se, hvorledes himlen pludselig oplyses som den klare dag under meteorittens vej ned gennem atmosfæren.

 
Direktør Tim Rasmussen, Lollands Trælast A/S i Rødby, studerer den spændende videosekvens med meteoritten.
Fotos: Ole Henningsen
 

Store dele af landet var dækket af et større eller mindre skydække, og dette gælder også Lolland-Falster.

Man ser på optagelserne, hvordan området oplyses af lysfænomenet over skyerne. Derfor optræder der ikke skarpe skygger på billederne.

Der efterlyses derfor nu andre optagelser fra overvågningskameraer o.l. især fra de dele af landet, hvor det var mere skyfrit, f.eks. Bornholms-området og Nordsjælland.

Andre optagelser kan medvirke til at fastlægge meteorittens bane gennem atmosfæren mere nøjagtigt.

Efterlysninger hos Politi, Lufthavne, Vejdirektoratet m.v. har hidtil været forgæves, men læsernes oplysninger om eventuelle optagelser vil være mere end velkomne.

Skulle læserne have andre gode ideer til, hvor optagelser kunne gemme sig, så hører redaktionen meget gerne herom.

 
     
 
På disse tre stillbilleder fra et af overvågningskameraerne får man et godt indtryk af, hvorledes den mørke aften med ét forvandles til dagslys under meteorittens fald gennem atmosfæren mod Lolland. På sidste billede ses th. i billedet en kat, der forskrækkes at det tiltagende lys og hopper ned fra sin plads på en murstenspalle.
Fotos: Lollands Trælast A/S, Rødby.

Alle former for optagelser: Lyd, foto- og film/video-optagelser fra lørdag den 17. januar 2009, kl. 20.08 - 20.10 fra hele landet efterlyses!

Hvis læserne har observeret selve ildkuglen og dens bane på himlen og har detaljerede oplysninger herom, har dette bestemt også stadig interesse.

Yderligere oplysninger om nedfaldet, billeder af meteoritstumperne, den svenske videofilm og andre kilder kan ses hos Lollands Astronomiske Forening på adressen: http://www.lolland-astronomi.dk/ og Geologisk Museum på adressen: http://geologi.snm.ku.dk/nyheder_gm/nyhed13032009/
Synes du, at ufo-mail er spændende oplysninger og interessant læsning, så send denne ufo-mail videre til din familie, dine venner og bekendte.

Så har de også muligheden for at modtage ufo-mail gratis og uforpligtende, når der sker noget nyt:

Danske og udenlandske observationer eller fotografier, aktuelle himmelfænomener og spændende tilbud på ufo-materialer.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted