logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2005 > UFO-Mail nr. 56

UFO-Mail nr. 56
23. maj 2005


Gratis Hubble-DVD

NASAs rumteleskop Hubble har den 24. april 2005 fejret 15 års jubilæum. Den europæiske rumfartsorganisation ESA har i den anledning produceret en DVD med en film om teleskopet og de mange, epokegørende resultater, der er leveret i de forløbne år.

 

Siden opsendelsen den 24. april 1990 har rumteleskopet leveret et væld af utrolige og fantastiske billeder, der har gjort vores viden om universet meget større.

Forskerne siger, at når rumteleskopet Hubble fra sit kredsløb omkring Jorden bliver rettet mod fjerne mål i verdensrummet for at tage billeder, svarer det til at holde en lommelygte stille og lyse på en 50-øre, der er 650 kilometer væk.

Det lyder som en umulig opgave, selv for et rumteleskop bygget af den amerikanske rumfartsorganisation NASA. Men Hubble har taget så skarpe billeder i rummet, at det har været muligt at studere fødslen af stjerner og planeter, at indhente detaljerede informationer om galakser og at afsløre, hvordan universet så ud i sine helt unge dage, lige efter the Big Bang.

De 15 år i rummet har dog tæret kraftigt på Hubble. Batterierne er slidte, og særligt teleskopets gyroskoper begynder at svigte. Det betyder, at Hubble snart kan miste sin evne til at fokusere.

Det er ikke første gang, der har været alvorlige problemer med Hubble, men tidligere har teleskopet været repareret af astronauter fra de amerikanske rumfærger.

NASA besluttede sidste år at droppe et planlagt serviceeftersyn, fordi rumfærgerne var aflyst. Så det er desværre kun et spørgsmål om tid, før Hubble ikke længere kan berige og imponere forskere og lægmænd med nye optagelser og resultater.


Hubble-DVD udleveres gratis

ESAs Hubble-DVD er en flot 83 minutter lang produktion, der med såvel Hubble's egne billeder som computeranimationer baseret på Hubble's observationer beskriver de mange resultater, der er opnået i de forløbne 15 år.

Produktionen er på engelsk, men har bl.a. danske undertekster samt en kort sekvens om opsendelsen af den danske Ørsted-satellit, der meget succesrigt har forøget verdens forskere med ny viden om Jordens magnetfelt.

Der er allerede udleveret flere tusinde gratis DVD'er alene i Danmark, men der findes stadig få eksemplarer tilbage, der uddeles gratis til alle interesserede, så længe lager haves.

DVD'en udleveres ved personlig henvendelse til billetsalget på Tycho Brahe Planetarium i København samt ved henvendelse til Steno Museet i Århus og på Orion Planetarium i Jels.
Tycho Brahe Medaljen 2005

 
 
Lars Lindberg Christensen (tv) ved prisoverrækkelsen sammen med formand for Bodil Pedersen Fonden, Nils Armand.
Foto: Tycho Brahe Planetarium

Samme dag som Rumteleskopet Hubble havde 15 års fødselsdag blev Tycho Brahe Medaljen 2005 uddelt. Årets medaljemodtager var Lars Lindberg Christensen.

»Tycho Brahe Medaljen« uddeles hvert år af Bodil Pedersen Fonden. I år var prismodtageren informationschef, cand.scient. Lars Lindberg Christensen, som blev tildelt guldmedalje og tilhørende legat på 25.000 kr.


Om prismodtageren

Lars Lindberg Christensen har nemlig siden 1999 arbejdet som informationschef ved Rumteleskopet Hubble's europæiske afdeling, der er beliggende i Garching ved München. Her er han ansvarlig for kommunikation til den brede offentlighed i hele Europa om Rumteleskopet og dets mange spektakulære resultater. I den egenskab har medaljemodtageren udviklet sig til en international anerkendt specialist i videnskabelig kommunikation.

Lars Lindberg Christensen er uddannet cand.scient. i astronomi fra Københavns Universitet i 1996. Han blev dog langt tidligere engageret i undervisnings- og formidlingsopgaver. Allerede som 14-årig deltog han som planetarieguide ved Teknisk Museum i Helsingør og som observator ved Rundetårns observatorium.

En stor del af fysik/astronomilærerne i gymnasieskolen kender Lars Lindberg Christensen og kan takke ham for et vigtigt fagligt løft. Nu gælder det ikke blot efteruddannelse i Danmark idet medaljemodtageren for nylig også har medvirket ved efteruddannelsen af gymnasielærere i Skt. Petersborg i Rusland.

Prismodtageren har skrevet mere end 100 artikler, der formidler forskningsresultater, men han har også interesser indenfor den grafiske, tekniske og administrative side af videnskabelig formidling. I den boldgade er han forfatter til T»he Hands-On Guide to Science Communication« udgivet på Springers forlag. Han er også medforfatter til den pragtfulde bog »Lysfænomener i naturen«, der udkom i 1998, samtidig har han oversat flere populære naturvidenskabelige bøger til dansk.


 
 
Professor Hermann Oberth fotograferet i 1966 ved Skandinavisk UFO Informations kongres i Fredericia, hvor han holdt foredrag om sit syn på ufo-fænomener.
Foto: Ole Henningsen
Dansk bidrag til Hubble-DVD

Lars Lindberg Christensen har altid fokuseret på at udtænke og anvende nyskabende metoder til effektivt at kommunikere budskabet - uanset om der er tale om generel formidling eller undervisningsmateriale. Et slående eksempel er Lars Lindberg Christensens bidrag til produktionen af den DVD-film om Rumteleskopet Hubble, der er fremstillet i anledning af Hubble's 15 års fødselsdag.


Bodil Pedersen Fonden

Bodil Pedersen Fonden hædrer hvert år en eller flere personer, der har ydet en særlig indsats for at udbrede kendskabet til astronomien og verdensrummet omkring os ved uddeling af en guldmedalje med et tilhørende legat på 25.000 kr. oplyser Michael Linden-Vørnle videre i sin meddelelse fra Tycho Brahe Planetariet, der i sin helhed kan ses på adressen http://www.tycho.dk/article/view/2886/1/234/


Rumbaseret teleskop beskrevet i 1923

I filmen om Hubble-rumteleskopet fortæller man i starten bl.a., at den tyske rumfartspioner Hermann Oberth allerede i 1923 beskrev idéerne bag et rumbaseret teleskop. Tanker der så med stor succes kunne realiseres i praksis mange år efter.

Indtil sin død i 1989 var Hermann Oberth æresmedlem af bl.a. Dansk Selskab for Rumfartsforskning.
Synes du, at ufo-mail er spændende oplysninger og interessant læsning, så send denne ufo-mail videre til din familie, dine venner og bekendte.

Så har de også muligheden for at modtage ufo-mail gratis og uforpligtende, når der sker noget nyt:

Danske og udenlandske observationer eller fotografier, aktuelle himmelfænomener og spændende tilbud på ufo-materialer.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted