logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2002 > UFO-Mail nr. 7

UFO-Mail nr. 7
20. august 2002


UFO-Nyt nr. 3, 2002, er netop udkommet og sendt til alle abonnenter og pressekontakter. I forbindelse med udgivelsen af dette nummer har SUFOI udsendt følgende pressemeddelelse:

Pressemeddelelse:

Ufo observeret
under dansk militærøvelse

I det seneste nummer af tidsskriftet UFO-Nyt skriver Ole Henningsen, at der under militærøvelsen Tactical Fighter Weaponry i august 2001 fra en luftmeldepost i Jylland blev set en ufo. Kort tid før observationen var Dronning Margrethe og Prins Henrik passeret området i helikopter på vej mod Oksbøl.

Ligesom Søværnet har den store øvelse Danex, har Flyvevåbenet også en stor årlig øvelse i Danmark, Tactical Fighter Weaponry, forkortet til TFW. Det var under denne øvelse i august 2001, at en luftmeldepost under Flyverhjemmeværnet rapporterede en ufo over Vestjylland. Flyverhjemmeværnets meldinger indgår til Lavac - et lavvarslingssystem, som bl.a. har forbindelse til de operative kommandoer.

Rudi Hansen fra Flyverhjemmeværnseskadrille nr. 218 - Alssund fortæller om ufo-observationen den 29. august 2001:

„Chr. H. Andersen så det første fly - en E-3 Sentry (AWACS) i medium level, som gik nordover. Ved ellevetiden observerede vi en Sea King, som havde retning af Oksbøl. Vi meldte den til Lavac, som svarede tilbage: ‚Det er Dronningen og Prinsen, som er på vej til Oksbøl.’

Kort efter at Sea King helikopteren var ude af syne, kom en melding fra E 3 (ECCO) - en luftmeldepost - som lå syd for os, om vi kunne se den sølvfarvede skive, som lå Nord for ham 400-500 m oppe. Det kunne vi dog ikke.

Så brød Lavac ind og bad ham beskrive skiven.

‚Den var rund og lidt tyk på midten og havde en skinnede overflade i sølv.’

‚Flyver den?’ ville Lavac vide, men han svarede: ‚Nej, den står utrolig stille - jeg kan ikke se, hvad det er’... pause.

Lavac: ‚Vil du melde det som en UFO?’

Pause - ‚Ja og nej - jeg tror, det er en vejrballon, men er ikke sikker.’

‚OK’, kom det fra Lavac: ‚Vi melder den som UFO!’

Desværre lå der ingen AWACS-fly i området på dette tidspunkt, men vi ville få en melding, hvis Lavac fandt ud af noget.

Ved sidste briefing startede man med at slå fast, at det objekt, som blev observeret hos E 3, skulle forblive en observation som UFO.“

Det skal tilføjes, at det ikke er lykkedes Skandinavisk UFO Information (SUFOI) at identificere, hvad der blev observeret af Flyverhjemmeværnet under militærøvelsen TFW 2001. SUFOI efterlyser i den forbindelse oplysninger fra mulige andre observatører, der kan bidrage til opklaring af hændelsen.

At regentparret passerer tæt på området i helikopter næsten samtidig med ufo-meldingen, må formentlig indtil videre betragtes som et kuriøst tilfælde.

Artiklen om forsvarets ufo-observation kan læses i UFO-Nyt, som udgives af Skandinavisk UFO Information (www.sufoi.dk). Nærmere oplysninger om artiklens indhold fås ved henvendelse til Ole Henningsen.



Leder i UFO-Nyt nr. 3, 2002

Tror du på ufoer?

Dette spørgsmål er jeg blevet stillet rigtig mange gange i det seneste halve år i forbindelse med en række interviews til aviser og tv. Og hver gang har jeg til journalistens forbløffelse svaret „nej!“. „Jamen, tror du da ikke, der findes liv andre steder i universet - videnskaben har jo opdaget solsystemer, som ligner vores?“ fortsætter den forvirrede journalist, der allerede ser sin dagsorden smuldre. Når jeg dertil svarer „jo“, er forvirringen total.

Efterhånden, som interviewet skrider frem, fortager forvirringen sig, og vi begynder at forstå hinanden. Problemet er nemlig, at journalisten har stillet det forkerte spørgsmål.

Denne problematik har astrofysiker Michael Linden-Vørnle beskrevet ganske rammende i artiklen »Mystik på himlen…eller i folks hoveder?«, som er offentliggjort i magasinet »Moment«, maj 2002, udgivet af Studenterhjaelpen.dk.

Michael Linden-Vørnle skriver:

„Tror du på ufoer?“ Dette klassiske spørgsmål giver lige så lidt mening som spørgsmålet: „Tror du på uopklarede biltyverier i Danmark?“... De fleste kan nok blive enige om, at spørgsmålet „Tror du på uopklarede biltyverier i Danmark?“ ikke giver mening. Biltyverier er jo - desværre - et reelt fænomen, og det er også en ubehagelig kendsgerning, at ordensmagten ikke har ressourcer til at opklare alle tyverier. Med dette udgangspunkt er spørgsmålet naturligvis en absurditet.

Stiller man imidlertid et andet spørgsmål: „Tror du, at alle uopklarede biltyverier i Danmark er begået af den samme person?“, er situationen en ganske anden. Selvom det indeholder en ekstrem påstand - nemlig at alle uopklarede biltyverier er lavet af den samme person - så er det dog ikke en gennemført absurditet, men snarere en meget vidtløftig teori, som man kan vælge at tro på eller ej. Under alle omstændigheder giver spørgsmålet mening, fordi det postulerer en teori, der i hvert fald i princippet kan be- eller afkræftes, og som man derfor kan have en holdning til. (...)

Og hvad i den grønne osts navn har biltyverier så med ufoer at gøre? Formentlig ingenting, men der er en klar analogi mellem at formulere det meningsfyldte om end meget spekulative spørgsmål og at stille et spørgsmål, der ikke giver mening.

Det pudsige er, at spørgsmålet „Tror du på ufoer?“; normalt giver god mening for såvel den spørgende som den adspurgte. Fidusen er, at man i virkeligheden spørger om noget andet, end det man siger. Spørgsmålet betyder for langt de fleste mennesker: „Tror du på, at ufoer er ikke-jordiske rumskibe, der besøger Jorden?“ I spørgsmålet ligger altså en indbagt teori, og det er i virkeligheden den adspurgtes holdning til denne teori, der afprøves.

På samme måde som biltyverier må betegnes som et reelt fænomen, så er ufoer så sandelig også reelle. Der er - meget blødt formuleret - tale om en persons oplevelse af et himmelfænomen, der ikke umiddelbart passer ind i vedkommendes normalbillede af verden. Hvad der så har udløst denne oplevelse, er et helt andet spørgsmål, men denne type oplevelser er under alle omstændigheder en realitet, og derfor er en ufo som sådan ikke noget, man tror på eller ej.

Et andet klassisk spørgsmål ved interviews er: „Er der ikke mange, som laver fis med jer og fortæller vilde historier om små grønne mænd, eller som bare er lidt småskøre?“

Dertil kan jeg hver gang svare som sandt er, at ufo-observationer gøres af alle typer personer. Langt de fleste observatører er ganske almindelige mennesker, som har oplevet noget, de ikke selv kan forklare. De henvender sig til SUFOI i håb om, at vi kan kaste lys over mysteriet og bringe lidt orden i verdensbilledet. Og SUFOI's udgangspunkt er hver gang, at vi har tillid til, at observatøren efter bedste evne gengiver, hvad han/hun har oplevet.

Og tilliden er gensidig: Vi modtager i øjeblikket mange indberetninger fra hele landet via vores hjemmeside www.sufoi.dk. Alle kan følge udviklingen ved at klikke sig ind på „observationer“. Alle indberetninger indgår i observationslisterne med hoveddata, ligesom man kan læse udvalgte beretninger i deres fulde længde, præcis med observatørernes egne ord. I næste nummer af UFO-Nyt bringer vi et udvalg af de mest interessante observationer fra 2002.




Australien rundrejse
med solformørkelse

25. november - 10. december 2002. Kr. 29.200

Med Klaus Aarsleff som rejseleder arrangerer rejsebureauet Travel Life en rundrejse i Australien denne vinter, hvor et af højdepunkterne er en total solformørkelse over det sydlige Australien den 4. december. Rejsen omfatter Alice Springs og Ayers Rock i det centrale Australien. Herfra videre til Adelaide og fire dage let outback-kørsel i 4-hjuls trækkere. Solformørkelsen ses syd for opalbyen Andamooka. Undervejs tilbage mod Adelaide gør vi også holdt i missilbyen Woomera, der nu er ramme om amerikanske og japanske forsøg på skabe en ny generation af overlydsfly og turist-egnede rumfartøjer. Turen slutter med nogle dage i Sydney. Rejsen kan i øvrigt forlænges med et ophold ved Cairns, hvor en tur til Great Barrier Reef indgår i programmet.

Rundrejsens totale program kan ses på hjemmesiden: www.livsrejsen.dk.
Programmet - og rejsen - kan også bestilles hos:
Travel Life
Kgs. Nytorv 21
1050 København K.
Telefon 33 15 57 48.




Der var engang et univers

I løbet af de seneste 100 år er vores viden om det univers, vi lever i, nærmest eksploderet. Vi har ikke alene fået indblik i, hvilke byggeklodser kosmos består af, og hvilke spilleregler de følger, men vi er nået til at kunne skimte selve skabelsen.

»Der var engang et univers« fortæller historien om de mennesker og maskiner, der i løbet af det forgangne århundrede har leveret tanker og målinger, der giver os indsigt i universets fødsel. Det er også historien om de videnskabsfolk, deres ideer og eksperimenter, der i de kommende år skal føre os videre i jagten på en beskrivelse af universets oprindelse og skæbne.

Bogen Univers  
»Der var engang et univers« er skrevet af Michael J.D. Linden-Vørnle (født 1968). Cand.scient. med ph.d. i astrofysik fra Niels Bohr Institutet for Astronomi, Fysik og Geofysik. Ansat på Dansk Rumforskningsinstitut, hvor han bl.a. arbejder på Planck Satellitmissionen. Også ansat på Tycho Brahe Planetarium & Omnimaxteater, hvor han udbreder kendskabet til astronomi og astrofysik gennem en bred vifte af formidlingsmæssige aktiviteter. Michael Linden-Vørnle var i en kort periode medlem af SUFOIs ledelse og afholdt i foråret for SUFOIs medlemmer et velbesøgt og glimrende foredrag med titlen »I skabelsens svage skær«.

»Der var engang et univers« er særdeles velskrevet. Michael Linden-Vørnle formår at beskrive vanskelige problemstillinger og videnskabelige opdagelser, så de bliver både underholdende, nærværende og letforståelige. Man læser den veloplagte tekst i én køre.

Astronomibøger er normalt gennemillustrerede med imponerende farvefotos af galakser, stjernetåger m.m. Men i »Der var engang et univers« finder man ikke en eneste illustration - og faktisk savner man dem ikke her!

Michael Linden-Vørnle har bebudet, at der i nærmeste fremtid kommer en ny bog fra hans hånd. Den kan vi glæde os til!

/kmh

Michael J.D. Linden-Vørnle: »Der var engang et univers«, Høst & Søn 2002, 176 sider, kr. 199,95. www.hoest.dk


Den rigtige håndbog om stjerner og planeter


Politikens Håndbøger plejer at være et godt køb. »Stjerner og planeter« af Ian Ridpath er ingen undtagelse.

Bogen er en nyttig og grundig guide til nattehimlens stjerner og planeter med diagrammer, der gør det nemt at genkende stjernebillederne og de enkelte himmellegemers placering.

Bogen er et rent overflødighedshorn af flotte fotografier, informative tekster, instruktive tegninger og oversigtskort, som fortæller om universet, galakser, stjernebillederne, solsystemet med de 10 planeter, om kometer, asteroider og meteorer, brug af forskellige kikkerter og om fotografering af nattehimlen.

I månedsguiden følges 88 forskellige stjernebilleder og objekter måned for måned, illustreret med overskuelige stjernekort af både nord- og sydhimlen.

Bogen er bearbejdet til dansk af Bjørn Franck Jørgensen, direktør for Tycho Brahe Planetarium.

/kmh


Ian Ridpath: »Stjerner og planeter«, Politikens Forlag 2001
224 sider
rigt illustreret
kr. 199,00 indb.
www.polforlag.dk

  Stjerner og planeter




  Det glemte folk 1

På rejse i mystikkens verden

Nu kan vi igen tilbyde Klaus Aarsleffs velskrevne og spændende værk »Det glemte folk«.


Det glemte folk 1

Vesten og østen for Aztlan
140 sider.
Rigt illustreret.


Fra rejser i USA, Mellemamerika og Middelhavslandene fortæller Klaus Aarsleff om oplevelser, indtryk og møder med spændende mennesker.

Rejserne former sig som en jagt på sagn og fortidsgåder, der peger tilbage mod et ukendt folk.

Det var et folk, der kunne udrette forbløffende ting, og som oprettede kolonier i fjerne afkroge af kontinenterne.

De byggede vældige templer og skabte sælsom kunst for op mod 10.000 år siden.


Indhold
  • Sagnet om landet der gik under
  • Anasazi- og hopifolket i USA
  • Olmekernes gåde
  • Kloderne i Costa Rica
  • Søkongernes kort fra før Syndfloden
  • En ufattelig stenplatform i Libanon
  • Sfinxens og pyramidens hemmelighed
  • Templet fra tidernes morgen
  • Kalenderhuset fra Løvens tidsalder
  • Maltas mysterier
  • Atlantis, Aztlan, Aland...
  • 10.000 år gammel hukommelse




Det glemte folk 2

Andesbjergenes gåder
138 sider.
Rigt illustreret.


I Peru og Bolivia fandt de europæiske skattejagere mere guld og sølv end noget andet sted på kloden. Men de fandt også templer, mure og ruiner fra en gådefuld kultur.

Det var en kultur, der allerede var ældgammel, da inkafolket opstod omkring år 1200. Deres templer skar de ud i bjergene, eller de byggede dem af gigantiske, planslebne sten. Ingen har endnu været i stand til at forklare, hvordan de bar sig ad.

 

Måske ligger deres vigtigste byer endda den dag i dag skjult i Amazonas...

Statue


  Det glemte folk 2
Indhold
  • Oberst Fawcetts mærkelige statue
  • En kulturpark fra urtiden?
  • Ørkenens store billedbog
  • Nazcas uforklarlige tegninger
  • Det barberede bjerg
  • Højslettens templer, som guderne skabte
  • Facetslebne klipper og grotter
  • Ad farlige veje
  • På smuglertogt til Cuzco
  • Regnskovens glemte by
  • Pyramiderne ingen endnu har besøgt


Det to bind sælges samlet for kun kr. 298,00. Normalprisen er kr. 372,00.

Klaus Aarsleff    
 
I 30 år har Klaus Aarsleff rejst over hele jordkloden for at undersøge paranormale fænomener, fortidsgåder og underlige fællestræk mellem myter og tidlige kulturdannelser.




Synes du, at ufo-mail er spændende oplysninger og interessant læsning, så send denne ufo-mail videre til din familie, dine venner og bekendte.

Så har de også muligheden for at modtage ufo-mail gratis og uforpligtende, når der sker noget nyt:

Danske og udenlandske observationer eller fotografier, aktuelle himmelfænomener og spændende tilbud på ufo-materialer.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted