logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > Artikler > Naturfænomener > Braget i Tunguska

Foto fra Tungskuska
 
Foto fra Tungskuska
 
Foto fra Tungskuska
 
Foto fra Tungskuska
 
Foto fra Tungskuska

Braget i Tunguska

Den 30. juni 1908 kl. 7.17 var Jorden ved at gå under. Det troede folk i Sibirien i hvert fald. De oplevede en kæmpe eksplosion, der væltede millioner af træer, knuste huse, satte skove i brand og fik Jorden til at ryste.

Over hele Jorden kunne man mærke eksplosionen, som fandt sted 65 km nordvest for landsbyen Vanavara tæt ved floden Stenede Tunguska.

Lige siden har mange forskere diskuteret, hvad der egentlig forårsagede den eksplosion, som nedlagde et skovområde på størrelse med Fyn.

Med jævne mellemrum fremsættes nye argumenter for, at en meteorit eller en stump af en komet eksploderede i luften 8 km over Tunguska. Og hvert år udsætter eventyrlystne mennesker sig selv for en voldsom myggeplage, når der skal foretages boreprøver i det sumpede skovområde.

En let tilgængelig gennemgang af Tunguska-gåden kan læses i:

Kim Møller Hansen: »Mysteriet om Gæsten fra det ydre rum - en videnskabelig gåde fra 1908«, Gyldendal Undervisning 1992, 48 sider, ill., kr. 95,00.

samt i:

Vagn F. Buchwald: »Meteoritter  -  nøglen til Jordens fortid«, Gyldendal 1992, 248 sider, ill., kr. 268,00.

Den 14.-17. juli 1996 blev »Tunguska 96 International Workshop« afholdt på University of Bologna i Italien. Det kan man læse mere om på web-siden:

bohp03.bo.infn.it/tunguska96.

På denne side finder du »Tunguska Home Page« med links til Tunguska-relaterede web-sider i hele verden, videnskabelige artikler om emnet og ikke mindst gode fotos fra Tunguska-området - både nutidige og blandt andet et luftfoto af området fra 1938 taget af meteoriteksperten Leonid Kulik, der mere end nogen anden udforskede Tunguska-mysteriet.

Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted