logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > Artikler > Manipulation og fup > UFO-video eller computerspil?

Det følgende er et uddrag af en artikel fra UFO-Nyt nr. 1, 1999

Mexico-bølgen:

UFO-video eller computerspil?

Den 1. oktober 1997 kunne surferne på Internettet opleve intet mindre end en sensation. En ufo filmet på video blev lagt ud på nettet, så alle kunne se det bevis, som ufologerne har sukket efter i de seneste 50 år.

Videofilmen i sig selv er virkelig enestående, for den er taget ved højlys dag og viser derfor ikke kun en lille lysplet, der hopper rundt på skærmen, men en vaskeægte Adamski-tallerken, der flyver hen mod et større boligkompleks, om bag et af husene og igen op over taget, mens den roterer omkring sin egen akse. Det er endda muligt se, at kuppel og underside ikke har samme farve.Ufo-video eller computerspil?

Filmen blev optaget i Mexico City den 6. august 1997 og varer ca. 30 sekunder. De personer, der har rettighederne til filmen, hævder, at flere eksperter har undersøgt den og sagt god for ægtheden. Nogle af eksperterne er i øvrigt gode venner med de personer, som har rettighederne til videofilmen.


Sensationen
Onsdag den 6. august 1997 vil gå over i ufohistorien som den dag, hvor den første og bedste film af en ufo blev taget.

På taget af en bygning i Mexico City står to mænd med et videokamera. De er gået op på taget i frokostpausen og ser ud over en af klodens største byer, der denne dag, som så mange andre, er indhyllet i en tæt smog.Ufo-video eller computerspil?

Pludselig dukker en flyvende tallerken op. Den flyver til højre hen mod nabobygningen, flyver bag bygningen, dukker så igen op over taget, flyver om bag en anden bygning, dukker så op igen og fortsætter mod højre, til den forsvinder ud af syne og kameralinse. På videobåndet høres også stemmer, sandsynligvis fotografen og en hjælper. Der hele skete mindre end 300 m fra fotografen.Ufo-video eller computerspil?

 
 

Filmen blev vist på mexicansk tv søndag den 28. september i programmet »Tercera Milenio« (3. årtusinde). Andre tv-stationer må af økonomiske grunde vente med at vise sensationen.


Sporene skræmmer
Mexico har gennem tiderne været målet for adskillige ufobølger, så der skulle ifølge ejerne af den sensationelle videofilm ikke være noget mærkeligt i, at det netop var i Mexico City, den første rigtige ufovideo blev optaget.

Inden for de seneste 10 år har ufologien oplevet flere sensationer, som dog alle efter lange tovtrækkerier er manet i jorden igen. Der var MJ-12 sagen, hvor en 35 mm film med fotos af påståede hemmeligtstemplede papirer pludselig dukkede op hos en tv-producer, som så fik et par af tidens mest fremtrædende ufologer med sig. Filmen havde en mystisk oprindelse, og ingen kunne fortælle, hvor den og de dokumenter, som den indeholdt, egentlig kom fra.

Så fulgte en rigtig film med levende billeder, dog i sort/hvid, med en påstået obduktion af et rumvæsen, måske det der blev fundet ved Roswell. Denne films fortid var også meget dunkel. Efter sigende skulle filmen stamme fra den moderne ufoæras barndom, men sandheden er sandsynligvis en helt anden.

Så det seneste skud på stammen. Igen dukker en film op, men hos hvem? Såmænd hos en studievært fra det mexicanske tv.


Fup eller fakta
Den nye videofilm optaget i Mexico City den 6. august 1997 virker næsten for god til at være sand. Fotografen ønsker at være anonym, hvilket kan undre. For den, der tager en så enestående videofilm i fuld dagslys, har meget store chancer for at høste både berømmelse, og ikke mindst penge, endda rigtig mange penge. Hvorfor lade en anden løbe med begge dele? For netop denne video er, hvad de fleste ufologer har ventet på siden videokameraets opfindelse.

Det er ikke kun videofilmens oprindelse, der sætter spørgsmålstegn ved ægtheden, for selv om fotografen ikke ønsker sit navn frem, lykkedes det at finde de bygninger, som man kan se på filmen. Det samme gælder bygningen, hvor fotografen stod.

Bygningerne er alle kontorbygninger, og for at det ikke skal være lyv, ligger der på en af de øverste etager i den bygning, hvor fotografen opholdt sig, et firma, der fremstiller 3D computerspil.

Meget tyder på, at filmen kan være et fupnummer, da det ikke er noget større problem at lave en ufofilm, når blot man har den rette hard- og software. Og mon ikke et firma, der laver computerspil, har det?

Når man ser filmen, undrer man sig også over, at ufoen hele tiden er i fokus, og at fotografen ved, hvor den helt nøjagtigt dukker op efter at have været forsvundet bag bygningerne. Det ser ud til, at fotografen kender ufoens kurs. Ufoens rotation ligner til forveksling den slags animationer, som man ofte ser i computerspil og på hjemmesider.

Visse analyser tyder på, at baggrunden er fotograferet først, og ufoen, som virker computerfremstillet, er lagt på bagefter.

I gamle dage sagde man, at fotografier ikke løj. Det er en saga nu, hvor fotografiet har mistet sin uskyld til computeren. Enhver med en skanner, en computer og et billedbehandlingsprogram kan manipulere med fotos. Med lidt mere avanceret udstyr er det også muligt at manipulere med en film. Se blot på nogle af de seneste store succeser fra Hollywood.

Går man helt ned i detaljerne i de enkelte billeder, de punkter (pixels), som de er opbygget af, vil man ifølge nogle uvildige eksperter i billedanalyse se, at der er noget galt, noget der tyder på en manipulation.

Noget helt andet er, at beregninger viser, at ufoen kun fløj ca. 100 m over jorden, og i en by af Mexico Citys størrelse (20 mio. indbyggere) og med flere store kontorbygninger, sandsynligvis fyldt med mennesker, inden for en radius af få hundrede meter, må man forvente et stort antal vidner til en sådan hændelse, men det er der ikke. Ifølge Jaime Maussan, vært på det tv-program, der som det eneste har vist videoen, så kun i alt 11 personer, inklusive fotografen og hans hjælper, ufoen.

Det bør også bemærkes, at lufthavnen i Mexico City ikke observerede ufoen på deres radar. Der var ellers ikke så meget andet at se efter, da den civile flyvning den 6. august 1997 var meget begrænset på grund af den tætte smog.

Tv-vært Jaime Maussan, som modtog filmen anonymt, har ifølge egne oplysninger sendt den til analyse flere steder. Han mener selv, at filmen er ægte.


Fotografen identificeret
Den 24. august 1997 modtog produktionsselskabet bag det mexicanske tv-program »Tercera Milenio«, Mexicos svar på »60 minutes«, videofilmen anonymt og adresseret til tv-værten Jaime Maussan. I et vedlagt brev oplyser afsenderen, at han ønsker at være anonym, da han er bange for at få vrøvl med sin chef. Et godt spørgsmål er, hvorfor risikerer fotografen at få vrøvl med chefen, hvis han på lovlig vis og i sin frokostpause er gået op på taget for at trække frisk luft og filme med sit videokamera?

Det lykkedes senere for Jaime Maussan at identificere fotografen, men han ville stadig være anonym. Nu var årsagen, at han var illegal indvandrer fra et centralamerikansk land.

Da Jaime Maussan havde set filmen, lykkedes det ham også at identificere bygningerne, som ligger i Lomas Chapultepec området i Tecamalchaco-distriktet, ca. 10 km fra Mexico Citys centrum.

Spørgsmålet er så, hvorfor det netop var Jaime Maussan, der modtog filmen. Når man ser lidt på hans fortid, er det nu ikke så mærkeligt.


Resten af artiklen kan læses i UFO-Nyt nr. 1, 1999.
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted