logo
Danmarks UFO Forening 

Artikel fra UFO-Nyt nr. 4, 2000:

Så er rumstationen bemandet

De tre første astronauter er landet på Den Internationale Rumstation (ISS). Rumstationen er ved at blive bygget 380 km fra Jorden i et samarbejde mellem 16 lande, heriblandt Danmark, Sverige og Norge. Rumstationen er første skridt på vejen til en egentlig permanent tilværelse for mennesker i rummet.

 
Den Internationale Rumstation (ISS) når den er samlet i 2005/2006. Columbus, Europas vigtigste bidrag, kan ses i forgrunden til højre.
© ESA/Ducros
 
Montagen af stationen i omløbsbanen blev påbegyndt den 20. november 1998, da en russisk Proton-løfteraket transporterede den første komponent, det russiske modul „Sarja“ (morgen/aftenrøde), ud i rummet.

Flere elementer fulgte i december 1998, juli 2000 og oktober 2000. Mens montagearbejdet stadig står på, vil stationen allerede fra november 2000 være beboet af en besætning, som består af to russere og en amerikaner. Efter fire måneder afløses de af et nyt mandskab bestående af to amerikanere og en russer.

I de kommende fem år vil amerikanske rumfærger og russiske Proton-raketter med intervaller på 1-2 måneder bringe nye komponenter til stationen. Indtil stationens endelige færdiggørelse - formentlig i år 2006 - vil det være nødvendigt at gennemføre 50 transportflyvninger. På ca. 20 af disse ture vil der være europæiske komponenter og udstyr om bord.

 
 
De første moduler. Det amerikanske modul og det russiske Sarja.
©Rick Friedman/Black Star
De deltagende lande er blevet enige om, at stationen efter færdiggørelsen skal drives og benyttes i mindst 10 år.

Den vægtløse tilstand uden for atmosfæren giver forskerne en unik mulighed for at undersøge, hvordan tyngdekraften påvirker den menneskelige organisme. Den Internationale Rumstation skal bl.a. bruges til at forske i behandling af livstruende sygdomme som fx HIV og AIDS, udvikling af nye materialer til kommunikation og til at få ny viden om atmosfæren og klimaændringer.

Fire danske virksomheder er involveret i projektet via Danmarks medlemskab af den Europæiske Rumfarts Organisation (ESA): DAMEC Research A/S, Innovision A/S, Rovsing A/S og Terma Elektronik AS.


Få mere at vide
På tv-kanalen Discovery Channel kan du glæde dig til at se disse to udsendelser:
  • The Space Game sendes søndag den 10. december kl. 20.00-21.00. Handler om samarbejdet mellem nationerne og deres bidrag til Den Internationale Rumstation.
  • Inside the Spacestation - et liv i rummet sendes søndag den 10. december kl. 21.00-22.00.
 
 
CRV'en (mandskabets retur fartøj) er ISS' redningsbåd. Den kan bruges i tilfælde af evakuering og til at transportere syge astronauter til et hospital på Jorden Det vi højst tage 20 minutter at flyve ned til Jorden.
© ESA/Ducros
Der varmes op til verdenspremieren på de to dokumentarprogrammer på hjemmesiden. www.dansk.discoveryeurope.com Her kan man følge med i de første optagelser fra rumstationen, læse uddybende interviews samt chatte med astronauter og rumforskere.


Vidste du at...
  • Astronauterne skal foretage ca. 160 rumvandringer og arbejde i 1.900 timer, før stationen har sin endelige størrelse svarende til et fodboldstadion og en vægt på næsten 453,6 ton.
  • Rumstationen kan ses med det blotte øje. På www.dansk.discoveryeurope.com finder du dens position i forhold til, hvor du bor. Den gennemsnitlige løbebane befinder sig mellem 350 og 460 km over jordoverfladen, og banen har en vinkel på 51,6 grader i forhold til Ækvator.
  • Når den er færdig, vil ISS være den tredje mest lysende genstand på nattehimlen, efter Månen og Venus.
  • Rumstationen flyver med en hastighed på mere end 27.000 km i timen. En tur rundt om Jorden tager ca. 90 minutter. gennemsnitligt skifter den fra Jordens natteside til Jordens dagside hvert 45. minut. Astronauterne om bord kan således opleve 16 solopgange og -nedgange dagligt.
  • Den færdige rumstation vil være fire gange større end den russiske Mir-station og råde over næsten 100 kvadratmeter solpaneler, der skal sikre strømforsyningen til seks avancerede laboratorier.
  • Over 100.000 personer er involveret i konstruktionen af ISS, fordelt på rumagenturer og hundreder af leverandører verden over. Det samlede budget for ISS anslås til 35-37 mia. US-dollars.
  • Flyvetiden fra ISS til Jorden er meget kort. Hvis en astronaut bliver syg, kan man med mandskabets „redningsbåd“, kaldet Crew Return Vehicle (CRV), nå tilbage til Jorden på kun 20 minutter.


Relevante links

Det europæiske rumlaboratorium Columbus, det vigtigste europæiske bidrag til ISS.
© ESA/Ducros
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted