logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2019 > UFO-Mail nr. 290

UFO-Mail nr. 290
24. juni 2019


Fokus på den gode historie

„... Der findes virkelig mange interessante, glemte og oversete danske steder, som fortjener at blive besøgt noget oftere, men sjældent bliver det. Ved at inkludere fortællinger fra stort set hele Danmark er forfatteren med til at holde liv i en vigtig del af vores kulturarv og give den nysgerrige lokalturist en ekstra god grund til se mere farverigt på vores lille land ...“

Bo Bomuld Hamilton-Wittendorffs bog Det Okkulte Danmark er på mange måder en revideret udgave af forfatterens tidligere tobindsværk Guide Til Det Okkulte Danmark fra 2006, der havde nogenlunde samme funktion som nuværende udgivelse: at fortælle usædvanlige, uhyggelige og ofte ukendte historier fra alle afkroge af kongeriget. Samtidig er der dog blevet tilføjet så meget nyt materiale og skåret meget gammelt fra, at man bestemt ikke får en fornemmelse af deja vu ved at læse bogen.

Derudover er Det Okkulte Danmark også anderledes på en række andre punkter. Hvor Guide Til Det Okkulte Danmark var mere præget af at være en mere skarpt opdelt casebook, a la Lars Thomas’ Det Mystiske Danmark, så fungerer nærværende bogs afsnit mere som sammenhængende historier.

 
Bo Bomuld Hamilton-Wittendorff: „Det Okkulte Danmark“, 368 sider, illustreret og indbundet, Gyldendal 2018. Læs et udsnit af bogen.

Stilmæssigt er der også sket en forandring. Guide Til Det Okkulte Danmark var i forvejen en udgivelse af meget høj kvalitet, men Det Okkulte Danmark har endnu flere flotte billeder og illustrationer, og layoutet i bogen samt det anvendte, fysiske materiale er helt i top. Den eneste klage, jeg har i denne afdeling, er, at man har valgt at bruge romertal til sidenummerering igennem HELE bogen. Argh! Det er muligvis mere okkult at se på, men det gør det også lidt svært, når man skal referere eller slå noget op - især når bogens indeks henviser til almindelige sidetal.

Nå, men mere relevant er, hvordan selve indholdet er, og om bogen nu også kan anbefales til læsere af UFO-Mail. Er der nok gods i den til at tilfredsstille en ufoentusiast?

Jeg vil gerne understrege fra start, at bogen primært har til formål at præsentere læseren for „den gode historie“. Der bliver ikke forsøgt at gå ind i de enkelte sager med skeptiske briller på, og det er derfor også meningsløst at anmelde den ud fra en sådan vinkel. Forfatteren selv gør fuldt ud rede for denne tilgang i starten af bogen, men det er vigtigt også at pointere det her, så de læsere, der søger noget mere dybde og research i tilgangen til emner som ufoer, spøgelser m.v., ikke får falske forhåbninger.

Samtidig er det heller ikke alle de bragte historier, der direkte omhandler ufoer og andre paranormale fænomener. Der er for eksempel også mange mere specielle true crime-sager, som den om Handskemagerbanden fra Lolland (en personlig favorit) samt beretninger om diverse personligheder, grupperinger og lokationer af mere eller mindre okkult - men ikke nødvendigvis overnaturlig - art. Så der er noget for enhver smag, men helt klart mest for den bredt interesserede læser.

Men ikke dermed sagt, at der slet ikke er noget at komme efter på ufofronten. Faktisk fylder emnet meget i bogen. Forfatteren bruger en betydelig del af indledningen på at fortælle, hvor stor en indflydelse både UFO-Nyt og datidens ufobøger havde på hans barndom og fantasiliv, og den allerførste sag, der nævnes i bogen, er Operation Mainbrace-episoden fra 1952, der dog hurtigt bliver beskrevet og efterfulgt af en række blandede ufohistorier tilknyttet Bornholm.

Snart begynder hårene dog at rejse sig en smule, da den gamle kending, Connie Sonne - verdensberømt i skeptikerkredse for at have taget imod (og fejlet) James Randis „Million Dollar Challenge“ i 2009 - på de næste mange sider får frit lejde til at fortælle løs og præsentere billeder fra sine mange ufoobservationer og nærkontakter gennem tiden. Disse beretninger er givetvis nye for de fleste læsere. Men særligt, når man kender Sonnes personlighed og syn på ufoer m.v., så fremstår de desværre bare som en række meget fantastiske, stærkt subjektive hændelser, der ikke nødvendigvis har ret meget med Bornholm at gøre. Hun ville sikkert have beskrevet omtrent de samme oplevelser, hvis hun havde boet midt på Strøget.

En af bogens længste sektioner omhandler et bredt udpluk af ufosager fra Odense-området, mange fra nyere tid, og selv om de ikke er uinteressante at læse, er de fleste forholdsvis almindelige, set fra et overordnet ufologisk synspunkt. Derudover kan man spørge sig selv om, hvor mange af dem der reelt kunne have været blevet opklaret med lidt grundlæggende detektivarbejde. Det er også muligt at flere af disse har været omkring fx SUFOI, hvor man har fundet mulige forklaringer, men det har jeg desværre ikke noget overblik over.

I forlængelse af førnævnte sager kommer forfatteren også ind på finsk-danske Jorma Viita, der i midten af 1970'erne påstod at have haft rekordmange ufooplevelser af næsten enhver tænkelig slags. Han tog også en række billeder på Fyn og vakte international opmærksomhed. Viita producerede på meget kort tid så mange rapporter om sine ufooplevelser, at selv IGAP (en rumskibstro forening) endte med at tage afstand fra ham, da det hele lød lidt for godt til at være sandt - hvad det da også viste sig at være.

Der er også en række mindre sektioner spredt ud over bogen, hvor ufoer indgår, blandt andet et kort afsnit om ufoaktivitet på Sejerø fra nyere tid, inklusiv en kort anekdote om en lokal beboers møde med hvad der unægteligt lyder som en grå alien.

Af andre uforelaterede sager kan nævnes en bilstopsag fra Ærø og „Veggerby-nedstyrtningen“. „Svendborgsunds flyvende ildkugle“, der angiveligt blev set på Fyn midt i 1990’erne, får også en kort behandling. Der er også et par afstikkere til mere forhistoriske ufosager, blandt andet om en „flyvende kommode“ fra 1855.

 

Selv om der ikke ret ofte henvises direkte til originalkilder i bogen, så nævnes SUFOI's rapportarkiv regelmæssigt, dog aldrig med reference til udgaver eller årgange af fx UFO-Nyt. Så det er svært at lokalisere eventuelle forklaringer eller konklusioner, som SUFOI måtte være kommet med til de enkelte observationer. Samtidig er det svært at vurdere den reelle værdi af at inkludere mange af disse sager, da de ganske vist tilskrives en given lokation, men ikke som sådan lader til at være specielt afhængige af en sådan. Mange observationer kunne have fundet sted fra næsten ethvert punkt på landjorden. Omvendt ville nærkontaktsager som Gyldenholm-landingen fra 1960 eller Sjællands Odde-sagen fra 1967 efter min mening have givet mere mening at inkludere, da der her er meget mere konkrete lokationer tilknyttet, som lettere kunne opsøges og besøges og tilmed ville appellere meget mere til fantasien. Så generelt kan man sige, at selv om der er en række åbenlyse stærke, danske klassikere i bogen (Maarup-sagen bl.a.), så er der sager med meget mere potentiale, der er blevet udeladt.

Hvis vi ser på det samlede sagskompleks i bogen, ikke kun de uforelaterede, så fremgår det, at rigtig mange historier er af nyere art og er blevet fortalt direkte til forfatteren. Andre er sagn og vandrehistorier, hvis originalkilde for længst er gået tabt i historiens tåger. Der behandles dog også mange historisk faktuelle episoder. Hvor megen vægt, der er bag disse hændelsers mere okkulte aspekter, kan jeg dog ikke vurdere. Men hvorom alting er, så er der som nævnt i starten af denne anmeldelse temmelig mange ... skal vi bare sige „out there“-fortællinger med i bogen, der bliver fremstillet mere eller mindre som kendsgerninger uden forslag til, hvad der kan skyldes en eventuel misidentifikation, misforståelse eller andet.

Flere af sagerne mangler simpelthen kontekst, gennemslagskraft og kildeopbakning for at skille sig ud som andet end bare en række fantasifulde ammestuehistorier. Her står bogen noget i kontrast til Lars Thomas' bog af samme slags, der formår at præsentere alternative forklaringer med en mere kritisk distance.

På den anden side er der også mange rigtig gode og sammenhængende afsnit, hvor det okkulte træder lidt i baggrunden, og hvor der ikke er behov for yderligere spekulation. Det er simpelthen bare gode historier, der giver en lyst til at besøge de omtalte steder.

Jeg er kommet med en del kritik af Det Okkulte Danmark i denne anmeldelse, men det skal ikke overskygge det faktum, at der bestemt er rigtig mange positive aspekter i bogen. Først og fremmest respekt til forfatteren for ikke bare at copy-paste en række gennemtærskede danske klassikere såsom Aarslev Enge-episoden, Fanden i Laksegade o.lign. (begge bliver dog nævnt), men at gå skridtet videre og inkludere en masse nyt materiale for den mere garvede læser.

Jeg har selv læst meget af det igennem tiden udgivne materiale om danske ufoer, spøgelser, kryptozoologi, etc., og jeg blev positivt overrasket over, hvor meget i bogen jeg ikke er stødt på før. Men Det Okkulte Danmark's virkelige styrke er dens overvejende stærke sammenkædning mellem historier og konkrete lokationer. Der findes virkelig mange interessante, glemte og oversete danske steder, som fortjener at blive besøgt noget oftere, men sjældent bliver det. Ved at inkludere fortællinger fra stort set hele Danmark er forfatteren med til at holde liv i en vigtig del af vores kulturarv og give den nysgerrige lokalturist en ekstra god grund til se mere farverigt på vores lille land.

Man kan komme med kritik af selve konklusionerne (eller manglen på samme) på de gengivne historier, men hvis de kan give folk inspiration til at søge mere afsides og alternative turistattraktioner i Danmark og samtidig hjælpe med at holde de såkaldte udkantsområder i live, så synes jeg, at bogen opfylder et rigtig godt formål. Jeg anbefaler derfor mest af alt at købe Det Okkulte Danmark eller måske låne den på biblioteket først og bruge den som inspiration til nogle anderledes ture rundt i landet. Det har jeg i hvert fald selv gjort og glæder mig meget til hen over sommeren at besøge endnu flere af de steder, der nævnes i Det Okkulte Danmark.Vitaminer
til den sunde fornuft


Conspiracies Declassified er en samling af de vildeste sammensværgelser, der nogensinde har eksisteret - fra tankekontroleksperimenter til øglemennesker.

Denne bog analyserer dem alle, giver baggrundsviden, afslører sandheder og forklarer, hvorfor teorierne ikke er blevet en del af vores historiepensum i skolen.

 
Brian Dunning er vært på Skeptoid podcast og forfatter til syv bøger om videnskabelig skepticisme. Han har skrevet manus til og er vært på dokumentarfilmene Here Be Dragons og Principles of Curiosity og står bag inFact... with Brian Dunning.
(Foto: Jeff Kennedy/ijk Production)

Forfatteren Brian Dunning sætter fokus på 50 berømte konspirationsteorier, som behandles i bogens otte dele:

  1. Those Who run the World
  2. Government Oppression
  3. Suspicious Deaths
  4. The World at War
  5. Suppresses Science
  6. Space Conspiracy Theories
  7. Urban Legends Conspiracy Theories
  8. Conspiracy Theories That Turned Out to be...True?

Hver teori behandles kort, præcist og veldisponeret på 4-5 sider i et velskrevet og underholdende sprog. Bogen har et godt register og få, men gode kildehenvisninger til hver konspirationsteori.

Bogen vil næppe få konspirationstosserne med sølvpapirshattene til at revurdere deres tro og paranoide opfattelse af virkeligheden, men alle andre med hang til sund fornuft og rationel tænkning vil få en god læseoplevelse i selskab med Conspiracies Declassified.


 

Brian Dunning: „Conspiracies Declassified - The Skeptoid Guide to the Truth Behind the Theories“, 256 sider, ikke illustreret, Adams Media 2018
 

Siden 2006 har Skeptoid podcast hver uge behandlet de mest populære myter og afsløret sandheden for 122.000 lyttere.
(Logo: Brent Murrell)
Læs mere om konspirationsteorier

Maria Brockhoff, Mikkel Thorup og Rikke Alberg Peters: Den skjulte sandhed - konspirationsteorier, magt og konflikt, 207 sider, Klim 2018,
Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2019. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted