logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2018 > UFO-Mail nr. 253

UFO-Mail nr. 253
9. januar 2018


Tre bøger du ikke må overse

Man skal holde tungen lige i munden for at følge med i, hvad der udgives af bøger om ufomyten, og ikke mindst hvilke af dem det er værd at bruge tid på. Selv om jeg bilder mig ind, at jeg har nogenlunde styr på, hvad der udkommer af læseværdigt, har jeg alligevel i 16 år overset en bogperle, som jeg ville ønske, at jeg havde læst for længe siden, men bedre sent end aldrig.

Nogle gange kan noter og referencer i bøger være mere interessante, end den aktuelle bog som helhed. Jeg husker i hvert fald ikke den pågældende titel, men der blev tit i noterne henvist til en bogudgivelse fra 2000, nemlig Before and After Roswell - The Flying Saucer in America 1947-1999 af David A. Clary.

Before and After Roswell er en selvudgivelse. Efter lidt søgen lykkedes det at finde bogen på Xlibris Corporation. Bogen blev hurtigere leveret, end Postnord kan nå at proklamere endnu en portoforhøjelse, og min glæde blev stor.

 
David A Clary: Before and After Roswell - The Flying Saucer in America 1947-1999, 277 sider, paperback, ingen illustrationer, Xlibris Corporation 2000.

Det er simpelthen en fremragende bog. Bogens forfatter, David A. Clary, er historieuddannet og har undervist i historie på Eastern New Mexico University-Roswell og engelsk ved New Mexico Military Institute og er forfatter til mange historiefaglige titler. Forfatterens baggrund fornægter sig ikke. Before and After Roswell er en velskrevet og letlæst gennemgang af ufomytens udvikling i USA med omfattende og nyttige noter og bibliografi.

Before and After Roswell består af to dele. Første del handler om tiden fra 1947 og frem til 1980, hvor Roswell-myten blev opfundet af forfattere med et afslappet forhold til fakta. Anden del beskriver ufomytens udvikling, efter at opfindelsen af Roswell-myten i 1980 med udgivelsen af bogen The Roswell Incident af Charles Berlitz og Bill Moore ødelagde det sjove og underholdende ved ufoerne og erstattede drømmene og det fascinerende ved de flyvende tallerkener med paranoia og sammensværgelsesteorier.

David A. Clary behandler alle de emner og begreber, som kan sættes i forbindelse med ufomyten, og gør det uden at fortabe sig i detaljer. Han skaber overblik og sammenhæng ved at belyse begivenheder, tendenser og personer ud fra, hvad der ellers skete i samtiden i den pågældende periode, ikke mindst kulturelt bl.a. i spillefilm, tv-serier og dokumentarer om ufoer.

Det eneste sted, hvor Clary virkelig går i detaljer, er i bogens anden del. Her analyserer han bogen The Roswell Incident (på dansk: UFO'et der styrtede - episoden ved Roswell, New Mexico, ny udgave 1997) og bøger som Crash at Corona - The U.S. Military Retrieval and Cover-Up of a UFO, The Truth About the UFO Crash at Roswell og ikke mindst den helt forvrøvlede The Day After Roswell. Han piller effektivt forfatternes „beviser“ og argumentation fra hinanden.

David A. Clary konkluderer, at den flyvende tallerken ikke er en genstand, men en ide - og en ide som er levedygtig. Ufomyten eksisterer og lever i bedste velgående!

„... Roswell-hændelsen har aldrig handlet om en flyvende tallerkenen. Det har altid været en konspirationsmyte, som bruger noget, der aldrig er sket i 1947, som sin begyndelse ... “


Manden, der gjorde ufoerne stuerene
 
Josef Allen Hynek (1910-1986) gør klar til en lang arbejdsnat i observatoriet på Northwestern University. Da Hynek var gået på pension efter en lang karriere som underviser og forsker, var han i 1973 med til at grundlægge ufoorganisationen Center for UFO Studies (CUFOS).
Foto: Herb Comess/Northwestern University

De fleste ufointeresserede har hørt om astronomen J. Allen Hynek, der i to årtier var videnskabelig konsulent tilknyttet det amerikanske flyvevåbens ufoundersøgelsesprojekter. Læsere af UFO - Myter og viden, og folk, der har beskæftiget sig med emnet, også før 1980, vil være fortrolige med, hvilke større ufosager (ufoklassikere) Hynek sættes i forbindelse med.

Er der så noget nyt at hente i Mark O'Connells bog The Close Encounters Man - How One Man Made the World Believe in UFOs? Helt afgjort! Mark O'Connell har - udover hvad vi alle ved om Hynek ud fra hans ufobøger, artikler og medieoptræden - haft adgang til breve og private optegnelser hos tidligere arbejdskolleger, venner og medarbejdere i Center for UFO Studies (CUFOS) samt interviews med blandt andre sønnen Paul. Det giver et godt indblik i privatpersonen Hynek og ikke mindst hans professionelle karriere som underviser og forsker.

En meget nyttig tidslinje over Hyneks liv og levned sammenfatter fint bogens indhold med nedslag i både Hyneks privatliv, videnskabelige resultater og udgivelser.

Bogen The UFO Experience - A Scientific Inquiry fra 1972 blev Hyneks store gennembrud som ufologiens førende personlighed. Bogen blev oversat til dansk og udgivet under titlen UFO - dokumenteret (252 sider og illustreret) i 1974 af SUFOI i samarbejde med forlaget Strube. Bogen er for længst udsolgt, men kan lånes på biblioteket, og på ufo.dk kan du gratis downloade UFO-dokumenteret som e-bog.

Mark O'Connell: The Close Encounters Man - How One Man Made the World Believe in UFOs, 404 sider, paperback, illustreret, Dey Street Books 2017. Bogens forfatter, Mark O'Connell, har bidraget med manuskript til bl.a. Star Trek: The Next Generation og Star Trek: Deep Space Nine og har sitet High Strangeness.


En videnskabelig tilgang til ufomyten

 
Donald R. Prothero og Timothy D. Callahan, med forord af Michael Shermer: UFOs, Chemtrails, and Aliens - What Science Says, 460 sider, indbundet, 96 s/h ill., Indiana University Press 2017.

Rumskibstroende påstår ofte, at folk med en videnskabelig baggrund ikke ønsker at beskæftige sig med ufoer, da de er bange for, at det ville kunne skade deres karriere, eller fordi de pågældende forskere frygter at få forstyrret deres verdensbillede, når „sandheden“ går op for dem. Som det ofte er fremgået af artiklerne på ufo.dk og i SUFOI-udgivelser som fx Projekt UFO og UFO'er - Myter og viden, så har ufomyten ofte været genstand for videnskabelige analyser - og det er meget sjældent, at resultatet har bekræftet rumskibshypotesen eller de mest udbredte konspirationsteorier. Bogen UFOs, Chemtrails, and Aliens - What Science Says er ingen undtagelse.

Kan man lide SUFOI's udgivelser og tilslutte sig foreningens tilgang til ufomyten, vil man også nyde at læse UFOs, Chemtrails, and Aliens - What Science Says. Bogen er grundig, velskrevet og skaber overblik, bl.a. ved at hvert kapitel afsluttes med et fint resumé, så konklusioner og pointer står knivskarpt.

Uden at blive overfladiske får forfatterne behandlet et væld af emner, der normalt sættes i forbindelse med ufomyten - også et par stykker, som vi i SUFOI ikke har brugt mange kræfter på, måske nok fordi vi synes, at de er for langt ude og mest opleves som et amerikansk fænomen i den hysteriske ende af skalaen. Det drejer sig om konspirationsteorier knyttet til kondensstriber på himlen (kondensstriber - contrails - skulle efter sigende være skabt af CIA o.a. og indeholde kemikalier - deraf navnet chemtrails - der kan sprede sygdomme m.m.) samt fund af deformerede kranier, der af nogle - blandt andre exopolitik-frontfiguren Steven M. Greer - tolkes som kranier af rumvæsner, der har besøgt Jorden engang i fortiden.

Hvis du er fan af den astro-arkæologiske „teori“ og hylder dens fortalere - heriblandt Erich von Däniken, Zecharia Sitchin og David H. Childress og samtidig vil bevare troen på, at Jorden i en fjern fortid har fået besøg af rumguder, skal du ikke læse UFOs, Chemtrails, and Aliens - What Science Says. Har du derimod et åbent og nysgerrigt sind og gerne vil blive klogere på ufomyten og tilknyttede emner, kan jeg varmt anbefale dig at læse UFOs, Chemtrails, and Aliens - What Science Says

Selv om det ligger uden for denne bogs formål at give en systematisk analyse af religioner baseret på rumskibshypotesen ... har vi alligevel samlet en liste på ... 25 religiøse sekter, der bygger på en ufo-tro ... Vi kan udlede, at Den Kolde Krig og den tilknyttede opbygning af atomare arsenaler var en væsentlig årsag til dannelsen af de ufo-baserede, religiøse bevægelser, der opstod i 1950'erne ...“

Om konspirationsteorier
 • 25-40 % af den amerikanske befolkning tror på mindst én konspirationsteori.
 • Vi ser mønstre og sammenhænge i naturen, hvor der ingen er. Engang var dette vigtigt for vores overlevelse. I dag er det med til at skabe konspirationsteorier.
 • Vores hjerne har vanskeligt ved at acceptere, at der findes ting, som sker tilfældigt uden nogen hensigt eller bagvedliggende plan.
 • Konspirationsteorier opstår, fordi mennesket har behov for at få styr på en verden, der opleves som skræmmende og ude af kontrol.
 • Ethvert forsøg på at tilbagevise en konspirationsteori betragtes som et forsøg på at „desinformere offentligheden“.

„Fra UFOs, Chemtrails, and Aliens - What Science Says“.


Indholdet i „UFOs, Chemtrails, and Aliens - What Science Says“

Acknowledgments
Prologue: Consider the Following...
 1. Science and the Paranormal
 2. The Believing Brain
 3. Area 51: What is Really Going on in There?
 4. The Roswell Incident: What Really Happened?
 5. Close Encounters of the Second Kind: Physical Evidence of Alien Contact
 6. Close Encounters of the Third Kind: Direct Encounters with Aliens
 7. Close Encounters of the Fourth Kind: Alien Abduction
 8. The Mythos of Ancient Aliens
 9. Praying to Aliens
 10. Ancient Myths and Modern Media
 11. Cloud's Illusions
 12. Are They Out There?
 13. Why Do People Believe in UFOs and Aliens?
 14. The Verdict
Notes
Index

„... når videnskabsfolk skriver om ikke-videnskabelige emner, inspirerer det ikke-videnskabsfolk til at skrive nonsense ... “

Lidt af hvert
 • Officielle ufo-projekter: UFO Watch: 8 Times the Government Looked for Flying Saucers er et slideshow, der superkort fortæller om (nogle af) de gange, hvor myndighederne officielt har beskæftiget sig med at undersøge ufoer.
 • Rendlesham-hændelsen fra 1980 bliver en sf-film: Sony Pictures Television og Eleventh Hour Films vil nu dramatisere Rendlesham-hændelsen. Vil du være klædt godt på, inden du ser filmen, anbefaler vi, at du læser kapitlet „Hemmeligheden i skoven“ i UFO - Myter og viden.
 • Kevin Randle er en flittig forfatter. Hans seneste udgivelse er Encounter in the Desert: The Case for Alien Contact at Socorro (New Page Books). Det er egentlig en fin gennemgang af alle sagens aspekter, men selv om Randle også medtager sagens svage punkter (fx et enligt vidne, manglende fysiske beviser på noget ikke-jordisk og tynde vidneudsagn), er han alligevel så tilpas vag i sin konklusion, at han holder muligheden åben for, at der var tale om en landet ufo = ikke-jordisk besøg. Men han skal jo også tænke på det store rumskibstilhænger-købedygtige-marked i USA. På det danske marked er SUFOI's udgivelse Nærkontakt den mest detaljerede om sagen.

 


Spørgsmål og svar
SUFOI har modtaget følgende mail:

„Jeg har ingen observationer at berette om, desværre har jeg aldrig set noget. Jeg har netop fået tv-kanalen H2 (history 2). Den spytter historier om Roswell, Area 51 og lignende ud, ja hele undergrunden er opført af aliens ... Mit spørgsmål er i grunden omkring Area 51, hvor meget skal man i grunden tro på disse udsendelser, om fundet af stedet, tilståelsen af at det virkelig findes, har læst alt om det herinde, men synes ikke jeg finder nogen konklusion på noget - så hvad er jeres mening om disse udsendelser der udsendes på H2, er da spændende, men hvor troværdigt ...“


SUFOI's svar:

Udsendelser på History Channel er oftest godt producerede med dramatiske klip, rekonstruktioner etc. Nogle af serierne er for så vidt seriøse nok, men især når det gælder ufomyten, kammer det helt over: Der manipuleres med folks udsagn, så de virker mere dramatiske, og der genfortælles ufooplevelser, som for længst har fundet en naturlig forklaring, men som fortsat fremstilles som mystiske og uopklarede. Man skal have en ret stor baggrundsviden om ufomyten for at kunne gennemskue H2's manipulation.

Seriøse tvudsendelser om ufomyten er sjældne. En af de bedste er dansk og produceret af Ole Retsbo: DR2 Tema: UFOerne vender tilbage, sendt første gang 29.11.08.

Hvis du vil læse en anden version om Area 51, end den man normalt møder i populære bøger og såkaldte ufodokumentarer, kan vi anbefale SUFOI's bog Area 51.Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2018. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted