logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2014 > UFO-Mail nr. 177

UFO-Mail nr. 177
21. juli 2014


Sådan skabte den amerikanske regering ufomyten

„E.T. på besøg, nedstyrtede UFOer og hemmelighedskræmmeri fra regeringen. Det er en mytologi, der har tryllebundet adskillige i mange generationer. Men hvad nu hvis det amerikanske militær har fremstillet myterne og konspirationerne som en del af deres koldkrigsspionage? For første gang står nogle af disse personer frem og afslører en surrealistisk, foruroligende og til tider tragisk historie om en skyggeverden, hvor hver løgn indeholder elementer af sandheden - men hvor sandheden er langt mærkeligere, end man skulle tro.“

 
(Still fra „Mirage Men“)

Ovenstående er programbeskrivelsen for den amerikanske dokumentarfilm „UFO-konspirationen“ (Mirage Men) fra 2013, som blev sendt på DR3 den 21. april 2014 kl. 20.25. Dokumentarfilmen bygger især på to glimrende bøger: Mark Pilkingtons Mirage Men. A Journey in Disinformation, Paranoia and UFOs (Constable 2010) og Greg Bishops Project Beta. The Story of Paul Bennewitz, National Security, and the Creation of the Modern UFO Myth (Paraview Pocket Books 2005). Nu er dokumentaren udgivet på dvd, endda med en ekstra dvd med 22 interview, fraklip etc. samt et 8-siders hæfte.

I dokumentaren medvirker adskillige interessante navne, heriblandt Greg Bishop, Mark Pilkington, Robert Emenegger, Curtis Peebles og George Hansen, men filmens omdrejningspunkt og hovedperson er AFOSI-agenten Richard Doty, der siden begyndelsen af 1980'erne, tilsyneladende har fodret og opmuntret adskillige kendte ufoentusiaster med opdigtede ufohistorier og har haft indflydelse på ufohistoriens gang.

 
Richard C. Doty
(Still fra „Mirage Men“)
Richard Doty er ansvarlig for megen desinformation i ufoverdenen gennem tiderne og mistænkes for at have en del på samvittigheden. Han har med sikkerhed produceret mange falske ufodokumenter, og han er en af yndlingskandidaterne til at være ophavsmand til MJ-12-dokumenterne sammen med blandt andre Bill Moore. Dotys viden om militær jargon og procedurer etc. og Moores indgående kendskab til ufomyten gør dem til det perfekte makkerpar i et svindelnummer om forfalskede, uforelaterede regeringsdokumenter.

Richard Dotys interesse i at samarbejde med Moore og fodre ham med falske ufoinformationer var foruden at skabe forvirring i ufokredse også Moores gode kontakter til videnskabsfolk i Sovjetunionen. Når Moore skrev uforelaterede breve til sine kontakter i Sovjetunionen, kom Doty med forslag til emner, som skulle drøftes.

I begyndelsen af 1985 blev Richard Doty forflyttet fra Kirtland Air Force Base til Vesttyskland og tilknyttet kontraspionagen. Dotys overordnede fik her mistanke om, at nogle af hans rapporter om kontakt med kommunistiske agenter var svindel. Doty dumpede ved en løgnedetektortest, blev fjernet fra AFOSI og sendt hjem til Kirtland AFB i slutningen af 1986, hvor han tilbragte et år i en ubetydelig stilling. Derefter blev han tilknyttet politiet i New Mexico, hvor han uddannede folk i antiterror, indtil han i 2003 bestod sin juridiske eksamen og blev ansat ved statsadvokatens kontor i Albuquerque.

 
Air Force Office of Special Investigation (AFOSI)
Air Force Office of Special Investigation (AFOSI), også omtalt som OSI, er en slags internt FBI i det amerikanske flyvevåben og efterforsker kriminelle handlinger på amerikanske flyvebaser lige fra tyverier til mord og handel med stoffer.

AFOSI har også ansvaret for at opdage og afværge enhver trussel mod det amerikanske flyvevåben og dets opgaver, dvs. at AFOSI også varetager efterretningsopgaver og kontraspionage.

Den 17. november 1980 mødtes Richard Doty med den fremtrædende ufoentusiast William (Bill) L. Moore. Sidstnævnte var dengang tilknyttet den amerikanske ufoorganisation APRO og havde netop to måneder forinden udgivet bogen The Roswell Incident med Charles Berlitz som medforfatter og på grundlag af Stanton Friedmans efterforskning og var på en slags promotionsturné for bogen. Mødet med efterretningsagenten førte til, at Bill Moore blev hyret som en slags meddeler. Aftalen blev, at Moore skulle være med til at sprede misinformation blandt ufointeresserede mod til gengæld at få adgang til den amerikanske regerings ufohemmeligheder. En ret mærkelig aftale: Hvordan kunne Moore tro på, at „folk“, som besidder en særlig viden og har succes med at skjule den, skulle invitere nogen som helst „indenfor“ og bidrage med at udsprede endnu flere løgne mod til gengæld at få „sandheden“ at vide? Men Moore var med på aftalen - og efter eget udsagn endda uden at modtage kontant betaling. Hans første offer skulle vise sig at blive Paul Bennewitz (1927-2003).

Sagen om Paul Bennewitz er central i dokumentarfilmen „UFO-konspirationen“ (Mirage Men). Den tragiske sag begynder en isnende kold og blæsende nat i vinteren 1979, hvor Paul Bennewitz træder ud på altanen i sit hjem i Four Hills, en forstad til Albuquerque i New Mexico. Det skulle snart blive et tilbagevendende natligt ritual. Siden september havde Paul Bennewitz og hustruen Cindy observeret mangefarvede lys flyve rundt i det lille bjergområde inden for hegnet på Manzano Weapons Storage Complex ved Kirtland AFB, mindre end to kilometer fra deres hjem. I den kommende tid optog Bennewitz hundredvis af fotografier gennem sin telelinse og metervis af 8 mm film af disse fascinerende objekter.

 
„UFO-konspirationen“s filmhold ved Manzano Weapons Storage Complex, hvor en af ufohistoriens mest bizarre sager begyndte en vinterdag i 1979.
(Still fra "Mirage Men")

Nogle gange forsvandt lysene lynhurtigt for sekunder senere tilsyneladende at dukke op adskillige kilometer længere væk. Denne adfærd og utallige serier af mystiske radiosignaler var for Bennewitz det ultimative bevis på, at noget ikkejordisk legede kispus med menneskeheden og udfordrede os. Når tiden var inde, ville den 52-årige elektronikekspert præsentere de indsamlede data for landets autoriteter, som han var overbevist om uden tøven ville imødegå truslen fra de fremmede.

Bennewitz udviklede sin egen „teori“ om Den Store Sammenhæng og nedskrev den i 1988 i en rapport med titlen "Project Beta", der med årene voksede i både omfang og vanvid. Den stakkels mand blev hjulpet godt på vej i sine fantasier af Richard Doty og Bill Moore, og det endte med, at Bennewitz til sidst blev indlagt af familien på et psykiatrisk hospital med et totalt sammenbrud, hvorefter familien måtte isolere ham og dermed beskytte ham.

Men hvorfor ville AFOSI manipulere med Bennewitz? Forfatteren Greg Bishop mener, at Paul Bennewitz bl.a. kan have fotograferet tidlige forsøg med en fjernstyret, ubemandet robot, en såkaldt Unmanned Aerial Vehicle (UAV). Sådanne flyvende robotter (droner) er almindelige i dag, når fjendtlige mål skal overvåges eller tilintetgøres, men udviklingen af dem, som sagtens kan have taget 10-20 år, har naturligvis ligesom al anden våbenudvikling engang været tophemmelig.

 

Da flyvevåbnet opdagede, at Bennewitz interesserede sig lidt for meget for deres eksperimenter og tilmed så ud til at kunne opfange og delvis afkode deres radiokommunikation i forbindelse med eksperimenterne, besluttede det at skabe kontakt til ham, så man kunne følge med i, hvad han vidste. Hvis han kunne optage hemmelig kommunikation, så kunne sovjetiske spioner/sympatisører vel også - og desuden kunne Bennewitz' foredrag og kontakter med andre ufointeresserede vække interesse hos spioner og få dem til at interessere sig lidt for meget for området. Endelig kunne man miskreditere ham og andre ufoentusiaster ved at give ham oplysninger, der var så langt ude i hampen, at ingen ville tage dem alvorligt. Hvis han ved et uheld kom til at fortælle offentligheden noget sandt om radiokommunikationen, ville det drukne i aliens-vrøvl og blive ignoreret.

Hvis dette er forklaringen på, hvad der virkelig foregik, er det ikke første gang, at efterretningstjenesterne i USA har gjort sig anstrengelser for at få folk til at tro på vilde ufohistorier for at skjule militære hemmeligheder, hvilket er dokumenteret i adskillige bøger, ligesom det er temaet i „UFO-konspirationen“ (Mirage Men). De amerikanske myndigheder ved næppe noget om ufofænomenet, som ikke allerede er kendt af de dygtigste ufoentusiaster, men de har tilsyneladende intet problem med at (mis)bruge emnet til at opfylde egne behov, når situationen kræver det.

Forfatteren Mark Pilkington - som også har skrevet dokumentarfilmens manuskript - skriver i bogen Mirage Men. A Journey in Disinformation, Paranoia and UFOs (Constable 2010), at hvis MJ-12 dokumenterne er misinformation udarbejdet og plantet af et efterretningsvæsen, så er det næppe tilfældigt, at de netop dukkede op i slutningen af 1970'erne, samtidig med at Paul Bennewitz blev ført bag lyset af efterretningsagenter ved Kirtland Air Force Base og Dulce, og samtidig med at USA's nyeste, højteknologiske og superhemmelige våben F-117A Nighthawk stealth-flyet blev testet. Projektet blev påbegyndt i 1978, den første udgave af flyet blev prøvefløjet i juni 1981, og den første kampklare udgave lettede fra Area 51 i oktober 1983. Flyet forblev en hemmelighed indtil 1988. Mark Pilkington mener, at efterretningsvæsnet ville fjerne opmærksomheden fra Area 51 og få flyspottere til at kigge andre steder hen. Midlet var Bennewitz-sagen og de falske MJ-12 dokumenter.

Paul Bennewitz' fantasier om fjendtligsindede aliens, kvægmishandlinger, underjordiske baser m.m. fik - uagtet de var plantet af diverse efterretningstjenester eller ej - stor betydning for interessen for ufoer op gennem 1990'erne. De nye temaer vandt genklang i visse kredse og er i dag en del af ufomyten. Fx vandt journalisten Linda Moulton Howe en Emmy for sine dokumentarudsendelser A Strange Harvest og Strange Harvests (1993) om mystiske kvægmishandlinger i USA. Howe skrev også i 1989 bogen An Alien Harvest og er stadig en flittig og feteret gæst ved ufokonferencer.

Paul Bennewitz-sagen er i øvrigt grundigt behandlet på dansk i bogen Projekt UFO - tro, løgne og kold krig (SUFOI 2011). Bogen er på 454 sider og udsolgt som printbog, men kan købes som en pdf på cd-rom.

 
Linda Moulton Howe var tæt på at blive en del af Doty-cirkusforestillingen. I 1982 blev Howe kontaktet af Doty efter hendes første dokumentarudsendelse, hvor kvægmishandlinger og ufoer kobles sammen. Doty lovede hende nogle afslørende filmoptagelser af aliens, men han mistede tilsyneladende interessen for den nye, potentielle efterretningskontakt, for et aftalt møde om filmoptagelsen blev aflyst. Linda Moulton Howe beretter om dette i „UFO-konspirationen“ og virker på optagelserne både skræmt og uligevægtig.
(Still fra „Mirage Men“)

 
I juli 1989 fortalte Bill Moore på en stor ufokonference på Aladdin Hotel i Las Vegas arrangeret af den amerikanske ufoorganisation MUFON om sit dobbeltspil og egen rolle i Bennewitz-sagen. Helt uventet og langt ud over den programsatte tid varede Moores tale næsten to timer, fordi han adskillige gange blev afbrudt af vrede og chokerede tilhørere. Moore fortalte, at han fortrød sine handlinger og især sin medvirken i Bennewitz-sagen, men at han håbede, at hans indrømmelser ville forhindre, at andre ufoentusiaster agerede hemmelige agenter. En sjælden og meget uskarp filmoptagelse fra Moores historiske og afslørende tale ved MUFON-konferencen er gengivet i „UFO-konspirationen“.

 

Jeg vil klart anbefale „UFO-konspirationen“ (Mirage Men), da den - udover at være godt produceret - giver et hurtigt overblik over de vildeste ufokonspirationsteorier. Og Richard C. Doty? Ham ville jeg ikke købe en brugt bil af. Han giver veldokumenterede oplysninger, blandet med åbenlyse løgne, spekulationer, gætterier og en masse sigende hentydninger. Hvad, der er hvad, er svært at hitte rede i. Om han er en så vigtig brik i ufomytens udvikling, som han selv og andre giver udtryk for, er helt umuligt at sige noget sikkert om. Om han virkelig har plantet så mange vilde historier i ufoentusiasternes hoveder, og om han på noget tidspunkt fortæller sandheden, har for så vidt heller ikke nogen afgørende betydning. Han har nemlig allerede for længst opnået - også før „UFO-konspirationen“ udkom - en særlig status og har derved påvirket vores forestillinger om meget af det, som til sammen udgør ufomyten.


 

Mirage Men. How the US government created a myth that took over the world
Director: John Lundberg. Writer: Mark Pilkington. Co-directors: Roland Denning, Kypros Kyprianou Perception Management Productions Ltd 2014. To dvd'er, engelsksproget, alle regioner, spilletid: 85 min. 

Fra en anden planet

„Jeg ved ikke, hvilken planet Good har opholdt sig på de sidste mange, mange år. Men han lever i en længst forgangen ufologisk tid og burde få sig en internetforbindelse eller læse fx landsmanden dr. David Clarkes bøger og artikler, så han kunne blive opdateret.“

Ovenstående er et citat fra min artikel „Hedeslag på Islands Brygge“, som beskrev min oplevelse af konferencen „UFOs and Nukes“ afholdt i Kulturhuset Islands Brygge i København den 8. juni 2013 og Timothy Goods foredrag „Earth - An Alien Enterprise“ i særdeleshed. Det var en pinlig omgang med gamle fotos, udokumenterede påstande, manglende sammenhæng og intet flow serveret søvndyssende og med sigende blikke fra den ældre, noble herre.

Good nævnte i foredraget adskillige gange sin kommende bog, og nu foreligger den murstenstykke Earth: An Alien Enterprise. The Shocking Truth Behind the Greatest Cover-Up in Human History. Good har tidligere skrevet flere bøger, hvor hans store idol, George Adamski, spiller en central rolle. Denne bog er ingen undtagelse. Good gengiver naivt og ureflekteret ikke blot Adamskis påstande, fantasier og filosofi, men alle mulige andre kontakthistorier - mange af dem mere end 50 år gamle - og uden skyggen af kritisk sans eller analytiske evner. Han citerer gerne anonyme kilder, som han har fået kendskab til på anden- eller tredjehånd, ligesom han læner sig op ad mange andre skribenter, heriblandt oldtimers som Harold T. Wilkins, Fred Steckling, Madeleine Rodeffer, Lou Zinstag og H. C. Petersen; exopolitiske venner som Nick Pope, Steven Greer, Bryce Zabel og så den helt upålidelige Philip J. Corso.

Tiden har stået stille for Timothy Good i mange år. Hans bog udkommer 50 år for sent og bringer på ingen måde afsløringen af den sandhed, som bogtitlen lover. Men jeg tror faktisk, at manden selv tror på det vrøvl, han skriver. Utroligt, at forlaget også tror så meget på våset, at det fører til en bogudgivelse.

Timothy Good var i en årrække violinist i London Symphony Orchestra og kom derfor verden rundt med orkestret. Det gav ham mulighed for at tale med mange mennesker, som har haft ufooplevelser og møder med rumvæsner. Good fortæller, at han selv har mødt rumvæsner ved flere lejligheder, første gang den 13. november 1963.
(Foto: Kim Møller Hansen)

 
Alle har i årevis vidst, at Monguzzi-billederne fra Italien, er et svindelnummer. Men ingen har åbenbart fortalt Timothy Good det.
 
Timothy Good: „Earth: An Alien Enterprise. The Shocking Truth Behind the Greatest Cover-Up in Human History“, 352 sider, indbundet, Pegasus Books. 2014I denne campingtid...

 

24. juni modtog SUFOI's Fotoafdeling en mail med et billede fra en i SUFOI-regi særdeles kendt person, nemlig vor tidligere formand, Erling Jensen, der samtidig skrev:

For at forstyrre jer lidt, så iagttog jeg en „ufo“ for en time siden. I min kikkert kunne man dog se, at det var et lille cykeltelt. Det kunne jeg se, fordi det på et tidspunkt tippede rundt, således at man kunne se teltåbningen. Højden var 2-300 meter, men jeg vil tro, at I får nogle meldinger ind på det fra Københavnsområdet.

Jeg tog et par billeder, og vedhæfter det bedste af dem. I nederste venstre del af billedet er der en plet, men det er nu bare snavs på linsen, sorry.

Billedet er taget fra min adresse i Kastrup på Amager den 24. juni 2014, kl. 18:47.

Da teltet tiltede kunne jeg i kikkerten se teltåbningen, men om der var balloner eller lignende indeni kunne jeg ikke se. Jeg vil ikke tro, at der i givet fald var (særlig meget) gas i, fordi det steg ikke eller kun lidt, i den tid jeg så det. Vinden kom fra ca. 60-70 grader, og var ikke særlig kraftig, så jeg ved ellers ikke, hvorledes det kunne svæve så godt.

Fotoafdelingen var naturligvis interesseret i at vide, om teltet evt. kunne være gået til vejrs med en lille skypumpe, eller det evt. var en form for drage, men Erling Jensen oplyser, at der ingen form for snor var synlig og tilføjer:

Hvem eller hvad der er opsendt eller fra hvor, aner jeg ikke, men det skulle undre mig meget, om ikke man har observeret det fra kontroltårnet i Kastrup.Små varmluftballoner

I en længere årrække har små varmluftballoner været årsag til en stadigt stigende andel af de observationsberetninger og fotos, der modtages af Skandinavisk UFO Information via www.ufo.dk.

Når forsommeren nærmede sig, steg antallet af rapporter om små lys på himlen over Danmark, ligesom der dukkede ekstra mange fotos og videooptagelser af sådanne lys op til undersøgelse hos SUFOI's Fotoafdeling - især i forbindelse med weekender og godt vejr. Det var uhyre populært at opsende små varmluftballoner ved festlige lejligheder, og disse små „thailandske“ varmluftballoner, der ofte kan give anledning til stor undren hos adskillige mennesker, er et imponerende syn på aftenhimlen hos adskillige mennesker, der ikke er helt tæt på opsendelsesstedet.

Det er blevet uhyre populært at opsende små varmluftballoner ved festlige lejligheder, og disse små „thailandske“ varmluftballoner er et imponerende syn på aftenhimlen, der ofte giver anledning til stor undren.


Kan se ejendommelige ud på himlen

Det er ikke kun i Danmark, at sådanne balloner indrapporteres som noget uidentificeret, dog ikke i Østen, hvorfra skikken med ballonopsendelser har været kendt gennem mange år og har sin oprindelse.

Varmluftballoner består almindeligvis af en „pose af rispapir“ med bunden i vejret. Forneden er fastgjort et materiale, der antændes og ved forbrændingen sørger for opdriften og belysningen af ballonen.

De små varmluftballoner kan tage sig højst ejendommelige og forskelligartede ud, og forskning viser da også det utroligt svære i at bedømme afstande og størrelser på en mørk aften- eller nattehimmel. De kan derfor se ud til at flyve med stor hastighed, fordi de måske er meget tættere på, end man regner med.

De ser ofte ud til at flyve i formation, måske skifter de indbyrdes positioner, enkelte følger tilsyneladende andre flyveretninger. Det kommer helt an på vind og andre forhold i luften. Lyset kan blafre, mens de flyver, eller de kan forsvinde ret hurtigt ud af syne, hvis de f.eks. hurtigt stiger op i en sky, der måske ikke kan ses i mørket, eller de „fader ud“, når det brændende materiale af naturlige årsager slukkes.

Og ikke mindst så er de naturligvis lydløse.


Der blev i forbindelse med en hyggelig sammenkomst opsendt 50 små varmluftballoner ved byen Agen i Sydfrankrig den 30. juni 2013 og naturligvis fotograferet undervejs. Th. ses en kraftig udsnitsforstørrelse af en af optagelserne. Her ses tydeligt det oplyste ballonhylster samt det markant lysere midterparti forårsaget af lyset fra det brændende materiale i bunden.
 
Forskellige faser i forfatterens opsendelse af en varmluftballon i Sydfrankrig.
Fotos: Ole Henningsen, SUFOI Picture Library


Kampfly eller ufoer over Greve 29. maj 2014?

Jeg ser ud af toiletvinduet og får øjne på en rød prik flyve hen over himlen.

Først tænkte jeg ikke over det, men kort efter den ene prik, var der en anden, så jeg tog min ipad og optog ud af vinduet og så op til 20 røde lys flyve hen over Midtsjælland i Greve.

Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle henvise min video til, og da jeg ikke har hørt noget om det i nyhederne, synes jeg det vækker mere mistanke til, hvad det kan ha' været.

Måske kan SUFOI fortælle mig, hvad der forgik om aftenen den 29-05-2014 - kl. 22.50?

Screenprint af en videosekvens (øverst) samt to udsnitsforstørrelser fra videoen med ændrede lys- og kontrastforhold viser tydeligt det markant lysere midterparti.


SUFOI's konklusion og fotografens kommentarer

Efter en nærmere gennemgang af videoen, downloaded fra YouTube, er der i SUFOI's Fotoafdeling ingen tvivl om ud fra udseende, antal objekter, flyvemåde samt vejrdata fra DMI sammenholdt med den af SUFOI modtagne observationsberetning:

Der er tale om små varmluftballoner opsendt fra nærområdet med et brændende materiale i bunden til opdrift og belysning.

Fotografen er absolut ikke enig i konklusionen og anfører i sin efterfølgende kommentar bl.a.:

Jeg ikke enig i jeres konklusion, da varmluftballoner ikke flyver i formation og er underlagt vindens skæbne. I min video kan man tydeligt se, at disse røde prikker flyver hen over himlen mod Kastrup i formation.

Jeg har svært ved at tro på, at det skulle være varmluftballoner, der flyver så stærkt, og hvorfor stiger de ikke opad, men til siden?

Jeg tror det har relation til Bilderberggruppens møde. Indholdet af møderne er fortroligt, og derfor hører vi ikke om det i nyhederne..... Mødestedet bliver også offentliggjort. Sikkerheden varetages af det pågældende lands efterretningstjenester. Det var sandsynligt et eller flere medlemmer af Bilderberg-eliten, der blev eskorteret af kampfly.

SUFOI's Fotoafdeling tillader sig dog efter undersøgelsen af videosekvensen at være mindre konspiratorisk i sin tilgang til emnet og fastholder konklusionen om varmluftballoner. Altså ingen kampfly eller anden mystik over Greve den 29. maj 2014 om aftenen.

Videoen kan i skrivende stund ses på YouTube med overskriften Kampfly over MidtSjælland Bilderberg-møde:
https://www.youtube.com/watch?v=caEGAY5B42o&feature=youtube.


4700 Næstved 9. juli 2017

Det hører til sjældenhederne, at en observatør er meget detaljeret omkring sin observation og sin videooptagelse og samtidig har forsøgt at foretage en kvalificeret efterforskning selv.

Et stillbillede fra starten på den optagne videosekvens viser et lille lys på den mørke himmel. Klippet er filmet med en Samsung Galaxy S6 Edge, med autoindstillinger for kameraet, og i UHD format. Indsat ses udsnit af en senere sekvens, hvor der er zoomet ind på lyset.

I det aktuelle tilfælde, hvor observationen er dokumenteret med en videooptagelse, beretter observatøren, en studerende fra Næstved, bl.a.:

Sad hjemme i min stue den nat, hvor jeg har vinduer mod nord, og pludselig så jeg ud af øjenkrogen en forholdsvis stor lyskugle, som var hvidgullig, og som flimrede en lille smule. Den bevægede sig temmelig hurtigt over himlen.

Syntes, at det så underligt ud, så skyndte mig derfor at tage min mobiltelefon og filme den, og det resulterede så i et 18 sekunders klip i UHD kvalitet, inden den var så langt henne over mig i en sydøstlig retning, at jeg ikke rigtigt kunne filme den mere, men også fordi jeg havde et dårligt greb om min mobil og var ved at tabe den ud af mit vindue, hvorefter jeg naturligvis stoppede optagelsen.

Jeg skyndte mig ind i mit soveværelse, som har vinduer, der peger mod S-SØ, for at se, om jeg kunne spotte den der, men det havde jeg desværre ikke held til. Kan muligvis have været pga. lavtliggende skyer, da det var delvist skyet den nat.

Der var desuden heller ingen lyd fra objektet, samt, at objektet fløj omkring dobbelt så hurtigt som et almindeligt rutefly.

 
Kraftig udsnitsforstørrelse af stillbillede fra videosekvensen, bearbejdet i billedbehandlingsprogram, viser et markant lysere parti midt i aftegningen og et udseende der nøje matcher andre optagelser af varmluftballoner.

Jeg har tjekket http://www.heavens-above.com/ hvor man kan se historisk data over ISS' bane over himlen, og det kan umuligt have været ISS. Hændelsen skete d. 9/7/2017 kl. 2.38, og den tidligste dato i juli, hvor ISS var synlig fra Næstved, var d. 11/7/2017.

Jeg tjekkede desuden www.flightradar24.com kort efter hændelsen, og der var ingen fly i en stor radius af Næstved på pågældende tidspunkt, og slet ingen fly, der fløj/havde fløjet fra NV mod SØ. Jeg har prøvet at finde historisk data fra flightradar24.com eller lignende sider, for at underbygge min påstand, men det har jeg desværre ikke haft held til.

Jeg har som sagt en video af objektet, som jeg har uploadet på YouTube.

Hvis SUFOI har tvivl om ægtheden af datoen for videoklippet, kan jeg ydermere sende det til jer i originalt format, hvor alle videodetaljerne er indkodet i oplysningerne i klippet.

Jeg glemte at tilføje i beskrivelsen, at jeg stærkt tvivler på, at det kan have været en helikopter (som nok ikke ville kunne ses på flightradar24.com), siden der ikke var en lyd - og der var næsten ingen vind den nat. Havde det været en helikopter, ville der have været en del larm. Der flyver tit helikoptere over Næstved, men sjældent midt om natten, og jeg er aldrig i tvivl, når det er en helikopter, da de netop larmer en del - og det lignede desuden heller ikke på nogen måde en helikopter.


SUFOI's konklusion

Ud fra en gennemgang af den modtagne originale videosekvens er SUFOI's Fotoafdeling ikke i tvivl om, at der er tale om en lille varmluftballon med et brændende materiale i bunden til opdrift og belysning. Lysets flyveretning er også i rimelig overensstemmelse med DMI's vejrdata for området for det pågældende tidspunkt, dvs. ikke i modstrid med et vindbåret fænomen.

Der er efterhånden færre fotosager omhandlende små varmluftballoner, men denne sag udmærker sig ved, at observatøren selv har gjort sig så mange overvejelser og så stor umage for at undersøge tingene.


Masser af links på YouTube

Links til nogle få af de mange YouTube-videoer, der giver et godt indtryk af, hvordan små varmluftballoner kan tage sig forskelligartede ud på aftenhimlen - og ikke mindst hvordan optagelserne kan præsenteres på nettet - mere eller mindre seriøst:

http://www.youtube.com/watch?v=OAbtht9uSyA&feature=player_detailpage,
http://www.youtube.com/watch?v=ZCB7dZJJtW4,
http://www.youtube.com/watch?v=fk_3zqnVQzw og
http://www.youtube.com/watch?v=52_pI1QP42A.


Forbud mod opsendelse af skylanterner uden tilladelse

Trafik-og Byggestyrelsen, Beredskabsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen har i fællesskab evalueret regelsæt og en række episoder, hvor skylanterner har eller er mistænkt for at have forårsaget brand.

Det smukke syn af skylanterner, som stiger mod himlen, står ikke mål med den brandrisiko som opsendelse af lamperne udgør. Trafik- og Byggestyrelsen har konkluderet, at skylanterner, der også er kendt som rispapirlamper, per definition skal betragtes som ubemandede friballoner af kategorien „let“. Det betyder, at brugen af lanterner er reguleret af en EU-forordning og derfor ikke må opsendes uden tilladelse fra Trafik- og Byggestyrelsen.

„En sådan tilladelse vil sandsynligvis ikke blive givet ud fra den viden, vi har i dag, da vi er af den opfattelse, at opsendelse umiddelbart ikke vil kunne ske på en måde, som er sikker i forhold til den øvrige luftfart og personer eller ejendom på jorden“, siger Per Schmock, kontorchef i Trafik- og Byggestyrelsen.

https://www.sik.dk/Global/Presse/Nyheder-2016/Forbud-mod-opsendelse-af-skylanterner-uden-tilladelseLæs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2014. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted