logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2021 > UFO-Mail nr. 336

UFO-Mail nr. 336
28. juli 2021


En rundtosset Flyvende Tallerken

De fleste, som i en længere årrække har beskæftiget sig med ufomyten, har formentlig fra tid til anden følt, at tingene kører i ring, dvs. at der ikke altid bliver bygget videre på de erfaringer, som andre har gjort, og at nye, entusiastiske ufointeresserede desværre alt for ofte baserer deres viden på tilfældige hjemmesiders tvivlsomme indhold, gentager fortidens synder, lynhurtigt drager forhastede slutninger om fremmede besøg, konspirationer og lign. og genopfinder eller skaber nye fortællinger ved at kombinere forskellige emner fra ufomyten som fx Roswell, Area 51, MJ-12-dokumenterne, Skinwalker Ranch eller Phoenix-lysene uden at sætte sig ordentligt ind i den historiske baggrund og andres analyser af emnerne.

Selv med de mest simple billedbehandlingsprogrammer kan man i dag skabe mystik på himlen. Dette foto er dog skabt ved hjælp af en enkel dobbelteksponering på en god gammeldags film.
(Foto: DoubleExposure/SUFOI Picture Library)

En naiv tilgang til ufomytens aktører og manglende kildekritik er udbredt i dag og desværre også inden for journalistikken, hvor det modsatte burde være idealet. Podcastserien Flyvende Tallerken produceret for DR af Firkantede Øjne IVS er et eksempel på dette. De første 15 podcasts udsendt i perioden 23. november 2020-8. marts 2021 har Frederik Dirks Gottlieb som tilrettelægger og vært. Som fast medvært har Frederik den dygtige formidler astrofysikeren Anja C. Andersen.

Udsendelserne er velproducerede, og man fornemmer tydeligt Frederik Dirks Gottliebs veloplagthed og begejstring for emnet. Stemningen er god, og jeg vil tro, at de fleste føler sig godt underholdt i den time, som udsendelserne varer i gennemsnit. En lang række personer får i serien mulighed for at fortælle om deres ufooplevelser. Det er sympatisk og helt fint, men man burde være gået et spadestik dybere. Selv den mest mystiske oplevelse kan som bekendt have en naturlig forklaring, hvis man formår at efterforske oplevelsen (og har det fornødne held), men det er ikke udsendelsernes formål. De skal tilsyneladende holde liv i mystikken (til næste udsendelsesrække) og bevare den høje underholdningsværdi.

Udgangspunktet for Frederik Dirks Gottliebs podcasts er hans fascination af offentliggørelsen af Pentagons såkaldte ufovideoer i december 2017. Flyvende Tallerken bringer i de første podcasts interessante interviews med den danske astronaut Andreas Mogensen, astrofysiker Michael Linden-Vørnle, Harvard-professor Avi Loeb, Henrik Ø. Breitenbauch (seniorforsker og leder af Center for Militære Studier), Karsten Marrup (chef for Center for Luftoperationer), Søren Sørensen (fhv. jagerpilot), USA-analytiker Mirco Reimer-Elster og de tre fotodokumentarister Peter Helles, Sara Galbiati og Tobias Selnaes Markussen, der i forbindelse med deres ufobog Phenomena, der bygger på billeder taget i staterne omkring Roswell, mødte en række ufopersonligheder.

Alle de interviewede er vidende inden for deres felt og værd at lytte til. Michael Linden-Vørnle var medlem af SUFOI's bestyrelse i 1998-99 og den eneste af de nævnte personer med grundig viden om ufomyten.

Kæden hopper desværre af i Flyvende Tallerken, da ordet gives til følgende personer:

  • Luis Elizondo, som påstår, at han stod i spidsen for AATIP (Advanced Aerospace Threat Identification Program) i hele dets levetid og havde ansvaret for udforskning af UAP'er, hvilket benægtes af blandt andre Pentagon-talsmanden Christopher Sherwood i artiklen The Media loves this UFO expert who says he worked for an obscure Pentagon Program. Did he?: AATIP existed, and it „did pursue research and investigation into unidentified aerial phenomena,“ ... „Mr. Elizondo had no responsibilities with regard to the AATIP program while he worked in OUSDI [the Office of Under Secretary of Defense for Intelligence], up until the time he resigned effective 10/4/2017“. Elizondo har siden de første uforelaterede artikler i New York Times i december 2017 været en hyppig gæst i medierne og er efterspurgt på ufokonferencer.
  • Jeremy Corbell, som er manden bag Bob Lazar-dokumentaren. Corbell har i øvrigt efterfølgende gjort sig interessant ved at offentliggøre den ene tvivlsomme ufo-video efter den anden.
  • Gary P. Voorhis Jr., tidl. computertekniker på hangarskibet USS Princeton. I 2004 så han som den første TicTac-ufoen på radarsystemerne. Voorhis er i dag stifter og leder af UAP Expeditions.
  • Skribenten Leslie Kean, der har en økonomisk interesse i at holde ufogryden i kog. Kean er en af hovedskribenterne på Pentagon-ufoartiklerne i The New York Times og har bl.a. skrevet bogen UFOs - Generals, Pilots, and Government Officials Go on the Record (Harmony Books 2010). Bogen er et skoleeksempel på manglende kildekritik og elendig research. Kean fortier eller ved måske ikke, at mange mystiske hændelser, som hun beskriver i bogen, for længe tiden har fundet deres naturlige forklaring. Et andet eksempel på Keans mangelfulde research er, at hun i 2012 skrev om offentliggørelsen af Chiles ufoundersøgelser og i den forbindelse omtalte en video, som if. chilenske eksperter viser den ægte vare. Kean mente dengang, at videoen ville sætte ufoskeptikerne skakmat. Videoen viser ganske enkelt et insekt.

De fire ovennævnte personer fremstår som sandhedsvidner og skal skabe det troværdige fundament for hele podcastseriens udgangspunkt: Pentagons ufovideoer. Problemet er grundlæggende, at deres udsagn og påstande ikke møder modstand i podcastserien. Ingen kritiske spørgsmål fra værternes side - blot benovelse og en fascination af de interviewedes historier, der i øvrigt rummer faktuelle fejl og ikke så lidt vrøvl. Det værste er måske ikke det, som bliver sagt eller antydet af især Elizondo og Corbell, men det, som slet ikke nævnes. Her ville en grundigere research og et bredere kildemateriale have klædt udsendelserne. Researchen kunne fx have taget udgangspunkt i Henning Dethlefsens velskrevne artikler: Pentagon i UFO-storm, Nye spor i Pentagon-sagen - bogstavforvirring, hemmelige droner og mystiske metalstumper, TTSA: Nye vidner og samarbejde med militæret og Skinwalker Ranch: Verdens mest uhyggelige UFO-hotspot, alle med gode kildehenvisninger.

I de første 15 podcasts deltager ingen personer, der kan belyse ufomyten ud fra en kritisk synsvinkel - eller baseret på forskningsresultater, som religionsforskeren Mikael Rothstein kunne have redegjort for. Rothstein har bl.a. skrevet bogen UFO'er og rumvæsner -myten om de flyvende tallerkener (se også Succesrig UFO myte) og har udtalt sig om Pentagon-ufovirakken på Deadline.

Dirks & Andersen kunne også have valgt at ringe til den amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tyson og spurgt ham, hvorfor han ikke mener, at Jorden får besøg udefra - men det ville jo nok have spoleret den gemytlige stemning i Flyvende Tallerkens ekkokammer.

 
Neil deGrasse Tyson er astrofysiker, direktør for Hayden Planetarium og en flittig forfatter. På dansk har han udgivet „Astrofysik for travle mennesker“. Neil deGrasse Tyson påpeger, at det er højst besynderligt, at vi aldrig har set et skarpt foto eller en tydelig video af et fremmed rumskib, hvis vi virkelig får besøg - i betragtning af, at vi hver eneste dag året rundt uploader seks milliarder billeder og videoer til nettet. Han finder det langt mere sandsynligt, at Pentagon-videoerne skyldes fejl på det tekniske udstyr, end at de skulle vise besøgende udefra.
(Foto: Delvinhair Productions)
 

I øvrigt giver enkle google-søgninger masser af gode kilder, der kan nuancere de historier, som specielt Luis Elizondo elsker at gentage i medierne, se fx Claims About a Government „UFO Program“ How Much is True? (Skeptic) og How Washington Got Hooked on Flying Saucers (The New Republic) - og så må vi ikke glemme, at adskillige personer, heriblandt Mick West, har forsøgt at give sandsynlige og jordnære forklaringer på Pentagon-videoerne samt på filmklippene offentliggjort af Jeremy Corbell.

Imellem interviewene i Flyvende Tallerken er der også plads til at tale om tidsrejser, mulighed for liv i rummet og meget andet interessant, som berører Anja C. Andersens faglighed. Her er astrofysikeren på hjemmebane og i hopla med mange fine eksempler og let forståelige forklaringer. Når det derimod kommer til overvejelser om de interviewede personers historier, er både astrofysikeren og radioværten på udebane og nogle gange på tynd is. Deres samtaler om blandt andre Bob Lazar og den påståede ufobortførte Travis Walton giver lytteren det fejlagtige indtryk, at her er tale om to meget troværdige ufovidner. Endelig falder begge værter i den klassiske fælde, hvor man tager det for givet, at piloter, radaroperatører, regeringsansatte, officerer, astronomer, meteorologer m.fl. er mere troværdige end „almindelige“ mennesker, og at de også pr. automatik er bedre observatører - og derfor de bedste ufovidner, ligesom værterne tager alle vidneudsagn for pålydende: Hvis nogen fortæller, at de har oplevet noget, der ligner et rumskib, så er det nok et rumskib. Som det fremgår af mange artikler her på ufo.dk, er der utallige eksempler på, at mennesker, som almindeligvis anses for at være både troværdige og gode observatører kan tage fejl og misfortolke sanseindtryk - og de menneskelige sanser og hukommelse fungerer desværre heller ikke som et kamera, der gengiver virkeligheden 1:1.

Flyvende Tallerken bidrager til ufomyten, således som ordet ufomyte anvendes og forstås af SUFOI: „Ved ufomyten forstår SUFOI de beretninger, oplevelser og forestillinger, der knytter sig til begrebet ufo, og som udvikler sig over tid i samspil med fx historiske og kulturelle forhold“. Indholdet i de første 15 podcasts i Flyvende Tallerken tilfører ikke ufomyten nye aspekter eller fremlægger nye forskningsresultater, men gentager og holder liv i antagelser og forestillinger, som tidligere var dominerende ifm. ufomyten, men som SUFOI og personer/organisationer med tilsvarende erfaringer for længst har lagt bag sig og har dokumenteret ikke længere er gyldige.


 
Læs mere:

En rundtosset Flyvende Tallerken er et af de nye afsnit i 2. udgaven af bogen Projekt UFO - tro, løgne og kold krig.

Denne 2. udgave fra 2021 er opdateret og udvidet væsentligt i forhold til førsteudgaven fra 2011, som var på 454 sider, så fakta, argumenter og konklusioner står mål med, hvad man kan forvente af en udgivelse i dag, ligesom der er tilføjet en hel del nyskrevet indhold. Denne 2. udgave udkommer alene som e-bog og kan købes her.

 

 

 

 

 

 Projekt UFO - tro, løgne og kold krig er på 500 sider og gennemillustreret.Amerikanske bagmænd vil spinde guld på ufomyten

 
Billedet viser fra venstre Tom DeLonge, Luis Elizondo og Christopher Mellon. De er sammen med blandt andre Robert Bigelow og Harold E. „Hal“ Puthoff en del af en subkultur, som i årevis har drevet gæk med Pentagon og det politiske establishment i USA. Med hjælp fra journalisterne Leslie Kean og Ralph Blumentahl og en corona-træt medieverden - der i den grad har trængt til en anden form for breaking news end de sædvanlige historier om en dødbringende pandemi - har de skabt årtiers største mediestunt i et nyt forsøg på at få statslige kontrakter, sponsoropmærksomhed og snablen ned i amerikanske skatteyderes lommer.
(Foto: skeptoid.com)

Lyt til tre podcasts, som belyser, hvem bagmændene er, deres motiver, metoder og resultater:

Læsetips:
Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2021. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted