En rundtosset Flyvende Tallerken
De fleste, som i en længere årrække har beskæftiget sig med ufomyten, har formentlig fra tid til anden følt, at tingene kører i ring, dvs. at der ikke altid bliver bygget videre på de erfaringer, som andre har gjort, og at nye, entusiastiske ufointeresserede desværre alt for ofte baserer deres viden på tilfældige hjemmesiders tvivlsomme indhold, gentager fortidens synder, lynhurtigt drager forhastede slutninger om fremmede besøg, konspirationer og lign. og genopfinder eller skaber nye fortællinger ved at kombinere forskellige emner fra ufomyten som fx Roswell, Area 51, MJ-12-dokumenterne, Skinwalker Ranch eller Phoenix-lysene uden at sætte sig ordentligt ind i den historiske baggrund og andres analyser af emnerne.
En naiv tilgang til ufomytens aktører og manglende kildekritik er udbredt i dag og desværre også inden for journalistikken, hvor det modsatte burde være idealet. Podcastserien Flyvende Tallerken produceret for DR af Firkantede Øjne IVS er et eksempel på dette. De første 15 podcasts udsendt i perioden 23. november 2020-8. marts 2021 har Frederik Dirks Gottlieb som tilrettelægger og vært. Som fast medvært har Frederik den dygtige formidler astrofysikeren Anja C. Andersen. Udsendelserne er velproducerede, og man fornemmer tydeligt Frederik Dirks Gottliebs veloplagthed og begejstring for emnet. Stemningen er god, og jeg vil tro, at de fleste føler sig godt underholdt i den time, som udsendelserne varer i gennemsnit. En lang række personer får i serien mulighed for at fortælle om deres ufooplevelser. Det er sympatisk og helt fint, men man burde være gået et spadestik dybere. Selv den mest mystiske oplevelse kan som bekendt have en naturlig forklaring, hvis man formår at efterforske oplevelsen (og har det fornødne held), men det er ikke udsendelsernes formål. De skal tilsyneladende holde liv i mystikken (til næste udsendelsesrække) og bevare den høje underholdningsværdi. Udgangspunktet for Frederik Dirks Gottliebs podcasts er hans fascination af offentliggørelsen af Pentagons såkaldte ufovideoer i december 2017. Flyvende Tallerken bringer i de første podcasts interessante interviews med den danske astronaut Andreas Mogensen, astrofysiker Michael Linden-Vørnle, Harvard-professor Avi Loeb, Henrik Ø. Breitenbauch (seniorforsker og leder af Center for Militære Studier), Karsten Marrup (chef for Center for Luftoperationer), Søren Sørensen (fhv. jagerpilot), USA-analytiker Mirco Reimer-Elster og de tre fotodokumentarister Peter Helles, Sara Galbiati og Tobias Selnaes Markussen, der i forbindelse med deres ufobog Phenomena, der bygger på billeder taget i staterne omkring Roswell, mødte en række ufopersonligheder. Alle de interviewede er vidende inden for deres felt og værd at lytte til. Michael Linden-Vørnle var medlem af SUFOI's bestyrelse i 1998-99 og den eneste af de nævnte personer med grundig viden om ufomyten. Kæden hopper desværre af i Flyvende Tallerken, da ordet gives til følgende personer:
De fire ovennævnte personer fremstår som sandhedsvidner og skal skabe det troværdige fundament for hele podcastseriens udgangspunkt: Pentagons ufovideoer. Problemet er grundlæggende, at deres udsagn og påstande ikke møder modstand i podcastserien. Ingen kritiske spørgsmål fra værternes side - blot benovelse og en fascination af de interviewedes historier, der i øvrigt rummer faktuelle fejl og ikke så lidt vrøvl. Det værste er måske ikke det, som bliver sagt eller antydet af især Elizondo og Corbell, men det, som slet ikke nævnes. Her ville en grundigere research og et bredere kildemateriale have klædt udsendelserne. Researchen kunne fx have taget udgangspunkt i Henning Dethlefsens velskrevne artikler: Pentagon i UFO-storm, Nye spor i Pentagon-sagen - bogstavforvirring, hemmelige droner og mystiske metalstumper, TTSA: Nye vidner og samarbejde med militæret og Skinwalker Ranch: Verdens mest uhyggelige UFO-hotspot, alle med gode kildehenvisninger. I de første 15 podcasts deltager ingen personer, der kan belyse ufomyten ud fra en kritisk synsvinkel - eller baseret på forskningsresultater, som religionsforskeren Mikael Rothstein kunne have redegjort for. Rothstein har bl.a. skrevet bogen UFO'er og rumvæsner -myten om de flyvende tallerkener (se også Succesrig UFO myte) og har udtalt sig om Pentagon-ufovirakken på Deadline. Dirks & Andersen kunne også have valgt at ringe til den amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tyson og spurgt ham, hvorfor han ikke mener, at Jorden får besøg udefra - men det ville jo nok have spoleret den gemytlige stemning i Flyvende Tallerkens ekkokammer.
I øvrigt giver enkle google-søgninger masser af gode kilder, der kan nuancere de historier, som specielt Luis Elizondo elsker at gentage i medierne, se fx Claims About a Government „UFO Program“ How Much is True? (Skeptic) og How Washington Got Hooked on Flying Saucers (The New Republic) - og så må vi ikke glemme, at adskillige personer, heriblandt Mick West, har forsøgt at give sandsynlige og jordnære forklaringer på Pentagon-videoerne samt på filmklippene offentliggjort af Jeremy Corbell. Imellem interviewene i Flyvende Tallerken er der også plads til at tale om tidsrejser, mulighed for liv i rummet og meget andet interessant, som berører Anja C. Andersens faglighed. Her er astrofysikeren på hjemmebane og i hopla med mange fine eksempler og let forståelige forklaringer. Når det derimod kommer til overvejelser om de interviewede personers historier, er både astrofysikeren og radioværten på udebane og nogle gange på tynd is. Deres samtaler om blandt andre Bob Lazar og den påståede ufobortførte Travis Walton giver lytteren det fejlagtige indtryk, at her er tale om to meget troværdige ufovidner. Endelig falder begge værter i den klassiske fælde, hvor man tager det for givet, at piloter, radaroperatører, regeringsansatte, officerer, astronomer, meteorologer m.fl. er mere troværdige end „almindelige“ mennesker, og at de også pr. automatik er bedre observatører - og derfor de bedste ufovidner, ligesom værterne tager alle vidneudsagn for pålydende: Hvis nogen fortæller, at de har oplevet noget, der ligner et rumskib, så er det nok et rumskib. Som det fremgår af mange artikler her på ufo.dk, er der utallige eksempler på, at mennesker, som almindeligvis anses for at være både troværdige og gode observatører kan tage fejl og misfortolke sanseindtryk - og de menneskelige sanser og hukommelse fungerer desværre heller ikke som et kamera, der gengiver virkeligheden 1:1. Flyvende Tallerken bidrager til ufomyten, således som ordet ufomyte anvendes og forstås af SUFOI: „Ved ufomyten forstår SUFOI de beretninger, oplevelser og forestillinger, der knytter sig til begrebet ufo, og som udvikler sig over tid i samspil med fx historiske og kulturelle forhold“. Indholdet i de første 15 podcasts i Flyvende Tallerken tilfører ikke ufomyten nye aspekter eller fremlægger nye forskningsresultater, men gentager og holder liv i antagelser og forestillinger, som tidligere var dominerende ifm. ufomyten, men som SUFOI og personer/organisationer med tilsvarende erfaringer for længst har lagt bag sig og har dokumenteret ikke længere er gyldige.
Læs ufo-beretninger på www.ufo.dkSeneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer.
Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
|
Er vi alene?
Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser. Vælg bog A |
Astrofysik for travle mennesker
Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet. Vælg bog B |
|||||
Bermuda Trekanten - og andre myter er en titel i serien Fakta & Myter.
Bermuda Trekanten - og andre myter omhandler også en række andre emner, mysterier og fænomener, som gennem tiden er blevet en del af ufomyten, fx astroarkæologi (Erich von Däniken), nazisternes vidundervåben, korncirkler, mænd-i-sort (Men in Black), kvægmishandlinger (cattle mutilations), Philadelphia-Eksperimentet og efterretningsvæsners manipulation med ufoentusiaster. Vælg bog C |
UFO'er - Myter og viden
SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning. Vælg bog D |
© SUFOI 2021. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.
![]() |
©
Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted |
![]() |