logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2020 > UFO-Mail nr. 316

UFO-Mail nr. 316
9. oktober 2020


Bob Lazar - whistleblower eller platugle?

I 2018 udkom Jeremy Corbells dokumentarfilm „Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers“. Hermed blev der blæst nyt liv i en kontrovers, der har stået på siden slutningen af 1980'erne. Nemlig omkring manden Robert Scott Lazar - bedre kendt som Bob Lazar - og hans fantastiske påstande om aliens og ikke-jordiske fartøjer. Mange mener, at han er et videnskabeligt geni og afslører sandheden om USA's hemmelige ufoprogram. Andre mener, at han fortæller en ren løgnehistorie. Hvem har ret?

Stillfoto fra „Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers“.

Det hele begyndte i maj 1989, hvor Lazar blev interviewet af den kendte ufojournalist George Knapp på tv-stationen KLAS-TV, som befinder sig i Las Vegas. I første omgang kunne man ikke se Lazars ansigt, og han gik under pseudonymet Dennis. Dette, fordi han følte sig truet af USA's regering. Men allerede i det næste interview et halvt år senere blev hans fulde identitet og ansigt afsløret.

George Knapp i „Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers“.

Lazars historie går i korte træk ud på, at han havde været ansat på S4, et yderst hemmeligt anlæg lige syd for det mere kendte Area 51. Her havde USA's forsvar ni fremmede fartøjer i forvaring, og de forsøgte nu at finde ud af, hvordan fartøjerne fungerede, sådan at man selv kunne drage nytte af de fremmedes teknologi.

 
Bob Lazar i „Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers“.
 

Lazars opgave var som videnskabsmand at undersøge en af de mindre modeller. Han kaldte den selv for sportsmodellen og beskrev, hvordan den var lavet af noget metal, der mindede om rustfrit stål, og hvordan sæderne var underligt små, som om de var lavet til en meget lille person.

De oprindelige ejermænd til de underlige fartøjer blev på basen blot omtalt som „the kids“, altså „børnene“, og Lazar hævdede, at han faktisk havde set en af disse små aliens. Der var på basen en dør til et rum. I døren var der et glasvindue, men der stod også altid en vagt foran døren. En dag var vagten der dog ikke, og Lazar havde kastet et blik gennem vinduet. I rummet bagved kunne han nu se en lille skikkelse på en stol. Skikkelsen så ud til at blive afhørt af to normalt store personer i kedeldragter. Lazar hævdede at have læst i et dokument, at „børnene“ var identiske med de aliens, der også er kendt som „de grå“, at de har besøgt Jorden i de seneste 10.000 år, og at de oprindeligt kommer fra solsystemet Zeta Reticuli ca. 39 lysår borte.

Lazars undersøgelse af den lille flyvende tallerken handlede først og fremmest om fremdriften. Hvad fik fartøjet til at flyve? Hvor kom energien fra? Lazar hævdede, at man inde i fartøjet fandt en antistofreaktor, der brugte et stof kendt som grundstof 115 som brændstof. I 1989 var det endnu ikke lykkedes nogen at fremstille dette stof, men Lazar hævdede, at det faktisk var lykkedes rumvæsnerne at fremstille det og endda i en stabil udgave, så det kunne bruges til at påvirke tyngdekraften. Hvis man kunne efterligne denne teknologi, ville det revolutionere hele energisektoren og gøre USA's militær nærmest uovervindeligt - og derfor var det hele tophemmeligt.

 
Ufodokumentaren „Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers“ (2018) varer 1 time og 36 min. Se den officielle trailer.

Men Lazar kunne ikke holde sine opdagelser hemmelige. Han fortalte om dem til sine venner: Gene Hoff og ikke mindst den berømte pilot og konspirationsteoretiker, John Lear. Mindst tre gange tog han dem med ud om natten til det hemmelige område for at iagttage og filme prøveflyvningerne af de fremmede fartøjer. Kun to optagelser af disse testflyvninger kan ses på nettet, og desværre viser de ikke meget andet end lys på himlen, der lige så godt kunne stamme fra flyvemaskiner.

De tre mænd blev arresteret af vagterne, og kort efter blev Lazar kaldt ind til en samtale. Her blev han forelagt en række telefonsamtaler, som i hemmelighed var blevet optaget fra hans hjem. De afslørede, at man vidste alt om hans natlige udflugter, og desuden at hans kone havde en affære. Han blev truet til tavshed med en revolver og så afskediget. Herefter havde Lazar frygtet for sit liv, og det var derfor, han havde valgt at stå frem med sin historie. Hvis de herefter gjorde ham noget, ville det blot bekræfte historien - og lige siden har Lazars historie hørt til en af ufologiens mest kendte og omdiskuterede.


Den mystiske videnskabsmand

Lazars påstande om sin undersøgelse af et fremmed fartøj lyder jo besnærende. De falder godt i tråd med de historier om nedstyrtede flyvende tallerkener (Roswell 1947) og hemmelige regeringsprogrammer, der i det offentlige rum havde udviklet sig før 1989. Det nye er den videnskabelige vinkel, dvs. at vi her har en videnskabsmand, som har haft et fremmed fartøj mellem fingrene og kan komme med videnskabelige forklaringer. Men har vi nu også det?

Tit bliver Lazars „forudsigelse“ af grundstof 115 fremdraget som begrundelse for troværdigheden af hans historie. Da han fortalte om grundstof 115 i 1989, var det nemlig ikke blevet opdaget endnu, siger man. Det skete først i 2003 - med offentliggørelse i 2004 - i Rusland, hvor det fik betegnelsen Moscovium.

At kalde det en opdagelse er imidlertid mere end en tilsnigelse. Enhver med minimalt kendskab til det periodiske system kan forudsige eksistensen af grundstoffer, som ligger højere og højere i systemet. I 1989 var man kun nået til grundstof nr. 109, Meitnerium, men videnskaben vidste godt, at antallet af grundstoffer ikke stoppede med nr. 109. Siden 2004 har man således syntetisk skabt endnu flere grundstoffer, 116, 117 osv. Lazar hævdede også, at dette grundstof 115 var stabilt, men da det lykkedes at fremstille Moscovium, viste det modsatte sig at være tilfældet. Det kunne kun eksistere i millisekunder og var således fuldstændig uegnet som brændstof. Lazar havde også forudsagt, at Moscovium ikke kunne fremstilles her på Jorden, men kun fx inde i en sol, hvilket altså heller ikke holdt vand.

En af de mest kendte ufologer og fysikere, nemlig nu afdøde Stanton Friedman (1934-2019), har også kigget på Lazars påstande og mener, at der er tale om rent nonsens - og Friedman har vel at mærke selv en meget positiv indstilling over for muligheden for, at ufoer kunne være rumskibe udefra.

Lazar hævder, at det faktisk lykkedes ham at stjæle en lille mængde af dette grundstof 115 fra basen. Men inden han kunne lægge det frem som bevis, blev det - meget belejligt - stjålet tilbage igen!

Stanton Friedman undersøgte ved samme lejlighed Bob Lazars påstande om sin videnskabelige uddannelse. Her fandt Friedman, som han selv siger, ikke det mindste lille bevis. Lazar hævdede, at han havde studeret ved MIT (Massachusetts Institute of Technology) og CALTECH (California Institute of Technology), to af verdens bedste tekniske universiteter. Men altså ingen diplomer, ingen ansøgningspapirer, ingen eksamenspapirer, ingen sider i årbøger osv. Tre andre skoler, som Lazar nævnte, havde aldrig hørt om ham.

Lazar kunne ikke huske med sikkerhed, hvilket år han bestod sin afslutningseksamen fra MIT, og da han blev bedt om at nævne en professor fra CALTECH, nævnte han Bill Duxler, som underviste på en helt anden skole. Her havde Lazar godt nok været indskrevet i fysikundervisningen, men det skulle jo i så fald være foregået samtidig med, at han var indskrevet på MIT. Og hvem ville gå på en anden skole, når man var indskrevet på selveste MIT?

Friedman undersøgte så Lazars tid på High School i New York. Her lå han karaktermæssigt i den nederste tredjedel og ville således aldrig være kommet ind på hverken MIT eller CALTECH.

Friedman pointerer, at Lazar er kvik, når han fx kan bygge sin egen jetbil. Men uddannet videnskabsmand er han altså ikke, og han holder sig tydeligvis heller ikke for god til ikke at fortælle sandheden.

Svaret på Friedmans konklusion fra Lazars tilhængere er ikke overraskende: Det er myndighederne, som har fjernet beviserne. Friedmans reaktion: At nogen har fjernet alle disse papirer og slettet fx i årbøger, er en absurd påstand.

Bob Lazar og Jeremy Kenyon Lockyer Corbell i „Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers“.


Jetbiler, prostituerede og farlige stoffer

Lazar har tydeligvis tekniske færdigheder ud over det sædvanlige. I 1982 blev han kendt for at bygge sin egen jetbil. I løbet af 1980'erne deltog han i det årlige arrangement kendt som Desert Blast. Her mødtes folk for at affyre alskens militært isenkram, fremvise enorme fyrværkerishows, raketbiler og alle mulige hjemmelavede mere eller mindre skøre opfindelser.

Lazars familieliv og ikke mindst økonomi virker temmelig rodet. I starten af 1980'erne skal han ifølge flere kilder have investeret i et bordel i nærheden af Reno. En overgang levede han af at fremkalde film, men gik fallit i 1986.

I 1980 blev han gift med sin første kone. De boede en tid i El Paso. Hun flyttede senere ind i deres hus nummer to i Las Vegas, hvor hun begik selvmord i 1985 ved kulilteforgiftning i garagen. Lazar var i mellemtiden blevet gift igen - og altså uden først at være blevet skilt fra sin første kone.

Lazar og kone nr. 2 flyttede så - inden der var gået en uge fra selvmordet - ind i huset i Las Vegas. I løbet af konkurssagen i 1986 gifter Lazar sig igen med kone nr. 2, men nu har hun pludselig fået et andet navn. En meget mystisk historie.

Der dukker sjovt nok endnu et bordel op i historien om Lazar. I 1990 installerede han et overvågningssystem i et illegalt bordel mod at få del i overskuddet. Dette blev han senere idømt en straf for. Straffen indeholdt et krav om, at han skulle besøge en psykoterapeut for at blive kureret for sin bordelafhængighed.

Lazar stiftede senere firmaet United Nuclear, hvor han begyndte at sælge alle mulige specielle og sjældne stoffer. Firmaet er i flere omgange blevet ransaget for mistanken om salg af farlige og giftige stoffer til fx fremstillingen af fyrværkeri, og i 2007 fik firmaet en temmelig stor bøde. For mange er dette blot beviset på, at myndighederne er ude på at chikanere Lazar.

I 2017, under indspilningen af Corbells dokumentar om Lazar, blev Lazars firma så igen ransaget af forbundspolitiet. I dokumentaren fremstilles det som om, at ransagningen gjaldt dele af grundstof 115, som Lazar stadig skulle være i besiddelse af. Myndighederne skulle ifølge filmen have aflyttet en samtale mellem Corbell og Lazar og straks dagen efter have foretaget ransagningen. En nærmere undersøgelse af dokumenterne i sagen viser dog, at ransagningen var besluttet allerede før deres samtale, og at den i virkeligheden gjaldt jagten på det giftige stof thallium, som var blevet brugt i nogle mord.

Bob Lazar uden for sit firma United Nuclear i dokumentaren „Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers“.


Hvem kan man stole på?

Corbells dokumentar har fået en del kritik, siden den udkom i 2018. Mange mener, at filmen i virkeligheden handler alt for meget om Corbell selv og hans undersøgelser. Corbell optræder i dokumentaren rigtig meget af tiden. Teknikken og kameraføringen er dårlig og uprofessionel, og telefonopkaldene virker iscenesatte.

Corbell stiller de samme spørgsmål igen og igen, og det hele virker mest af alt som en propagandafilm. Ægte kritik og undersøgelse forekommer ikke. Skuespilleren Mickey Rourkes mumleri som kommentar undervejs gør det ikke bedre. Selv tilhængere af Lazars historie kritiserer filmen, fordi den ikke engang får de - i deres øjne - vigtigste ting i historien med, og Lazar er reduceret til at have en birolle.

Det store spørgsmål vil selvfølgelig være: Hvor troværdig er Lazar i virkeligheden? Som man kan se på ovenstående, er der enorme huller i hans historie, som man skal være temmelig blind for ikke at få øje på. At hive en konspirationsteori ind som forklaring på manglende beviser for fx Lazars uddannelse virker absurd.

Flere af hans påstande er desuden fra start nonsens. Man kan fx bare tage historien om rumvæsnet bag vinduet i døren. Havde man virkelig på hele den hemmelige base ikke noget rum til rumvæsnet UDEN et vindue i døren? På et sted, hvor uvedkommende ikke bare kunne slentre forbi og kigge ind? Og en dag var der så pludselig ingen vagt? Kan det virkelig være de samme tilsyneladende inkompetente myndigheder, som er i stand til at slette alle en persons civile uddannelsespapirer? Lazar fik åbenbart selv kolde fødder over denne historie og ændrede den til, at han nok i stedet havde set en dukke. Men giver en dukke i historien virkelig mere mening?

Det er påfaldende, hvor få detaljerede oplysninger Lazar i starten har om sin tid på den hemmelige base. De kommer først efter en hypnosesession arrangeret af Knapp. Dette har vi set i rigtig mange andre ufohistorier, fx i Rendlesham-sagen fra 1980 og i Ariel-sagen fra 1994. Med tiden udvikler historierne sig og sjældent til gavn for troværdigheden.

Mange påpeger, at Lazar blev underkastet tre løgnedetektortests, og at han i al fald bestod de to uden problemer. Men måske dette siger mere om løgnedetektorers pålidelighed end om Lazars.

Endelig er der personerne omkring Lazar. Flere steder er der underlige selvmodsigelser. Lazar siger selv, at han blev whistleblower for at beskytte sig selv og derfor valgte at stå offentligt frem. Men ifølge en udtalelse fra George Knapp skyldtes det mere en tilfældighed. En aften meldte en person, som skulle interviewes til stationen fra, og tiden var knap før udsendelsen. Så Knapp kontaktede John Lear, som nok troede, at han kunne skaffe nogen. På den måde startede det hele i 1989. Men hænger de to forklaringer sammen? Og hvis Lazar ville beskytte sig selv ved at stå offentligt frem, hvorfor så anonymiteten i begyndelsen?

Det bliver desuden fremstillet, som om ingen af de involverede havde noget med hinanden at gøre før denne ufohistorie. Men lidt research viser, at Knapp må have kendt både Lazar og Lear i al fald siden 1985, hvor han dækkede Desert Blast. Knapp var ifølge ham selv ikke glad for bordelsagen i 1990 - mest fordi den kunne ødelægge Lazars troværdighed og dermed Knapps til dato bedste historie. Det bliver her tydeligt, hvor Knapps interesser ligger. Vi har tidligere i artikler i UFO-Mail set, hvordan Knapp ikke er bleg for at digte videre på historierne.

Så indtil videre er det meget svært ikke at betragte Bob Lazars historie om rumvæsner og fremmede fartøjer som andet end netop det: En historie.

Stillfoto fra „Bob Lazar: Area 51 & Flying Saucers“.

Kilder:

Læs mere om Area 51En vigtig stemme er blevet tavs

 

Artiklen „Bob Lazar - whistleblower eller platugle?“ blev desværre Henning Dethlefsens sidste bidrag til UFO-Mail. Henning afleverede artiklen den 21. september 2020 til undertegnede, dagen før han skulle gennemgå en stor hjerteoperation. Tre dage senere erfarede vi i SUFOI, at Henning stille var sovet ind, 53 år gammel.

Henning Dethlefsen var fra 2012 aktiv på SUFOI's Debatforum på Facebook og senere administrator af dette debatforum sammen med Ole Henningsen og Michael Jeppesen. Ved SUFOI's generalforsamling den 22. marts 2014 blev Henning indvalgt i SUFOI's inderkreds.

Hennings bortgang er et stort tab for SUFOI og den seriøse tilgang til ufomyten. Henning var meget dygtig til at efterforske ofte komplicerede emner inden for ufomyten og få dem til at se forholdsvis enkle ud i en artikel, tænk blot på Skinwalker Ranch-sagaen, Pentagon-sagen (de tre US Navy-videoer) og TTSA-polemikken. Henning var meget vidende, nysgerrig, kritisk og ikke mindst humoristisk og klarsynet i debatter. Der blev lyttet, når han talte.

Heldigvis kan vi stadig glæde os over Hennings mange gode artikler her på ufo.dk og i SUFOI's jubilæumsbog UFO'er - Myter og viden, som Henning var medforfatter på.

Henning Dethlefsen (1967-2020).
(Privatfoto)

SUFOI-medlemsmøde den 29. oktober 2017 i Benløse ved Ringsted. Fra venstre ses Ole Henningsen, Karsten Bomholt, Toke Haunstrup og Henning Dethlefsen.
(Foto: Michael Jeppesen)

Læs eller genlæs Henning Dethlefsens artikler på ufo.dk fra perioden 2014-20:

I april 2020 var der megen medieomtale ifm. Pentagons såkaldte frigivelse af tre ufovideoer. I den forbindelse blev Henning Dethlefsen interviewet i Radio4 Morgen, onsdag den 29. april 2020. Interviewet kan høres på www.owltail.com/podcast/4CrH4-RADIO4-MORGEN/best-episodes (Rank #19), ca. 10:26 minutter inde i udsendelsen. Indslaget med Henning Dethlefsen slutter ved 20:57 min.

Kim Møller Hansen, SUFOI's formand


Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2020. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted