logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2015 > UFO-Mail nr. 204

UFO-Mail nr. 204
24. september 2015


Ufoer i videnskabens tjeneste

Normalt spørger man jo videnskaben til råds, når man forsøger at komme til bunds i forståelsen af et eller andet fænomen, og hvad dets årsager er. I en ufo-sag fra 2014 viste det sig imidlertid, at det var videnskaben selv, som var synderen.

 

Den 24. november 2014 var det tyske Lufthansa-fly A330-343x, en Airbus, på vej hjem til Tyskland om natten. Da flyet befinder sig over Rumæniens hovedstad Bukarest med kurs mod nordvest, ser kaptajnen en klar lysstribe med tre røde punkter, som dog forsvinder efter en tid.

Han vurderer fænomenet til at befinde sig i retning af og måske over Alaska/Nordcanada. Den tyske kaptajn bliver meget forundret, men antager, at der er tale om en raketstart.

Han kontakter derfor det europæiske rumagentur ESA. Det havde dog ikke opsendt noget, og Lufthansa-piloten henvendte sig dernæst til den tyske ufoorganisation CENAP - Centrales Erforschungsnetz Aussergewöhnlicher Himmelsphänomene.

 
Lysstriben med de tre røde prikker kunne ses mod nordvest.
Illustration: CENAP
Flyets placering over Rumænien, da piloten så fænomenet.
Illustration: CENAP via FlighRadar24.com

De tyske efterforskere fra CENAP kom ved pilotens beskrivelse straks til at tænke på videnskabelige forsøg i atmosfæren med brug af barium. En hurtig undersøgelse viste, at en sådan opsendelse netop var foregået i dette tidsrum over Grønlandshavet. Hos NASA fandt CENAP yderligere informationer om, hvad der var foregået.

 
 
Efter opsendelsen af raketten på jagt efter nordlys dukkede disse farverige lysfænomener op på himlen. Her fotograferet fra Ny-Ålesund på Svalbard.
Foto: Manbharat Dhadly

Andøya Space Center i det nordlige Norge viste sig at være fænomenets ophavssted.
Foto: DLR


Forskerne ville skyde en raket ind i nordlyset

I virkeligheden var der oprindeligt planlagt to opsendelser svarende til, at der var to undersøgelser. Begge skulle starte med hver deres raketopsendelse fra norske Andøya Space Center fra den 19. oktober, og undersøgelserne varede så helt frem til den 7. december 2014.

Den første mission kaldte forskerne CAPER (Cusp Alfven and Plasma Electrodynamics Rocket), mens den anden blev kaldt C-REX (Cusp Region Experiment).

 
Nordlys fotograferet fra Tromsø.

NASA, som var hovedinitiativtager, var især interesseret i den kosmiske stråling fra Solen (også kendt som solvinden), der kan ses som nordlys fra bl.a. Norge, og dens indvirkning på Jordens atmosfære. Man har nemlig i de senere år iagttaget en tiltagende massetæthed i den højeste del af atmosfæren over den elektromagnetiske tragt over Nordpolen, som tillader solvinden at trænge igennem og derved skabe fænomenet nordlys.

Tætheden vil på længere sigt kunne skabe problemer for diverse rumfartøjer og satellitter, som kredser om Jorden. En større tæthed påvirker simpelthen deres evne til at holde sig i kredsløb. I værste fald kan det få fartøjerne til at styrte ned før tid.

 
NASA håbede derfor med deres forsøg at kunne lære, hvorfor og hvordan disse ændringer sker - og hvilken forbindelse de måtte have til solvinden.

Chefforsker fra NASA dr. James LaBelle fra University of Iowa fortæller, at CAPER skulle undersøge forholdet mellem bølger og partikler i den øverste atmosfære. CAPER skulle opsendes med en tretrins Black Brant 12 raket og ville have nået en højde af over 500 kilometer. Man kan populært sige, at forskerne ville skyde en raket ind i nordlyset!

Norge i december måned lyder måske ikke så rart som Florida, men rent geografisk ligger landet perfekt for undersøgelser af solvindens påvirkning af atmosfæren. Desværre måtte CAPER-udskydes til opsendelse sidst i 2015.

James LaBelle, NASA.


Enorme farvede støvskyer højt i atmosfæren

I forhold til Lufthansa-pilotens ufooplevelse var det dog C-REX-missionen, som var den relevante. Her skulle en firetrins 21 meter høj Black Brant 12 raket fragte 24 beholdere fyldt med barium og/eller strontium op i en højde af mellem ca. 150 km og ca. 400 km over Grønlandshavet vest for Svalbard, hvor indholdet skulle spredes i en enorm, farvet støvsky. Kameraer på et NASA-ejet King Air B-200-fly og andre kameraer på jorden skulle følge skyens udbredelse og bevægelser, og informationerne ville så blive computeranalyseret.

 
Affyring af C-Rex fra Andøya Space Center samt Black Brant 12 (th.).
Foto: NASA


Dette ville selvfølgelig give en fantastisk mulighed for at studere de meteorologiske forhold i området, men man kunne også studere de elektriske felter, som er udslagsgivende for solvindens mulighed for at påvirke atmosfæren. Det er disse felter, som beskytter Jorden og ikke mindst dens beboere imod påvirkningen fra solens farlige kosmiske stråler.

Barium skaber skyer med et skær af blåt og grønt, mens strontium i kombination med barium producerer blåviolette farver. De blågrønne farver bruges til at måle ionhastigheder, mens de blåviolette afslører vindforhold. Ingen af sporstofferne skulle udgøre nogen fare for mennesker eller miljø.

Den 24. november kl. 03.05 EST blev raketten sendt afsted, og farverne kunne faktisk beundres fra selve opsendelsesstedet - og blev altså også bemærket så langt væk som af en tysk trafikpilot over Bukarest!

 
Forskelligartede lysende skyer på den mørke himmel skabt af eksperimentelle raketopsendelser.
Foto: NASA

 

 

 

 

 

 


Kilder:

http://ufo-meldestelle.blog.de/2014/11/28/ufo-forschung-lufthansa-pilot-sieht-himmelsphaenomen-nordhimmel-19771280/,
http://phys.org/news/2014-11-scientists-interaction-solar-earth-atmosphere.html,
http://www.nasa.gov/mission_pages/sounding-rockets/tracers/index.html,
http://www.unis.no/60_NEWS/6090_Archive_2014/14_11_20_rocket_mission/C-REX_news_20112014.htm,
https://www.youtube.com/watch?v=saZkVFNWJWU,
https://www.youtube.com/watch?v=spcibOOLqEE,
http://zubenelgenubi.smugmug.com/SpacePhysics/Rocketry/CREX/CREX-Sounding-Rocket-Mission/,
http://www.nrk.no/troms/forskningsrakett-skapte-sjeldent-himmelfenomen-1.12061341 og
http://www.visitnorway.com/dk/aktiviteter-og-attraktioner/attraktioner/natur/nordlys/hvor-og-hvornar-man-kan-se-nordlys/


Nordlys på danske breddegrader

 
Nordlys fotograferet af amatørastronomen Mikael Stryger, Lollands Astronomiske Forening, fra omegnen af Sakskøbing den 17. marts 2015.

Ikke alene kan nordlys med mellemrum ses på vore breddegrader, men har ved særlige lejligheder givet anledning til ufo-alarm i Midttyskland.

Læs mere om nordlys/polarlys:

Se billeder og videoer med flotte optagelser:

24. januar 2005 kunne TV2 Nyhederne berette om nordlys som årsag til ufo-alarm hos CENAP, Mannheim i Tyskland: http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-1864916:nordlys-gav-ufoalarm-i-tyskland.html)
 



Nyt fra SUFOI's Fotoafdeling

11. maj 2015

Jeg sad lige og så live streaming http://m.ustream.tv/channel/live-iss-stream man ser alt meget klart mod jorden, men da billedet/kammeraet gradvist drejer, dukker der en „dims“ op ud af ingenting.
Jeg når heldigvis at tage screen shot, derefter går live skærmen helt ned, og viser kun blå skærm. Da tager speakeren over, og live stream er stadig nede.
Vil gerne sende jer billedet via MMS, hvis I er interesserede i at se „dimsen“, og da de har ca. 50 millioner wiews, så kan jeg ikke være eneste i verden, der undrer mig over, hvad den var.

Efter denne henvendelse modtog SUFOI's Fotoafdeling nedenstående to fotos af computerskærmen:

 
Den blå farve på det ene af de modtagne fotos skyldes, at transmissionen fra dette automatiske ISS-kamera på dette tidspunkt var afbrudt.
 
Den lysende aftegning på live-transmissionen fra et af de automatiske kameraer om bord på Den internationale Rumstation, ISS, viser tydeligvis en refleks i kameraets objektiv forårsaget af Solen.

Efter henvendelsen gik SUFOI's Fotoafdeling den 14. maj 2015 kl. 13.30 ind på Live stream fra ISS og så tilfældigvis ovenstående billede, der viste endog overordentlig mange forskelligartede refleksdannelser.
Sådanne reflekser kan almindeligvis ses på et eller andet tidspunkt under de fleste live- transmissioner fra ISS, når Solen er i rette forhold til rumstationens vinduer og/eller objektivet på det automatiske kamera mv. i løbet af stationens ca. 90 min. lange omløbstid om Jorden.

Efter Andreas Mogensens vellykkede tur i rummet med ophold på ISS er interessen for Den Internationale Rumstation stærkt øget.

Man kan bl.a. via dette site til stadighed følge live stream fra kameraer og se rumstationens aktuelle position m.v.: http://www.cosmosplus.com/live.



Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer.



 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog D



UFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2015. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted