logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2015 > UFO-Mail nr. 191

UFO-Mail nr. 191
10. februar 2015


Højtflyvende ufo-påstande fra CIA

I medierne har der den sidste tid verseret historien om, at det amerikanske efterretningsvæsen CIA stod bag ca. halvdelen af alle ufo-observationerne i 1950erne og 1960erne. Påstanden går på, at især det amerikanske spionfly U2 var med til at øge ufo-observationerne voldsomt.
Pudsigt nok er både ufologer og ufo-skeptikere enige om, at påstanden slet ikke holder vand.

 
Var det berømte U-2 spionfly virkelig skyld i så mange ufo-meldinger?
Foto: U. S. Air Force

 

 

Det er sket før, at man har påstået, at ufoer i nogle tilfælde i virkeligheden er tophemmelige nye flytyper. Enten fra militæret som nye kampfly, droner etc. Eller som tophemmelige spionfly på togt for USA's efterretningstjeneste, CIA. Den 22. december 2014 begyndte CIA at lægge årets ti mest populære artikler ud på Twitter. Den 29. december nåede de så frem til artiklen: „Reports of unusual activity in the skies in the '50s? It was us“. Det efterfølgende link henviser til „The CIA and the U-2 program 1954-1974“. Dette er et tidligere hemmeligt dokument fra 1998, som CIA offentliggjorde på Twitter i juli 2014, men som allerede blev afklassificeret i 2013. U-2 programmet var netop et tophemmeligt program under CIA til udvikling af et ekstremt højtflyvende spionfly, hvis formål var at udspionere Sovjetunionen. Ifølge artiklen medførte indførelsen af dette fly nærmest en eksplosion i ufo-observationerne. Først og fremmest fra civile piloter.


James Bond
i 21 kilometers højde
 
En U-2 pilot forberedes til en mission

 

Francis Gary Powers

 

U-2 spionflyet blev udviklet i 1950erne fordi USA manglede efterretninger om Sovjetunionens militære styrke. Man forsøgte i første omgang at overflyve modstanderen med bombefly, men disse var meget sårbare over for antiluftskyts og blev ved flere lejligheder skudt ned. CIA overdrog derfor til Lockheed Corporation at udvikle og bygge et spionfly, som kunne flyve så højt, at antiluftskytset ikke ville kunne nå det.

 
Et russisk jord til luft missil

Projektet var dybt hemmeligt, og man oprettede endog en speciel luftbase til testflyvningerne i Nevadas ørken. Denne base er senere blevet berømt som Area 51. Man måtte i samme ombæring udvikle nye kameraer og udstyr, som muliggjorde pilotens overlevelse i ekstrem højde. U-2 piloternes dragt minder derfor mere om en astronauts end om en pilots.

Flyet blev en meget speciel blanding af et svævefly med lange smalle vinger udstyret med en højtydende jetmotor fra et jagerfly. U-2 flyet blev især kendt for den første nedskydning, der fandt sted den 1. maj 1960 over Sovjetunionen. U-2eren lettede fra Pakistan og skulle være ankommet i Norge. Det blev dog undervejs skudt ned af et heldigt sovjetisk jord til luft missil, men først efter flere forsøg på afskæringer fra det sovjetiske luftvåbens side og 14 mislykkede missilaffyringer. Både vragresterne af flyet og piloten, Francis Gary Powers, blev taget i forvaring.

Den 14. oktober 1962 var det en U-2, som tog billeder af en skibsladning raketter på vej fra Sovjetunionen til Cuba og dermed udløste den såkaldte Cuba-krise, som nær havde udløst en global atomkrig. Endnu i dag er U-2-flyet i brug. I modsætning til spionsatellitter, er det ikke begrænset af en fast bane, men kan dukke op når som helst og hvor som helst. U-2-flyet blev senere suppleret af den berømte SR-71 Blackbird, som med sin fantastiske hastighed simpelthen kunne flyve fra ethvert missil, som blev affyret mod det.


 
Fra U-2 flyvninger
til Project Blue Book

Det var først og fremmest U-2-flyets enorme flyvehøjde, som ifølge CIA-dokumentet udløste ufo-observationerne. Almindelige civile rutefly fløj i en højde af ca. 3 til 6 kilometer. Militære bombefly kunne nå en højde af ca. 12 kilometer. Men U-2 flyene kunne altså nå en højde af hele 21 kilometer, så når de civile piloter fik øje på genskinnet fra et fartøj i denne højde, blev de meget forbavsede og leverede en ufo-melding til flykontrollen. Herefter gik der meldinger til luftvåbnet, der som en følge det forøgede antal ufo-meldinger startede Project Blue Book, en officiel af militæret ledet undersøgelse af ufo-fænomenet.


Project Blue Book startede allerede i 1952

CIA-dokumentet hævder videre, at undersøgerne, som var tilknyttet Blue Book, jævnligt sammenholdt ufo-indrapporteringerne med oplysninger om først U-2 flyvninger og senere også SR-71 flyets missioner og således kunne si en lang række observationer fra som opklarede. Dette kunne de selvfølgelig ikke fortælle nogen, netop pga. hemmeligholdelsen omkring spionflyene. Ca. halvdelen af ufo-observationerne var således i realiteten spionfly. Desværre holder påstandene hverken i den ene eller anden ende.


 
Påstanden angribes fra alle sider

For det første afvises påstanden af pensioneret oberstløjtnant Robert J. Friend. Han var chef for Project Bluebook fra 1958 til 1963. Mark Rodeghier fra den amerikanske ufo-organisation CUFOS kontaktede Friend, der åbent betegnede påstanden som grinagtig. Der havde ikke været flere ufo-meldinger pga. spionflyvningerne. Faktisk kunne Robert J. Friend ikke komme i tanke om en eneste.

Bruce Maccabee
Robert J. Friend

For det andet: Fotoanalytiker og ufolog Dr. Bruce Maccabee udsendte den 1. januar 2015 en pressemeddelelse, hvor han kalder CIAs påstand absurd. Maccabee henviser til tallene i Bluebook, som i dag er frit tilgængelige på nettet, og påpeger, at der absolut ingen sammenhæng er at finde. Med U-2-flyets relativt ringe størrelse og ekstreme flyvehøjde, ville det i realiteten være usynligt. I denne højde ville manglen på luftfugtighed desuden betyde, at der heller ikke ville dannes contrails, som ellers indirekte ville kunne afsløre flyets position. Hvis U-2 flyet ikke var malet, ville en skarp iagttager have kunnet se det som et reflekteret glimt i timen før solopgang og i timen efter solnedgang. Men senere U-2-fly var altså for det meste malet sorte. Det var jo slet ikke meningen, at nogen skulle kunne få øje på det! For det tredje påpegede Alejandro Rohas fra Open Minds allerede i august 2013 umuligheden i, at U-2-flyets flyvninger skulle have afstedkommet Project Blue Book, simpelthen fordi Project Blue Book blev startet allerede i 1952, medens det første U-2-fly ikke lettede før 1954. Hermed er tæppet revet bort under samtlige påstande i CIA's dokument.


En overivrig bureaukrat

 
Man må selvfølgelig spørge, hvorfor selveste CIA bringer en sådan historie til torvs, som relativt let lader sig afvise og efterlader efterretningsvæsnet i et meget lidt positivt lys?

Man kan selvfølgelig straks gribe til diverse konspirationsteorier og begynde at snakke om bevidst og planlagt misinformation, som skal underminere ufologernes påstande om uforklarlige observationer.

Men (også) i dette tilfælde er forklaringen nok mere jordnær og kedelig.

 
Robert Sheaffer

Ufo-skeptiker Robert Sheaffer afviser da også i sit første blogindlæg fra 2015 konspirationsforklaringen alene ud fra det argument, at historien simpelthen er for let at gennemskue.I stedet har han taget et kig på, hvorfra det oprindelige CIA-dokument egentlig har fået sine oplysninger. Og ved at følge en fodnote ved påstanden om ufo-observationerne, kan Scheaffer se, at oplysningerne stammer fra en tidligere marinekorps-pilot, James Cunningham, som i 1955 blev tilknyttet U-2-programmet som leder af den daglige administration. Mere komplekse sager blev sendt videre op i systemet. Påstanden stammer med andre ord fra en bureaukrat, som øjensynlig ikke har haft nogen forbindelse til bearbejdning eller analyse af ufo-observationer.

Forfatterne til den oprindelige rapport har meget kritikløst slugt noget, der i virkeligheden blot var en overivrig bureaukrats overdrevne pral på vegne af „sit“ projekt, og uforsigtigt lagt det ind i en officiel CIA-rapport som „fakta“.

At denne relativt ligegyldige og falske historie nu florerer i medierne, skyldes udelukkende at ufoer og CIA gør sig godt i artikeloverskrifter.

I det mindste har den afstedkommet en sjælden enighed mellem ufologer og ufo-skeptikere.


Kilder:

http://badufos.blogspot.dk/2015/01/did-cia-u2-flights-really-cause-50-of.html,
http://www.huffingtonpost.com/2014/12/31/cia-ufos-it-was-us_n_6400140.html,
http://www.space.com/28256-ufo-sightings-cia-u2-aircraft.html,
http://www.rense.com/general12/ufohicia.htm,
http://www.krmg.com/news/news/local/cia-admits-being-most-1950-60s-ufo-sightings/njc5s/,
http://www.kake.com/news/national/headlines/CIA-admits-U2-program-responsible-for-over-half-of-UFO-sightings-265600981.html,
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=779250355488077&id=211950088884776,
https://www.youtube.com/watch?v=HX1wDnLZEYM og
http://www.bbc.com/future/story/20130814-u-2-the-edge-of-space-spyplane.„UFO“ over Santa Clarita,
Californien, USA, oktober 2012

Her ses den originale video, der blev postet 6. oktober, 2012:

Som en opfølgning til første artikel om falske ufo-videoer, Kampen om ufo-videoerne (http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2015/um15-189.php#b) følger her en af de nyere sager som bl.a. Isaac Koi har analyseret. Det er dog ikke første gang sagen har været analyseret, efter klippet blev uploadet til YouTube i oktober 2012.

Siden da, har klippet været set 1.892.358 gange og kommenteret 2.212 gange, med de typiske blandede vredesudbrud mod dem, der påpeger, at klippet er en åbenlys falsk video.

I det følgende vises analysen fra Isaac Koi (pseudonym) og Nancy Atkinson i kildematerialet.


Ok, endnu en falsk video

 
Omgivelserne i optagelsen ser meget ægte ud, men alt er computergenereret, både himmel, skyer, træer og bil.

Hvad er det første, man gør, når man leder efter interessante ufo-videoer?

Hvis ikke formålet er at lede efter fejl, så er det at blive forbløffet og forhåbentlig få en ordentlig bekræftelse på, at de der underlige lys, der flyver med de mest usandsynlige manøvrer ifølge øjenvidnerne, er helt og aldeles ægte og troværdige. Men sandheden er desværre ofte meget anderledes, end man kunne ønske sig. Lige siden de første personer fandt på den „gode ide“ at fabrikere ufo-videoer for enten at lave lidt sjov, eller for at latterliggøre de personer, der seriøst tror på, at der er mere mellem himmel og jord, end man tror, har antallet af falske og virale ufo-videoer spredt sig som løbeild over en knastør steppe.

Man kan altid diskutere, hvad formålet er med at fabrikere disse videoer, som i sidste ende ikke giver nogen mening at tro på, netop fordi de er lige så nyttige som en tom julegave kun med indpakningspapir. Værdien i disse videoer består i at advare mod fupmagere, der - selv kun i sjov, ødelægger en masse ved at poste den slags online, uden at afsløre årsagen før, de er tvunget til det. Nogle videoer skyldes kampagner, der tjener penge til deres projekter på den ene eller anden måde, og den sag du nu vil kunne læse om herunder, hører til under de virale ufo-videoer, som Isaac Koi og andre har analyseret.


Introduktionen til videoen

Youtube brugeren „MeniThings“, uploadede det 38 sekunders lange imponerende klip af først en mindre „ufo“ og derefter et stort „moderskib“, der pludselig dukker ud af det blå. Med teksten - oversat: „Filmet oktober 2012 under kørsel gennem Santa Clarita (Californien). Der var to fartøjer. Efter at have set det første fartøj, stoppede jeg bilen og løb ind på marken for at få bedre overblik. Hvad der skete kort efter var utroligt“.

Der kommer dog en opdatering - tidspunktet er ukendt, hvor "MeniThings" indrømmer, at videoen er en hoax instrueret af Aristomenis (Meni) Tsirbas fra MeniThings Productions sammen med Gnomon School of Visual Effects. Meni selv havde ansvaret for instruktion, animation og belysning, og et hold af talentfulde studenter fra Gnomon School of Visual Effects stod for design, modellering og teksturering for det fotorealistiske VFX eksperiment.

 
Den computerskabte bil.

Her ses, hvordan man lavede videoen, der blev postet den 17. februar 2013:
http://youtu.be/wRtqbM9kBi4.

Selvom man ved første øjekast mener, at selve videooptagelsen i bilen er ægte, og „ufoerne“ er lagt ind bagefter, er det helt forkert. Hver en pixel er computerskabt. Himlen er en digitalt malet 3-D kuppel. Eltårnene er også 3-D modeller. Bilen, chaufføren, buskene, fuglene, osv. er animerede CGI (Computer Generated Imagery) modeller.

Denne afslørende video har så været set 519.314 gange og antallet af likes (1.177) ses væsentligt forringet i forhold til den første, der havde 4.696 likes. Isaac Koi fortæller, at en anden kopi af videoen har været set over 1,5 mio. gange. Det vidner om, at det alligevel må påvirke folk i en eller anden grad, når videoer som disse bliver afsløret af enten skarpsindige folk, eller folkene bag videoen selv. I dette tilfælde var det nok en smart ide at indrømme.


Hvordan en falsk video afsløres

Når man falder over en overbevisende ufo-video som i denne sag, bør man som det mindste gøre sig selv den tjeneste lige at tjekke efter ude på nettet, hvad andre synes om videoen. Kender du specielt til steder på nettet, hvor den slags videoer bliver grundigt analyseret på en fornuftig måde med sund kritisk sans af både trådejere og andre brugere, så er et af de bedste steder, du kan tjekke bl.a Isaac Koi's fantastiske hjemmeside - og følg med på hans Facebookside, hvor du også kan sende videoer til ham, som han vil blive meget glad for.
https://www.facebook.com/isaac.koi?fref=ts

 
Stillbilleder fra den originale video.

Hvordan ses tegnene på en falsk ufo-video? Denne video har en af de grovere tekniske fejl, som fx da det store „moderskib“ dukker op ud af den blå luft, og elledningerne pludselig forsvinder, som spidsen af „moderskibet“ rammer dem. Størrelsen på den lille „ufo“, ser også ud til at være lidt større end bilen, og inden „moderskibet“ dukker op, ser det ud til, at den lille „ufo“ flyver rundt meget tæt mellem bilen og eltårnet. Men når den samles op af „moderskibet“ ser den ud til at være vokset. Det kunne nok også bare være grafikken, der flyder sammen, men hvis man er i tvivl om grafikken, kan man jo se bevægelserne på videoen.

Et håndholdt kamera, specielt i sådan en stresset situation, glider ikke så flydende, selvom der skulle være gyroskop i. Det lyder ikke af meget, men som nævnt i den tidligere artikel om de falske ufo-videoer, er der mange andre ting der spiller ind.

 
Stillbillede fra videoen og computermodellen af dette „moderskib“.


Hvem er Aristomenis „Meni“ Tsirbas?

 
Aristomenis „Meni“ Tsirbas

Ifølge et interview med Wired, hvor den canadiske visuelle kunstner Aristomenis „Meni“ Tsirbas fortalte om baggrunden for, hvad han egentlig ville bevise med sin video. På imdb.com oplyses også, at hans første store jobs var arbejdet på film som Titanic og Hellboy og adskillige Star Trek tv serier.

(Hvad fortalte han egentlig? Ville han „bevise“ noget eller?)

Wired skrev, at Tsirbas og hans hold brugte fire måneder på at lave det overbevisende og chokerende møde med „ufoerne“. På trods af det imponerende stykke arbejde, er de flestes reaktion på videoen mere eller mindre negative og andre mener, da Tsirbas afslørede fupnummeret, at det bare var en del af en omfattende plan fra regeringens side om at dække over, at videoen er ægte.

Tsirbas fortalte også, at han endda havde modtaget en mildt truende personlig e-mail fra en af disse folk. (hvilke folk.... fra regeringen eller??)

Se eller download et galleri af forfatterens egne stillbilleder fra den afslørende video her:
http://kortlink.dk/fsh4.


Kilder:

http://www.isaackoi.com/ufo-videos/koi-ufo-video-080.html og
http://www.universetoday.com/100503/a-completely-fake-ufo-video/.

Mere information om Tsirbas og hans videoer:
http://en.wikipedia.org/wiki/Aristomenis_Tsirbas,
https://www.facebook.com/menithings,
http://www.imdb.com/name/nm0875056/,
http://www.MeniThings.com og
http://www.GnomonSchool.com.Løst of facts

Ufo-alarm i Tyskland: Jupiter!

Den stærktlysende planet Jupiter - helt ude i venstre side af billedet - gav i starten af februar anledning til flere henvendelser til CENAP-Mannheim om det „mystiske klare lys“ nær ved Månen bag skyerne. Lige over den indsatte tekst (CENAP-Aufnahme Jupiter og Månen 03.02.2015 kl. 21.24) ses en svag refleks forårsaget af Månens lys i kameraets objektiv.

Halofænomen om Månen forårsaget af iskrystaller i atmosfæren. Til venstre ses den stærktlysende planet Jupiter. Her fotograferet af den amerikanske amatørastronom Bob King den 2. februar 2015.

Planeten Jupiter har tidligere været årsag til ufo-henvendelser.

Se bl.a. http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2010/um10-124.php


Røde sprites fotograferet ved La Silla observatoriet

Røde sprites blev den 20. januar 2015 fotograferet af Petr Horálek fra området ved La Silla observatoriet i Chile. Billederne blev optaget over en periode på 40 min., og de fotograferede sprites var sandsynligvis over 500 km væk, iflg. satellitoptagelser, der viser et stormområde over Argentina.

Se flere af Petr Horáleks fotos:

http://www.universetoday.com/118745/rare-images-of-red-sprites-captured-at-eso/midsummer-night-brings-sprites-rare-phenomenon-caught-on-cam/
og læs mere om dette for få år siden ret ukendte naturfænomen, der dog også er fotograferet af Jesper Grønne fra Danmark:
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2012/um12-149.php,
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2013/um13-165.php og
http://videnskab.dk/blog/rode-sprites-og-bla-jets.Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2015. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted