logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2019 > UFO-Mail nr. 297

UFO-Mail nr. 297
3. oktober 2019


Virkelighedens X-files

Virkelighedens X-files befinder sig i 14 lokaler på i alt 550 kvadratmeter i Sverige. Titusindvis af bøger og billeder, film, lydoptagelser, dokumenter, breve, tidsskrifter, plakater, legetøj, frimærker og ikke mindre end 50.000 uforapporter fortæller en masse om ikke blot ufomytens historie, men rummer også en masse guldkorn om søuhyrer, bigfoot, spøgelser, underlige naturfænomener og alt det andet, som ofte går under samlebetegnelserne mysterier, det overnaturlige eller forteana. Archives for the Unexplained (AFU) bør være guf for mange forskere, ikke mindst inden for folkloristik, antropologi og psykologi.

 
Clas Svahn: „Files of the unexplained. The hidden history and forgotten photographs from the world of the unknown“, AFU 2019, 128 sider, rigt illustreret. Bogen kan købes i AFU Shop.

Det svenske Archives for the Unexplained (AFU) blev oprettet i 1973 af Håkan Blomqvist, Kjell Jonsson og Anders Liljegren. Det begyndte småt i en lejlighed, der inden længe var fyldt til bristepunktet med 350 bøger fra hele verden. I dag er bogsamlingen vokset til et enormt arkiv på 2.200 hyldemeter, og arkivet bliver større dag for dag. De fleste bogtitler findes i flere eksemplarer, og overskydende bøger sælges gennem AFU Shop.

Alle kan efter aftale besøge AFU, men har man ikke mulighed for at rejse til Norrköping, kan man alligevel komme indenfor og snuse til alle herlighederne. AFU har nemlig udgivet sin egen officielle bog: Files of the unexplained. The hidden history and forgotten photographs from the world of the unknown skrevet af Clas Svahn, der i øvrigt er en flittig forfatter og selv gør et kæmpe arbejde for at få afhentet mange af AFU's arkivalier hos samlere, ufoforeninger m.fl.

Bogen om AFU findes i både en engelsk og en svensk udgave. Der er tale om en indbydende og velskrevet bog, som med sine mange flotte fotos giver et fremragende signalement af et unikt arkiv.

Efter et indledende kapitel om AFU's historie og måde at arbejde på giver Clas Svahn udvalgte eksempler på de mange interessante historier, der gemmer sig i arkivets kasser, æsker, computere og på de mange hylder og vægge. Vi kommer godt rundt med historier om nedfaldne genstande, flad-jords-teorien, nærobservationer, konspirationsteorier, FN's behandling af ufospørgsmålet, månelandingen, KGB's hemmelige dokumenter, Loch Ness-uhyret, Nostradamus' profetier, spøgelsesraketterne, filmindustriens skildringer af aliens, foo-fighters, kuglelyn, tegn fra Gud og meget, meget mere. Hver historie præsenteres i ét opslag, med tekst på venstresiden og illustrationer på højresiden. Overskueligt og nemt at gå til - og med noget for alle.

Jeg kan varmt anbefale Files of the unexplained. The hidden history and forgotten photographs from the world of the unknown. Man bliver godt underholdt - og alle indtægter fra salget går til driften af AFU. Man kan også støtte AFU's arbejde ved at blive sponsor.

Clas Svahn står her med Project Blue Book mikrofilmrullerne. Svahn er næstformand i UFO-Sverige og journalist på Dagens Nyheter. Læs også hans private blog.
(Foto: Pontus Bergman)
 
Hvert år vokser AFU med foræringer fra private samlinger. På billedet ses Clas Svahn, Carl-Anton Mattsson, Håkan Ekstrand og Bob Rickard (grundlæggeren af Fortean times) i selskab med 313 flyttekasser med arkivmateriale indsamlet i England og på vej til Sverige.
(Foto: AFU)

Politibetjent Evald Hansen Maarups vidnetegning fra hans ufooplevelse den 13. august 1970, som den er gengivet i hans rapport til SUFOI. Hele SUFOI's arkiv på omkring 15.000 rapporter indgår i dag i AFU's samling. SUFOI's rapportarkiv er tilgængeligt for forskere, men kan kun tilgås efter særlig tilladelse fra SUFOI.
(Foto: SUFOI/AFU)

Anders Liljegren og Ingrid Collberg i et af AFU's biblioteker.
(Foto: Clas Svahn)

 
Tegneserier, spil og samlerkort. Ufo-motiver eller flyvende tallerkener anvendes i mange sammenhænge - i begyndelsen som flyvende tallerkener og i dag for det meste som ufoer, ofte forstået som ikkejordiske rumskibe.
(Foto: Stefan Svensson)
 
Den svenske ufogruppe GICOFF afslørede i 1970'erne, at Lars Thörns to billeder af et tallerkenformet objekt i virkeligheden viste to hjulkapsler. Hjulkapslerne, alle sagens akter og verdens første tredimensionelle foto af en „ufo“ findes naturligvis også i AFU's samling.
(Foto: Stefan Svensson)

Læs mere



Hvordan kommer vi til Månen igen?

5. oktober kan man komme til udstilling og paneldebat i Bibliotekssalen i Rundetaarn i København med deltagelse af astronaut Andreas Mogensen som led i fejringen af 50-året for Apollo-11 landingen på Månen.

Astronaut Andreas Mogensen ved en præsentation af sin rummission til ISS, Den Internationale Rumstation.
Foto: Ole Henningsen

Den 5. oktober 2019 er der arrangeret paneldiskussion som en del af Space Days 2019, hvor temaet er Månen. I panelet deltager bl.a. astronaut Andreas Mogensen, John Horack (Neil Armstrong Chair in Aerospace Policy, The Ohio State University), Emily Law (NASA JPL), m.fl.

Rundt om i verden diskuterer nationale rumagenturer planer om at sende mennesker tilbage til Månen. Vil det ske i samarbejde, i konkurrence eller kommercielt og hvordan kan mennesker trives i rummet? Hvad har vi lært af Apollo projektet og hvor er vi på vej hen?

Ud fra disse emner introduceret af panelets deltagere vil spørgsmålet „Hvordan vender vi tilbage til Månen?“ blive diskuteret.

Arrangør: Dansk Selskab for Rumfartsforskning i samarbejde med IDA Space og Rundetaarn. Andreas Mogensens deltagelse er arrangeret i samarbejde med ESA og Uddannelses- og Forskningsministeriet (UFM).

Arrangementet foregår på engelsk og finder sted 5. oktober 2019 kl. 17 - 20 i Rundetaarn, Bibliotekssalen, Købmagergade 52A, 1150 København. Billetter á 100 kr. købes her: https://shop.1642.dk/produkt/how-do-we-return-to-the-moon-5-10-rumfart/.

Til arrangementet vil der også være mulighed for at se nærmere på udstillingen „Rundt om Månen“, der er udarbejdet af Dansk Selskab for Rumfartsforskning i samarbejde med en lang række samarbejdspartnere og frivillige i anledning af 50 året for den første bemandede landing på Månen. Udstillingen kan ses frem til den 3. november 2019.

Dansk Selskab for Rumfartsforskning har til hovedformål at udbrede kendskabet til rumfart i almindelighed og danske rumfartsaktiviteter i særdeleshed. Dette gøres ved at holde foredrag, udgive bladet Dansk Rumfart og drive hjemmesiden rumfart.dk. http://www.rumfart.dk/om-selskabet/ og http://www.rumfart.dk/how-do-we-return-to-the-moon-panel-discussion-in-the-round-tower/.

Under Space Days 2019 er der i løbet af efteråret foredrag, workshops, filmvisninger og rundvisninger. Se hele programmet på https://www.spacedays.dk/.

Se mere om selskabets historie: http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2019/um19-296.php#a.




Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer.



 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog D



UFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2019. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted