logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2015 > UFO-Mail nr. 202

UFO-Mail nr. 202
28. august 2015


 

Mødet med det ukendte

Dokumentarfilmen The Visit – An Alien Encounter handler om en begivenhed, der aldrig har fundet sted – menneskets første møde med intelligent liv fra rummet. Hvad sker der, når vores selvforståelse som universets centrum udfordres?

Med eksklusiv adgang til FN’s kontor for „Anliggender vedrørende det ydre rum“ og til militærstrateger og eksperter fra verdens førende rumforskningscentre udforsker filminstruktør Michael Madsen det første møde med en besøgende fra rummet.

Konfrontationen mellem os og det „fremmede“ rejser spørgsmål til både den besøgende og til os selv: Hvorfor er I her? Hvordan tænker I? Hvad ser I i mennesket, som vi ikke ser i os selv? Hvem er vi? Hvor sikre kan vi føle os? Hvad skal offentligheden have at vide? Hvad bliver mediernes rolle? Hvem skal være talsmænd for menneskeheden? Hvad planlægger den internationale elite af ledere og forskere at gøre, når der en dag lander et rumskib på jorden?

Som tilskuer inviteres man ind i rollen som gæsten fra det ydre rum, der oplever vores planet for første gang og giver nogle af verdens bedste hjerner lov til at stille alle de nysgerrige spørgsmål.

 

Instruktøren Michael Madsen siger om filmen: „Det er ikke svært at forudsige, at mødet med en fremmed, intelligent livsform ville være den mest betydningsfulde begivenhed i menneskets historie nogensinde. Men det egentlige mål med filmen er at gå et skridt videre og finde ud af, hvad et sådant møde egentlig ville betyde. „The Visit – An Alien Encounter“ er derfor ikke tænkt som et „hvad nu hvis“, men snarere et „hvad nu når“. Filmen er generalprøven, nødplanen, som FN har udtrykt bekymring over ikke eksisterer. Set fra et mere jordligt perspektiv ved vi allerede, hvad der kan ske, når kulturer føler sig fremmede over for hinanden. Når vi taler om den første kontakt, tror jeg, at det eneste, der er sikkert, er, at det ligger uden for vores fatteevne. Udfordringen i filmen er derfor at gøre noget komplet ubegribeligt begribeligt. Derfor foregår den i den vestlige selvforståelses „ukendte land“, fordi tilstedeværelsen af en fremmed livsform ikke alene udfordrer vores forståelse, men også udgør det ultimative tab af kontrol. Måske er det at ikke have kontrol det mest fremmedartede for det moderne menneske?“

Ingen ved, hvordan en fremmed livsform vil opfatte livet på Jorden. Michael Madsens bud er landskaber og hverdagsscenarier gengivet i superslow. Det ser flot ud, men bliver lidt langt i spyttet efter min smag. Sigende for vores begrænsede fatteevne og fantasi er det også, at det „fremmede“ forventes at kunne forstå vores sprog, ligesom der tales om et „rumskib“ og en landing i jordisk forstand. Hermed er vi tilbage i science fiction-filmenes traditionelle forestillinger om aliens og deres besøg. Men hvad nu, hvis det „fremmede“ ikke ligner noget, vi kan forstille os, slet ikke forstår vores kommunikation og evner at transmogriffe sig rundt i universet uden brug af skruer og møtrikker?

The Visit – An Alien Encounter er et både interessant og seværdigt tankeeksperiment, der slutter med ordene: Det rumvæsen, som aldrig besøgte os, er rejst!

(Still fra „The Visit – An Alien Encounter“)

Medvirkende i The Visit – An Alien Encounter

Jacques Arnould, teolog, etisk rådgiver for Den franske rumorganisation, CNES
Paul Beaver, oberst (pens.), specialiseret militær- og PR-rådgiver
Dr. Sheryl Bishop, socialpsykolog, professor, University of Texas, medicinsk afdeling, Galveston
Admiral of the Fleet the Lord Boyce, fhv. chef for forsvarsstaben
Dr. Ernst Fasan, advokat, ekspert i rum-og metalov
Niklas Hedman, chef for politisk/juridisk afdeling, UNOOSA, FN’s kontor for anliggender vedr. det ydre rum
Christopher McKay, astrobiolog, NASA Ames Forskningscenter
Mazlan Othman, phd. i astrofysik, direktør for UNOOSA, FN’s kontor for anliggender vedr. det ydre rum,
John Rummel, formand for COSPAR, panelet for planetar beskyttelse
Vickie Sheriff, fhv. talsmand for den britiske regering
Janos Tisovszky, direktør for FN’s Informationsservice, UNIS
Doug Vakoch, direktør for interstellar meddelelseskomposition, SETI Instituttet
Chris Welch, rumingeniør, professor, Det internationale rumuniversitet

The Visit - An Alien Encounter
Instruktør: Michael Madsen
Producent: Magic Hour Films
Land: Danmark, 2015
Længde: 83 minutter
Sprog: Engelsk med danske undertekster
Originaltitel: The Visit
Premiere: Den 2. september i DOXBIO-biografer over hele landet
Se trailer

(Still fra „The Visit – An Alien Encounter“)Sandheden er derude,
men det er løgnene også

Populærkulturen har, som det fremgår af SUFOI’s udgivelse Project Saucer – Da ufomyten blev skabt, haft indflydelse på bl.a. ufomytens udvikling. Dette er også omdrejningspunktet i bogen The Paranormal and the Paranoid – Conspiratorial Science Fiction Television, som analyserer amerikanske science fiction tv-serier fra 1990’erne.

I The Paranormal and the Paranoid – Conspiratorial Science Fiction Television udforsker Aaron John Gulyas de temaer, der gennemsyrede og definerede science fiction-tv ved årtusindskiftet. Forfatteren sporer rødder til dette fænomen i tidligere generationer af serier, herunder The Invaders, Kolchak: The Night Stalker og Projekt U.F.O. og undersøger, hvordan ændringer i kulturlandskabet gav disse shows gennemslagskraft.

Videografi

Analysen i The Paranormal and the Paranoid – Conspiratorial Science Fiction Television bygger på udvalgte afsnit fra følgende tv-serier:

 • Dark Skies
 • In Search of…
 • The Invaders
 • The Lone Gunmen
 • Millennium
 • Nowhere Man
 • The Pretender
 • Project U.F.O.
 • Star Trek
 • Unsolved Mysteries
 • VR.5
 • War of the Worlds
 • Wild Palms
 • The X-Files

Bogen må være guf for folk, som er vilde med science fiction-tv-serier og har set mange afsnit af fx The X-Files. Den rummer et væld af fakta og interessante sammenhænge. Blandt konklusionerne kan med relation til ufomyten nævnes:

 • Tv-serier som The X-Files og Dark Skies udviklede deres eget univers og mytologi inspireret af, men dog forskellig fra, ufomyten.
 • Det er svært at påvise præcist, hvilken direkte indflydelse The X-Files havde på ufomyten, overtro og konspirationstanker i midten af 1990’erne.
 • Nogle konspirationstilhængere ser The X-files og lignende serier som et led i de amerikanske myndigheders hemmeligholdelse af „sandheden“. Seriernes formål skulle således være at lede „ufoforskerne“ på vildspor.

Mange konspirationstilhængere har mistet evnen til at skelne mellem fakta og fiktion. Afsnit af The X-Files er blevet opfattet som dokumentarfilm, ja selv en aprilsnar er blevet forstået som fakta og lever sig eget liv på nettet. Det gælder et afsnit af tv-serien In Search of... om „Alternative 3“, der handler om, at en gruppe topvidenskabsmænd på tværs af landegrænser samarbejder og har fundet ud af, at Jorden pga. forurening og klimaforandringer vil „gå under“ inden for de næste årtier, og at det i hemmelighed planlægges, hvordan selvsamme videnskabsmænd kan forlade Jorden, kolonisere og komme i sikkerhed på en anden planet.

Historien om „Alternative 3“ blev i sin tid præsenteret som en dokumentarfilm. Selv om rulleteksterne efterfølgende viste navnene på alle skuespillere og endda nævne datoen 1. april, mener konspirationstilhængere alligevel, at „der må være noget om snakken“. I dette tilfælde er Alternative 3-historien blevet dyrket på nettet i 1990’erne af ufofantasten og højreekstremisten William Cooper (1943-2001). Spekulationerne om „Alternative 3“ har dermed fået evigt liv. I andre tilfælde er nettets konspirationshistorier – som har inspireret forskellige instruktører til temaer i tv-serier – skabt af den fhv. flykaptajn John Lear, som for længe siden mistede jordforbindelsen.

The Paranormal and the Paranoid – Conspiratorial Science Fiction Television er endnu en væsentlig udgivelse fra Gulyas' hånd og anbefales til alle, som vil forstå ufomytens udvikling.

 
Aaron John Gulyas: The Paranormal and the Paranoid – Conspiratorial Science Fiction Television, 196 sider, Rowman & Littlefield Publishers 2015.
 
Aaron John Gulyas underviser i historie på Mott Community College i Michigan, USA, og har bl.a. skrevet bøgerne Extraterrestrials and the American Zeitgeist: Alien Contact Tales Since the 1950s (McFarland & Company 2013) og The Chaos Conundrum - Essays on UFOs, Ghosts & Other High Strangeness in our Non-rational & Atemporal World (Redstar Books 2013).Løst og facts

Ildkugle over Jylland

Meteor observation. Dato: 2015-08-18 Klokken: 00:35:18 Dansk sommertid, UTC+2
Stillbillede fra et videokamera i Aalborg, der fangede ildkuglen.
Foto: Anton Norup Sørensen, Niels Bohr Institutet.

En kraftig ildkugle blev observeret over Danmark 00:35 tirsdag morgen den 18. august 2015. Ildkuglen er formentlig brændt op i atmosfæren - men der kan ikke helt udelukkes meteoritfald i et område midt mellem Viborg og Randers.

Flere øjenvidner har set en meget kraftig ildkugle over Danmark natten mellem mandag d. 17/8 og tirsdag d. 18/8 2015. Ildkuglen blev også fanget af seks kameraer, der netop holder øje med nattehimlen for at registrere eventuelle meteoritfald.


Muligt meteoritfald

Analyser af de seks videoer viser, at ildkuglen bevægede sig næsten lodret nedad med en hastighed omkring 18 km/s. Den slukkede i over 30 kms højde, og specielt det sidste tyder på, at den er brændt totalt op i atmosfæren. Analysen viser, at der ikke er tale om et stjerneskud fra meteorsværmen Perseiderne, som der ellers har været mange af i dagene forud for den aktuelle observation.

Den kendte naturfotograf Jesper Grønne, Silkeborg, fik denne optagelse i kassen af ildkuglen.
Gengivet med venlig tilladelse af Jesper Grønne, http://www.groenne.eu/Groenne/Home.html

Sidste gang, der blev fundet en meteorit i Danmark, var nær Maribo i januar 2009. Dette fund blev gjort af den tyske meteoritentusiast Thomas Grau på baggrund af beretninger om overlydsbrag.


Har du fundet en meteorit?

Selv om forskerne mener, at der i det aktuelle tilfælde ikke er nået materiale fra rummet ned på jordoverfladen, lyder opfordringen alligevel:

Hvis du mener at have fundet en meteorit, må du meget gerne tage et billede af den og sende det via e-mail til lektor Henning Haack fra Statens Naturhistoriske Museum. Husk at skrive et telefonnummer i mailen, så museet kan kontakte dig.

Hvis du så eller hørte ildkuglen, kan du hjælpe ved at indtaste din observation på www.ildkugle.dk.

Spændende videoer og analyse af ildkuglen og dens baneelementer findes her: http://www.stjerneskud.info/fireball/event2015-08-18-00-35-18/


Speciel lynoptagelse fra Nakskov

Jan Pedersen, Nakskov, fotograferede det kraftige tordenvejr over Nakskov den 15. august 2015, men især ovenstående optagelse med indsat udsnitsforstørrelse foroven th. ser ret speciel ud.
Den fortykkede ende, der kunne lede tanken hen på fænomenet „kuglelyn“, skyldes måske blot, at man ser denne ende af lynet i længderetningen og derfor ser tykkere/mere koncentreret ud.Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2015. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted