Ny komet på vej
Der opdages til stadighed nye kometer på vej mod Solen, men kun få tiltrækker sig særlig opmærksom fra en større offentlighed. Kometen C/2012 S1 (ISON) er allerede af medierne så småt udråbt til „århundredets komet“, som f.eks. Politiken.dk's overskrift ovenfor vidner om. Billedet er taget af Hubble Space Telescope den 10. april i år. Sådanne overskrifter vil vi sandsynligvis se flere af i det kommende halvår frem mod november 2013, hvor kometen under gunstige vilkår skulle kunne begynde at vise sin lysstyrke på himlen og ses med det blotte øje på vore breddegrader. I øjeblikket er kometen mere end 600 millioner kilometer fra Solen, idet den ligger lige inden for Jupiters bane. Hvis kometen når en synlighed som optimisterne håber, er det dog ikke spor for tidligt at få informeret om, at det heller ikke denne gang er livsnødvendigt at finde „kometpillerne“ frem fra gemmerne.
Fotograferet fra Danmark
Ove von Spaeths e-bog »Historiske mysterier fra himmelrummet« kan findes via http://www.moses-egypt.net/ på denne adresse: http://www.moses-egypt.net/images/2-ovs_da6_historiske-mysterier-fra-himmelrummet_e-book.pdf.
Formanden for Amatørastronomisk Selskab Fyn, Karsten Bomholt, har venligst stillet sin omfattende artikel om komet C/2012 S1 (ISON) til rådighed for UFO-Mail:
Komet C/2012 S1 (ISON)
En ny komet er på vej, og i slutningen af 2013 kan Komet C/2012 S1 (ISON) komme til at overgå Hale-Bopp fra 1997, og der tales endda om, at det kan blive den klareste komet, som noget nulevende menneske nogensinde har set. Næst efter sol- eller måneformørkelser er kometer det astronomiske fænomen, som gennem tiderne har fået størst opmærksomhed. Fra tidernes morgen og indtil for blot et par hundrede år siden blev kometer opfattet som budbringere af dårlige varsler. For nogle var det intet mindre end Guds finger, som pegede på menneskeheden for at advare om fremtidige trængsler. Siden da er der sket store fremskridt i forståelsen af, hvad en komet i virkeligheden er. Overtroens tid er forbi og frem for at varsle om ulykker, bliver en komet i dag budt velkommen. Ganske vist findes der stadig enkelte dommedagsprofeter, som spreder uvidenskabelige påstande om kometernes indflydelse, som f.eks. C/2010 X1 (Elenin), der blev et af de helt store samtaleemner i konspirationskredse i 2011. Komet Elenin gik som bekendt i opløsning, inden den nåede at blive synlig for det blotte øje, så selv om der har været enkelte forholdsvis lysstærke kometer inden for de senere år, skal vi helt tilbage til 1997 for at finde en virkelig spektakulær fra den nordlige halvkugle, hvor C/1995 O1 (Hale-Bopp) tiltrak sig opmærksomhed gennem det meste af foråret og kunne ses fra selv en oplyst by.
C/ betyder (naturligvis) komet, og herefter følger opdagelsesåret og et bogstav, der angiver, hvilken halvdel af måneden kometen blev opdaget. Dernæst følger et fortløbende nummer, som angiver i hvilken rækkefølge kometerne blev opdaget i den pågældende halvmåned. Til sidst bliver kometen navngivet efter opdageren. Navnet sættes i parentes, og da en komet kan være opdaget uafhængigt af flere personer, er det kun de to første opdagere, som får deres navne på kometen adskilt med en bindestreg. Periodiske kometer angives i stedet med et nummer og bogstavet P, hvor tallet er et fortløbende nummer, begyndende med Halleys komet, 1P/Halley. På trods af den korte tid der er gået siden opdagelsen, ved astronomerne allerede meget om kometens baneforhold, for det har vist sig, at den er blevet registreret på et par optagelser helt tilbage fra december 2011 og januar 2012. På det tidspunkt blev den dog ikke identificeret som en komet, men med den viden er det beregnet, at Komet ISON vil passere meget tæt på Solen den 28. november 2013. Afstanden fra Solens overflade bliver så lille som 1,2 millioner kilometer, og den tætteste passage af Jorden vil forekomme den 26. december 2013 i en afstand på 0,43 AU, svarende til 65 millioner kilometer. Et interessant forhold er, at komet ISON har et baneforhold, der minder meget om C/1680 V1. Sidstnævnte kendes også som Kirchs komet efter opdageren eller Newtons komet, fordi den blev brugt af Isaac Newton til at teste og kontrollere Keplers love. Oftest benævnes den dog Den Store Komet i 1680. Det var den første komet, som blev opdaget gennem teleskop, og opdageren var Gottfried Kirch, som fik øje på den for det blotte øje usynlige komet den 14. november 1680. Kirchs komet steg hurtigt i lysstyrke og blev en af de klareste kometer i det 17. århundrede, og den blev især kendt for sin spektakulært lange hale. Angiveligt var kometen synlig selv midt på dagen, da den var mest lysstærk omkring juletid i 1680.
Den 30. november 1680 passerede C/1680 V1 0,42 AU fra Jorden, og den 18. december passerede den mindre end 1 million kilometer fra Solen. Det er noget nærmere end komet ISON vil passere, hvilket er med til at styrke optimismen for, at også ISON vil overleve sin tætte passage. De sammenfaldende baneforhold mellem C/1680 V1 og C/2012 S1 kunne nemlig tyde på, at de to kometer kan stamme fra et større legeme, som på et tidspunkt er brudt i flere stykker. Komet C/1680 V1 blev sidst observeret den 19. marts 1681. I øjeblikket er den omkring 253 AU fra Solen, og på den afstand kan den naturligvis ikke ses. C/2012 S1 er væsentligt nærmere men forbliver dog uden for rækkevidde for de fleste indtil efteråret 2013. Ved opdagelsen befandt den sig mere end 6 AU fra Jorden, og først i januar 2013 passerede den Jupiters bane. Den store afstand betyder, at den kun bevæger sig langsomt blandt baggrundsstjernerne, og indtil august opholder den sig i Tvillingerne.
Hvis forudsigelserne holder stik, vil komet ISON blive synlig gennem 6”-8” teleskoper fra mørke steder i løbet af august eller september 2013, og i løbet af oktober vil en prismekikkert være tilstrækkelig. Kometen passerer da gennem stjernebilledet Løven, hvor den midt på måneden står tæt på Løvens klareste stjerne Regulus. På denne tid af året står Løven op kort tid før morgengry, og ved et tilfælde står Mars også tæt på Regulus, så disse to objekter vil være en hjælp til at opsøge den noget svagere komet. Komet ISON passerer faktisk omkring 10 millioner kilometer fra Mars i begyndelsen af oktober 2013 med tætteste møde den 1. oktober, og astronomerne spekulerer på, om den skulle blive synlig for kameraerne på Curiosity. Komet ISON fortsætter med at stige i lysstyrke i november, medens den nærmer sig perihelion. Den vil passere meget tæt forbi den klare stjerne Spica i Jomfruen midt i november og nogle dage senere forbi planeten Saturn. Dette kommer til at foregå meget lavt på tusmørkehimlen i sydøstlig retning, men ISONs lysstyrke skulle gerne være blevet så stor, at kometen alligevel vil kunne ses på den lyse himmelbaggrund. Den 28. november passeres Solen i en afstand af kun 1,2 millioner kilometer. Hvis alt går godt, og kometen ikke går i opløsning, forventes det, at den bliver så klar som fuldmånen. På dette tidspunkt står Komet ISON kun nogle ganske få grader fra Solen, og såfremt de notorisk grå novemberdage for en gangs skyld viger for en klar himmel, skulle det med lidt forsigtighed og afskærmning af Solens lys være muligt at se den på daghimlen. Under tætteste passage af Solen kan kometen nemlig ikke ses på nattehimlen - netop fordi den står så tæt på Solen. Forudsat at Komet ISON har overlevet sin tætte passage af Solen, bliver december den bedste måned fra danske breddegrader. Kometen vil være synlig både på aftenhimlen efter solnedgang og på morgenhimlen før solopgang. Efterhånden som afstanden til Solen igen bliver større, vil lysstyrken falde, men umiddelbart efter perihelion siger de foreløbige skøn, at Komet ISON vil have en lysstyrke på mindst mag. 0 og samtidig have en lang hale, der peger væk fra Solen. I begyndelsen af januar 2014 vil Komet ISON forhåbentlig stadig være synlig for det blotte øje, så man den 8. januar kan se, når den passerer blot 2° fra Nordstjernen.
En animation af Komet ISONs baneforløb gennem Solsystemet kan ses her: Et stjernekort med kometens position kan ses her: og på Science at NASA kan man finde et lille videoklip: http://www.youtube.com/watch?v=5_1HdOCOJ_Q
Hubble Space Telescope fotograferer komet ISON
Den 10. april blev Hubble Space Telescope rettet mod komet C/2012 S1 ISON. For nuværende er kometen mere end 600 millioner kilometer fra Solen, idet den ligger lige inden for Jupiters bane. Selv på denne store afstand er kometen allerede er meget aktiv, idet det svage sollys er i stand til at opvarme overfladen, så de frosne gasser fordamper, eller rettere sagt sublimerer, idet de går direkte fra frossen tilstand til luftform.
Foreløbige målinger tyder på, at komet ISON's kerne ikke er større end 5-6 kilometer, hvilket er bemærkelsesværdigt lille i betragtning af det høje aktivitetsniveau, som er observeret hidtil. Kometens koma er omkring 5.000 kilometer i diameter, og støvhalen er mere end 90.000 kilometer lang, så den strækker sig langt uden for Hubbles synsfelt. Set fra Jorden befinder Komet C/2012 S1 ISON sig i Tvillingerne. Den er dog endnu så lyssvag, at den kun kan ses i store teleskoper. Mødet med Komet C/2012 S1 (ISON) bliver naturligvis nøje fulgt, så hold godt øje med f.esk. Amatørastronomisk Selskab Fyns site i det kommende år:
Fra SUFOI's Fotoafdeling
En 44-årig mand observerer den 17. februar 2013 kl. 21.22 fra Hvidovre et gult lys på den mørke himmel og fortæller i sin indberetning om observationen og sit foto bl.a.: En varm gul kugle svævede stille og langsomt mod nord, og kom tættere på. Forsøgte at tage et billede med mobiltelefon som blitzede. I det samme ændrede kuglen retning mod øst.
Ved at sammenholde de modtagne fotografier og indberetningens data - incl. vejrdata fra DMI- er det dog overvejende sandsynligt, at der er tale om en lille varmluftballon, der er observeret og fotograferet. Den anførte ændring af flyveretningen kan evt. skyldes helt lokale forhold.
En observatør på Lundebjergvej i Kolding beretter bl.a.: Ja, tro ikke vi er komplet tossede, men vi filmede flere ufoer over vores hjem i dag den 26. april 2013 kl. ca. 22,15. Har I nogle andre indmeldinger om dette? Der var ingen lyd, ingen blink, som man forventer af fly, intet. Kun lys, ens farve, og de skiftede fart. Fangede 3 stk. på film.
Efterfølgende modtog SUFOI en indberetning fra Roskildevej i det nordlige Kolding om lysene på himlen: Fire på hinanden følgende oplyste objekter fløj over Kolding fra syd - over Kolding Fjord drejende mod øst over nordkysten af fjorden i lav højde.
SUFOI's konklusion
Det skal i den forbindelse understreges, at alle undersøgelser viser, det er næsten umuligt at vurdere afstande og størrelser på lys observeret på en mørk himmel. Ud fra udseendet af de modtagne videosekvenser samt de tilhørende beretninger sammenholdt med vejrdata fra DMI peger alt på iagttagelse af opsendte små varmluftballoner med et brændende materiale i bunden, der sørger for opdrift samt belysning. Opsendelsen er sandsynligvis sket vest for en position mellem Lundeborgvej og Roskildevej i Kolding.
Fotografen Rhonda Brendstrup fra Søborg spørger i sin henvendelse til SUFOI: Her til aften (lørdag d. 27.4.2013 kl. 20.37) kigger jeg ud af mit køkkenvindue (fra 1. sal) som jeg ofte gør for at se den smukke himmel ...i går meget rød og i dag lidt anderledes røde farver og former derude....
I dette tilfælde er der tale om fotografier taget med professionelt udstyr som også giver mulighed for et klart billede af, hvad der helt konkret har været at se på himlen. Så UFO - nej. IFO - ja! Du kan få flere oplysninger om små varmluftballoner på adressen: http://www.sufoi.dk/info/balloner.php.
Løst og facts
Hvad er klokken?
Hvis man har brug for at vide, hvad klokken er slået uden at tænke for meget på, om havemøblerne er blevet sat ud eller ind for nogen tid siden, eller hvad klokken er, hvis den et sted står angivet som UTC-tid, så kan man finde hjælp hos Amatørastronomisk Selskab Fyn på denne adresse:
AFU-jubilæum: 40 år!
Den 17. marts 1973 etableredes Arbetsgruppen för ufologi i Södertälje i Sverige af Anders Liljegren, Kjell Jonsson og Håkan Blomqvist. Det var i starten en uformel gruppe med ambitioner om at opbygge en basis for ufo-forskning i Sverige med ideologisk inspiration fra ufo-navne som Jacques Vallee, J. Allen Hynek og John Keel. Navnet AFU, Arkivet för UFO-forskning, kom til i 1979, og i dag er AFU verdens største arkiv for ufo-relaterede materialer, såsom tidsskrifter, bøger, korrespondance, samlinger af videoer, lydbånd m.v. Der indløber hele tiden donationer fra ind- og især udland, ligesom ihærdige medarbejderes rejser til kontakter i udlandet har hjembragt AFU i tonsvis af arkivmaterialer af alskens slags. Dette har også bevirket, at AFU nu i april 2013 har skiftet navn til Archives for the Unexplained, da der efterhånden var mange andre emner end ufo'er repræsenteret. Den 17. marts 2013 fejrede AFU's ildsjæle ved en større sammenkomst 40 års jubilæum, og SUFOI ønsker stort tillykke!
Læs mere om AFU:
Hvad man dog ser på himlen
Der var virkelig mange tilskuere, da en imponerende ildkugle oplyste himlen over byen Santiago del Estero i Argentina i de tidlige morgentimer den 21. april i år. Ildkuglen dukkede nemlig op midt under en udendørs koncert. Se overvågningsvideo: http://www.youtube.com/watch?v=lR3AfZdnwrE
Close encounters of a lenticular kind:
The mountain-top cloud formations that look like UFOs På dette link kan du se en anden form for formationer på himlen - linseskyer: Læs mere om linseskyer hos DMI:
Læs ufo-beretninger på www.ufo.dkSeneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer.
Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
|
Er vi alene?
Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser. Vælg bog A |
Astrofysik for travle mennesker
Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet. Vælg bog B |
|||||
Guldet venter!
I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger. Vælg bog C |
UFO'er - Myter og viden
SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning. Vælg bog D |
© SUFOI 2013. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.
![]() |
©
Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted |
![]() |