logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2011 > UFO-Mail nr. 131

UFO-Mail nr. 131
20. juni 2011


Ufo-ballonerne huserer på aftenhimlen

Mange indberetninger og fotos til Skandinavisk UFO Information på www.ufo.dk om små lys på himlen over Danmark.

Det varme vejr og især pinsedagene satte som ventet sit præg i indberetninger om små orange lys på himlen. Det er små varmluftballoner af rispapir med et brændende materiale forneden til opdrift, der sendes op over hele landet, der sætter gang i de mystiske oplevelser hos andre mennesker, der befinder sig et stykke væk og om aftenen i halvmørke ikke umiddelbart kan se, hvad det er for nogle lys på himlen.

Skikken med ballonopsendelserne er importeret fra Østen, hvor de bl.a. anvendes i forbindelse med religiøse festligheder.
Herhjemme bruges de efterhånden i stor stil i forbindelse med bryllupper og udendørs arrangementer, og man ser en enkelt eller helt op til måske 50 balloner blive opsendt og blive til et fantastisk lysende skue på aftenhimlen.
Opsendelserne sker ofte i weekender eller på aftener med ret pænt vejr.

SUFOI's Fotoafdeling gennemser og analyserer alle indsendte fotos og videoer af ejendommelige ting på himlen og forsøger at vurdere, hvad der i de enkelte optagelser er tale om.
Her i forsommeren dominerer ballonerne i høj grad statistikken, og i forbindelse med Sankt Hans Aften vil der helt sikkert blive ekstra meget at se til for SUFOI's Fotoafdeling, hvoraf de fleste henvendelser givet vil skyldes de populære små varmluftballoner.

Her følger nogle af de senest indkomne fotosager med baggrund i varmluftballoner.

 
 
 
Øverst ses et af de modtagne fotos med 4 små orange/rødlige aftegninger i en lidt rystet optagelse.
Tv. ses en udsnitsforstørrelse af det skarpeste foto.
Herover ses til sammenligning et foto af en lille varmluftballon taget ved Brande 9. april 2009.

En 46-årig kvinde fra Fyn beretter om sin oplevelse:

„Kl. ca. 02.15 d. 3/4 2011 gik jeg ud til min bil, da jeg skulle hente min søn fra byen i Otterup. Da jeg kiggede op mod stjernehimlen så jeg 4 runde lysende kugler komme glidende over himlen med en konstant fart. De nærmede sig hurtigt og bevægede sig direkte hen over mit hus med en vis afstand fra hinanden.
Jeg forsøgte at tage nogle billeder med min nye mobiltelefon. Jeg tænkte: hvad er det mon, er det store fugle der er selvlysende, eller hvad kan det være. Jeg lyttede om jeg evt. kunne høre noget, men der var fuldstændig stille i natten. Jeg fulgte dem med øjnene til de var væk bag mit hustag.
Da jeg kiggede tilbage, så jeg, at der kom 3 nye lyskugler fra samme retning, med samme fart og igen fuldstændigt lydløst bevægede de sig hen over mit hus.
Jeg startede min bil og bakkede ud på vejen, og så at der igen kom 4 lyskugler fra samme retning og i samme glidende fart over himlen.
Jeg steg ud af bilen, og forsøgte igen at tage nogle billeder, mens de lysende kugler fløj lydløst over himlen. Som en flok gæs.
Jeg tænkte at det måtte være en øvelse eller noget i den retning, siden det blev ved.
Da jeg kørte mod Bogense, kunne jeg følge et par af lyskuglerne i samme retning som jeg kørte, men inden længe var de ude af syne.“

Efter en gennemgang af materialet er SUFOI's Fotoafdeling ikke i tvivl om konklusionen:

„Ud fra observatørens beretning, billedernes udseende og DMI-vejrdata er der ingen tvivl om, at der er observeret og fotograferet små varmluftballoner opsendt fra nærområdet.“


 
Videooptagelsen er af observatøren lagt på YouTube, hvor interesserede læsere kan se hele den filmede sekvens: http://www.youtube.com/watch?v=OAbtht9uSyA&feature=player_embedded

En 59-årig mand har gjort opmærksom på en video af et objekt, som blev filmet fra Virum. Han beretter for SUFOI bl.a.:

„Så blev det min tur til at filme et UFO.
Jeg har selvfølgelig lagt videoen på YouTube, som det sig hør og bør.
Ved krydset Frederiksdalsvej/Humlehoftevej kl. 21:30.51 den 22. maj 2011 mod nord-øst med solnedgangen til venstre i billedet. Kameraet pegede op i en vinkel på ca. 45 grader. Max. zoom er x 60. Det er ca. det dobbelte af optisk zoom. Der var ingen lyd fra UFO-en, men støj fra biler bagved og i slutningen et passagerfly bag mig, som flyver i samme retning som UFO-en.

Kameraet er et Panaconic HDC-SD60, uden stativ :-( .“

„Selv om jeg syntes, at det ser underligt ud, kommer jeg straks til at tænke på en varm-luft-ballon. Dog undrer det mig en del at det var stort set vindstille (obs! ingen vindstøj i mikrofonen), men UFO-et havde lige så meget fart på som et Jetfly, se ca. midt i klippet hvor jeg zoomer halvt ud. Det er optaget kl. 21:30 mod nord-øst i en vinkel på ca. 45 grader fra horisonten.

Efter 2 minutter slår jeg manuel lys-kontrol fra, så den skifter til auto blænde/lukker. Med det lysere billede, kan man ikke se det orange lys, men stadig se formen imod den lyse himmel.

 

Jeg gjorde mit bedste for at få gode billeder og zoome ud, så man kunne se farten i forhold til skyerne, men det er flad pløjemark, så der er ikke ret meget at sammenligne med i horisonten. Man kan lige nå at se horisonten i slutningen helt zoomet ud til 28mm (Linse-vinkel).

Hos SUFOI, så jeg, at en hacker-gruppe, Anonymous, havde annonceret at 22-5-2011 skulle være store UFO-dag, og det blev det så også for mig.“

SUFOI kommentar

En kraftig udsnitsforstørrelse af et af videosekvensens stillbilleder viser med al ønskelig tydelighed, at der er tale om en varmluftballon, som fotografen også selv er inde på.


Om en oplevelse den 11. juni 2011 kl. ca. 22.50 rapporterer observatøren bl.a.:

Et af de originale fotos, der er modtaget til undersøgelse viser to små rødlige aftegninger over bevoksningen forneden i billedet.
Fotoet er af fotografen også fremsendt til TV2 News til kommentarer: http://nyhederne.tv2.dk/article.php/id-40707534:er-det-her-ufoer.html

„Jeg ønsker blot at være anonym, men vi er 3, som har set en masse røde kugler, der blinkede og fløj med rimelig stor fart henover Mosede i Greve. Vi har aldrig set noget lignende, og jeg har filmet og fotograferet det. Det vrimlede med dem, hvor de fløj nede fra træerne ca. 2 km. væk fra Greve Centret og op imod månen og så videre ud mod vandsiden og væk. Det er svært at se hvor mange, der var, men der var rigtigt mange.
Det skete lørdag den 11. juni 2011 kl. 22:50 og varede i ca. en halv time. Der er før blevet observeret UFO'er i det område, så om det er UFO'er, ved jeg ikke, men mystisk så det ud.
Vi sad og så film, hvor min mor ikke kunne forstå, hvad hun så udenfor. Hun blev ved med at tale om, at hun så nogle lysende lamper, der vrimlede og fløj udenfor. Min far og jeg gik ud på altanen, hvor vi kunne se alle de røde blinkende kugler ude i det fjerne. Jeg vil tro, det er omkring Mosede, hvor vi så det fra Greve.
Det er før blevet observeret omkring Mosede Centret, så vidt jeg husker.“

Kraftig udsnitsforstørrelse med ændringer i lys- og kontrastforhold m.v. viser ovenstående aftegninger. Deres ejendommelige udseende skyldes, at billedet er taget med en eksponeringstid på 1/2 sek. og derfor er rystet i optagelsen. Dette får på denne optagelse lysene til at være aftegnet flere steder, som lyspunkter forbundet med små lysende streger. Utydeligheden i optagelsen ses også på aftegningerne af bevoksningen.
Fotografen siger om forstørrelsen, da billedet fremsendes til SUFOI:
„Her har jeg fotograferet dem med min fars kamera, så man kan se ... at der er fødder på rumskibet.“

Et andet af de modtagne originalbilleder viser en skarpere gengivelse af de observerede lys på himlen. Indsat foroven th. ses en kraftig udsnitsforstørrelse af det ene af lysene.
Med ændrede lys- og kontrastforhold ses et markant lysere parti forneden i aftegningen, der svarer til det brændende materiale i bunden af en lille varmluftballon.

Der er ud fra korrespondancen med observatøren ingen tvivl om, at han er sporet ind på tanken om „rumskibe“ som forklaring på det mystiske syn.
Ole Henningsen fra SUFOI's Fotoafdeling er derimod af en mere jordnær opfattelse og skriver i et svar til observatøren bl.a.:

„Sådanne lys ser altid meget ejendommelige ud og kan give anledning til mange spekulationer om deres oprindelse, men ud fra beretningen og især udseendet af de modtagne fotos med ændringer af lys- og kontrastforhold mv. er jeg helt overbevist om, at der er observeret og filmet opsendelse af små varmluftballoner i nærområdet.
Du er bestemt sikret anonymitet hos SUFOI, hvilket altid har været vor politik for de observatører, der ikke ønsker deres identitet kendt, så selv om vi har dit navn og adresse i arkivet, videregiver vi ikke disse oplysninger til andre uden dit samtykke.“


En mandlig observatør observerede og fotograferede en lang række lysende objekter på himlen over Hvidovre den 12. juni 2011 lidt over midnat.

Han henvendte sig først til Flyvevåbnet og sendte et udvalg af sine fotos til Flyvertaktisk Kommando, FTK, i Karup for at få deres vurdering af, hvad han havde set og fotograferet.

Flyvevåbnet offentliggjorde den 28. januar 2009 sine ufo-rapporter. Det er herefter Flyvevåbnets politik at henvise henvendelser fra offentligheden til SUFOI til registrering og evt. nærmere undersøgelse.
Der kan ses flere oplysninger herom på disse sider:
http://forsvaret.dk/FRK/Nyt%20og%20Presse/Pages/UFO.aspx og i UFO-Mail nr. 105 i artiklen Spændende offentliggørelse af Flyvevåbnets ufo-arkiver.
FTK videresendte derfor henvendelsen fra Hvidovre-observatøren til SUFOI.

Et af billederne med i alt 4 runde lysende objekter, der pga. en automatisk eksponeringstid på ca. 1/2 sek. og samtidig bevægelse af kameraet er trukket ud som lysende streger.

Observatøren fortæller bl.a. i sin korrespondance med SUFOI's Fotoafdeling:

„Jeg bor i Hvidovre på Brostykkevej, mellem Hvidovrevej og er midt i 50'erne.
Billederne er taget med Canon 60 D, digitalt spejlreflekskamera, men da det jo var mørkt, har det sine begrænsninger. De fleste af de billeder jeg har taget, er blevet til lysende streger.
Billederne er taget fra min have i Hvidovre. Første foto er taget 00.17 og sidste 0035. Jeg tror du kan læse det, hvis du åbner egenskaber på billederne. Der gik noget tid, inden det gik op for mig, at det var værd at fotografere.

Jeg ved objekterne ikke ser sådan ud, og de er blevet sådan, dels fordi objekterne bevæger sig, dels fordi jeg selv er usikker på hånden, idet det stativ, jeg har brugt, er et ét benet stativ. Jeg opfattede objekterne som runde i det.

Objekterne bevægede sig nogenlunde fra Vest mod Øst. Hastigheden, som svarende til en hurtig flyvemaskine /jetjager, men ikke hurtigt nok til at være stjerneskud.
Det var som om de var grupperede 4 til 6, men der var også nogen, som var alene. De fløj over hele himmelbuen, forstået på den måde, at jeg kunne følge dem fra vest mod øst, så langt øjet rækker.
Et stjerneskud er som regel noget der går meget hurtigere og det dør (følger ikke himmelbuen). Farven var varm, gul/orange, så til en start troede jeg det fx kunne være et nødblus, men sandede hurtigt, at det var meget højere oppe.

Det hele tog ikke meget mere end omkring 20 - 30 minutter. Det første foto jeg tog, var kl. 00.17 og det sidste 00.35. Der gik lidt tid, inden jeg reagerede og forsøgte at rigge et stativ til kameraet til, mv. Det er der nok gået ca. 10 minutter med.

Jeg har aldrig oplevet noget unormalt, i forhold til UFO'er eller lignende og tror da også der er en forklaring på det, jeg har set, men jeg har ikke noget bud på hvad det kan være.

På denne optagelse ses 5 af de runde lysende genstande.

 
 
Et af De lysende objekter er her fanget af fotografen med zoom (øverst). Objektet er som på øvrige fotos trukket ud som en lysende streg på billedet.
Nederst tv. ses en udsnitsforstørrelse af den nederste del af lysaftegningen, der tydeligt viser omridset af en varmluftballon. Hvis man for eksperimentets skyld bortretoucherer den „overflødige“ del af aftegningen træder ballonens form og det brændende lys forneden endnu tydeligere frem.

På flere af de modtagne billeder kan man ved forstørrelser ret nemt identificere ballonaftegninger i de bedst eksponerede dele af lysaftegningen.

Efter Fotoafdelingens gennemgang af billederne sammenholdt med observationsberetningen er der i SUFOI ikke tvivl om, at det også i dette tilfælde drejer sig om observation og fotografering af små varmluftballoner. Observatøren nævner bl.a. at flyveretningen er fra vest mod øst hen over himlen. Iflg. vejrdata fra DMI er der på dette tidspunkt en svag vind fra vest, hvilket stemmer helt overens med observatørens angivelse af flyveretningen.


Video fra Hvidovre

En ung kvindelig observatør rapporterer om en sin iagttagelse:

„Denne video er taget natten til søndag d. 12/6-11.
Over Hvidovre nattehimmel var der disse mærkelige fænomener. De er lidt utydelige på filmen, men de fløj på himlen, meget langsomt der var ca. 50 stk. Det var nærmest som lyskegler i farven rød/orange.
Ved i hvad disse fænomener er?“

Stillbillede fra den modtagne videosekvens, her gengivet med ændrede lys- og kontrastforhold for at tydeliggøre de filmede lys på himlen.
På videoen ses lysene stige til vejrs fra ca. midten af billedet og flyve skråt op mod venstre.

 
En kraftig udsnitsforstørrelse fra videosekvensen fremhæver lysene, men giver pga. optagelsens kvalitet ikke flere detaljer i aftegningerne.

SUFOI's Fotoafdeling er ikke i tvivl om, at der efter observatørens beskrivelse samt lysenes udseende og flyvemåde på videosekvensen er der tale om små varmluftballoner opsendt fra nærområdet.

Der er muligvis tale om samme balloner, der tidligere nævnt blev fotograferet og filmet fra Greve-området og fra Hvidovre. Dette kan på nuværende tidspunkt ikke bekræftes.


En 36-årig mand fra Vordingborg-området fortæller kortfattet om sin oplevelse den 13. juni 2011 ved 23-tiden:

„Stod i baghaven og viste en gedde jeg lige havde fanget til nogle venner, da vi så en lyskugle flyve lydløst over himlen.
Jeg filmede det, jeg kunne nå, med en Sony Ericsson x10 mini.
Jeg tror ikke, at det er ufoer, men det var ikke noget, vi kunne identificere...“

Stillbillede fra den modtagne video med det filmede lys i midten viser i udsnitsforstørrelse (indsat foroven th.) et markant lysere midterparti i aftegningen svarende til det brændende materiale i bunden af en lille varmluftballon. Også i dette tilfælde var bevægelsesretningen på himlen i overensstemmelse med vindretningen iflg. DMI-vejrdata og understøtter, at der er tale om noget vindbåret.SUFOI's information om

Små varmluftballoner

I en længere årrække har små varmluftballoner været årsag til en stadigt stigende andel af de observationsberetninger og fotos, der modtages af Skandinavisk UFO Information via www.ufo.dk.

Når forsommeren nærmede sig, steg antallet af rapporter om små lys på himlen over Danmark, ligesom der dukkede ekstra mange fotos og videooptagelser af sådanne lys op til undersøgelse hos SUFOI's Fotoafdeling - især i forbindelse med weekender og godt vejr. Det var uhyre populært at opsende små varmluftballoner ved festlige lejligheder, og disse små „thailandske“ varmluftballoner, der ofte kan give anledning til stor undren hos adskillige mennesker, er et imponerende syn på aftenhimlen hos adskillige mennesker, der ikke er helt tæt på opsendelsesstedet.

Det er blevet uhyre populært at opsende små varmluftballoner ved festlige lejligheder, og disse små „thailandske“ varmluftballoner er et imponerende syn på aftenhimlen, der ofte giver anledning til stor undren.


Kan se ejendommelige ud på himlen

Det er ikke kun i Danmark, at sådanne balloner indrapporteres som noget uidentificeret, dog ikke i Østen, hvorfra skikken med ballonopsendelser har været kendt gennem mange år og har sin oprindelse.

Varmluftballoner består almindeligvis af en „pose af rispapir“ med bunden i vejret. Forneden er fastgjort et materiale, der antændes og ved forbrændingen sørger for opdriften og belysningen af ballonen.

De små varmluftballoner kan tage sig højst ejendommelige og forskelligartede ud, og forskning viser da også det utroligt svære i at bedømme afstande og størrelser på en mørk aften- eller nattehimmel. De kan derfor se ud til at flyve med stor hastighed, fordi de måske er meget tættere på, end man regner med.

De ser ofte ud til at flyve i formation, måske skifter de indbyrdes positioner, enkelte følger tilsyneladende andre flyveretninger. Det kommer helt an på vind og andre forhold i luften. Lyset kan blafre, mens de flyver, eller de kan forsvinde ret hurtigt ud af syne, hvis de f.eks. hurtigt stiger op i en sky, der måske ikke kan ses i mørket, eller de „fader ud“, når det brændende materiale af naturlige årsager slukkes.

Og ikke mindst så er de naturligvis lydløse.


Der blev i forbindelse med en hyggelig sammenkomst opsendt 50 små varmluftballoner ved byen Agen i Sydfrankrig den 30. juni 2013 og naturligvis fotograferet undervejs. Th. ses en kraftig udsnitsforstørrelse af en af optagelserne. Her ses tydeligt det oplyste ballonhylster samt det markant lysere midterparti forårsaget af lyset fra det brændende materiale i bunden.
 
Forskellige faser i forfatterens opsendelse af en varmluftballon i Sydfrankrig.
Fotos: Ole Henningsen, SUFOI Picture Library


Kampfly eller ufoer over Greve 29. maj 2014?

Jeg ser ud af toiletvinduet og får øjne på en rød prik flyve hen over himlen.

Først tænkte jeg ikke over det, men kort efter den ene prik, var der en anden, så jeg tog min ipad og optog ud af vinduet og så op til 20 røde lys flyve hen over Midtsjælland i Greve.

Jeg vidste ikke, hvor jeg skulle henvise min video til, og da jeg ikke har hørt noget om det i nyhederne, synes jeg det vækker mere mistanke til, hvad det kan ha' været.

Måske kan SUFOI fortælle mig, hvad der forgik om aftenen den 29-05-2014 - kl. 22.50?

Screenprint af en videosekvens (øverst) samt to udsnitsforstørrelser fra videoen med ændrede lys- og kontrastforhold viser tydeligt det markant lysere midterparti.


SUFOI's konklusion og fotografens kommentarer

Efter en nærmere gennemgang af videoen, downloaded fra YouTube, er der i SUFOI's Fotoafdeling ingen tvivl om ud fra udseende, antal objekter, flyvemåde samt vejrdata fra DMI sammenholdt med den af SUFOI modtagne observationsberetning:

Der er tale om små varmluftballoner opsendt fra nærområdet med et brændende materiale i bunden til opdrift og belysning.

Fotografen er absolut ikke enig i konklusionen og anfører i sin efterfølgende kommentar bl.a.:

Jeg ikke enig i jeres konklusion, da varmluftballoner ikke flyver i formation og er underlagt vindens skæbne. I min video kan man tydeligt se, at disse røde prikker flyver hen over himlen mod Kastrup i formation.

Jeg har svært ved at tro på, at det skulle være varmluftballoner, der flyver så stærkt, og hvorfor stiger de ikke opad, men til siden?

Jeg tror det har relation til Bilderberggruppens møde. Indholdet af møderne er fortroligt, og derfor hører vi ikke om det i nyhederne..... Mødestedet bliver også offentliggjort. Sikkerheden varetages af det pågældende lands efterretningstjenester. Det var sandsynligt et eller flere medlemmer af Bilderberg-eliten, der blev eskorteret af kampfly.

SUFOI's Fotoafdeling tillader sig dog efter undersøgelsen af videosekvensen at være mindre konspiratorisk i sin tilgang til emnet og fastholder konklusionen om varmluftballoner. Altså ingen kampfly eller anden mystik over Greve den 29. maj 2014 om aftenen.

Videoen kan i skrivende stund ses på YouTube med overskriften Kampfly over MidtSjælland Bilderberg-møde:
https://www.youtube.com/watch?v=caEGAY5B42o&feature=youtube.


4700 Næstved 9. juli 2017

Det hører til sjældenhederne, at en observatør er meget detaljeret omkring sin observation og sin videooptagelse og samtidig har forsøgt at foretage en kvalificeret efterforskning selv.

Et stillbillede fra starten på den optagne videosekvens viser et lille lys på den mørke himmel. Klippet er filmet med en Samsung Galaxy S6 Edge, med autoindstillinger for kameraet, og i UHD format. Indsat ses udsnit af en senere sekvens, hvor der er zoomet ind på lyset.

I det aktuelle tilfælde, hvor observationen er dokumenteret med en videooptagelse, beretter observatøren, en studerende fra Næstved, bl.a.:

Sad hjemme i min stue den nat, hvor jeg har vinduer mod nord, og pludselig så jeg ud af øjenkrogen en forholdsvis stor lyskugle, som var hvidgullig, og som flimrede en lille smule. Den bevægede sig temmelig hurtigt over himlen.

Syntes, at det så underligt ud, så skyndte mig derfor at tage min mobiltelefon og filme den, og det resulterede så i et 18 sekunders klip i UHD kvalitet, inden den var så langt henne over mig i en sydøstlig retning, at jeg ikke rigtigt kunne filme den mere, men også fordi jeg havde et dårligt greb om min mobil og var ved at tabe den ud af mit vindue, hvorefter jeg naturligvis stoppede optagelsen.

Jeg skyndte mig ind i mit soveværelse, som har vinduer, der peger mod S-SØ, for at se, om jeg kunne spotte den der, men det havde jeg desværre ikke held til. Kan muligvis have været pga. lavtliggende skyer, da det var delvist skyet den nat.

Der var desuden heller ingen lyd fra objektet, samt, at objektet fløj omkring dobbelt så hurtigt som et almindeligt rutefly.

 
Kraftig udsnitsforstørrelse af stillbillede fra videosekvensen, bearbejdet i billedbehandlingsprogram, viser et markant lysere parti midt i aftegningen og et udseende der nøje matcher andre optagelser af varmluftballoner.

Jeg har tjekket http://www.heavens-above.com/ hvor man kan se historisk data over ISS' bane over himlen, og det kan umuligt have været ISS. Hændelsen skete d. 9/7/2017 kl. 2.38, og den tidligste dato i juli, hvor ISS var synlig fra Næstved, var d. 11/7/2017.

Jeg tjekkede desuden www.flightradar24.com kort efter hændelsen, og der var ingen fly i en stor radius af Næstved på pågældende tidspunkt, og slet ingen fly, der fløj/havde fløjet fra NV mod SØ. Jeg har prøvet at finde historisk data fra flightradar24.com eller lignende sider, for at underbygge min påstand, men det har jeg desværre ikke haft held til.

Jeg har som sagt en video af objektet, som jeg har uploadet på YouTube.

Hvis SUFOI har tvivl om ægtheden af datoen for videoklippet, kan jeg ydermere sende det til jer i originalt format, hvor alle videodetaljerne er indkodet i oplysningerne i klippet.

Jeg glemte at tilføje i beskrivelsen, at jeg stærkt tvivler på, at det kan have været en helikopter (som nok ikke ville kunne ses på flightradar24.com), siden der ikke var en lyd - og der var næsten ingen vind den nat. Havde det været en helikopter, ville der have været en del larm. Der flyver tit helikoptere over Næstved, men sjældent midt om natten, og jeg er aldrig i tvivl, når det er en helikopter, da de netop larmer en del - og det lignede desuden heller ikke på nogen måde en helikopter.


SUFOI's konklusion

Ud fra en gennemgang af den modtagne originale videosekvens er SUFOI's Fotoafdeling ikke i tvivl om, at der er tale om en lille varmluftballon med et brændende materiale i bunden til opdrift og belysning. Lysets flyveretning er også i rimelig overensstemmelse med DMI's vejrdata for området for det pågældende tidspunkt, dvs. ikke i modstrid med et vindbåret fænomen.

Der er efterhånden færre fotosager omhandlende små varmluftballoner, men denne sag udmærker sig ved, at observatøren selv har gjort sig så mange overvejelser og så stor umage for at undersøge tingene.


Masser af links på YouTube

Links til nogle få af de mange YouTube-videoer, der giver et godt indtryk af, hvordan små varmluftballoner kan tage sig forskelligartede ud på aftenhimlen - og ikke mindst hvordan optagelserne kan præsenteres på nettet - mere eller mindre seriøst:

http://www.youtube.com/watch?v=OAbtht9uSyA&feature=player_detailpage,
http://www.youtube.com/watch?v=ZCB7dZJJtW4,
http://www.youtube.com/watch?v=fk_3zqnVQzw og
http://www.youtube.com/watch?v=52_pI1QP42A.


Forbud mod opsendelse af skylanterner uden tilladelse

Trafik-og Byggestyrelsen, Beredskabsstyrelsen og Sikkerhedsstyrelsen har i fællesskab evalueret regelsæt og en række episoder, hvor skylanterner har eller er mistænkt for at have forårsaget brand.

Det smukke syn af skylanterner, som stiger mod himlen, står ikke mål med den brandrisiko som opsendelse af lamperne udgør. Trafik- og Byggestyrelsen har konkluderet, at skylanterner, der også er kendt som rispapirlamper, per definition skal betragtes som ubemandede friballoner af kategorien „let“. Det betyder, at brugen af lanterner er reguleret af en EU-forordning og derfor ikke må opsendes uden tilladelse fra Trafik- og Byggestyrelsen.

„En sådan tilladelse vil sandsynligvis ikke blive givet ud fra den viden, vi har i dag, da vi er af den opfattelse, at opsendelse umiddelbart ikke vil kunne ske på en måde, som er sikker i forhold til den øvrige luftfart og personer eller ejendom på jorden“, siger Per Schmock, kontorchef i Trafik- og Byggestyrelsen.

https://www.sik.dk/Global/Presse/Nyheder-2016/Forbud-mod-opsendelse-af-skylanterner-uden-tilladelse

SUFOI's information om små varmluftballoners udseende m.v. kan læses i artiklen »Små varmluftballoner«.


Ikke alle indrapporterede observationer er så indlysende nemme at give en forklaring på.

Udsholt Strand 12. juni 2011

En 53-årig mand fra København sidder ved Udsholt Strand i Nordvestsjælland den 12. juni ved 23.30-tiden, da han sammen med 3 andre oplever noget ejendommeligt på himlen. Om oplevelsen fortæller han til SUFOI:

„Vi er 4 personer der sidder og nyder den lyse aften- og nattehimlen da vi observerer et skarpt hvidt lys der kommer mod os oppe på himlen fra vest lidt ude over havet. Vi antager selvfølgelig først at det er et fly, men undrer os samtidig over hvor det skal fra og til. Da det kommer nærmere aftager farten, der er ingen lyd og det bliver underligt, da vi ikke kan se andre lys som på et fly. Samtidig begynder lyset at aftage (genstanden har nu position 0 grader = N) og man kan ane en mørk genstand.
Lyset forsvinder helt og det er som genstanden nu er ved at falde ned og jeg får fat i en kikkert og kan nu se en mørk genstand af en rektangulær form som falder ned fra himlen som et stykke pap ville gøre - altså forholdsvis langsom og i en ulige bane. Genstand rammer vandet og jeg holder øje med den i måske et par minutter mens den ligger på vandet, men da jeg igen kigger - efter måske 5 minutter - er den forsvundet. Hele oplevelsen har taget ca. 10 - 15 minutter.

Hvis I på nogen måde kunne kommentere min observation, så ville det være herligt. Jeg er helt med på, at det er hverken stjerneskud, satellitter eller et fly vi har set.“


Efterlyser god forklaring fra læserne

Toke Haunstrup fra SUFOI's Rapportarbejde fortæller, at observatøren naturligvis har modtaget den standardorientering, som fremsendes til alle, der indrapporterer deres observation via www.ufo.dk, men han tilføjer i den forbindelse:

„Jeg må indrømme, at jeg ikke umiddelbart har et godt bud på en forklaring. Det er jo ret usædvanligt, at vi har en kombination af et lys på himlen og et objekt på havoverfladen.
Observationens karakter taget i betragtning er det en god ide at omtale hændelsen i UFO-Mail, da der måske der er nogen blandt læserne, som har et bud på en god forklaring.“


Læs flere beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer.Løst og facts...

De Blå Lejesvende II
Tilbageblik:

Alle tiders historie 15. maj 2011 kl. 09:07 på P1 DR nævner i programmet De blå lejesvende II meget kort beretninger fra USA om „Flyvende tallerkener“.

Om udsendelsen skriver DR på sin hjemmeside bl.a.:

„Det har på det seneste vakt debat, at Statsradiofonien i sidste halvdel af 1952 modtager 22 NATO-optagelser fra USIS, Den amerikanske informationstjeneste, og sender optagelserne i bedste sendetid i det populære radioprogram Aktuelt Kvarter, der efterfulgte og supplerede de korte nyheder i Pressens Radioavis. Det amerikanske ophav på optagelserne var ikke desto mindre helt og aldeles tilsløret, hvorfor enhver radiolytter havde den opfattelse, at programmerne var finansieret og arrangeret af Statsradiofonien på egen hånd.
Nøglemedarbejdere og radiokommentatorer som Hans Sølvhøj, Sven Ludvigsen, Paul Berg, Niels Grunnet og Sven Henningsen havde alle ophold i USA på mellem 3-6 måneder fra 1951-1954 i form af de såkaldte „leader grants“ eller „NATO grants“. Og med opholdende fulgte ofte indslag, som var overordentlig venligt stemte over for U.S.A.
Den amerikanske påvirkningsstrategi baserer sig op gennem 1950'erne i stigende grad på at få fremtrædende danske meningsdannere til at tale den amerikanske sag i radioen.“

Ca.14 1/2 min. inde i udsendelsen høres Niels Grunnet, „manden med katastrofestemmen“ meget kort omtale beretninger fra USA om „flyvende tallerkener“.
Desværre fremgår det ikke af udsendelsen, hvilken dato indslaget, hvor flyvende tallerkener optræder, oprindeligt har været sendt i Danmarks Radio.

Udsendelsen kan i sin helhed høres på adressen: http://www.dr.dk/P1/Alletidershistorie/Udsendelser/2011/05/061430282.htm


Mystiske cirkler ved Møns Klint

Besøgende på Møns Klint har de sidste par uger kunnet se et besynderligt fænomen på havbunden ud for klinten: Mørke cirkler i tæt formation.

DR Sjælland har kontaktet Geocenter Møns Klint for at få en forklaring, men her lyder meldingen, at der foreløbig er tale om et mysterium.

„Vi kan konstatere nu, at det findes flere steder herude, både ved udsigtspunktet Forchhammers Pynt og nede mod Gråryg-partiet. Det er noget, der er opstået i løbet af de seneste par uger, og vi har aldrig set det før“, siger Jesper Kristiansen, der er undervisningschef og naturvejleder ved Geocenteret.

Cirklerne ved Møn måler en halv snes meter i diameter, og nogle nævner i omtalen af cirklerne, at det kunne være en ny slags „korncirkler“.
Jesper Kristiansen hælder nu mest til en naturvidenskabelig forklaring og siger, at de måske kan minde om bombekratere, og henviser til, at tyskerne under Anden Verdenskrig udførte prøvesprængninger i området.

Undervisningschefen nævner også, at man jo i skov og villahaver kan have såkaldte „hekseringe“, altså en svamp, der vokser i cirkulære mønstre. Det her kunne måske være en tang-art, der gør noget tilsvarende, lyder gættet fra medarbejderen fra Geocenter Møns Klint.

Han hører gerne fra folk, der har bud på, hvad fænomenet er. Selv vil han om nogle dage organisere en ekspedition, hvor dykkere skal nærstudere de mystiske cirkler på havbunden og eventuelt tage prøver med i land.

Hos P4 Sjælland kan du se billeder af de mystiske cirkler i havbunden ved Møns Klint: http://www.dr.dk/P4/Sjaelland/Nyheder/Vordingborg/2011/06/17/182959.htm


FBI-dokument
om ufo-nedstyrtninger

FBI-memoet omtaler påståede nedstyrtninger af ufoer og har været omtalt i flere danske medier i de seneste måneder, bl.a.:

http://www.bt.dk/utroligt-men-sandt/fbi-filer-afsloerer-tre-doede-aliens-fundet-i-ufo
http://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/article1535306.ece

Indholdet af FBI-memoet var lovet omtalt i denne udgave af ufo-mail, men må desværre udskydes til en senere udgave af ufo-mail.

  

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2011. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted