logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2023 > UFO-Mail nr. 384

UFO-Mail nr. 384
5. april 2023


 
Martin Birket Smith med to af de fem store kasser med lydbåndsmateriale, som han har lånt af SUFOI's arkiv i forbindelse med produktionen af podcastserien.
(Foto: Ole Henningsen)

Podcast om ufoer
præsenteret i Stærekassen

En ny podcastserie om ufoer har set dagens lys: Third Ear møder UFO-folket.

Den første episode af 6-7 podcastafsnit havde snigpremiere i den pænt fyldte teatersal Stærekassen i København den 22. marts 2023 som led i CPH:DOX.

Politibetjent Evald Maarups kendte ufooplevelse i august 1970 var omdrejningspunktet og blev præsenteret af Third Ears Martin Birket Smith og Krister Moltzen.

Mindre Maarup-klip fra en mængde optagelser fra radio og forskellige foredragsarrangementer kunne høres sammen med en række kommentarer og spørgsmål fra andre sammenhænge i en kalejdoskopisk blanding, der måske ikke helt passer sig for en efterhånden ældre og hardcore fact-finder som undertegnede. Men det lød bestemt, som formen passede fint til de fremmødte i Stærekassen.

Som en af præsentationerne af denne nye podcast bl.a. lyder:

„Martin Birket Smith har mødt UFO-Folket. Dem, der i generationer har søgt efter sandheden om ufoerne over Danmark. Vidner, researchere, excentrikere, der har viet deres liv til ufo-sagen. Helt tilbage til da den første ufo blev set over Danmark. Dengang langt før internettet - hvor viden og teorier blev delt på kassettebånd, hvor entusiasterne mødtes på ufo-camps og hvor UFO-Nyt blev sendt med posten. I den verden findes der stadig uopklarede sager, som har spøgt i generationer, og dem vil Martin genåbne. For måske er sandheden stadig derude. Og måske vil den finde ham.“

Ingen tvivl om, at det er et kæmpestort arbejde, som Martin Birket Smith har præsteret, alene ved at gennemlytte mangfoldige kassette- og spolebånd fra arkiverne. Derudover har han udført et bemærkelsesværdigt detektivarbejde ved at efterspore og opsøge en del af de personer, man kunne høre på de gamle optagelser, for at få uddybet deres tidligere udtalelser eller få dem til at reflektere over tingene i nutidens lys.

 
Efter præsentationen af det første podcastafsnit fortsatte Martin Birket Smith og Krister Moltzen (tv.) med at afspille klip fra de kommende podcasts, bl.a. om BT-fotosvindelen fra Amager fra juli 1959.
(Foto: Ole Henningsen)
Som det ses af dette foto fra den efterfølgende levende præsentation på lærredet med lydklip fra de kommende podcasts samt ekstra kommentarer fra Third Ears Krister Moltzen og Martin Birket Smith var der virkelig tale om en blanding af alt fra de gamle arkivkasser.
(Foto: Ole Henningsen)

Hvordan de så ser på tingene i dag, bliver naturligvis spændende at høre om i de kommende podcastafsnit.

Et medlevende og oplagt publikum fulgte i Stærekassen præsentationen af den nye podcast.
(Foto: Ole Henningsen)

 
Ufoen er landet hos Third Ear.
(Foto: Ole Henningsen)

Publikum morede sig flere gange kosteligt undervejs. Ikke at podcast eller producer gjorde grin med fortidens ufo-entusiaster. Det klarede vi skam helt selv.

Nærmere en „ufo-sandhed“ kommer vi givet heller ikke med serien, men måske er det i virkeligheden også efterfølgende vederkvægende at få rettet tæerne ud igen.

Konfrontationen med fortidens troskyldighed og naivitet er næsten aldrig morsom, men kan måske få os yderligere op på dupperne med ekstra seriøs, tiltrængt oplysning i en verden, hvor så mange efterhånden igen går i selvsving og løber efter nutidens ofte medieskabte ufoer.

Måske skulle man i stedet for at kigge op kigge mere ind.

Det kræver abonnement at lytte til Third Ears podcast. Dog kan du lytte til en gratis prøveepisode ved hjælp af den podcast-app, du normalt bruger på din mobil eller tablet.

Vil du lytte til flere episoder på abonnement er det nemmeste at hente Third Ear Podcasts egen app til enten iOS eller Android, oprette en gratis profil og tegne abonnement derfra. Du kan også tegne abonnement på deres Apple Premium kanal. Derved sparer du i øvrigt en 10'er i forhold til den normale abonnementspris. Alle Third Ears produktioner.Avi Loeb og Sean M. Kirkpatrick udgiver videnskabeligt papir om ufoer

Lederen af The Galileo Project - den israelske videnskabsmand Avi Loeb - og chefen for AARO, Sean M. Kirkpatrick, har bedrevet et videnskabeligt papir, som fortsætter i samme spor som Avi Loebs teori om det interstellare objekt Oumuamua. Læs med her, og få styr på, hvad der egentlig står i papiret, og hvilke ubesvarede spørgsmål det efterlader os med.

 
Avi Loeb og Sean M. Kirkpatrick har begået et nyt videnskabeligt papir, som bygger videre på Avi Loebs teorier om Oumuamua.

Den omdiskuterede astrofysiker Avi Loeb (fra The Project Galileo) har udsendt et nyt „videnskabeligt papir“ ved navn „PHYSICAL CONSTRAINTS ON UNIDENTIFIED AERIAL PHENOMENA“. Det blev kort nævnt i den episode af Flyvende Tallerken, som hedder „UFO-vidne fra søværnet står frem“. Papiret er skrevet sammen med chefen for AARO (Pentagons nyeste ufo-kontor), Sean M. Kirkpatrick.

Det i sig selv er interessant, fordi det ses som et udtryk for, at der foregår et vist samarbejde mellem AARO og Avi Loeb. Eller måske nærmere hans The Galileo Project. Men selv om begge de herrer nævnes som forfattere, bærer teksten dog stærkt præg af, at det er Avi Loeb, som er den egentlige ophavsmand.


Hvem er det nu lige, ham der Avi Loeb er?

Astrofysikeren Avi Loeb har skrevet en lang række artikler om fx sorte huller, gammastråleudbrud, det tidlige univers og mange andre astrofysiske forskningsområder. Derudover har han i mange år gjort sig til talsmand for eksistensen af rumvæsner, hvordan vi finder dem, og hvordan vi kommer i kontakt med dem.

Sammen med nu afdøde Stephen Hawking blev han tidligt involveret i Breakthrough Starshot-projektet. Det er et projekt, som går ud på at sende små ultralette rumfartøjer til en exoplanet omkring Solens nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, ved hjælp af solsejl og laserstråler.


The Galileo Project

I 2021 stod Avi Loeb i spidsen for oprettelsen af The Galileo Project. Det er et internationalt videnskabeligt forskningsprojekt til systematisk eftersøgning af udenjordisk intelligens eller teknologi.

Et tilsvarende projekt har allerede været i gang i mange år, nemlig SETI - Search for Extra-terrestrial Intelligence. Forskellen på SETI og The Galileo Project er, at SETI bruger radioteleskoper til detektering af radiosignaler, som kunne tænkes at være udsendt fra intelligensvæsener i Mælkevejen, mens The Galileo Project anvender optiske teleskoper til eftersøgning af fysiske objekter i nærheden af Jorden.

Tanken er, at vi på den måde kan opdage eventuelle sonder og rumskrot efter udenjordiske civilisationer, som kommer denne vej forbi. Inspirationen til projektet fik Avi Loeb på grund af det interstellare objekt Oumuamua, som passerede gennem Solsystemet i oktober 2017.


Oumuamua - en exo-komet eller et rumsejl?

Avi Loeb udgav et par år senere en bog om dette objekt: Extraterrestrial - The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth. Bogen handlede primært om opdagelsen af Oumuamua og indeholdt en diskussion af og Avi Loeb bud på, hvad det kunne være.

Avi Loeb var ikke i tvivl om, hvad Oumuamua i virkeligheden var. Den specielle bane, den høje hastighed og Oumuamuas tiltagende acceleration ud gennem Solsystemet gav perfekt mening, hvis objektet i virkeligheden var et solsejl konstrueret af intelligensvæsner et sted i Mælkevejen. Bogen var således også en form for promovering af Breakthrough Starshot.

Selv om Avi Loeb er anerkendt i videnskabelige kredse, blev hans spekulationer dog mødt med afstandtagen hos de fleste astrofysikere. Og flere forskere er senere kommet med andre plausible forklaringer på Oumuamuas acceleration ud af solsystemet. Se Læs mere-boksen nedenfor.


Ifølge det videnskabelige papir kan fremmede intelligensvæsner have sendt et moderskib med små undersøgelsessonder mod Jorden for op til ½ milliard år siden.
(Billede: AI-genereret billede fra Midjourney med titlen: Evigheden er forbi)


Nyt videnskabeligt papir tager Oumuamua et skridt videre

I „Physical Constraints on Unidentified Aerial Phenomena“ går Avi Loeb lidt videre. For her argumenterer han for sammenfaldet mellem baneforholdene og hastigheden af Oumuamua og en lille meteoroide på omkring 1-2 meter, som var stødt sammen med Jorden et halvt år forud for Oumuamuas passage.

Det kunne ifølge Loeb give anledning til at overveje muligheden for, at et kunstigt interstellart objekt potentielt kunne være et moderfartøj, som frigav mange små sonder under sin tætte passage af Jorden eller andre exoplaneter.

I princippet mener Avi Loeb altså, at et stort antal sådanne små „mælkebøttefrø“ kan frigives fra et moderskib, der passerer tæt forbi Jorden, og det er der mange muligheder for. For ifølge hans matematiske udregning vil det „kun“ tage ½ milliard år for et rumskib at tilbagelægge en afstand svarende to gange afstanden mellem Mælkevejens centrum og Jorden.

Det hele bliver fulgt til dørs af en masse matematiske formler og teknisk/videnskabelige udtryk, som skal tjene som en understregning af, at det her ikke er fri fantasi, men derimod nærmere en slags videnskabelig spekulation.


Papiret efterlader en række ubesvarede spørgsmål

En ting er at „bevise“ sin teori på papiret. Noget helt andet er, de praktiske og ret indlysende spørgsmål, som det videnskabelige papir efterlader ubesvaret.

Det mest oplagte må være, hvad Avi Loeb (og sikkert også Sean M. Kirkpatrick) mener, de intelligensvæsner som i sin tid opsendte „moderskibet“ med alle dets rekognosceringssonder, får ud af projektet. For først har det måske været flere hundrede millioner år undervejs. Og bagefter skal moderskibet modtage og sende de indhøstede observationer tilbage, hvilket med lysets hastighed kan tage adskillige tusinde år. Regnede afsenderne med, at deres civilisation stadig ville eksistere til den tid? Og hvad er sandsynligheden for, at det er tilfældet?

Og hvordan forestiller Loeb og Kirkpatrick sig, at det skulle være muligt at konstruere en forud programmeret rumsonde, som kan fungere uden serviceeftersyn i ½ milliard år eller mere?

Endelig kan vi selvfølgelig begynde at teoretisere over, hvorvidt „moderskibene“ kommer fra den samme beboede planet i Mælkevejen. Eller om der er flere forskellige udenjordiske civilisationer, som har fået samme ide.

Men selv om spørgsmålene står i kø, er Avi Loebs og Sean M. Kirkpatricks lille artikel trods alt et bidrag, som kan indgå i diskussionen.


Måske har vi fejlbedømt størrelsen og afstanden på de observerede objekter

En af papirets mange delpointer er, at brugen af moderskibe og mindre rekognosceringssonder betyder, at vi måske har overvurderet størrelsen på de mange UAP's, som bl.a. amerikanske piloter fra flåden har indrapporteret. For hvis de observerede UAP's er rekognosceringssonder, behøver de jo ikke have en masse teknologi til at rejse i rummet.

Derfor kan de UAP-observationer, hvor objekterne synes at have trodset de fysiske love, måske kunne forklares ved, at observatøren har fejlbedømt størrelsen på og måske også afstanden til det observerede objekt. Altså behøver de observerede objekter ikke nødvendigvis at have udført nær så naturlovsstridige manøvrer, som det umiddelbart har set ud til.

Dermed siger Avi Loeb og Sean M. Kirkpatrick indirekte, at mange af de mærkelige flyvemønstre, der er rapporteret ved ufoobservationer, måske ikke er så uforklarlige alligevel.

Det var i hvert fald den konklusion, som Michael Ertmann, der er medlem af SUFOI's diskussionsforum på Facebook, kom frem til, da han kommenterede på vores opslag om det videnskabelige papir i forbindelse med en omtale af det i Flyvende Tallerken:

„Det er jo en interessant tanke, at observatørerne har fejlbedømt både afstand og størrelse - og dermed også farten - på objekterne. Hvis det er tilfældet, må en stor del af UAP-observationer kunne afskrives som noget forklarligt; i hvert fald de observationer hvor hypotesen er, at de ikke kan forklares, fordi ingen kendt teknologi vil kunne få dem til at bevæge sig som rapporteret.“

Tja, det var nok ikke den udlægning, Avi Loeb og Sean M. Kirkpatrick havde håbet på.

Du kan finde Avi Loebs og Sean M. Kirkpatricks artikel her.


Læs mereTilbud på bøger

Køb to af SUFOI's mest populære bøger og spar penge.

Danske X-filer - Forhistorien og UFO'er - Myter og viden er SUFOI's to seneste bogudgivelser. Begge bøger er i A4-format, indbundne og med mange farveillustrationer. Køb bøgerne og forkæl dig selv med mange timers god læsning:

  • Om Danske X-filer - Forhistorien skriver UFO-Sverige: ... „Målet har været at forsøge at få et så fuldstændigt billede af det danske forsvars arbejde med ufo-spørgsmålet, herunder hvordan det blev håndteret over for offentligheden, og hvilke undersøgelser man gjorde af selve fænomenet ... Ole Henningsen er den helt rigtige til at tage sådan en udfordring op. Med mange års erfaring er han en grundig og vidende efterforsker uden forudfattede meninger om det materiale, han beskæftiger sig med. Samtidig har han en kritisk, undersøgende pen, som hjælper læseren med at sætte tingene i deres rette sammenhæng ... indholdet er førsteklasses, og giver et godt billede af, hvordan det danske forsvar og de tidlige danske ufo-grupper forholdt sig til fænomenet“ ...
  • UFO'er - Myter og viden anbefales af Dansk BiblioteksCenter: „... Spændende og flot bog ... Bogen udstråler, at forfatterne har stort engagement og passion for mange af de myter og historier som omgiver UFO'er, og den virker samtidig både saglig og velresearchet. Bogen er velskrevet og layoutet er lækkert udført. De mange flotte fotografier og illustrationer fuldender værket ...“
Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2023. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted