logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2021 > UFO-Mail nr. 325

UFO-Mail nr. 325
15. marts 2021


'Oumuamua - det interstellare objekt

19. oktober 2017 annoncerede astronomer, at de havde opdaget en ukendt lille asteroide - eller måske en komet - som susede igennem vores eget solsystem. Alt tydede på, at objektet stammede fra en fremmed stjerne, og hvis det var rigtigt, er det første gang, et interstellart objekt er blevet observeret og bekræftet, mens det er på gennemrejse i vores eget solsystem. Derfor har det fået det hawaiianske navn 'Oumuamua, som betyder „den første til at tage kontakt“, fortæller Jonathan Williams, som er astronom ved University of Hawaii, til Videnskab.dk.

Animationen viser det interstellare objekts bane gennem vort solsystem.
Credits: NASA/JPL-Caltech

Denne kunstneriske gengivelse af, hvorledes ´Oumuamua måske kunne tage sig ud, blev i starten anvendt af medier verden over, så mange troede, at der var tale om et fotografi.
Credit: ESO/M. Kornmesser
I virkeligheden sås 'Oumuamua blot som en meget lille lysprik, som det ses på denne optagelse. Helt uventet viste det sig, at den lille lysende prik fulgte en såkaldt hyperbelbane og derfor ikke kredsede om Solen. Banen var et sikkert tegn på, at 'Oumuamua er kommet til os ude fra stjernerne og blot flyver gennem vores solsystem. Farten ved ankomsten til vores solsystem var „kun“ 26 km/s, en meget lav hastighed når man flyver mellem stjernerne.
Foto: NASA; Alan Fitzsimmons

Ud fra lysmålingerne blev der opstillet modeller for formen på 'Oumamoa, og langt den mest populære model blev en tegning af et næsten cigarformet objekt, mindst 10 gange længere end det er bredt. En anden, og muligvis mere sandsynlig, model viste dog, at 'Oumuamua kunne have form som en flad skive.


Hør Harvard-professor Avi Loeb om 'Oumuamua

 

Der er gået mere end tre år siden opdagelsen, men nu er 'Oumuamua igen kommet i mediernes søgelys. Årsagen er, at den amerikanske astronom Avi Loeb for nylig har udgivet bogen „Extraterrestrial“, hvor han argumenterer for, at 'Oumuamua hverken er en asteroide eller komet, men derimod en rumsonde fra et fremmed solsystem. Radiovært Frederik Dirks Gottlieb og professor Anja C. Andersen havde den 8. februar et telefonisk interview med den anerkendte og bogaktuelle Harvard-professor Avi Loeb i DR-podcasten „Flyvende Tallerken“. DR noterer i omtalen herom Udover at være chef for Harvards astronomi-institut er han ekspert i sorte huller og mener, at vores solsystem i 2017 fik besøg af et vaskeægte rumskib fra en anden galaxe. Vi får historien om rumskibet 'Oumuamua og en opsang fra Avi Loeb som mener, at det er et stort problem, at UFO'er og aliens er et tabubelagt emne i forskningsverdenen.

 
Professor Avi Loeb I sit kontor på Harvard 1. oktober 2015.
 

Hør podcasten.

Podcastserien „Flyvende Tallerken“ er slut for denne gang, men vender tilbage til sommer, oplyser DR.


Rumeksperterne på banen igen

Helle og Henrik Stub er begge cand.scient'er fra Københavns Universitet i astronomi, fysik og matematik. I snart 50 år har parret beskæftiget sig med at formidle astronomi og rumfart gennem radio, fjernsyn, bøger og foredrag og kurser.

I artiklen „Kan det mystiske rumobjekt 'Oumuamua være et fremmed rumskib?“ på Videnskab.dk har Stub'erne nu på forbilledlig vis gennemgået hele historien om det spændende interstellare objekt.

 
Rumfartseksperterne Helle og Henrik Stub under Tycho Brahe Planetarium's besøg af astronautbesætningen på rumfærge-missionen STS-116 i april 2007.
Foto: Ole Henningsen

Grunden til, at Loebs teori har vakt så stor opsigt er, at han har en solid baggrund som astronom på det berømte Harvard Universitet. Desuden har han selv været med til at udforske 'Oumuamua. Der er derfor grund til at se på hans argumenter, selv om han blandt astronomer står ret alene med sin teori.

Afstanden til Jorden var ved opdagelsen i 2017 kun 33 millioner km, og 'Oumuamua var på det tidspunkt allerede på vej bort fra Solen igen. Det gav kun astronomerne et par uger til at indsamle data, før afstanden til Jorden var blevet så stor, at man ikke længere kunne foretage observationer. Tanken om, at 'Oumuamua kunne være en fremmed rumsonde, kom så hurtigt, at Green Bank-radioobservatoriet nåede at lytte efter radiosignaler - dog uden at høre noget.

På sin vej bort fra Solen satte 'Oumuamua farten op i stedet for at blive bremset ned af Solens tyngdekraft.

Loebs teori går ud på, at 'Oumuamua er et solsejl, af den slags vi selv er begyndt at bygge til rumsonder. Det betyder, at han som model for formen på 'Oumuamua anvender, at den kan have form som en meget tynd skive - en af de to modeller, som kan forklare variationen i det lys, der blev modtaget fra objektet.

Avi Loeb fortæller i sin bog, hvordan hans teori kan forklare alt det, der er observeret, i de få dage hvor 'Oumuamua var så tæt på os, at det overhovedet var muligt at foretage observationer.

Læs mere om dette spændende besøg fra rummet i Helle og Henrik Stubs detaljerede og interessante artikel i Videnskab.dk.


Yderligere læsestof om 'Oumamoa:

https://da.wikipedia.org/wiki/1I/%CA%BBOumuamua,
https://www.nasa.gov/feature/jpl/small-asteroid-or-comet-visits-from-beyond-the-solar-system.
https://www.nature.com/articles/nature25020,
https://www.scientificamerican.com/article/astronomer-avi-loeb-says-aliens-have-visited-and-hes-not-kidding1/ og
https://en.wikipedia.org/wiki/Avi_Loeb.Dansk Kulturarv

En noget yngre Henrik Stub (th.) og producer Ove Lind kan opleves på Danskkulturarv.dk og ses her udtale sig om ufoer i et klip fra DR's NATEK produktion om UFOer - sendt i september 1978. Dette indslag fra udsendelsen blev optaget i Odense midt i SUFOI's daværende store plancheudstilling, udarbejdet i forbindelse med SUFOI's 20 års jubilæum. Det store udstillingsmateriale var oprindeligt udstillet på Københavns Rådhus.

 Spøgelsesraketterne -
svensk dokumentar i DR

UFO-Sveriges tidligere formand, Clas Svahn, ses her tv. I et klip fra filmen „Ghost Rockets“.

Svensk dokumentar fra 2015. (Ghost Rockets)

Foreningen UFO-Sverige holder til i en kælder i Norrköping. Den blev grundlagt i 1970-erne og har verdens største UFO-arkiv, og journalisten Clas Svahn har her fra de sidste tyve år arbejdet på at ændre offentlighedens opfattelse af UFO-observationer. Langt de fleste indberetninger kan forklares naturligt, men enkelte kan ikke. Clas Svahn har sat sig for at forsøge at løse et af Europas største mysterier, nemlig de såkaldte spøgelsesraketter.

Blev sendt på DR2 den 9. marts 2021 kl. 19.00-20.00 og kan forsøges genfundet på dr.dk eller dr.tv.

Omtale af filmens danske præsentation og premiere i 2015.Fra SUFOI's Fotoafdeling

4. marts 2021 1620 København V

 

En observatør opdagede pludselig den 4. marts efter midnat kraftige lys på himlen, som han skyndte sig at fotografere. Billedet er taget gennem vindue fra en lejlighed i en baggård i nærheden af Tullinsgade og Gl. Kongevej i København V.

Billedet blev uploaded i SUFOI's Debatforum på Facebook for at observatøren eventuelt kunne få en bedømmelse og opklaring af, hvad han havde observeret og fotograferet.

Der var flere kommentarer lige fra lavtgående fly til droner eller en kran med projektører på.


SUFOI's overvejelser og konklusion

SUFOI's Fotoafdeling checkede FlightRadar24.com uden resultat fra kl. 23.45 til 01.15. Det var desuden Fotoafdeligens opfattelse, at der ikke kunne være tale om et fly i så lav højde, som lysene syntes at antyde. Det ville i givet fald været hørbart og stærkt synligt over hele det indre København. Og der foreligger ingen andre meldinger om usædvanlig lyd eller usædvanligt lys. Heller ikke et militært fly uden tændt transponder var en mulighed.

Det måtte være noget tættere på, som f.eks. en byggekran med kraftige projektørlys, som altså også foreslået af en anden debatdeltager.

Der har tidligere været indberettet og undersøgt en fotosag fra den 13. januar 2020, som havde en vis lighed med denne nye sag: http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2020/um20-306.php.

Der meldte sig en ny deltager i debatten på Facebook. Han berettede, at han samme dag var forbi observationsområdet, hvor han havde bemærket et stort byggestillads, og hvor man også i nærheden var i færd med monteringen af en meget stor byggekran, og dagen efter var kranen borte igen.

Med baggrund i billedets udseende, de ekstra informationer og udseendet i den gamle fotosag er Fotoafdelingen ikke i tvivl om, at der har været tale om kraftige projektører på en nærtstående høj byggekran i natligt arbejde.

Observatøren mente ikke helt, at synsvinkel og afstand kunne passe, men var dog alligevel tilfreds med kommentarerne og konklusionen. Dog forsvandt hele kommentartråden med tekst og fotos fra Facebook dagen efter. Det er egentlig ikke tilladt i Debatforum at fjerne materiale på denne måde, men væk var det. Dog er foto og nu „genfortalt“ beretning arkiveret i SUFOI's Fotoafdeling.Litteraturliste

Hvis du inden for rimelig kort tid ønsker at sætte dig ind i ufomytens mange aspekter, få det historiske overblik og samtidig beholde begge ben på jorden, er disse engelsksprogede og danske titler et godt udgangspunkt.

 
Engelsksprogede

Bartholomew, Robert E. & Howard, George S.: UFOs & Alien Contact. Two Centuries of Mystery, 408 sider, Prometheus Books 1998.

Clancy, Susan A.: Abducted. How People Come to Believe They were Kidnapped by Aliens, 179 sider, Harvard University Press 2005.

Clarke, David: How UFOs Conquered the World: The History of a Modern Myth, 320 sider, Aurum Press Ltd 2015.

Evans, Hilary & Bartholomew, Robert: Outbreak! The Encyclopedia of Extraordinary Social Behavior, 765 sider, Anomalist Books 2009.

Hendry, Allan: The UFO Handbook. A Guide to Investigating, Evaluating and Reporting UFO Sightings, 297 sider, Doubleday & Company 1979.

Peebles, Curtis: Watch the Skies! A Chronicle of the Flying Saucer Myth, 342 sider, Smithsonian Institution Press 1994.

Randles, Jenny & Roberts, Andy & Clarke, David: The UFOs That Never Were, 237 sider, London House 2000.

Vallee, Jacques: Messengers of Deception. UFO Contacs and Cults, 243 sider, And/Or Press 1979.


Danske

 

Andersen, Per: SUFOIs Historie 1975-2000, 240 sider + cd-rom, SUFOI 2003.

Borgaard, Per, Henning Dethlefsen, Kim Møller Hansen, Ole Henningsen og Toke Haunstrup: UFOer - Myter og viden, 204 sider, SUFOI 2017.

SUFOI Butikken bøger for voksne og
Smagsprøve fra bogen UFOer myter og viden, SUFOI 2017.

Haunstrup, Toke: 50 år med ufoer. Erfaringer fra halvtreds års rapportarbejde, 141 sider, SUFOI 2007: Bogen kan gratis downloades fra SUFOI's hjemmeside.

Hynek, J. Allen: UFO - dokumenteret, 252 sider, SUFOI & Strubes Forlag 1974: Bogen kan gratis downloades fra SUFOI's hjemmeside.

Rothstein, Mikael: UFOer og rumvæsener. Myten om de flyvende tallerkener, 256 sider, Gyldendal 2000.

Skjelborg, Åge: På sporet af ufonauten, 288 sider, Berlingske Forlag 1979.

Wegner, Willy: Ufoer over Danmark. Træk af den danske ufo-bevægelses historie. Bind 1: 1946-64, 143 sider, Sphinx 1989 og Bind 2: 1965-1990, 208 sider, Sphinx 1990

KMH/SUFOI/marts 2021


Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2021. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted