logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2014 > UFO-Mail nr. 184

UFO-Mail nr. 184
21. oktober 2014


Himlen brændte

En supertung perle af mørkt stof med en masse på 100 millioner kg kan have været årsagen til den gigantiske eksplosion, som slog træer til jorden i et område på størrelse med Fyn ved Tunguska i Sibirien den 30. juni 1908.

 

Det var et af de svar, som professor Holger Bech Nielsen gav, da han besvarede en lang række spørgsmål stillet af Ingeniørens læsere i september 2012. Læsere af UFO-Mail og SUFOI's andre udgivelser vil vide, at der findes forskellige bud på, hvad der egentlig skete i Tunguska for over 100 år siden.

Den gængse opfattelse er, at eksplosionen opstod, da en komet eller asteroide med en diameter på 50-100 meter eksploderede i 5-10 kilometers højde.

En af de allermest spekulative teorier er fremsat af Holger Bech Nielsen og en skotsk kollega og handler om, at eksplosionen skyldtes en partikel af mørkt stof. Bolde af mørkt stof kan ifølge Holger Bech Nielsen fra tid til anden falde ned på Jorden, hvor stoffet vil bore sig langt ned og sende materiale op i atmosfæren. Denne vilde teori gav forfatteren Ib Michael ideen til romanen Himlen brændte.

 
Ib Michael: „Himlen brændte“, 384 sider, Gyldendal 2013

Som barn tog Ib Michael med onkel Rudolf til observatoriet i Rundetårn i København og så for første gang i sit liv Månen og Jupiter gennem en kikkert. Siden da har han været dybt fascineret af universet, Niels Bohr og ikke mindst højenergifysiker Holger Bech Nielsen. For et par år siden mødtes forfatteren Ib Michael med Holger Bech Nielsen i observatoriet i toppen af Rundetårn til en samtale om paralleluniverser, mørkestoffer og menneskets forhold til begrebet tid. Det resulterede den 15. januar 2012 i radioudsendelsen Mikrofonholder. Mikrofonholder er en programserie på Radio24syv tilrettelagt af Line Fabricius, hvor to danskere mødes et sted ude i landet og taler om det, de er optaget af og brænder for. De er drevet af en nysgerrighed og en interesse for hinanden, og det de skal tale om. Gennem samtalen har de mulighed for at fortabe sig i detaljer og fordybe sig i fortællinger uden at nogen bryder ind. Mikrofonen er overladt til dem.

Radioprogrammet i 2012 gav Ib Michael ideen til, at mørkt stof-teorien skulle være omdrejningspunktet for en roman med Holger Bech Nielsen som figur. Historien begynder i København i 2012, hvor 65-årige Irina Vasiljeva, uddannet på Niels Bohr Instituttet af Holger Bech Nielsen, ligger for døden på et hospice. Hun er barnebarn af Sergej Semjonov - en jæger fra Tunguska-området - og Nadja Vasiljeva fra den russiske overklasse med tætte forbindelser til zarfamilien i begyndelsen af 1900-tallet.

 
Den Sydlige Mose - epicenteret for Tunguska-eksplosionen fotograferet fra helikopter af Vladimir Rubtsov den 30. juni 2008.

 
Himlen brændte blander på finurlig vis fakta og fiktion. Fx er Sergej Semjonov i historien bror til Semjon Semjonov. Sidstnævnte er en virkelig person, som i 1908 oplevede Tunguska-hændelsen og 22 år senere afgav vidneforklaring til den berømte sovjetiske forsker og meteoritekspert, Leonid Kulik (1883-1942), der stod i spidsen for flere ekspeditioner til Tunguska uden at kunne løse gåden om den voldsomme eksplosion.


Himlen åbnede sig

 
Semjon Semjonov - her fotograferet i 1930 af Leonid Kulik - fortæller: „Efter morgenmaden sad jeg foran mit hus i Vanavara, med ansigtet vendt mod nord. Pludselig så jeg, ind over vejen til Onkoul, at himlen spaltede sig i to, og der lå et bredt bælte af ild over skoven. Spalten i himlen åbnede sig yderligere, og hele den nordligste side var dækket af ild. I det øjeblik blev jeg så varm, at det nærmest ikke var til at holde ud, som om der var ild i min skjorte. Fra nordsiden, hvor ilden flammede op, kom en stærk hede. Jeg ville rive min skjorte af og kaste den fra mig, men så lukkede himlen sig igen, der lød et stærkt brag, og jeg blev kastet omkuld. Et øjeblik var jeg væk, så kom min kone ud og førte mig ind i huset. Nu lød det udenfor som faldt der klipper ned, vi hørte kanonild, og jorden rystede. Jeg kastede mig ned, dækkede hovedet da jeg frygtede det ville blive knust af de faldende klippestykker. Da himlen åbnede sig, stormede hede vindpust ind mellem husene, igen som mundingsild fra kanoner, og de efterlod sig render i jorden ligesom stier, og ødelagde vores afgrøder. Senere så vi at de fleste ruder var knust, og i laden var en kraftig hængelås sprunget op.“ (fra Himlen brændte, side 374-75).

Himlen brændte er en medrivende og velskrevet historie om livets gang under og efter Den Russiske Revolution, og hvordan Sergej og Nadja gang på gang mødes og skilles, og hvordan de på skift kæmper mod og for bolsjevikkerne.

Interesserede i Tunguska-mysteriet vil sikkert også synes godt om bogens appendiks, der rummer velvalgte uddrag af mails mellem Holger Bech Nielsen og Ib Michael samt presseklip med øjenvidneberetninger.

Læs mere om Tunguska-hændelsen:Hvor går grænsen mellem videnskab og vås?

 
Massimo Pigliucci: „Nonsense on Stilts: How to Tell Science from Bunk“, 332 sider, The University of Chicago Press 2010.

Der findes pseudovidenskab, vås, videnskabeligt nonsens, og så er der rigtig videnskab. Det giver dr. Massimo Pigliucci glimrende eksempler på i bogen Nonsense on Stilts: How to Tell Science from Bunk.

Nonsense on Stilts er en nødvendig bog, ikke mindst i USA, hvor meningsmålinger tyder på, at færre end 40 procent af amerikanerne tror på Darwins evolutionsteori, flere og flere forældre nægter at vaccinere deres børn af frygt for, at den forårsager autisme, og omkring 40 procent af amerikanerne mener, at truslen om global opvarmning er overdrevet. Listen over fordomme, myter, vås o. lign er omfattende, så der er nok at tage fat på i folkeoplysningens navn.

Nonsense on Stilts er ikke udpræget akademisk, men dog til tider lidt tung at læse - især de mere filosofiske og diskuterende afsnit bliver langhårede - så bogen vil næppe blive lystlæsning i den brede befolkning, men forhåbentlig stå på pensumlisten hos mange studerende. Men igen: Der er et udtalt behov for at få trukket en skarp linje mellem videnskab og alt det, som pynter sig med betegnelsen „videnskab“, men er alt muligt andet, og her er forfatteren grundig. Hans kæpheste er de to temaer, der også tiltrækker sig stor opmærksomhed i den offentlige debat i USA: intelligent design og klimaændringer.

Ufomyten nævnes meget kort i kapitlet om pseudoscience, hvor Massimo Pigliucci tager udgangspunkt i få og meget forskellige sager fra Nordamerika, som af amerikanske rumskibstroende anses for at være beviser for besøg udefra. Massimo Pigliuccis konklusioner er på linje med SUFOI's, og alle, som har læst bogen 50 år med ufoer, vil også uden at have læst Nonsense on Stilts være velorienteret om, hvad der kendetegner ufomyten, og hvor vi står i dag.Udsalg!

Vi har fundet tre gode tilbud på engelsksprogede ufobøger. Spar op til 300 kr. på en enkelt bog!

 
Ann Druffel: Firestorm - Dr. James E. McDonald's Fight For UFO Science, normalpris
kr. 389,-. Tilbudspris kr. 89,-.

Ann Druffels Firestorm er ikke blot en biografi over den usædvanlige videnskabsmand dr. James E. McDonald, men også et glimrende signalement af en spændende periode i ufomytens historie med afsløringer af de intriger, manipulationer og politikker, som mødte McDonald og ligesindede.

Fra midten af 1960'erne brugte McDonald al sin fritid på at efterforske ufooplevelser. I årene 1958-1966 var han tæt knyttet til ufoorganisationen NICAP (National Investigations Committee On Aerial Phenomena). Samarbejdet foregik først i stilhed, men i 1966 trådte McDonald offentligt frem og blev den person, som medierne verden over ville tale med om ufoforskning.

Druffels adgang til og brug af førstehåndskilder, bogens noter, kildehenvisninger og omfattende indeks gør Firestorm til en interessant bog. Bogens sidste 68 sider gengiver bilag (breve, rapporter, avisudklip o. lign.), som Druffel refererer til bogen igennem.

Ann Druffel: Firestorm - Dr. James E. McDonald's Fight For UFO Science, Wild Flower Press 2003 609 sider, ill. Bogen koster kun kr. 89,-

Jeg ønsker at købe Firestorm


 
Richard M. Dolan: UFOs and the National Security State: Chronology of a Cover-up 1941-1973, kr. 269,-. Tilbudspris kr. 69,-

UFOs and the National Security State: Chronology of a Cover-up 1941-1973 er første bind af et tobindsværk, hvor Richard M. Dolan giver en detaljeret, kronologisk gennemgang af amerikansk ufohistorie med fokus på oplevelser tilknyttet det amerikanske militær og efterretningstjenesterne. Bogens forord er skrevet af Jacques Vallee.

UFOs and the National Security State: Chronology of a Cover-up 1941-1973 er signeret af forfatteren, som i dag er meget aktiv inden for exopolitik-bevægelsen.

Richard M. Dolan: UFOs and the National Security State: Chronology of a Cover-up 1941-1973, 544 sider, Keyhole Publishing Company 2000. Bogen koster kun kr. 69,-

Jeg ønsker at købe UFOs and the National Security State.


 

Colin Bennett: Looking for Orthon, normalpris kr. 179,-. Tilbudspris kr. 39,-

Looking for Orthon handler om kontaktpersonen George Adamski (1891-1965). Det er historien om verdens første kontaktperson og fremstiller ham som en seer, der forvandlede verden, men forkludrede sit liv. Bogen har forord af John Michell.

Colin Bennett: Looking for Orthon - The Story of George Adamski, The First Flying Saucer Contactee and How He Changed the World, 224 sider, Paraview Press 2001. Bogen koster kun kr. 39,-

Jeg ønsker at købe På sporet af OrthonGenudsendelse:

DR2 Tidsmaskinen om UFOer

DR om programmet:

I Tidsmaskinen skal vi på en rejse, som viser udviklingen i danskernes liv og livsstil. På traditioner der vendes på hovedet og tendenser der dukker op. Nogle håber på at se dem. Nogle har set dem. Og andre ved ikke hvad de har set. I dette program stiller vi skarpt på UFOer!

Gense programmet: http://www.dr.dk/tv/se/tidsmaskinen/tidsmaskinen-om-ufoerLæs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2014. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted