logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2007 > UFO-Mail nr. 88

UFO-Mail nr. 88
6. juni 2007


SUFOI afslører konklusionerne på 50 års arbejde

SUFOI udgiver „hvidbog“ ved 50 års jubilæet til efteråret med konklusionerne på de mange års undersøgelser og analyser af danske ufo-observationer.

I efteråret kan Skandinavisk UFO Information fejre sit 50 års jubilæum.

I den anledning har SUFOI besluttet at samle sine 50 års erfaringer med ufoer i en „hvidbog“. Hvidbogen vil gennemgå konklusionerne på de mange års aktive arbejde med at analysere danske ufo-observationer.

På SUFOI's ufo konference den 10. november i Lyngby Kulturhus vil resultaterne fra hvidbogen blive præsenteret af Toke Haunstrup fra SUFOI.

Derudover vil alle deltagere på konferencen få udleveret et referat med de vigtigste konklusioner på ufo-arbejdet.

Dette bliver blot et af de mange indlæg på konferencen.

Konferencen bliver den største i Danmark om ufoer, og blandt andre kan du høre præsentationer fra den kontroversielle Nick Pope fra England og observatøren til en spændende bilstopsag i Jylland i 1995.

Nick Popes artikel om »Det britiske ufo-mysterium« kan læses i UFO-Mail nr. 87.
Mærkelige lys over Østersøen

 
 
John Christiansens første optagelse med et af de observerede lys lavt på sydhimlen. Lyset ses svagt midt i billedet.
 
 
På den sidste af John Christiansens videooptagelser ses et af de observerede lys kraftigere. Med baggrund detaljerne (huse m.v.) i denne optagelse, er det muligt efterfølgende helt nøjagtigt på landkort at fastlægge den retning, som John Christiansen har filmet i.
 
 
John Christiansens rekonstruktion af observationen af de 5 lysfænomener baseret på videoptagelserne.

SUFOI undersøger i øjeblikket en spændende sag om ejendommelige lys, der blev observeret og videofilmet fra Lolland-Falster den 23. maj 2007 ved 22-tiden.

Jeg var ude og lufte vores hund da jeg ser fem lys blive „tændt“ i horisonten på sydhimlen. Lysene bliver tændt med et halvt sekunds mellemrum. Jeg skynder mig at finde mit digitalkamera frem, men de forsvinder hurtigt.

Sådan starter den seneste indberetning til undersøgelse hos Skandinavisk UFO Information.

Beretningen kommer fra den 35-årige webdesigner John Christiansen fra Bønnet på det nordøstlige Falster og stammer fra onsdag den 23. maj ved 22-tiden.


Observatøren fortsætter:

Der er kun et lys tilbage på himlen, da jeg begynder at optage.
Og det er der kun, så man kun lige kan nå at se, at lysene rent faktisk er der.
Men da det sidste af de første lys forsvinder, bliver det afløst af et andet lidt til venstre for det førstes position på sydhimlen.
Dettte lyser i 5 sekunder, før det dør ud.
Kort tid efter kommer der et sidste lys - igen kun i ca. 5 sekunder.

Men jeg er meget interesseret i at vide, hvordan jeg kan få en afklaring på, hvad det er!
Det er svært at vurdere afstanden, men jeg tror, at det er ud over vandet.
Umiddelbart vil jeg gætte på, at de lyser for kort tid til at være nødraketter, og man kunne heller ikke se at de blev skudt op - de stod alle helt stille!
slutter observatøren sin beretning til Skandinavisk UFO Information.


Indberetning til SOK om nødblus

SUFOI har efterfølgende været i kontakt med SOK, Søværnets Operative Kommando, i Århus, der meddeler, at JRCC Danmark samme aften ved 22.20-tiden modtog en melding om en person, der havde set 3 nødraketter blive affyret ved Flatø i Guldborgsund.

En patruljevogn fra Nyk. F. Politi blev sendt ud til området, men kunne ikke konstatere, at en søulykke havde fundet sted, hvorfor sagen blev afsluttet.

Der er formentlig tale om den samme type af lysfænomener, men observatøren fra Nordfalster har med sine video-optagelser en meget nøjagtig geografisk pejling på sydhimlen, hvorfor der intet kan være observeret direkte ved Flatø, der ligger i en anden retning.

Derfor er SUFOI meget interesseret i at modtage flere nøjagtige oplysninger om, hvad der kan have forårsaget lysene på den falsterske sydhimmel denne onsdag aften.

 

Umiddelbart er SUFOI enig med observatøren i, at de beskrevne lys og deres optræden ikke minder om nødraketter, men måske kan der være tale om flådeaktiviteter, måske lys i forbindelse med tyske skydeøvelser eller lignende.

Det er naturligvis afhængig af, hvor langt lysene har været borte, hvilket kan være svært at vurdere - også ud fra video-optagelserne.


Ingen dansk militær flyvning i området

SUFOI har også henvendt sig til FTK - Flyvertaktisk Kommando - i Karup, der forespørger JRCC (Joint Rescue Center) ved SOK i Aarhus. Herfra meddeles, at man ikke har kunnet finde noget på det, og at man ikke har haft en redningshelikopter, der nedkastede faldskærmsblus i området den dag.

Flyvertaktisk Kommando bekræfter endvidere, at der ikke har været natflyvning ved Fighter Wing Skrydstrup (F-16) eller ved Helikopter Wing Karup (Fennec, EH-101 og S-61) i den angivne periode. Så Flyvevåbnet har ikke haft noget i området på det tidspunkt.


NAVIAIR svarer ikke

Derfor er det naturligt at forespørge NAVIAIR i Kastrup Lufthavn, om man har kendskab til civil flyveaktivitet i området, der eksempelvis kunne være fly, der cirkulerede rundt i luften med tændte landingslys i venteposition inden landing i Kastrup Lufthavn.

SUFOI har endnu ikke modtaget noget svar herom fra NAVIAIR.

Efter udsendelse af en efterlysning via pressen har det ikke skortet på omtale af sagen. Der har været interviews og omtale i DR P4 Sjælland, Radio Sydhavsøerne, Lolland-Falsters Folketidende, Folketidendes Netavis m.v.


Flere observatører efter presseomtale

Efterfølgende har der været en række henvendelser til SUFOI om sagen fra observatører på Lolland og Falster, der har set de ejendommelige lys på himlen den 23. maj ved 22-tiden.

Med baggrund i de retningsangivelser, der foreløbig er modtaget, ser det ud til, at lysene måske kan have befundet sig ude over Østersøen øst for Gedser.

Mange flere mennesker har helt givet observeret disse lys, mener SUFOI, og de kan måske give en seriøs forklaring, fordi de evt. har været tættere på lysene eller har set dem fra en anden geografisk position end de øvrige observatører.

Derfor efterlyser SUFOI stadig vidner måske lystsejlere, søfolk eller lodser, der har set disse lysfænomener og kan give nøjagtige beskrivelser og især retningsangivelser.

Indberetninger kan foretages via www.ufo.dk
Foto fra Thailand

På et billede, jeg har modtaget fra Thailand svæver nogle mærkelige ting, der ligner bobler eller „mønter“ rundt i luften. Kan jeg sende billedet til SUFOI og høre jeres mening?

SUFOI har netop modtaget en henvendelse fra 38-årige Mads H. H. Madsen fra Esbjerg, der har fået mailet et ejendommeligt foto fra en veninde i Thailand.

Billedet er taget den 31. maj 2007 i forbindelse med en national buddhistisk helligdag ved et tempel.

Da billedet senere bliver set på computeren, får fotografen øje på de mærkelige ting, som ikke var der „i real life“ og derfor virker som et mirakel.

Det ligner bobler eller „mønter“, som svæver rundt i luften. Når man tænker på „mønter“, er det fordi de har en vis lighed med hellige buddhistiske mønter.

De elektroniske billeddata viser, at billedet er taget med et digital kamera af mærket SONY, Model - DSC-S90, på automatik med en blænde på 2,8 og på 1/8 sek. Blitzen er endvidere udløst automatisk.


Støv i luften

Efter at have haft lejlighed til at studere billedet nærmere og forstørret samt ændret på lys- og kontrastforhold m.v. er der for SUFOIs fotokyndige ingen tvivl om, at det drejer sig om et kendt fænomen, der ofte ses på fotos fra hele verden - incl. Danmark.

Sådanne lysende pletter skyldes meget små partikler i luften f.eks. små støvkorn - der er ude af fokus (dvs. uskarpe og runde).

Når de er meget tæt på kameraets objektiv, og de så oplyses af apparatets automatisk udløste blitz, får de dette udseende.

Ved at anvende et billedbehandlingsprogram som f.eks. Photoshop kan man gøre billedet lysere, ligesom man kan ændre på kontrastforholdene i billedet.

En sådan ændring viser, at der faktisk er endnu flere af denne type runde lyspletter i det aktuelle billede, blot er de ikke så tæt på, og dermed automatisk synlige, som på det oprindelige foto.

Det er altså ikke længere „ufoer“ - altså uidentificerede flyvende objekter, der er på billedet, men meget små partikler i luften, oplyst af blitzen, tæt på objektivet.


Prøv selv - men pas på!

Man kan selv „producere“ sådanne lyspletter, hvis man ryster en støveklud foran det digitale kameras linse - den kan godt blive lidt for snavset af det, så det er egentlig et dårligt råd!! - og tager fotos med blitz lige efter. Så vil disse forskelligartede runde lyspletter med garanti optræde.

De ses nemmest ved mørk eller halvmørk baggrund.

Der kan ses et eksempel på et sådant foto fra en af vore gamle ufo-mails, UFO-Mail nr. 46.

 
 
Stærk ændring af lys- og kontrastforhold i fotoet viser, at der er utroligt mange af de lysende pletter (støvkorn ude af fokus) tæt på kameraet.
Udsnit af det originale foto med ændrede lys-og kontrastforhold.
Udvalgte beretninger

Observatørerne fortæller:

5000 Odense Juni/juli 1970
Jeg husker tydeligt, at jeg legede i stuen på Glentevej i Odense. Jeg kikkede ud af den åbne franske altandør på første sal, udover Odense N og Rising skolen. Deroppe så jeg en aflang brunlig/grålig/sølv-agtig cigarformet dims, der langsomt gled hen over himlen.

Som så ofte i de år troede jeg først, det var det sædvanlige luftskib. Afstanden til objektet var meget langt væk, og jeg kunne ikke identificere det direkte som et luftskib.

Jeg fulgte det et par minutter og så også et jet eller andet fly trække kondensstriber i samme retning, og dette fly var betydeligt hurtigere end „cigaren“.

Men det var først, da der skete noget underligt, at jeg mente, det måtte være noget andet, nemlig hvad jeg dengang kaldte en raket.

Objektet ændrede simpelthen retning og stod pludselig lodret for derefter at skyde opad.

Det var her, jeg kaldte på min mor, jeg var kun 6 eller 5 år gammel dengang, og viste hende, hvad det var og forklarede sagen for hende.

Relativt kort tid efter, at objektet begyndte en opstigning, forsvandt det, og vi kunne derefter ikke se det. Så vidt jeg husker, efterlod objektet et røgspor, hvilket umiddelbart var grunden til, at jeg så dette som en raket.

Jeg har efterfølgende, da jeg blev ældre, søgt efter andre, der har set objektet, og mener at have fundet en tilsvarende beskrivelse fra samme område.

Jeg kan dog ikke huske præcis, hvor jeg fandt dette, men mener, det var på internettet for en del år siden.

Jeg tvivler meget stærkt på, at dette ikke skulle være et U.F.O. i og med, jeg på det tidsspunkt var alt for ung til at have set og hørt om fænomenet, og der har indtil nu ikke været nogen anden forklaring på observationen.

Jeg havde på det tidspunkt set fjernsyn og havde fulgt med i landingen på Månen og Apollo-programmet i fjernsynet.

Jeg er ikke helt sikker på årstal og retning, men jeg ved præcis, hvor og i hvilken retning jeg kikkede, så jeg kan via kort finde de nøjagtige data, hvis det skulle være interessant. Lidt gammelt, men dog en interessant og stadig, for mig, uforklarlig hændelse.


4450 Jyderup 14. april 2007
Lørdag d. 14-4-2007 kl. ca. 18.07 gik min kone og jeg og ordnede lidt have på vores ejendom i Brokøb ved Jyderup, da jeg tilfældigt får set op og ser en genstand komme flyvende fra ca. nordøst mod ca. sydvest.

Jeg står lidt og prøver at identificere genstanden, det kan jeg ikke. Jeg prøver at få min kone til at se den, men hun når det ikke.

Den forsvinder, da jeg drejer blikket lidt væk, mens jeg kalder. Observationen varede ca. 10-15 sek.

Genstanden var, så vidt jeg skønnede, rund, en lille smule oval, farven var grålig evt. dæmpet hvid, den var oplyst af solen, men der var ingen refleks fra evt. blanke dele.

Størrelsen anslår jeg til at være ca. 10 meter. Der var ingen vinger eller andre ting at se på genstanden. Den fløj lydløst.

Hastigheden synes umiddelbart noget højere end for fly generelt. Farten var konstant under hele observationen. Flyvehøjden var svær at vurdere, men synes umiddelbart at være på max. 2-3 km, måske mere, det var skyfrit, så jeg kunne ikke sammenholde med noget.

Jeg har igennem årene set mange ting på himlen dag og nat, men ikke noget jeg ikke kunne genkende. Det jeg så i dag, har jeg ikke nogen ide om, hvad var.


6440 Augustenborg 15. april 2007
15.04.2007, 21.31 (sommertid) befandt jeg mig i Augustenborg og kiggede på stjernehimlen. På himlens vestlige del så jeg et konstant stærkt lysende objekt bevæge sig i østlig retning med omtrent samme hastighed som de rutefly, der hyppigt overflyver denne lokalitet.

Jeg bemærkede objektet, fordi retningen var en anden end den NØ-SV retning, der åbenbart er ruteflyenes foretrukne.

Det lysende objekt tiltrak også min opmærksomhed, fordi det hvide lys var omtrent samme styrke, som indenrigsruteflyene benytter fremadrettet, når de fra ganske andre retninger, med lavere hastighed og i lav højde lægger an til landing i Sønderborg Lufthavn.

Dette objekt havde hverken retning fra eller til Sønderborg Lufthavn, og vigtigst af alt: det stærke, konstante lys lyste lige kraftigt, mens jeg iagttog objektet forfra, fra siden og bagfra under passagen, som fulgte en lige kurs sydligt for det sted, jeg befandt mig. Og jeg kunne ikke se de blink eller styrbord/bagbord lys, som fly ellers benytter - der var kun dette hvide lys, der åbenbart lyste lige stærkt i alle retninger under passagen.

Jeg iagttager ofte himlen fra dette sted - om dagen, aftenen og natten, og jeg er fortrolig med mange forskellige objekter på himlen, som jeg kan identificere som himmellegemer og fly. Men dette objekt adskilte sig på flere måder fra, hvad jeg er vant til at se. Derfor indberetter jeg nu min observation.


8000 Århus C 13. maj 2007
Så en anormal form svæve i luften - svært at vurdere afstanden, men vil skyde på 500 - 1000 meter. Den var ca. 1 cm bred i strakt arm.

Objektet skiftede form: Fra en art deform firkant (ruder-agtig) til en mere oval (vertikal) æggeform. Denne transformation skete flere gange. Men så hurtigt og med en stor præcision, så en forklaring om et løstrevet pressening eller lign., der hvirvlede rundt, virkede mangelfuld i betragtning af den måde, formen skiftede på. For når den havde denne ruder-form, var det meget insisterende uden transformation, og måden den skiftede form på var ikke præget af at dreje rundt om sig selv.

Det skete ligesom for hurtigt, og når den havde antaget den mere geometriske ruder form, opretholdt den ligesom geometrien uden at skifte form.

Jeg prøvede at forklare mig selv med, at det kunne være en vejrballon/plastik el. lign., og at den skiftende form kunne være forskellige nuancer på ballonen, men metamorfosen var nærmest for ekstrem. Og trods afstanden var den i starten meget tydelig formmæssigt.

Der var også et lidt mørkere „beskidt“ område i midten - dog temmelig amorft.

I løbet af observationen „gled“ den længere væk nord/nordøst på, og blev til en lysende plet.

Vi måtte lægge hovederne lidt tilbage i starten af observationen, og ved sidste observering var den ca. 45 grader over horisonten.

Observationen blev afbrudt af mine børn, så jeg kunne ikke observere dens exit. Varighed ca. 10 minutter.

Da min kæreste nåede at se den, gik hjem til vores lejlighed med vores søn for derefter at komme tilbage - da hun kom tilbage, var den blevet til en lysplet længere borte. Faderen jeg stod ved siden af (vores børn gik i vuggestue sammen), syntes også, det så meget mærkeligt ud og mente, at det eneste, der kunne forklare det, var at det måtte være et stykke pressening/plastik - sådan som det bevægede sig.
Synes du, at ufo-mail er spændende oplysninger og interessant læsning, så send denne ufo-mail videre til din familie, dine venner og bekendte.

Så har de også muligheden for at modtage ufo-mail gratis og uforpligtende, når der sker noget nyt:

Danske og udenlandske observationer eller fotografier, aktuelle himmelfænomener og spændende tilbud på ufo-materialer.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted