logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2023 > UFO-Mail nr. 376

UFO-Mail nr. 376
3. januar 2023


Selv paranoide kan have virkelige fjender

Intet sker ved et uheld, alt hænger sammen, og der er ingen tilfældigheder: Det er essensen af konspiratorisk tænkning. Det meste af tiden sker ting jo bare, men vores hjerne kan forbinde punkterne til meningsfulde mønstre, også selv om disse sammenhænge er indbildte. Konspirationstilhængere foretrækker skumle motiver bag mønstrene i stedet for at acceptere livets tilfældigheder.

Michael Shermer: „Conspiracy - Why the Rational Believe the Irrational“, 355 sider, illustreret i s/h, noter og stikordsregister, Johns Hopkins University Press 2022.

I sin seneste bog Conspiracy Why the Rational Believe the Irrational giver Michael Shermer en overordnet gennemgang af konspirationsteorierne - hvem tror på dem og hvorfor, hvilke er rigtige, og hvad bør vi gøre ved dem? Tillid til konspirationsteorier, skriver han, går på tværs af køn, alder, indkomst, uddannelsesniveau, erhvervsmæssig status og endda politisk tilhørsforhold.

En oplevelse af manglende kontrol og styr på livet, usikkerhed, trusler og frygt. Mange faktorer spiller ind, når vi mennesker føler behov for at opbygge et verdensbillede præget af konspirationsteorier. Behovet forstærkes, hvis man lever i et samfund præget af antidemokratiske bevægelser og oplever et tab af ytringsfrihed og menneskerettigheder.

USA er i dag et mere polariseret land, end det har været siden Den Amerikanske Borgerkrig. I Europa har Putins krig i Ukraine (med en Putin, som er blevet håbløst spundet ind i egne konspirationsteorier om Vesten) for første gang siden Murens fald i 1989 fået politikerne til at analysere risikoen for brug af atomvåben. Dette klima giver gode vækstbetingelser for frygt, fjendebilleder og konspirationsteorier.

Vi må heller ikke glemme - konspirationstilhængerne gør det i hvert fald ikke - at verdenshistorien, som det vil fremgå af det følgende, også er rig på ægte konspirationer, og selv paranoide kan jo have virkelige fjender.

Man kan inddele konspirationsteoriernes udvikling i tre æraer:
  1. Indtil 1. Verdenskrig var konspirationsteorier overvejende rettet mod religiøse og etniske minoriteter, især jøder, og drivkraften var frygten for, at disse outsidere rottede sig sammen for at udnytte regeringerne til egne skumle formål.
  2. Efter 1. Verdenskrig vendte billedet. Nu var det myndighederne, som førte befolkningen bag lyset med løgne og falske løfter. Denne oplevelse af, at myndighederne udspionerer, har hemmeligheder for befolkningen og agerer truende er blevet bekræftet utallige gange, fx af fortællingen om USA's krigsførelse i Vietnam, Watergate- og Iran-Contra-skandalerne, afsløringen af MKULTRA-programmet, sterilisations-programmet i 1907-1928 samt det hemmelig syfilis-forsøg med 600 afroamerikanske mænd i 1932-1972. Det er ikke nogen tilfældighed, at tv-serien X-Files i 1990'erne meget hurtigt blev en kæmpesucces med de mange afsnit med veldrejede konspirationer og mystiske cigaretrygende mænd, der trækker i trådene i det skjulte.
  3. I 2016 skete der en ny ændring i konspirationsteoriernes univers. Indtil da ulejligede mange konspirationstilhængere sig i det mindste med at mønstre en række fakta og komme med argumenter for deres ideer. I dag føles det åbenbart tilstrækkeligt blot at komme med påstande bakket op med en understregning af, at „Rigtig mange mennesker siger, at...“. Denne retoriske stil har ikke mindst Donald Trump mestret og har dermed været et forbillede for mange ligesindede. Hans præsidentperiode var foruden populisme og uforudsigelighed også præget af en tsunami af løgne og misvisende udtalelser - mindst 30.000 ifølge visse beregninger. Det er immervæk godt skuldret på fire år selv af et løsgående og utilregneligt missil - samt af de mange personer, som har gidet holde regnskab med alle løgnene. Det, der tæller i dag blandt konspirationstilhængerne, er ikke fakta, men højtråbende gentagelser i én uendelighed på sociale medier.

Michael Shermer mener, at viden og gennemsigtighed er de vigtigste våben i kampen mod konspirationsteorier, og han gennemgår i Conspiracy - Why the Rational Believe the Irrational en række konstruktive og konkrete ideer til, hvordan man kan forsøge at hjælpe folk op af kaninhullet. På dette punkt er han helt på bølgelængde med Mick West, der i bogen Escaping the Rabbit Hole How to Debunk Conspiracy Theories Using Facts, Logic, and Respect også har en positiv og imødekommende tilgang til de mennesker, der bygger deres liv op af brudstykker fra alverdens konspirationsteorier.

Jeg må indrømme, at jeg finder både Shermers og Wests ideer gode og deres tilgang særdeles sympatisk, men min erfaring med hardcore konspirationsdyrkere har desværre hidtil været ret nedslående: Konspirationsteoretikere er faktaresistente, vrede, opmærksomhedskrævende og opleves som helt uden for pædagogisk rækkevidde. Mit liv er for kort til, at jeg vil bruge kræfter på at trække dem op af kaninhullet.

Conspiracy - Why the Rational Believe the Irrational er både velskrevet, vidende og væsentlig og supplerer fint listen over andre gode bøger om konspirationsteorier og psykologien bag deres opståen og udbredelse. Den vil dog næppe blive læst af de mennesker, som den handler om, da de formentlig har nok i de informationer, de får tilbudt i de sociale mediers ekkokamre.


Fakta-tjek
Konspirationsteorierne har skabt et marked for tjenester, som kan hjælpe med at finde hoved og hale i alle mulige påstande. Her finder du et udvalg:

„Falske nyheder på Twitter bliver delt meget mere end sande ... jo flere gange, du ser en nyhed - jo mere vil du tro på den...“ (DIIS.dk)

„Smart people sometimes believe dumb things. They may be highly educated, well-read, and quick-witted and yet still harbor some very wrong ideas.“ - Michael Shermer

Michael Shermer er videnskabshistoriker, leder af The Skeptics Society, udgiver Skeptic magazine og er en flittig forfatter og foredragsholder. Blandt Shermers mange udgivelser kan især anbefales de to titler „The Believing Brain - From Ghosts and Gods to Politics and Conspiracies. How We Construct Beliefs and Reinforce Them as Truths“ (Times Books 2011) og „Why People Believe Weird Things - Pseudoscience, Superstition, And Other Confusions Of Our Time“ (Owl Books 2002). Hør Shermer fortælle om sin nye bog, „Conspiracy“.
(Foto: John Welte)


Læs mere
Læsetips mellem himmel og jord

Under denne overskrift forsøger vi at udvælge de mest interessante af tidens historier med relation til ufomyten. Der vil forhåbentlig blive gengivet historier af en vis underholdningsværdi og historier, som vi alle kan blive klogere af - måske begge dele samtidig.

God artikel om bortførelses-syndromet

Abducted! Scientific Explanations of the Alien Abduction Experience. Publiceret: 27. december 2022. Læs mere: „En tidlig bortførelse?“ og „Betty, Barney og bortførelser“.


Nyt om Skinwalker Ranch
The Basement Office: Skinwalker Ranch: New Evidence of Paranormal Activity, UFOs, Ghosts. Publiceret: 28. december 2022. Varighed: 43:13 min.


Pentagon-rapporten, der bare ikke vil udkomme

Siden den 31. oktober 2022 har medier verden over ventet forgæves på den lovede statusrapport fra Pentagons All-domain Anomaly Resolution Office (AARO). Den 16. december blev pressen så spist af med en såkaldt „medie-rundbordssamtale“, hvor repræsentanter for AARO gav en slags status på arbejdet. Der var ingen rygende pistol, men derfor kan man jo godt brygge en ufo-historie, som holder liv i fortællingen om de mystiske besøgende, hvilket mange medier har benyttet sig af. Se fx „Pentagon har modtaget ‚flere hundrede’ UFO-indberetninger siden i sommer“, en artikel som også kan læses på Ekstra-Bladet.Du kan nå det endnu

„Danske X-filer - Forhistorien“og „UFO'er - Myter og viden“ er SUFOI-s to seneste bogudgivelser. Begge bøger er i A4-format, indbundne og med mange farveillustrationer. Køb bøgerne nu og spar 79 kroner.


Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2022. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted