logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2022 > UFO-Mail nr. 359

UFO-Mail nr. 359
7. juni 2022


DR giver stemme til konspirationsteorier

Overskriften dækker ikke over en ny SUFOI-kommentar til DR-podcasten Flyvende Tallerken (se gerne „En rundtosset Flyvende Tallerken“ i Læs mere-boksen). Nej, ophavsmanden er en central person i den journalistiske verden, nemlig Jens Degett, der har skrevet en glimrende kronik i Politiken den 27. maj 2022.

(Illustration: 0fjd125gk87/Pixabay)


Jens Degett er chefredaktør på Science Stories og præsident for den europæiske organisation for videnskabsjournalister, EUSJAE.

I sin kronik „DR giver stemme til konspirationsteorier“ indleder Jens Degett bl.a. med disse ord:„ ... Først var der de flyvende tallerkener, vi skulle høre om på radioens P1, selv om de blev lagt i graven for mindst 40 år siden, men efter at en skør amerikaner havde genoplivet dem, var tallerkenerne igen flyvende.... “

Den DR-udsendelse, som for alvor gør tasterne rødglødende hos Jens Degett, er Ellen Imellem, der ifølge Degett giver stemme til konspirationsteoretikere og ekstremister med meget særlige ideer om, hvorvidt Jorden er flad, om abort og om årsager til, at nogle mennesker er federe end andre.

Astrofysiker Anja C. Andersen og ernæringsekspert Morten Elsøe er to af de akademiske eksperter, som i god tro har stillet op til et interview i Ellen Imellem, hvor de så er blevet konfronteret med ekstremistiske synspunkter, der sidestiller deres faglighed med uvidenhed og overtro.

Citater fra Jens Degetts kronik „DR giver stemme til konspirationsteorier“:

„... effekten af massiv løgn på alle kanaler er, at folk mister orienteringen og giver op, fordi de ikke kan skelne rigtigt fra forkert.“

„... Nu har videnskab alle dage været lidt af et stedbarn på redaktionsgangen i DR ...“

„... Public service-begrebet handler også om at informere og oplyse om ny viden og om at holde befolkningen opdateret om de nyeste resultater inden for forskning og teknologi...“

„... Medierne begår ofte den store fejl at sidestille holdning og tro med evidensbaseret viden...“

Jens Degett står på ingen måde alene i sin kritik af DR. Altid skarpe og velskrivende Ditte Okman skriver i BT den 29. maj 2022 under overskriften „Videnskab er fakta!“:

„... ‚Ellen Imellem’ hedder det program, som DR nu lancerer som satire, og vi andre opfatter som himmelråbende dumt uden andet formål end at latterliggøre mennesker, der har brugt hele deres voksenliv på at dygtiggøre sig og med videnskab forsøge at udvikle verden til et forhåbentlig bedre sted ... ‚Journalist’ Ellen Kirstine Jensen bliver sat over for en række personer med stor faglig viden bag sig, mens hun stiller en række spørgsmål, der skal forestille at være journalistiske.

Sagen er bare - og det er så åbenbart også det sjove - at Ellen ikke stiller spørgsmålene, men derimod en rablende konspirationsteoretiker i øresneglen, der for eksempel tror, at jorden er flad. For som DR forklarer; sådan en fyr bliver jo aldrig taget alvorligt af videnskaben.

Og nej, DR, det har I fuldstændig ret i! En flat-earther som Ole Lochmann bliver ikke taget alvorligt af videnskaben, og det skal han ved Gud heller ikke! Videnskab er nemlig ikke ‚synes’ - videnskab er fakta! Og vi ved, faktuelt, at jorden ikke er flad, men rund...“

Mange andre danske medier har reageret på DR's såkaldte satireprogram. Det får man et fint overblik over i artiklen „Et klart selvmål af DR“ på skeptica.dk.

Flere medier nævner, at konceptet bag Ellen Imellem er et brud på DR's egne spilleregler, ligesom andre kalder DR's svar på kritikken for arrogant og sammenligner DR's brug af ordet satire med, da Donald Trump kaldte et desinfektionsmiddel for en kur mod corona.

Men DR har ikke i sinde at indrømme, at man har skidt i nælderne. Tværtimod! Ifølge artiklen „Trods klager og trusler om Pressenævnet: DR undskylder ikke for ‚Ellen Imellem’“ mener ledende DR-medarbejdere, at DR „...er på fast grund i forhold til vores egne etiske regler“.


Læs mere
Læsetips mellem himmel og jord

Under denne overskrift forsøger vi at udvælge de mest interessante af tidens historier med relation til ufomyten. Der vil forhåbentlig blive gengivet historier af en vis underholdningsværdi og historier, som vi alle kan blive klogere af - måske begge dele samtidig.


På UFO-jagt med Jan og Morten

Hvis du ikke fik set Jan Elhøj og Morten Kirckhoff i DR2 Temalørdag den 21. maj 2022, kan du streame udsendelsen her.

Luis Elizondo og Morten Kirckhoff i „På UFO-jagt med Jan og Morten“.
(Foto: Christoffer Skødt Mortensen)


World UFO Day

Inden længe - når agurketiden sætter ind - skal vi nok igen i medierne høre om World UFO Day, som har eksisteret siden 2001 og i de senere år har ligget den 2. juli. Læs mere i „World UFO Day - hvad er nu det for noget?“.

Efterretningsofficer major Jesse A. Marcel med stumper af en vejrballon under en mindre Roswell-pressekonference på general Roger Rameys kontor på Fort Worth Army Air Field den 8. juli 1947. Billederne er farvelagt af James Easton. Læs også „Dengang for 75 år siden“.
(Fotos: Fort Worth Star-Telegram Photograph Collection, Special Collections/The University of Texas at Arlington Library, Arlington, Texas)


UFO-snak i Kongressen

Den 17. maj 2022 stod The House Intelligence Subcommittee on Counterterrorism and Counterintelligence for en meget omtalt høring om UAP'er, dvs. ufoer. Adam Schiff, formanden for House Intelligence Committee, beskrev begivenheden som offentlighedens chance for at „høre fra eksperter om et af vor tids største mysterier.“ Han sagde også, at „det amerikanske folk fortjener fuld gennemsigtighed“.

Under høringen blev der vist to korte videosekvenser:

  • En otte sekunder lang sekvens taget fra et af den amerikanske flådes F/A-18 kampfly. Denne sekvens blev kaldt Fly-By. Noget ser ud til at flyve forbi flyets cockpit og er synligt i et splitsekund.
  • Den anden video, Green Triangle, havde filmmanden Jeremy Corbell fået fingre i via sine kontakter i UAP-taskforcen og offentliggjort langt tid før høringen. Corbell, som har hang til det fantasifulde for at sige det mildt, har tidligere udråbt denne videosekvens til at være den „bedste ufooptagelse fra militærpersonel verden nogensinde har set“.

Mick West og mange andre fotokyndige ufointeresserede har analyseret den version af Fly-By-videoen, som efter høringen blev frigivet i en højere opløsning, og de er sikre på, at Fly-By-videoen viser en mylar-ballon (en heliumfyldt nylon-ballon med folieoverflade).

Ifølge Scott W. Bray (Deputy Director of Naval Intelligence) er Green Triangle-videoen filmet gennem nattesynsbriller (derfor den grønne farve). Filmen viser et uskarpt lys fra et fly eller en drone, der pga. objektivets konstruktion kommer til at ligne en flyvende pyramide.

Hvordan ufo-høringen forløb set med Mick Wests øjne, kan man læse mere om i artiklen „Great Expectations: UFOs in Congress“ (Skeptical Inquirer).

West konkluderer:„ ... Så høringen bestod af to frygtelige videoer udsat for dårlig analyse, en forståelig mangel på viden om ufomytologien og lidt snak om at blive bedre til at identificere ting i luften. Det var både skuffende og bekræftende - afhængigt af dit standpunkt.

Forsvaret ser ud til at gå i en fornuftig, omend langsom og hemmelighedsfuld retning. UAP, som de udtrykkeligt sagde, repræsenterer forskellige ting. Sandsynligvis er nogle af dem mylar-balloner, der på pinlig vis forvirrer den nyeste radarteknologi i vores jagerfly. Nogle kan være droner, måske endda droner fra udenlandske modstandere. Andre kan de ikke forklare på grund af manglende data. Forsvaret ser ikke ud til at mene, at aliens er andet end en morsom hypotese. Men det forhindrer ikke fansene i at stille spørgsmål om dem.“

Som mange læsere ved, forholder Mick West sig kritisk til hele Pentagon-ufo-polemikken. Så hvordan ser en „believer“ på sagen? Kevin Randle er tilbøjelig til at mene, at enkelte tilfælde i ufohistorien tyder på, at Jorden får besøg udefra. En af de bedste sager er efter Kevin Randles opfattelse Roswell-sagen, som han grundigt har behandlet i sin seneste bog Understanding Roswell.

Randle har naturligvis også set kongres-høringen om ufoerne. Det har han beskrevet på bloggen A Different Perspective i artiklen „More on the Congressional UAP Hearings“, og han er i store træk på linje med Mick West: Ufo-høringen var tyndbenet, amatøragtig i udførelsen, og de to videosekvenser er både ligegyldige og nemme at forklare.

Scott W. Bray (Deputy Director of Naval Intelligence) forsøger under ufo-høringen i Kongressen at finde objektet på Fly-By-videoen. Det tog ham fem minutter! Måske skulle han have forberedt sig lidt bedre og lavet stills, slow-optagelser o.lign. til sin præsentation.


UFO'er, varulve og spøgelser

Gå ikke glip af videoen „Shocking truth of Pentagon AAWSAP program“, som publiceres i The Basement Office-serien produceret af Steven Greenstreet for The New York Post. Videoen er knapt 44 minutter lang og går tæt på Pentagon-ufo-sagen.
Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2022. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted