logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2020 > UFO-Mail nr. 321

UFO-Mail nr. 321
17. december 2020


Ildkugler set fra Østdanmark

Lørdag aften den 28. november 2020 var der flere ildkugler at se på himlen fortrinsvis fra den østlige og sydlige del af Danmark. Flere observatører kontaktede derfor Lollands Astronomiske Forening om aktiviteten på himlen.

Det lokale dagblad Folketidende bragte den 1. december 2020 en større omtale af en observation gjort af en kvinde i Søllested på Vestlolland. Hun henvendte sig til avisen i en mail med overskriften „Mærkeligt vejr fænomen“:

Jeg ville bare høre om I har hørt eller set noget til en komet lign. genstand der i aftes d. 28.11.2020 kl. 18.37 fløj hen over himlen? Jeg stod ude foran mit rækkehus i Søllested og kiggede mod nord og så noget meget lyst nærmest grønt flyve hen over himlen, som jeg regnede med var fyrværkeri. Men da det „rammer jorden“ kom der et stort lysglimt, som forsvandt igen og uden noget brag eller lyd. Derfor tænker jeg om det muligt kunne have været en komet?

Hjemmesiden for IMO, Den Internationale Meteor Organisation, har man under den 28. november kl. ca. 18.37 fået indrapporteret 25 observationer, der beretter om en ildkugle, der indtræder i jordens atmosfære over Kattegat og slukkes nordnordvest for Gøteborg - se banen markeret med blå pil. https://fireballs.imo.net/members/imo_view/event/2020/7171

Det er derfor ikke så mærkeligt, at observatøren fra Søllested ikke har hørt nogen lyd på i virkeligheden omkring 3-400 kilometers afstand. Al forskning viser, hvor svært det er at bedømme afstanden til et lys på en mørk himmel.

Der foreligger ikke offentliggjorte videooptagelser fra det danske net af ildkuglekameraer, hvilket muligvis kan skyldes et spredt skydække på det pågældende tidspunkt.


Ingen komet

Der ses ofte fotos af kometer i aviser eller på nettet som en form for lysende kugle med en lang hale efter sig. Men kometer befinder sig langt ude i rummet adskillige millioner kilometer væk i en bane om Solen, og ses derfor aldrig flyve hen over himlen med stor fart.

Ildkugler derimod opstår, når en lille stump klippestykke ude fra rummet kommer ind i Jordens atmosfære med en fart af måske 20 km/sek. og brækker op og brænder op på sin færd ned gennem atmosfæren. De meget svagere stjerneskud ses, når der kun er tale om stykker så små som sandkorn. Er stykkerne større, lyser de meget mere op, og man kalder dem derfor ildkugler.

Hvis den når at bremse ned, inden den brænder helt op, så kan der dumpe nogle stumper ned, som så kaldes meteoritter. Dem kan man i sjældne tilfælde være heldige at finde.

Efter omtalen i Folketidende dukkede telefonisk en observatør op fra Næsby på Sydvestlolland. Han havde også set en markant grønlig, blålig lyskugle med gnister bag flyvende fra vest mod øst men på sydhimlen kl. ca. 18.40.

I forvejen var der via Lollands Astronomiske Forening kommet en telefonisk henvendelse fra en observatør i Idestrup på Falster, der ligeledes havde set en kraftig lyskugle i fart på sydhimlen fra vest mod øst. Tidspunktet blev angivet som ca. kl. 18.43.

Hjemmesiden for IMO har under den 28. november kl. ca. 18.43 fået indrapporteret 284 observationer, der viser en ildkugle, der indtræder i jordens atmosfære i nærheden af Dortmund i Tyskland og slukkes nordvest for Leipzig - se banen markeret med blå pil. Som det ses, har også få danske observatører rapporteret om denne ildkugle. https://fireballs.imo.net/members/imo_view/event/2020/7168

 
Udsnit af foto taget af ildkuglen fra Nitting i Alsace, Frankrig.


Interessant henvendelse

En ekstra interessant henvendelse kom via min private hjemmeside (http://www.123hjemmeside.dk/oleh/) fra en lokal bilist ved Farøbroerne mellem Sydsjælland og Falster:

I Folketidende i dag, læser jeg om flyvende objekter, lørdag først på aftenen og bliver interesseret.

I lørdags kl. 18,41, kommer jeg kørende i sydgående retning og er lige ved at køre ind på lavbroen ved Farø, her ser jeg, hvad jeg i første omgang tror, er et ti til tyve personers privatfly, ude lidt over toppen af pylonerne fra højbroen, med godt lys i mange vinduer.

Objektet flyver temmelig langsomt og helt vandret mod øst, et øjeblik efter begynder det at blive lige som lidt levende og der kommer lidt ild og nogle klumper løsner sig og falder af objektet og ilden/gløderne slukker hurtigt, kort efter slukker hele seancen, uden objektet har vist nogen faldende tendens. Det hele opleves som i slowmotien, da hastigheden var forholdsvis langsom. Jeg har før set ildkugler, men der var meget mere fart på.

Efter dette syn, kigger jeg meget mod Stubbekøbing, da hvis objektet skulle formodes at med den langsomme fart og med tyngdekraften for øje, så kunne det være, der ville komme en slags nedslagsglimt, men da mine omstændigheder var lidt anstrengte i og med, at jeg kørte på en motorvejsbro så skulle fokus jo også være på vejen.

Jeg så ikke noget nedslag, kun kort efter kom der en politibil med fuld alarmblink og overhalede mig, og jeg så lige at den kørte af på Nørre Alslev afkørslen, jeg så ikke hvor den ellers blev af, da jeg jo skulle under broen.

Jeg læser om en iagttagelse om to objekter i Maribo, der skulle være et lidt mere nordligt, men da jeg var tvunget til at have mit fokus ud af forruden, så kan der jo godt have været et objekt mod nord, altså lidt bag mig.

Håber du kan bruge min oplevelse.

 
SUFOI: Det har vi hørt om før

Der var af gode grunde ikke noget nedslagsglimt fra Stubbekøbing-området, eftersom lysfænomenet på sydhimlen i virkeligheden befandt sig højt over jordoverfladen langt nede i Tyskland.

Men skulle der have været mærkelige lys at se ved Stubbekøbing, ville det heller ikke have været utænkeligt, eftersom SUFOI efterfølgende blev orienteret om, at der faktisk var en politiøvelse i gang i området, hvilket også forklarer den beskrevne udrykningskørsel med politibilen.

Det er ret nøjagtige beskrivelser, observatøren giver, og hans oplevelse af, at det kan dreje sig om et mindre fly med oplyste vinduer kendes fra andre begivenheder, som Toke Haunstrup udførligt har beskrevet bl.a. i sin bog „50 år med ufoer - erfaringer fra halvtreds års rapportarbejde“;, der gratis kan downloades på denne adresse: http://www.sufoi.dk/e-boger/boger/50%20aar%20med%20ufoer.pdf

Side 64/68 i Toke Haunstrups bog beskrives detaljeret om adskillige observatørers oplevelse af et markant lysfænomen forårsaget af nedstyrtningen af et rakettrin fra opsendelse af sovjetiske Cosmos 1068 nytårsaften 1978.

 
En 40-årig mandlig reklamekonsulent fra Struer tegnede lysfænomenet som et ovalt eller cigarformet objekt med fem vinduer formet som koøjer langs siden. Efter objektet fulgte en hale af lyspunkter (øverst).
 
En anden observatør fra Holstebro beskrev fænomenet som „et skib med vinduer i“. I samråd med observatøren lavede SUFOI's rapportoptager tegningen th., hvor fænomenet fremtræder som en lidt buttet cylinder med fem vinduer og en hale bagefter.
Tegning: Holger Andersen

En tilsvarende oplevelse af formen havde en 37-årig salgskonsulent fra Holstebro, som sammen med sin søn stod udendørs, da de fik øje på fænomenet. I rapporten beskriver han oplevelsen med følgende ord:

Kikker op på himlen nytårsaften sammen med min 8-årige søn, da et lysende og lydløst objekt nærmer sig. Først som en stor prik, som jeg troede var en stor raket.

Den blev på himlen og ændrede kurs en smule, så jeg så den fra langsiden. Den gled lydløst over himlen.

Jeg så tydeligt kabinevinduer, der var oplyst samt meget skarpe punktlys, der sad med ens afstand udvendigt. Objektet havde form af en buttet cigar, og et formodet røgslør angav den bagerste del.

Salgskonsulenten opfattelse afstanden til fænomenet som ca. 700 meter og mente derfor, at det bevægede sig langsommere end en helikopter.

Som Toke Haunstrup tilføjer:

Bemærk observatørens oplevelse af de „ydre punktlys“ var placeret med ens indbyrdes afstand. Der er næppe tvivl om, at den indbyrdes placering af de afrevne fragmenter har været aldeles vilkårlig, og derfor må oplevelsen af ens afstande være et resultat af fejlperception eller senere fejlerindring.

 

Efterskrift

Der er altså ikke usædvanligt, at observatører oplever visse ildkuglefænomener på himlen som fartøjer med lys i vinduer m.v. som det ses ovenfor.

Jeg har selv 20. december 1999 siden været ude for et lysfænomen på den mørke himmel, som jeg opfattede som et brændende fly på måske 1500 meters afstand. I virkeligheden var der formentlig tale om nedstyrtningen af et rakettrin, der brændte op i luften over Jylland og slukkedes på den anden side af Hamburg - men i en afstand af 150 km.

Ole Henningsens illustration af lysfænomenet på himlen den 20. december 1999. Danske planetarier og andre institutioner modtog mere end 1500 rapporter fra observatører om dette fænomen.

Trods mange års undersøgelser af den slags lysfænomener på himlen fra mange observatører, fik jeg selv en illusion om, at dette fænomen var tæt på, og oven i købet måske fløj i en lille bue udenom min position. Trods det, at min hjerne blev snydt på observationstidspunktet, har jeg ikke efterfølgende været det mindste i tvivl om meteorit- eller rumskrotoprindelsen. Det var blot ikke mit første bud på grund af den tilsyneladende langsomme bevægelse i forhold til, hvad jeg tidligere har iagttaget af den slags fænomener.

Læs mere i bl.a. „Ildkugler over Danmark - om sten der aldrig fløj“ http://www.sufoi.dk/butik/?117,en_ildkugler-over-danmark-b-088 samt http://www.sufoi.dk/arkiv/arkiv-hn/ildkugle-1.php


Indberet ildkugleobservationer

Observationer af ildkugler på himlen bedes indberettet til IMO, Den Internationale Meteor Organisation, via http://ildkugle.dk/Podcast serien på DR
om flyvende tallerkener

 
Tilrettelægger og vært: Frederik Dirks Gottlieb. Musik: Selina Gin.
Foto: Peter Helles. Produceret for DR af Firkantede Øjne IVS.

Hør den nyeste DR-podcast Flyvende Tallerken - 3 „UFO'ens vilde historie“.

Hvad var der med Roswell? Og har vi haft kendte UFO-sager i Danmark? For at forstå den nuværende UFO-situation, må vi også skue tilbage. Derfor får vært Frederik Dirks Gottlieb sammen med astrofysiker Anja Cetti Andersen fint besøg af astrofysiker ved DTU Space og UFO-ekspert Michael Linden-Vørnle til en gennemgang af de vigtigste nedslagspunkter i UFO'ens historie.

https://www.dr.dk/radio/special-radio/flyvende-tallerken/flyvende-tallerken-4?fbclid=iwar2ppajgs2-qeukksq17nn109elyu4io_v-3plsm28lo-r5fxkb9b3j14zq

Links til tidligere podcast i serien:

Pentagon offentliggør UFO-videoer: https://www.dr.dk/radio/special-radio/flyvende-tallerken/flyvende-tallerken-2.

Jagerpilotens vurdering af Pentagons UFO-videoer: https://www.dr.dk/radio/special-radio/flyvende-tallerken/flyvende-tallerkenFrederik er besat af ufoer:
„Hvem har ikke spekuleret på, om der er liv derude?“

Med podcasten „Flyvende tallerken“ vil Frederik Dirks Gottlieb gøre os klogere på det univers, vi lever i.

Har du nogensinde spejdet op mod nattehimlen i håb om at se noget, der ikke blot var endnu en stjerne?

Har du måske ligefrem håbet på, at det var et uidentificeret flyvende objekt - en ufo - du ville få øje på?

Så minder du måske lidt om radiovært Frederik Dirks Gottlieb. Han synes nemlig, at alt fra flyvende tallerkener til liv i rummet er „vanvittigt fascinerende“ emner. Faktisk i en sådan grad, at han nu står i spidsen for DR-podcasten „„Flyvende tallerken““.

I videnskabspodcasten forsøger han at gøre lytterne klogere på det univers, vi lever i - inklusiv hvad det måtte indeholde af flyvende objekter, vi ikke kan forklare.

- „Flyvende tallerken“ er en videnskabspodcast, hvor man lærer en masse om universet og om, hvad vi ved om liv i rummet og galaksen generelt. Min medvært er astronom og astrofysiker Anja C. Andersen, der ved alt om den slags, siger han og supplerer straks med et retorisk spørgsmål:

- Og hvem har ikke spekuleret på, om der er liv derude?

Læs mere om radioværtens „univers“:

https://www.dr.dk/nyheder/kultur/frederik-er-besat-af-ufoer-hvem-har-ikke-spekuleret-paa-om-der-er-liv-derude?fbclid=IwAR1RNTlGB6eJrx_x9u7jsxrdVUUZOMn5yM8dtPnt0bvnkG5hwWytBYN4LB4
Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2020. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted