logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2019 > UFO-Mail nr. 288

UFO-Mail nr. 288
4. juni 2019


Sølvmanden fra Mars

„...et af de mest imponerende billeder af et formodet ikke-jordisk væsen bjærget fra en nedstyrtet ufo. I mange år blev det antaget, at fotografiet var taget i forbindelse med en nedstyrtning i USA, men for nylig fandt man ud af, at det er taget i Tyskland kort før Anden Verdenskrig. Officererne, der holder væsnet, er højtstående medlemmer af SS...“

Fotografiet af „Sølvmanden fra Mars“ har cirkuleret i ufokredse i rigtig mange år - med skiftende billedtekster og tilhørende historier - og vil sikkert fortsætte med denne evige cirkulation, fordi nogen enten har behov for at tro på dets ægthed eller skal bruge det til at sælge budskabet om, at Jorden får besøg udefra.

Billedet har også været behandlet i SUFOI's medlemsblad UFO-Nyt (1958-2010), bl.a. i UFO-Nyt nr. 2/1986 (Sølvmanden - fup eller fakta?) og UFO-Nyt nr. 1/1987 (SØLVMANDEN - den retoucherede virkelighed?), begge artikler skrevet af Ole Henningsen.

Som artiklernes overskrifter afslører, havde de begge fokus på, at der med stor sandsynlighed var tale om en aprilsnar, dvs. at billedet på en eller anden måde var en forfalskning.

Ole Henningsens artikel i UFO-Nyt nr. 2/1986 affødte en meget interessant læserhenvendelse. Reklametegner Claus Westh-Henrichsen kunne gennem en række tegninger i UFO-Nyt nr. 1/1987 vise, hvordan billedet kan være konstrueret, og Ole Henningsen skriver i artiklen:

„En hyggelig tur i Berlins forårssol - foreviget og sammenkopieret til en hel verdens undren. De to damers ansigtsudtryk har intet med situationen at gøre. De er midt i en fødevarepriser-hyggesnak ...

Nok så alvorligt i 1949. Alt imens gutterne trækker barnevognen, der dengang havde høje, brede håndgreb! Men højden passer! Anatomisk!

Den løsning, at der skulle være tale om et sammenkopieret og retoucheret billede, er helt i tråd med flere af de tidligere kommentarer til billedet.“

 
Sølvmanden fra Mars. (April Fool photo hoax/„Neue Illustrierte“, 29. Märtz 1950)
 
De to mænds håndstilling på fotografiet afslører, at de har hænderne i samme højde, og at de holder i noget stift og vandret, fx en barnevogns brede håndgreb.
(Tegning: Claus Westh-Henrichsen/SUFOI Picture Library)

 

„Artiklen SØLVMANDEN - den retoucherede virkelighed?“ i UFO-Nyt nr. 1/1987 afsluttes med ordene:

„Hans-Werner Peiniger fra den vesttyske UFO-organisation GEP, Gesellschaft zur Erforschung des UFO-Phänomens e. V. har meddelt SUFOI, at ‚sølvmanden’ stammer fra en 1. aprilspøg i et tysk ugeblad fra først i halvtredserne.

Billedet skulle efter opgivelserne være illustration til en beretning om et nødlandet fartøj fra det ydre rum. Forfattere til artiklen skulle angiveligt være de to herrer G. Fälscht og R. Logen. Med lidt tyskkendskab bliver disse to navne straks til de to tyske ord ‚gefälscht’ og ‚erlogen’, eller på dansk ‚forfalsket’ og ‚opdigtet’. Det ville svare til på dansk f.eks. at anvende navnet B. Drag!

 
Det menes, at amerikanerne af sproglige årsager ikke umiddelbart er faldet over denne sproglige finesse, og har viderebragt billedet via billedbureauer.

Disse oplysninger har Hans-Werner Peiniger på et tidspunkt modtaget fra den tidligere leder af UFO-organisationen MUFON-CES, Illo Brand, der mente at kunne huske artiklen uden dog at kunne give nærmere oplysninger om det nævnte ugeblad.

Også den vesttyske UFO-organisation CENAP mener, at billedet stammer fra et ugeblad og ikke en avis, bl.a. på grund af billedkvaliteten.

Der er altså kun én hage ved disse oplysninger. Det er nemlig aldrig lykkedes tyske UFO-organisationer at opspore det nævnte ugeblad. Men måske dukker baggrundshistorien op en skønne dag, serveret på et sølvfad.“

Løsningen på mysteriet har faktisk ligget godt skjult i mange år i en overset udgivelse fra 1982. Loren E. Gross udgav gennem en årrække en stribe interessante hæfter om ufohistorien, og i UFO's: A History, April-July 1950 skriver Gross på side 1, at fotografiet af sølvmanden er en aprilspøg skabt af det tyske ugeblad Neue Illustrierte.

Først i 2002 kunne den endelige løsning på mysteriet se dagens lys, da det lykkedes Achim Martin at opspore et originalt eksemplar af Neue Illustrierte, 29. Märtz 1950, med aprilspøgen gengivet på side 3.

Forsiden af Neue Illustrierte fra den 29. marts 1950.

 
Side 3 i Neue Illustrierte, 29. Märtz 1950, var dedikeret til aprilspøgen, der skulle få en meget lang levetid.
Neue Illustrierte fra den 5. april 1950 med afsløringen af aprilspøgen.

 
Normalt afslører medierne senere deres aprilspøgs-nyheder, og det gjorde Neue Illustrierte faktisk også. Den 5. april 1950 bragte ugebladet på side 43 notitsen „April! April!“ og afslørede, hvordan redaktionen havde skabt de forskellige elementer i svindelnummeret. Fx var sølvmanden i virkeligheden et manipuleret foto af en skøjteløber fra artistgruppen „The Lidstones“.

En aprilspøg plejer at være ret kortlivet, men når det drejer sig om ufomyten, får svindelnumre næsten evigt liv.

 
Sølvmandens støvler minder i påfaldende grad om rulleskøjtestøvler. Sølvmanden er da også et manipuleret foto af en artist fra skøjtedansergruppen „The Lidstones“.


 
Læs mere

Hvis du gerne vil læse mere om 1. aprilsnar-nyheder gennem historien, kan det varmt anbefales at besøge The April Fool Archive.

Den tyske fotograf og filmproducer Klaus Webner udgav i 1993 bogen Wesen aus dem Weltraum?: Erste Dokumentation der Welt über fotografierte Ufonauten, hvor han piller mange formodede ufonaut-fotos fra hinanden og afslører, hvordan de er fremstillet.

Kilder:
 


Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2019. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted