logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2018 > UFO-Mail nr. 256

UFO-Mail nr. 256
8. februar 2018


Nyt fra SUFOI's Fotoafdeling

8740 Brædstrup 19. december 2017

En 43-årig bilist beretter til SUFOI:

Kører turen fra Silkeborg til Horsens hver dag via Brædstrup.

På langt lige stykke ser jeg et kraftigt lys hænge på himlen direkte midt for vejen noget længere oppe, end det på nogen måde kan være gadelys et sted i horisonten. Det bevæger sig ikke, og efter jeg har kørt og holdt øje med det, holder jeg ind til siden og tager et par billeder med mobilen.

Pludselig bevæger lyset sig mod min højre og forsvinder. Da jeg kommer forbi Brædstrup, ser jeg igen lyset kortvarigt, da jeg kommer til et stykke med godt udsyn til himlen.

Derefter ser jeg det ikke igen. Hvad mon det var?

Det første af de modtagne fotos forsynet med røde pile af observatøren for at markere hvilket lys, der har påkaldt sig opmærksomhed på himlen.
 
På observatørens sidste foto, hvor der er zoomet ind, er lyset også markeret med en rød pil. Det stærke lys i bunden af billedfeltet skyldes blændende lys fra en modkørende bil.


Kommentarer fra SUFOI's Fotoafdeling

Begge de modtagne optagelser er af ringe kvalitet pga. kameraets automatiske fokus og eksponeringstid i mørket på 1/8 sek., der giver uskarphed og rystelser. Det ligner en ret umulig opgave at komme videre, da det selv ved anvendelse af div. filtre i billedbehandlingsprogrammer ikke lykkes at få flere detaljer frem i selve aftegningen af det observerede og fotograferede lys.

På observationstidspunktet befinder den stærkt lysende planet Jupiter sig lavt over horisonten i sydøstlig retning, viser denne udskrift fra planetarieprogrammet Stellarium.

 
Dette Google-kort er vendt 180 grader, så syd er øverst på illustrationen.
Observatøren kører og fotograferer iflg. beretning og fotooptagelser i sydlig retning, markeret på kortet med punkteret rød pil. En gennemgang af astronomiske forklaringsmuligheder viser, at den klart lysende planet Jupiter står lavt over horisonten - men i en mere sydøstlig retning. Retningen til det fotograferede lys synes derfor ikke at passe tilstrækkelig godt på Jupiter.

 
En gennemgang af data fra FlightRadar24.com viser tidsmæssigt nøjagtigt sammenfald med et fly undervejs fra Køln til Billund, der følger en rute næsten langs motorvejen op fra Åbenrå mod Kolding i nordlig retning og for nedstigning mod observationsstedet ved Brædstrup inden landingen i Billund kl. 05.26.


SUFOI's konklusion

Ud fra de modtagne optagelsers data og lysets placering på disse er der stor sandsynlighed for, at der er tale om observation og fotografering af et kraftigt landingslys fra et nordgående fly, der syd for Vejle drejer mod Billund, hvorved lyset ikke længere kan ses. Landingslys på fly kan ofte ses i 50-100 km's afstand. Når observatøren kort efter igen ser et lys på den sydlige himmel, kan dette muligvis tilskrives planeten Jupiter lavt i horisonten.


4700 Næstved 9. juli 2017

Et stillbillede fra starten på den optagne videosekvens viser et lille lys på den mørke himmel. Klippet er filmet med en Samsung Galaxy S6 Edge, med auto-indstillinger for kameraet, og i UHD format. Indsat ses udsnit af en senere sekvens, hvor der er zoomet ind på lyset.

Det hører til sjældenhederne, at en observatør er meget detaljeret omkring sin observation og har foretaget kvalificeret efterforskning selv. I det aktuelle tilfælde, hvor observationen er dokumenteret med en videooptagelse, beretter observatøren, en studerende fra Næstved, bl.a.:

Sad hjemme i min stue den nat, hvor jeg har vinduer mod nord, og pludselig så jeg ud af min øjenkrog en forholdsvis stor lyskugle, som var hvidgullig, og som flimrede en lille smule. Den bevægede sig temmelig hurtigt over himlen.

Syntes, at det så underligt ud, så skyndte mig derfor at tage min mobiltelefon og filme den, og det resulterede så i et 18 sekunders klip i UHD kvalitet, inden den var så langt henne over mig i en sydøstlig retning, at jeg ikke rigtigt kunne filme den mere, men også fordi jeg havde et dårligt greb om min mobil og var ved at tabe den ud af mit vindue, hvorefter jeg naturligvis stoppede optagelsen.

Jeg skyndte mig ind i mit soveværelse, som har vinduer, der peger mod S-SØ, for at se, om jeg kunne spotte den der, men det havde jeg desværre ikke held til. Kan muligvis have været pga. lavtliggende skyer, da det var delvist skyet den nat.

Der var desuden heller ingen lyd fra objektet, samt, at objektet fløj omkring dobbelt så hurtigt som et almindeligt rutefly.

 
Kraftig udsnitsforstørrelse af stillbillede fra videosekvensen, bearbejdet i billedbehandlingsprogram, viser et markant lysere parti midt i aftegningen og et udseende der nøje matcher andre optagelser af varmluftballoner.

Jeg har tjekket http://www.heavens-above.com/, hvor man kan se historisk data over ISS' bane over himlen, og det kan umuligt have været ISS. Hændelsen skete d. 9/7/2017 kl. 2.38, og den tidligste dato i juli, hvor ISS var synlig fra Næstved, var d. 11/7/2017.

Jeg tjekkede desuden www.flightradar24.com kort efter hændelsen, og der var ingen fly i en stor radius af Næstved på pågældende tidspunkt, og slet ingen fly, der fløj/havde fløjet fra NV mod SØ. Jeg har prøvet at finde historisk data fra flightradar24.com eller lignende sider, for at underbygge min påstand, men det har jeg desværre ikke haft held til.

Jeg har som sagt en video af objektet, som jeg har uploadet på youtube.

Hvis SUFOI har tvivl om ægtheden af datoen for videoklippet, siden jeg først har uploadet det og skrevet til jer nu (har haft meget travlt), kan jeg ydermere sende det til jer i originalt format, hvor alle videodetaljerne er indkodet i oplysningerne i klippet.

Jeg glemte at tilføje i beskrivelsen, at jeg stærkt tvivler på, at det kan have været en helikopter (som nok ikke ville kunne ses på flightradar24.com), siden der ikke var en lyd - og der var næsten ingen vind den nat. Havde det været en helikopter, ville der have været en del larm. Der flyver tit helikoptere over Næstved, men sjældent midt om natten, og jeg er aldrig i tvivl, når det er en helikopter, da de netop larmer en del - og det lignede desuden heller ikke på nogen måde en helikopter.


SUFOI's konklusion

Ud fra en gennemgang af den modtagne originale videosekvens er SUFOI's Fotoafdeling ikke i tvivl om, at der er tale om en lille varmluftballon med et brændende materiale i bunden til opdrift og belysning. Lysets flyveretning er også i rimelig overensstemmelse med DMI's vejrdata for området for det pågældende tidspunkt, dvs. ikke i modstrid med et vindbåret fænomen.

Der er efterhånden færre fotosager omhandlende små varmluftballoner, men sagen udmærker sig ved, at observatøren selv har gjort sig så stor umage for at undersøge tingene.

Der kan ses andre eksempler på sådanne balloner på www.ufo.dk under „Himlens fænomener mv.“: http://www.sufoi.dk/info/balloner.php.


16. oktober 2017

 
Tog et foto med min mobil 16/10 kl. ca. 1745 så kun de smukke skyer, men på foto i skyerne er en grøn plet? Hvad kan det være?

Sådan lød den kortfattede henvendelse for nylig til SUFOI's Fotoafdeling.

 
 
Det modtagne foto (tv.) samt en udsnitsforstørrelse af den nævnte blågrønne plet.


SUFOI's konklusion

Konklusionen fra SUFOI's Fotoafdeling var næsten lige så kortfattet. Der er ingen tvivl om, at der er tale om en refleksdannelse i kameraets objektiv forårsaget af det kraftige lys fra den stærke lyskilde, der i dette tilfælde er Solen.

Fotografen var glad for forklaringen, men: Tak for hurtigt svar. Lidt ærgerlig over det kun er refleks.

SUFOI's Fotoafdeling har i årenes løb modtaget flere lignende optagelser taget med forskellige typer kameraer. Der kan ses eksempler på refleksdannelser på www.ufo.dk under „Himlens fænomener mv.“: http://www.sufoi.dk/info/refleks.php.


7160 Tørring 5. november 2017

Med en interessant videosekvens sendt til SUFOI's Fotoafdeling fulgte et par linjer:

Mit videoovervågningskamera fangede noget i tusmørket, som jeg ikke kan forklare. Mon I kan se, hvad det var, der fløj rundt? Måske har I en naturlig forklaring?

Stillfoto fra den modtagne videosekvens med to små lys på himlen.

 
Udsnitsforstørrelse af samme stillfoto viser ikke flere detaljer i aftegningerne af de to små lys.
 
Fotografens egen opklaring

I det aktuelle tilfælde fulgte opklaringen hurtigt. Kameraets ejermand var selv meget interesseret i at finde en forklaring, der fulgte dagen efter:

Det viser sig at være naboens søn og en kammerat, der har brugt et par store droner til at tage billeder af deres hus.
Undskyld ulejligheden!


6870 Ølgod 2. september 2015

En af UFO-Mails læsere efterlyste for nylig, hvad det mon var for lys, man kunne se på en video på YouTube med overskriften „UFO near Ølgod Denmark 2/9-2015 20:08“: https://www.youtube.com/watch?v=8-iUG7LcHoo

 
To stillbilleder fra videoen på YouTube med lyskuglerne på himlen, der vakte en læsers nysgerrighed.


SUFOI's konklusion

Videoen viser flere runde markante lys, der optræder nogenlunde koncentreret samme sted på himlen. Optagelsen er efter angivelserne foretaget på „Skærbæk Mølle Golfklub Ølgod“.

Lysene har meget stor lighed med fremkomst, udseende, bevægelse (med vinden) og forsvinden af militære skydemål/lysbomber/lysraketter. Borris Skydeterræn ligger kun få kilometer fra golfbanen, og Fotoafdelingen er ikke i tvivl om, at det drejer sig om lysraketter fra Borris Skydeterræn. Borrislejen er et fælles øvelsesområde for hele Forsvaret.

Videoen og efterlysningen har været bragt på Facebook i „Skandinavisk UFO Information - Debatforum“, og kommentarerne her er enige i konklusionen. https://www.facebook.com/groups/112842926337/

Nogle af de tidligere fotosager, der involverer militære øvelsesaktiviteter, kan ses på disse links:
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2013/um13-158.php#c,
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2016/um16-216.php og
http://www.sufoi.dk/ufo-mails/um-2008/um08-102.php.


Kondensstriber fra fly

Når Solen står lavt på himlen morgen eller aften, ses ofte små lysstriber, der kan se ejendommelige ud. Der er tale om kondensstriber (også kaldet contrails) efter højtgående fly og skyldes en fortætning af atmosfærens vanddamp, som forårsages af flymotorernes udledning af vanddamp og små urenheder. Ved fortætningen kan vanddampen blive synlig som et kortere eller længere hvidt spor efter flyet.

SUFOI's Fotoafdeling modtager hvert år flere fotos til undersøgelse med sådanne små lysstriber, der i virkeligheden er kondensstriber fra fly oplyst af Solen.

Se mere om denne type optagelser på www.ufo.dk under „Himlens fænomener mv.“:
http://www.sufoi.dk/info/kondens.php.


Hvorfor omtales mit ufo-foto ikke?

Alle henvendelser om fotos og videoer besvares af SUFOI's Fotoafdeling ved Ole Henningsen. De indsendte billeder og videooptagelser registreres og analyseres efterfølgende med de forhåndenværende ressourcer.

I UFO-Mail bringer vi ikke omtale af alle fotosager, men fortrinsvis de mere ekstraordinære observationer og det tilhørende billedmateriale.

I SUFOI's formål og vision ligger der bl.a. en folkeoplysende rolle. Derfor bringer vi i UFO-Mail også mere ordinære fotosager, dvs. billedmateriale der viser fx kamerareflekser, kondensstriber fra fly og astronomiske fænomener, som har mystificeret observatører og fotografer.


Debatforum - Facebook

I et forsøg på at stimulere seriøsiteten i debatten på dette forum er der i starten af det nye år anført en lidt mere detaljeret beskrivelse og nogle af tankerne bag formålet med Skandinavisk UFO Information - Debatforum. Et Facebook-forum i relation til Skandinavisk UFO Information.

Dette forum er ikke oprindeligt startet af SUFOI, men tager alligevel udgangspunkt i SUFOI's historie og vision, som bl.a. handler om at give en seriøst og velunderbygget viden om de mange aspekter af ufomyten. Noget man som ny bruger og debatdeltager forventes at have et vist kendskab til.

Det skal understreges, at der ikke er tale om et forum for henvisning til alskens konspirationsteorier eller med en tro på, at alt på himlen, der ikke lige kan identificeres med et snuptag, bør anses som bevis for besøg fra verdensrummet. Der er findes andre mere relevante fora for den slags. Systematisk spam eller eksempelvis upassende reklamer kan af samme grund blive fjernet.

Der ønskes gerne en livlig debat i en god tone og med respekt for andre, men administratorerne forbeholder sig dog ret til uden varsel at slette kommentarer eller links, som ikke hører hjemme i dette forum. Skandinavisk UFO Information - Detbatforum og administratorer kan i den forbindelse ikke gøres ansvarlige for evt. mistede tekstfiler m.v. Brugere kan midlertidigt blokeres eller udelukkes, hvis deres opførsel anses for helt upassende i den aktuelle debat.

Debatforummets formål er at fokusere på aktuelle emner eller konkrete spørgsmål, der kan bidrage til større viden om ufomyten.

Deltagerne er naturligvis særdeles velkomne til at poste egne billeder/videoer i forbindelse med ufo-oplevelser. Seriøse kommentarer og forslag til forklaringer kan kun bidrage til at gøre alle klogere.

Så måske er dette forum også noget for dig.

Skandinavisk UFO Information - Debatforum på Facebook:
https://www.facebook.com/groups/112842926337/Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer. 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog DUFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2018. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted