„Vi ved ikke,
|
![]() |
|
Lyskaster med to stationære spots (th.) og en cirklende spot (tv.) i København. Bemærk, hvorledes det lave skydække oplyses og
bliver til store, lysende „objekter“.
Foto: Per Tybjerg Aldrich
|
Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, at vi fra samme weekend har modtaget i alt fire nogenlunde enslydende indberetninger fra et relativt afgrænset geografisk område. Noget tyder derfor på, at der hen over weekenden den 1-2. oktober har været noget på spil på himlen over Vestsjælland, som har kunne observeres over større afstande.
På en række punkter leder observatørernes beskrivelser tankerne hen på projektørlys. Dels er der de samme bevægelser, som gentages igen og igen. Dels er der beskrivelsen af fænomenets udseende som ovale og relativt diffuse lys. Dertil kommer, at det at lysene kommer til syne og forsvinder igen med mellemrum er helt klassisk for observationer af projektørlys. Dette skyldes, at lyset fra projektørerne bedst kan ses, når lyskeglen fra jorden reflekteres af områder på himlen med skyer og/eller dis. Bemærk i den sammenhæng, at observatøren nord for Næstved fortæller, at himlen om aftenen den 2. oktober var forholdsvis klar og „med spredte skyer“. Der har således med stor sandsynlighed været områder af himlen uden skyer, hvor lysene forsvinde, når lyskeglen stryger hen over. Det bør også bemærkes, at observatøren fra Næstved fortæller, at lysene var særligt klare på et bestemt område af himlen, som var „lidt mindre mørkt i horisonten“. Dette antyder, at det var et område af himlen, hvor der var skyer, som reflektererede lys fra jorden - fx fra en by eller landsby - og derved fremstod mindre mørk end resten af himlen.
Det er på ingen måde usædvanligt, at man ikke kan se selve lyskeglen fra projektørerne på jorden og op til de skyer eller den dis, hvor lyset reflekteres. Hvorvidt lyskeglen kan ses afhænger af, om der er dis eller tåge i luften mellem jorden og skyerne.
![]() |
![]() |
||
I lighed med projektørlys, kan laserlys også give anledning til usædvanlige oplevelser. Her en tegners gengivelse af et laserlys.
Illustration: Henrik Klinge Pedersen |
Den besynderlige observation fra Nyborg skyldes sandsynligvis det projektørlys, som også har forårsaget observationerne fra Skælskør og Næstved-egnen. Nyborg-observatørernes oplevelse synes dog noget mere dramatisk end dem, som de andre observatører havde. Det kan sikkert skyldes flere forhold. En af forklaringerne kan være, at observatørerne fra Sjælland sandsynligvis har befundet sig noget tættere på projektørlyset. Dermed har lysene befundet sig noget højere på himlen set i forhold til horisonten. Dette kan have givet en oplevelse af større afstand sammenlignet med observatørerne fra Nyborg, som så lysene bag træer og lavt på horisonten. Den lave højde kan have givet det indtryk, at det var noget, der befandt sig tæt på og lavt over jorden.
Det er også værd at bemærke, at observatørerne fra Nyborg sidst i observationen bemærkede en lyskegle mellem lysene på himlen og jorden. De oplevede, at det var en lysstråle, der sendtes „oppefra og ned“, mens der i realiteten snarere var tale om, at de i et kort øjeblik kunne se lyskeglen fra projektørerne og op i himlen.
Selv om beskrivelserne fra de fire rapportører alle peger i retning af et projektørlys opstillet et sted i det vestsjællandske, har vi ikke i SUFOI viden om, hvor projektørerne har været opstillet helt præcist. Vi hører derfor meget gerne fra læsere af UFO-Mail, som kan give os et tip om dette. Skriv gerne til Skandinavisk UFO Information - SUFOI.
Ud fra observatørernes angivelser af retninger kan man tegne nedenstående kort, som „løseligt“ angiver, i hvilket område projektøren kan have befundet sig.
![]() |
Google Maps |
Da vi ikke har egentlige kompasmålinger af retningerne, skal alle retningsangivelser tages med et stort gran salt. For observationen fra Nyborg angives retningerne til stjernerne Sirius (nederste, stiplede pil) henholdsvis Procyon (øverste pil). Det ses, at retningerne fra Nyborg ikke krydser med retningsangivelserne for observationerne på Sjælland. Lysene skal dog blot være set få grader længere mod nord, før retningen passer med Vestsjælland.
På baggrund af kortet skønnes det, at projektørerne har befundet sig et sted i området mellem Næstved, Korsør og Slagelse-Sorø. Det ville dog være en stor hjælp, hvis der er læsere, som kan hjælpe os med oplysninger om den præcise placering!
Henvendelsen til SUFOI's Fotoafdeling lød:
Den 26/8-16 luftede jeg hund i Aalborgs Øgadekvarter. Da jeg befandt mig på en lille græsplæne foran Sankt Markus kirke (ved Sjællandsgade), fik jeg øje på et grønt lys som tilsyneladende hang på himlen længere inde over Aalborg (mit gæt i forhold til hvor jeg stod). Lyset bevægede sig en smule - fra venstre mod højre- meget langsomt. Jeg tog fotografierne med min iPhone, og de er taget kl. 21.01.
Billederne er ikke super skarpe, men jeg zoomede ind på de fleste af dem og forsøgte med hund i snor at holde kameraet stille, så godt jeg kunne.
Jeg er selvfølgelig klar over at Aalborg lufthavn ligger i nærheden, og der var i øvrigt en udendørs koncert i gang i Karolinelund den aften, så der kunne selvfølgelig være tale om både en flyvemaskine, en helikopter, en lille drone, eller hvad ved jeg??
Når jeg nu på min tlf. zoomer ind på billedet hvor det grønne lys er lige ved siden af flagstangen, synes jeg, det ser ud, som om der er en hvid ring/krans oven på det grønne runde lys, hvilket minder om en klassisk afbildning af en ufo.
Har SUFOI en forklaring på hvad det var for et lys jeg så på himlen den aften?
![]() |
![]() |
|
Det mest skarpe af de modtagne fotos (tv.) med det lille grønne lys svævende i retning af Karolinelund i Aalborg, samt en kraftig udsnitsforstørrelse af den grønne aftegning (herover). |
![]() |
Efter at have modtaget fotografierne forsøgte Fotoafdelingen at kontakte festivalarrangørerne for at høre, om man havde kendskab til anvendelse af droner, som det kendes fra visse andre festivaler/koncerter. Samtidig kontaktedes Nordjyske.dk for at forsøge en efterlysning i lokalområdet. Begge henvendelser forblev ubesvarede.
Ved nu senere at gennemgå medierne fra området blev Fotoafdelingen opmærksom på, at TV2 Nord bragte et indslag om flyvning med en ulovlig drone OVER publikum ved arrangementet i Karolinelund den aften, hvor billederne blev taget. Der har været 2 droner i luften i nærheden af Karolinelund. Eftersom den ene af disse (den lovlige) havde grøn lysføring, er den med stor sandsynlighed forklaringen på optagelserne.
Bøden for at flyve ulovligt med drone er på op til 5000 kroner. Den ulovlige flyvning over Karolinelund blev meldt til Nordjyllands Politi, men politiet har ikke fundet dronepiloten.
![]() |
![]() |
Mit videokamera har opfanget noget usædvanligt. Se vedhæftede 2 billeder som den har tage med 3 sek. mellemrum, lige til venstre for flagstangen og over maskinhustaget. Kan I give en forklaring på den? |
Sådan lød en henvendelse til SUFOI's Fotoafdeling, der derefter bl.a. spurgte:
Og du har aldrig bemærket noget lignende på andre optagelser, der har givet „alarm“, eller hvordan kameraet nu fungerer?
Har du set optagelser på kameraet af fugle og insekter i tiden siden installationen?
Og hvordan har de i givet fald set ud?
Jeg har haft kameraet i ca. 1 år nu. Den virker på varme samt bevægelse, det vil sige der skal en forhøjet temperatur kombineret med bevægelse til før den optager billederne (ligesom IR sensorer fungerer ved alarmanlæg).
Den har endnu aldrig reg. hverken duer, skader eller lign. som vi har en del af herude på landet.
![]() |
![]() |
||
Sammenkopiering af meget kraftige udsnitsforstørrelser af de to små mørke aftegninger på de modtagne overvågningsoptagelser (tv.) samt den største (sidste) af optagelserne med ændrede lys- kontrastforhold samt ekstra skarphed tilføjet i billedbehandlingsprogram (th.). |
En efterlysning via Facebook https://www.facebook.com/ groups/112842926337/ fik SUFOI's Michael Jeppesen til at kommentere:
Hvad med et insekt der er tæt på kameraet - det lyder også som et godt bud i hvert fald :-)
Et forklaring, der i forvejen lå nærliggende for Fotoafdelingen.
Umiddelbart kunne det se ud til, at der er svagere aftegninger over og under den største, mørke aftegning, ligesom der anes andre „aftegninger“ tv. og th. for den aftegningen. Kunne dette afspejle ben, vinger og følehorn på et insekt?
Det skal dog pointeres, at der skal udvises stor forsigtighed med i kraftige forstørrelser at „overfortolke“ enkeltpixels i et udsnit af et foto i forvejen bestående af ret få pixels.
Fotoafdelingens bedste bud er fortsat at de mørke aftegninger viser et insekt, som f.eks. en oldenborre eller anden stor bille-art.
Ud fra de oplysninger, fotografen har givet om kameraet og dets justering, er optagelserne næppe forårsaget af selve insektet men startet pga. andre faktorer, og insektet derfor tilfældigt er kommet med på billederne. Men læserne har måske andre gode ideer?
Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer.
Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.
Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.
Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.
Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725 og anfør navn, adresse og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.
Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.
Er vi alene?
Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser. Vælg bog A |
Astrofysik for travle mennesker
Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet. Vælg bog B |
|||||
Guldet venter!
I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger. Vælg bog C |
UFO'er - Myter og viden
SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning. Vælg bog D |
© SUFOI 2016. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.
![]() |
©
Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted |
![]() |