logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2016 > UFO-Mail nr. 209

UFO-Mail nr. 211
13. februar 2016


Sensationelt fund af ny dansk meteorit

Lektor Henning Haack nævner ofte, at man statistisk set regner med fund af en dansk meteorit en gang for hvert 100 år.
Det er derfor helt sensationelt, at der med det seneste fald den 6. februar 2016 nu indenfor 7 år er fundet 2 danske meteoritter, og det medens han selv har været kurator for den danske meteoritsamling på Geologisk Museum.

På dette stillbillede fra en overvågningsvideo i Skovlunde ses hele området samt himlen klart oplyst af himmelfænomenet lørdag den 6. februar 2016 kl. 22.07.
Foto: Brian Mansfeldt
Stillbillede fra overvågningsvideo fra Ho nordvest for Esbjerg. Ildkuglen kommer skråt ned fra højre side af billedet og „lander“ næsten bag træerne. Den er dog ca. 200 km borte.
Pga. skydækket er denne video p.t. eneste danske optagelse, der viser selve ildkuglen på dens færd ned gennem atmosfæren.
Foto: Kim Østergaard

Lørdag aften den 6. februar 2016 kl. 22.07 observeredes over store dele af Københavnsområdet og Nordsjælland et kraftigt

lysfænomen, der oplyste området og himlen efterfulgt af lydmursbrag og mange sekunders rumlen.

Disse samlede fænomener gav håb om nedfald af en meteorit, og hurtigt opfordrede eksperterne via medierne folk om at kigge godt efter på flade tage, græsplæner og terrasser for at se, om der skulle være faldet noget udsædvanligt ned i omgivelserne.

Lektor Henning Haack modtog hurtigt en bunke mails og fotos af sten, der var fundet og som så anderledes ud.

Mellem disse mange henvendelser var der bid. Allerede søndag ved aftenstid kunne Henning Haack efter at have set et foto af en funden sten besøge en finder i Ejby ved Glostrup vest for København, hvor han straks kunne konstatere, at der var tale om fragmenter på 56 gr. af en ægte meteorit, der havde overlevet den voldsomme rejse gennem Jordens atmosfære.

 
Geofysikeren Henning Haack synligt glad og tilfreds med den hjembragte Ejby-meteorit.
Foto: Anders Peter Schultz, Statens Naturhistoriske Museum

Den fundne Ejby-meteorit med et lyst indre og yderst en tynd mørk smelteskorpe fra meteorittens voldsomme fart ned gennem atmosfæren.
Foto: Anders Peter Schultz, Statens Naturhistoriske Museum

Der er tilsyneladende tale om en almindelig kondrit, den mest almindelige type af meteoritter, men alligevel et spændende fund.

Et stykke af den nye meteorit, der formentlig kan få navnet Ejby efter findestedet, vil straks blive sendt til Italien til de første målinger og undersøgelser på et speciallaboratorium.

På denne optagelse fra Sternwarte Gahberg øst for Salzburg i Østrig ses over horisonten meteorets lysende stribe i luften over Danmark på 900 kilometers afstand.
Foto: Erwin Filimon, Sternwarte Gahberg


Flere meteoritter

Der kan sagtens ligge flere dele af meteoritten i det område, hvor den blev fundet. Derfor opfordrer Geologisk Museum til, at alle i området omkring Ejby og omegn tjekker en ekstra gang, om der ikke skulle ligge en meteorit på deres grund.

- Vi er faktisk helt sikre på, at de stykker, vi har fået indleveret, ikke er hele stenen. Så det er helt oplagt, især for dem, der bor i Ejby-området, at de kigger sig ekstra godt for, om ikke der skulle ligge lidt mere derude, siger lektor Henning Haack.

Nøjagtige observationsbeskrivelser kan stadig indrapporteres til forskerne via http://www.ildkugle.dk/

Har du selv fundet en meteorit?

Hvis du mener at have fundet en meteorit, må du meget gerne tage et godt billede af den og sende det til professor Martin Bizzarro fra Statens Naturhistoriske Museum.

Du kan også kontakte SUFOI, der straks videreformidler kontakten til forskerne. http://snm.ku.dk/SNMnyheder/alle_nyheder/2016/2016.2/send-os-dine-meteorit-billeder/


Udstilles igen

Ejby-meteoritten blev helt ekstraordinært udstillet mandag den 8. februar i 2 timer uden for åbningstid, og vil blive udstillet igen på Geologisk Museum, når den kommer tilbage fra undersøgelserne i Italien.

Der kan læses flere detaljer om meteoritfundet under nyheder på Statens Naturhistoriske Museums hjemmeside på http://snm.ku.dk/


Sidste nyt:

I skrivende stund er det netop blevet meddelt, at der fundet endnu flere dele af den nedfaldne meteorit. De nye stykker er dukket op på en parkeringsplads i Herlev.

Det bekræfter Henning Haack, der er ansvarlig for meteoritsamlingen på Statens Naturhistoriske Museum, over for DR Nyheder.

- Vi har hørt fra en masse, der mener at have fundet noget, og vi har haft en af vores ph.d.-studerende ude og følge op på en af de her sager, og meldingen er, at der er et stykke mere af den meteorit, der faldt i lørdags, siger han.

Dagens stykke er større end det, der blev fundet i søndags.

- Det er ramt ned i noget beton og gået i rigtig mange stykker, så det er lidt svært at sige, hvor stort det var, hvis man fik samlet det sammen igen. Men det er i hvert fald mere end det, der blev fundet i går. Væsentligt mere, siger Henning Haack.

Ifølge den ansatte, som har samlet stykkerne op på parkeringspladsen i et industrikvarter i Herlev, så er der et lille krater på jorden, hvor den er landet.

Der er indtil nu fundet meteoritstumper mindst 4 forskellige steder. Se kortet på Museets hjemmeside http://snm.ku.dk/SNMnyheder/alle_nyheder/2016/2016.2/kort-her-kan-du-lede-efter-meteoritter/.

http://www.dr.dk/nyheder/indland/nye-meteoritstykker-fundet-i-herlev,
http://www.stjerneskud.info/,
https://www.dr.dk/tv/se/tv-avisen-med-sporten/tv-avisen-med-sporten-og-vejret-2016-02-07#!/,
http://www.dr.dk/nyheder/indland/brugernes-videoer-se-braendende-meteorit-lyse-sjaelland-op,
http://nyheder.tv2.dk/samfund/2016-02-07-56-gram-og-millioner-af-aar-gammel-meteorit-fundet-foran-hoveddoer,
http://www.dr.dk/nyheder/viden/video-overvaagningsvideo-viser-meteorittens-fald#!/00:05 og
http://www.dr.dk/nyheder/indland/video-sten-eller-meteorit-saadan-tester-du-et-potentielt-rum-fund


Også ildkugle 3 dage tidligere

Forskerne efterlyser fortsat øjenvidner til den kraftige ildkugle der af mange blev observeret sidst på eftermiddagen den 3. februar - altså 3 dage før nedfaldet den 6. februar.

Det er indkommet et par hundrede observationer af ildkuglen via www.ildkugle.dk.

Denne ildkugle ser ud til at have passeret fra øst ind over København og er fortsat på en VSV bane med kurs mod det sydligste Jylland. Det er muligt, at den er fortsat ud over kysten, og så er der selvsagt ikke muligheder for at finde meteoritter. Det kan dog også tænkes, at den er faldet et sted nord for grænsen.

Forskerne er stadig meget interesserede i øjenvidneberetninger fra det allersydligste Jylland. Hvis man har set ildkuglen fra Sønderjylland, vil de meget gerne vide, om man så den passere hen over hovedet eller alternativt, at den havde kurs ned mod jorden øst for observationsstedet.

Man er også stadig meget interesseret i at høre om observationer af overlydsbrag i Sønderjylland. http://snm.ku.dk/SNMnyheder/alle_nyheder/2016/2016.2/kraftig-ildkugle/.



Løst og facts

Starten på den nye serie af »X-files« bragte en stor medieinteresse med sig, og flere af SUFOI's medlemmer blev i den anledning interviewet i aviser, radio og TV.

SUFOI's formand Kim Møller Hansen blev interviewet 25. januar i et direkte indslag i på DR's P4 fra kl. 11.35 til 11.50. Hør udsendelsen her.

24. januar 2016 berettede DR's nyhedsside om Michael Jeppesen, Næstved, og hans store interesse for X-files:
Michael Jeppesen har siden 1994 været fan af »X Files«. Han ser stadig serien i dag og undersøger de myter, kultseriens episoder handler om.

http://www.dr.dk/nyheder/kultur/film/michael-elsker-x-files-fascinerende-saa-meget-serien-afspejler-virkeligheden og
http://www.dr.dk/nyheder/kultur/film/manden-bag-x-files-overvaagning-og-paranoia-har-bragt-serien-tilbage.

Michael Jeppesen medvirkede endvidere i et direkte indslag i TV2's Go'Morgen Danmark den 28. januar og den 29. januar om eftermiddagen i DR's P4 Sjælland.

 
Fra Politikens tillæg om X-Files 28. januar 2016
Politikens Poptillæg udkommet

Politiken er gået „i luften“ med et nyt „Poptillæg“. Som journalist Christine Runøe Jensen, Politiken Podcast, bl.a. formulerer det 1. februar 2016:

Velkommen til første afsnit af Politikens Poptillæg - en popkulturelt begejstret podcast, hvor vi hver torsdag dykker ned i film eller popfænomener, tv-serier, pladeudgivelser og tidstypisk støj fra internettet.

I første afsnit dykker vi ned i emnet Electronic Dance Musik, også kendt som EDM - er af tidens mest dominerende populærgenrer.

Vi taler også om den nye sæson af den kæmpepopulære tv-serie »X-files«, hvor makkerparret Mulder og Scully igen sætter sig for at lede efter sandheden. Vores reporter, Agent Runøe, mødes med den danske ækvivalent til Fox Mulder: Ole Henningsen fra Skandinavisk Ufo Information, som hver uge dykker ned i de danske X-filer på Rigsarkivet i København.

Gæster: DJ og pladeselskabsejer Josefine Winding, Politikens tv- og filmanmelder Joakim Grundahl og klubpromoter Lars LP.
Redaktion: Lucia Odoom, Christine Runøe og Katrine Hornstrup Yde.

Indslaget med Ole Henningsen kan høres cirka 25 minutter inde i produktionen:
http://politiken.dk/podcast/politikens _poptillaeg/ECE3044328/electronic-dance-music-danske-x-filer-og-hatewatching/ og
http://viaplay.dk/


Astronauten Ed Mitchell død

 
Edgar Mitchell, sjette mand på Månen med Apollo 14 i 1971.

Den amerikanske astronaut Ed Mitchell - en af bare 12 personer, der har gået på Månen - er død den 4. februar, oplyser hans familie og rumfartsorganisationen Nasa. Han blev 85 år.

Mitchell var en del af Apollo 14-missionen i 1971 sammen med Alan Shepard Jr. og Stuart Roosa. Mitchell var den sidste overlevende af de tre, og var på sin månemission med til at sætte rekord for at have gået længst på Månens overflade og for at have opholdt sig længst tid på Månen - 33 timer.

Mitchell blev det sjette menneske til at sætte sine støvler på Månen. Han hjalp med at samle over 40 kilo månesten og jordmateriale.

Ifølge NASA var Mitchell en af pionererne inden for rumforskning. I sin bog „The Way of the Explorer“ skrev Mitchell ifølge Reuters:

- Der var en følelse af, at vores tilstedeværelse som rumrejsende og eksistensen af selve universet ikke var tilfældig, men at der var en form for skaberkraft.

Mitchell har også i interviews sagt, at rumvæsner flere gange skulle have været i kontakt med Jor-den, men han har erkendt, at han aldrig selv har set nogen, skriver ritzau bl.a. i sin omtale af astronautens død.

Ed Mitchell har gennem årene i forbindelse med sine udtalelser om ufo-fænomener været stærkt omtalt i ufo-kredse, og UFO-Mail bringer en længere artikel om Ed Mitchell i en af de kommende udgaver.

http://www.palmbeachpost.com/news/news/local/apollo-14-astronaut-edgar-mitchell-85-dies-in-west/nqKdg/.



 
 
 

Til salg

Ufo-nyt komplette årgange

1980: kr. 300,-
1981-1984, pr. årgang: kr. 200,-
1985-2001, pr. årgang. Kr. 150,-

Ufo-Aspekt:

1977 og 1979, pr. årgang: kr. 250,-

Ufo-Aspekt, enkeltnumre

1976 nr. 1-2-3-5
1978 nr. 1-4-5-6
1980 nr. 1-2-3
stykpris kr. 30,-

Omkring 20 engelske bøger, diverse om ufoer, haves også til salg. Hør nærmere!

Kontakt:
René Jensen
Birkealle 19
4760 Vordingborg
Mobil: 23961929
E-mail: Rene Jensen

Betaling kan ske via MobilePay.



Læs ufo-beretninger på www.ufo.dk

Seneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer.



 

Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
i 2024

- og vælg en bog

Foreningen Skandinavisk UFO Information drives af frivillig og ulønnet arbejdskraft. Vores primære opgave er at give offentligheden seriøs information om ufomyten gennem ufo.dk og sekundært at registrere observationer af usædvanlige himmelfænomener. Du kan læse om SUFOI's formål og vision her.

Du kan med et økonomisk bidrag på kr. 400 - og naturligvis gerne mere - gøre det muligt for os fortsat at drive ufo.dk og foretage undersøgelser af ufooplevelser.

Vi håber, at rigtig mange vil fortsætte med at bakke op om vores arbejde ved at blive medlem af støttekredsen.

Betaling foregår via netbank til Regnr.: 1551 Kontonr: 9117725. Skriv navn, adresse, mobilnr., e-mail - og bestillingskode (fx. Bog A) på den ønskede, gratis titel.

Som medlem af SUFOI's Støttekreds har du ingen forpligtelser over for foreningen. Støttebeløbet gælder for et år.


Vælg 1 af disse 4 titler:
 

 
Er vi alene?

Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser.
Vælg bog A
 
 
Astrofysik for travle mennesker

Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet.
Vælg bog B
 
 
 
Guldet venter!

I denne bog fortæller Klaus Aarsleff om skattelegender, om skatte der ikke er fundet endnu, om store skatte som er fundet, og om hvordan moderne teknologi i dag har gjort det meget lettere at være skattejæger.
Vælg bog C
 
 
UFO'er - Myter og viden

SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning.
Vælg bog D



UFO-Mail udgives af Skandinavisk UFO Information.

© SUFOI 2016. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted