Nyt fra SUFOI's Fotoafdeling
8000 Aarhus C. 17. oktober 2014
Efter en nærmere gennemgang af det modtagne fotomateriale er SUFOI's Fotoafdeling ikke i tvivl om, at der er observeret og fotograferet små varmluftballoner.
9220 Aalborg Ø 17. januar 2015
En 52-årig observatør fra Nr. Tranders i udkanten af Aalborg indberetter bl.a.: 10-15 lavtflyvende stearinlys-lysende fartøjer i helicopter højde og fart.
Ud fra udseendet og flyvemåden på den modtagne videooptagelse (screenprint herover samt udsnitsforstørrelse tv.) sammenholdt med DMI-vejrdata samt beskrivelsen i observationsrapporten er der ingen tvivl om, at der har været tale om små varmluftballoner opsendt fra nærområdet. Denne konklusion er observatøren egentlig ikke uenig i, men har alligevel nogle opfølgende spørgsmål til SUFOI's Fotoafdeling: Jeg har spurgt omkring vedr. om der er nogen, der har sendt noget i luften. På vegne SUFOI's Fotoafdeling havde Ole Henningsen bl.a. flg. kommentarer til observatøren: Selv om vi har haft et enkelt tilfælde fra Kbh.området, hvor vi fik en lang række henvendelser, er det sjældent, at vi selv i tæt bebygget område hører fra mere end en enkelt eller et par stykker - altså observatører, selv om der er opsendt måske 10 - 50 balloner. Det er ikke vejrballoner, men altså rispapirlamper med et brændende materiale i bunden, og de kan have forskelligt udseende. Husk at se på alle eksemplerne på adressen: http://www.sufoi.dk/info/balloner.php. Jeg forsøger at give nogle brugbare svar i relation til de 5 spørgsmål: 1. De stiger helt sikkert, men hvis de stiger i samme tempo, som de fjerner sig fra observationspositionen, så vil de i nogle tilfælde kunne se ud, som om de ikke stiger. Det vil være super, hvis man efterfølgende kan bekræfte opsendelsen ved at spørge sig for i nabolaget - specielt i vindretningen naturligvis. Det kan tilføjes, at SUFOI dog ikke har modtaget yderligere oplysninger i den aktuelle sag. Med disse uddybende kommentarer burde læsere være rustet til sommerperioden, hvor observationsberetninger om små varmluftballoner ikke just plejer at aftage i antal.
6430 Nordborg 1. maj 2015
En særdeles spændende fotosag tog sin begyndelse med denne henvendelse: Den 1. maj stod jeg kl. 21:03 ude i min have for at tage nogle billeder af Månen, da der kom et objekt, jeg ikke kan forklare, hurtigt forbi. Jeg har to billeder af det, hvor jeg af det ene billede har zoomet helt ind og så har jeg lagt de to billeder oven på hinanden, så man kan danne sig et indtryk af dens flyve bane.
Vurderinger og muligheder
Fotoafdelingens umiddelbare vurdering var, at der evt. kunne være tale om glimt fra en iridiumsatellit, men selv efter en nødvendig kontrol og justering af optagelsestidspunktet var der intet match på sitet http://www.heavens-above.com/ til en passende passage af en sådan eller andre relevante satellitter. En forespørgsel til Anton Norup Sørensen fra http://www.stjerneskud.info/ viste, at der ingen ildkugle-registreringer var fra stationerne. Det var temmelig overskyet set fra den nærmeste station i Jels. I København var der klart, men nok for lyst til at objektet ville kunne ses. Anton Norup Sørensen siger videre: SUFOI's fotokonsulenter Karsten Bomholt og Hans Bødker er inde på, at der kan være tale om en kort kondensstribe/contrail fra et fly i stor højde belyst af Solen, der på det pågældende tidspunkt var gået ned. En teori også Anton Norup Sørensen anser for mest plausibel. Karsten Bomholt noterer i sin første bedømmelse: Hans Bødker anfører, at med de præcise optagelsestider for de to billeder samt optagelsessted, så er det muligt med stor nøjagtighed at indtegne en linje, hvorpå objektet har befundet sig. Månens elevation 20° og azimuth 137°. Karsten Bomholt anfører i sin senere kommentar: Hvis det er et fly, befinder det sig dog meget nærmere end de 125 kilometer, der angives som afstanden til indflyvningsruten til Kastrup Lufthavn. Med denne afstand kan det med simpel geometri beregnes, at flyvehøjden i givet fald er 45 kilometer. Hvis vi i stedet antager, at objektet befinder sig i 10 kilometers højde, giver samme simple beregning, at afstanden er 29 kilometer. Der er 5 sekunder mellem de to optagelser, og i løbet af denne tid har objektet bevæget sig 2,5°. Vi kender ikke fotografens synsvinkel i forhold til flyveretningen, men hvis vi antager, at fotografen ser vinkelret på flyveretningen, giver samme simple beregning, at objektets bevægelse på 2,5° svarer til en tilbagelagt strækning på 1,25 kilometer eller 250 meter i sekundet, hvilket igen svarer til 900 kilometer i timen.
I starten af efterforskningen er det ikke muligt at gå tilbage til observationsdatoen den 1. maj i dataene fra FlightRadar24. Hans Bødker vælger derfor at søge i de for ham tilgængelige data på ugedagen og ca. samme tidspunkt, nemlig 8. maj for at se efter eventuelle rutefly der kunne flyve samme rute på samme ugedag. Hans opmærksom falder derfor på et Estonian Air i 37000ft og ground speed 866km/t, der kunne være en god kandidat også for fredag den 1. maj. Hans Bødker konsulterer også kort over jetstrømme fra den 1. maj og anfører: Det kunne have haft en svag jetstrøm på 60kts i halen, der kunne bringe ground speed op på 900km/t.
SUFOI's konklusion
En teori om glimt fra iridium-satellitter understøttes ikke, ligesom en meteor heller ikke umiddelbart understøttes af dataene. Fotosagen er imidlertid så usædvanlig mht. øvrige foreliggende fakta , at SUFOI's Fotoafdeling efter de indledende undersøgelser køber en licens til at gå tilstrækkeligt langt tilbage i FlightRadar24's data for helt konkret at påvise, hvad der har været af fly i området på det pågældende tidspunkt. Som det ses af udskriften fra FlightRadar24 er der to fly, der i afstand, højde og hastighed matcher de beregnede data ud fra de modtagne fotografier.
5792 Nr. Lyndelse 25. februar 2015
Nogle få timer efter sin observation beretter en 38-årig kvinde følgende: Min søn kom hjem fra en fritidsaktivitet og sagde, at der var noget kraftigt lys ud over marken. Observationsdata i øvrigt: Observationssted: Ud over marken bag ved hus. Ved 20-tiden. Observatøren tilføjer senere: Det var klart vejr, og ingen lys ud over marken den vej, altså ingen andre lys på himlen end stjerner, som var meget små, i forhold til den. Den skilte sig meget ud.
Der er i begge tilfælde tale om optagelser, der er ude af fokus, da kameraet forgæves automatisk har forsøgt at stille skarpt på planeten på den mørke himmel. Hvis observatøren ikke havde fotograferet planeten Venus, burde den alligevel være synlig på billederne, da den rent faktisk stod særdeles kraftig i netop den anførte observations-/fotograferingsretning = lavt på vesthimlen.
Venus og Jupiter tæt på hinanden i juni
Der må i den sidste halvdel af juni forudses mange henvendelser om de mystiske stillestående lys på vesthimlen. Læs mere om stjernehimlens aktuelle udseende:
Løst og facts
Minister for rummet
En trofast læser af UFO-Mail, H. O. Axelsen, har spurgt, om SUFOI nu har fået ny minister, da den radikale minister Sofie Carsten Nielsen den 8. maj fik ansvar for et ekstra område, der omfatter rummet.
Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen udtaler: „Som nyudnævnt minister for det ydre rum bliver det rigtig spændende at følge missionen, hvor ESA-astronaut Andreas Mogensen den 1. september begynder sin 10-dages mission til Den Internationale Rumstation ISS. Han skal løse et transportproblem på rumstationen og samtidig gennemføre videnskabelige projekter. Som sidegevinst ved jeg, at Andreas Mogensen inspirerer rigtig mange unge, og forhåbentlig vil det medvirke til at få flere til at søge mod de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser.“
Det korte svar på H. O. Axelsens lidt drillende spørgsmål er naturligvis et „nej“. Men lidt er der måske om snakken. Det bør nævnes, at da Skandinavisk UFO Information i 2000 udgav guiden til identificering af himlens fænomener, Når du ser et stjerneskud, var det med økonomisk støtte fra Undervisningsministeriet/Tips-og Lottomidlerne, mens 2. reviderede udgave af denne vigtige guide i 2005 blev udgivet med støtte fra Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling. Det tidligere „Videnskabsministerium“ har i tidens løb ændret navn til Uddannelses- og Forskningsministeriet, og efter 8. maj omfatter ressortområdet også „regulering af danske aktiviteter i det ydre rum“, som det er formuleret på Ministeriets hjemmeside. I forbindelse med læserspørgsmålet er det på sin plads at understrege, at SUFOI altså ikke hører under et „rumministerium“, men gerne samarbejder med et Uddannelses- og Forskningsministerium og andre relevante, offentlige myndigheder. SUFOI har aldrig lagt skjul på, at den officielle støtte har været til utrolig stor hjælp i foreningens folkeoplysende arbejde med at informere om mangeartede fænomener, der kan skabe ufooplevelser. Alle kan i øvrigt gratis læse pjecens 27 sider på ufo.dk eller låne den trykte udgave på biblioteket. Af SUFOI's Vision og formål fremgår det klart, at foreningen som sådan egentlig ikke har noget med rummet at gøre, selv om mange danskere stadig forbinder begrebet ufo med noget „flyvende udefra“. Når vi også her i UFO-Mail med mellemrum beskæftiger os med astronomiske og rumfartsrelaterede emner, er det helt i tråd med SUFOI's folkeoplysende formål. Jo flere, der sætter sig ind i facts om eksempelvis meteorologi, astronomi og rumfart, jo færre falder forhåbentlig for letkøbte notitser og artikler om „mystiske hændelser i rummet“ i den lettere genre på nettet. Den fungerende „rumminister“ Sofie Carsten Nielsen har i det humoristiske „tiltrædelsesinterview“ på Politikens bagside den 26. maj 2015 en kvik kommentar til sin udnævnelse: „Hvis der er liv i rummet, skal vi byde det velkommen på Jorden.“
Nyrevideret udgave af svensk ufo-bog
På sin blog skriver Clas Svahn, tidligere formand for UFO-Sverige, om udgivelsen: Det känns bra att „Mötet i gläntan“ kom ut innan folk hann åka på semester och boken blev fin och är en gedigen historia på 360 sidor och ett 80-tal bilder. 41 sidor är helt nyskrivna med allt som har hänt sedan den första upplagan gavs ut av Parthenon 1995. Och jag kan lova att det här finns mycket som kommer att få läsarna att lyfta på ögonbrynen och kanske också omvärdera sina tidigare synpunkter på händelsen. GÖsta Carlssons berättelse om hur han mötte ett tefat med besättning i en glänta utanför Ängelholm den 18 maj 1946 är en svensk ufoklassiker. Den som vill kan beställa boken direkt från Parthenon på plusgiro 1959-6. Kostnad inklusive porto är 246 kronor. http://csblogg.ufo.se/csblogg3/?p=34247
Læs ufo-beretninger på www.ufo.dkSeneste indberetninger til SUFOI om ufo-oplevelser kan ses på www.ufo.dk under Observationer.
Bliv medlem af SUFOI's Støttekreds
|
Er vi alene?
Avi Loeb, ledende astrofysiker ved Harvard University, fremlægger sin kontroversielle teori om, at vores solsystem for nylig blev besøgt af avanceret og fremmed teknologi fra en fjern stjerne. Bogen er en tankevækkende rejse til videnskabens og den menneskelige forestillingsevnes yderste grænser. Vælg bog A |
Astrofysik for travle mennesker
Universet er på én gang vores hjem og en verden af enormt komplekse begreber. Så hvordan skal alle vi, der ikke har en grad i fysik, forstå det? Den berømte amerikanske astrofysiker Neil deGrasse Tysons lille, charmerende bog Astrofysik for travle mennesker er skrevet, så du og jeg kan få en fornemmelse af vores vilde og smukke hjem, mens vi venter på bussen, eller morgenkaffen brygger færdig. Her er alle de vigtigste idéer og opdagelser, der ligger til grund for vores moderne forståelse af universet, serveret med liv, vid og en humoristisk pen. Fra Big Bang til sorte huller, fra kvarker til kvantemekanik og mørkt stof og jagten på at opdage exoplaneter og finde andet liv i universet. Vælg bog B |
|||||
Bermuda Trekanten - og andre myter er en titel i serien Fakta & Myter.
Bermuda Trekanten - og andre myter omhandler også en række andre emner, mysterier og fænomener, som gennem tiden er blevet en del af ufomyten, fx astroarkæologi (Erich von Däniken), nazisternes vidundervåben, korncirkler, mænd-i-sort (Men in Black), kvægmishandlinger (cattle mutilations), Philadelphia-Eksperimentet og efterretningsvæsners manipulation med ufoentusiaster. Vælg bog C |
UFO'er - Myter og viden
SUFOI fyldte 60 år den 17. december 2017. Det blev markeret med bogudgivelsen UFO'er - Myter og viden. Det er en stor og flot indbundet bog med mange spændende artikler om ufomyten og dens udvikling. Bogen præsenterer også resultaterne af den viden, som SUFOI og forskere verden over har indsamlet. I bogen kan du læse om de mest berømte ufooplevelser, få overblikket og naturligvis sikre dig mange timers underholdende læsning. Vælg bog D |
© SUFOI 2015. Nyhedsmedierne kan, i henhold til ophavsretsloven og med tydelig kildeangivelse, bringe citater fra signerede artikler. Artikler må kun bringes i deres hele udstrækning efter skriftlig aftale med Skandinavisk UFO Information - SUFOI. Print og fotokopier af indhold fra UFO-Mail er belagt med Copydan-vederlag.
![]() |
©
Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted |
![]() |