logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2005 > UFO-Mail nr. 58

UFO-Mail nr. 58
27. juni 2005


Aftegninger på danske webcams

Jeg sad og kiggede webkameraerne igennem, som jeg så tit gør, og pludselig så jeg dette fra Hasle på Bornholm.

Sådan startede henvendelsen forleden fra Ove Kristiansen på Fyn om mærkelige aftegninger på danske webkameraer.

Ejendommelige aftegninger på webcam ved Hasle på Bornholm 20. juni 2005, kl. 05.19

 
 
Udsnitsforstørrelse af aftegningerne på Hasle-fotoet.

Ove Kristiansen, der er abonnent på ufo-nyt, gemte omgående billedet fra webkameraet på sin PC.

  • Først troede jeg at det var en fejl på kameraet, men da det var væk ved opdateringen et øjeblik efter, måtte det jo være nogle objekter.
  • Jeg har taget det fra Webcams Danmark, og jeg ved ikke hvem der står for kameraet.
  • Jeg troede jeg kunne få en forklaring af SOK, Søværnets Operative Kommando, Bornholms Marinedistrikt eller måske Flyvertaktisk Kommando, men alle sagde, at der ikke havde været aktivitet over luftrummet over Bornholm på det tidspunkt.
  • Jeg håber I kan bruge det til noget, og vil da meget gerne have, hvis I kan forklare hvad det er, slutter Ove Kristiansen sin henvendelse til SUFOI.

 
 
Ove Kristiansen fra Odense gjorde opmærksom på aftegningerne på danske webcams.

Efterfølgende fremsendte vor læser yderligere webcam-fotos fra Hasle, Rønne og Christiansø, som han havde gemt på sin computer og spurgte samtidig, om det måske kunne være fugle eller evt. fly, der optrådte på billederne.

- Desværre er det noget uklart, men jeg vil til at holde meget øje med disse webcams, så der måske en dag dukker et brugbart billede frem, tilføjede Ove Kristiansen.

De fremsendte fotos så umiddelbart spændende ud, så det var nærliggende selv at begynde at kigge på de omtalte webkameraer og se, om der skulle dukke noget interessant op, der kunne komme en forklaring nærmere.

Et webkamera er i princippet et stationært digitalt fotoapparat, der med angivne mellemrum tager et foto, der automatisk videresendes til en webside og kanses på Internettet.

Efter at have kigget på danske webkameraer samlet hos Richo Andersen på adressen http://www.webvejr.dk/webcams_danmark.htm valgte jeg at koncentrere mig om Christiansø på DR-Bornholms side om Vejret på Bornholm på adressen http://www.drbornholm.dk/vejret/index.php

Ejendommelige aftegninger på webcam på Christiansø nord for Bornholm 21. juni 2005, kl. 05.55

På Christiansø kunne der måske forventes flest fugle i luften, og dermed kunne der måske hurtigst indsamles et sammenligningsmateriale.

Og det lykkedes over al forventning.

I løbet af en god halv times tid en eftermiddag lykkedes det at gemme en række billeder fra Christiansø med fugle i billedfeltet - og ikke mindst en række af samme type af fænomener, som Ove Kristiansen havde iagttaget og gemt på sin computer.

 
 
Eksempler på, at ejendommelige aftegninger på webcam på Christiansø nord for Bornholm om eftermiddagen 22. juni 2005. De mystificerende aftegninger skyldes forbiflyvende fugle
.

 
 
Til sammenligning ses her kraftig udsnitsforstørrelse med større kontrast og lysstyrke af fotoet ovenover
.

Efter at have set på disse webkameraer og gennemgået billedmaterialet er der ingen tvivl om, at de i første omgang lidt mystiske mørke aftegninger skyldes forbiflyvende fugle.

Det ser endvidere ud til, at det er de fugle, der er tættest på kameraet - og dermed flyver hurtigst gennem billedfeltet, der forårsager aftegningerne.

SUFOIs fotokonsulent Hans Bødker er enig i denne konklusion, der også støttes af Richo Andersen, Nakskov, der selv står for to webkameraer i forbindelse med sin elektroniske vejrstation på adressen http://www.webvejr.dk/index.htm

Til ufo-mail siger Richo Andersen videre om billederne:

- Webcams er ikke er glade for emner i bevægelse - d.v.s. de er nok ligeglade, men opløsningen er dårlig og måden data gemmes og læses ud på gør, at man ser lidt på hver/hver anden/hver tredje linie (næsten at sammenligne med en slags „interferens“), og sammensætningen af billedet ser man så eksempler på her på disse fotos.

Forelagt disse konklusioner siger Ove Kristiansen til ufo-mail:

- Tak fordi I reagerede så hurtigt. Jeg har nu efterfølgende prøvet at gemme nogle billeder, hvor der i fuglene, som er tæt på, optræder de sorte „bjælker“, der åbenbart kommer på grund af lang eksponeringstid.

Jeg er meget glad for at få en objektiv bedømmelse af billederne, da jeg også gerne vil være med til at afmystificere nogle observationer.

Det er første gang, vi i SUFOI er blevet præsenteret for denne type fotos, men læserne har jo mulighed for selv at gå ind og se, om der skulle dukke andre mystiske ting op på de danske webkameraer.

Og kan nogle af læserne bidrage med mere korrekte, tekniske forklaringer på, hvordan fænomenet opstår på billederne, så hører Skandinavisk UFO Information - SUFOI meget gerne herom.
Læs seneste ufo-observationer

Vil du som læser af ufo-mail se de seneste rapporter om ufo-fænomener, der er indberettet til Skandinavisk UFO Information, så gå ind på adressen: www.ufo.dk, under observationer.

Den seneste længere beretning stammer fra en observatør i Odense SV og er fra den 11. juni 2005:

Jeg var gået ud i haven, for at sætte en klapvogn i læ, da de havde lovet regn næste dag. Jeg kiggede op på himlen og blev ret overrasket over, hvor stjerneklart det var. Jeg besluttede mig for at studere himlen lidt. Vi har en god udsigt til sydvest og nordøst.

Jeg stod og kiggede på en meget klar stjerne, den var lige over min genbos hustag. Jeg stod ca. 8 meter fra hans husmur. Jeg kiggede på stjernen og vendte mig om for at kigge lidt mod NØ. Der var da stjerner på himlen, men ikke noget udsædvanligt. Jeg vendte mig om, for at kigge på stjernen over min genboes hus igen, og der ser jeg noget ret underligt.. Jeg når lige at tænke: „hvad.. før var der da kun 1 klar stjerne, men nu er der altså 3“. De 2 nye „stjerner“ lyste dobbelt så kraftigt som den stjerne, jeg lige havde stået og studeret. Lyset var meget smukt hvidt. Størrelsemæssigt var de i samme størrelse som den rigtige stjerne. Den stjerne, som normalt er på himlen stod nederst og oppe over stod de 2 nye.

Det lignede faktisk en trekant der stod på spidsen. Så begyndte de 2 KRAFTIGT lysende objekter at bevæge sig lodret op i luften. De fulgtes ad med nøjagtig samme afstand imellem, hele vejen op, samtidig med at lyset i begge blev svagere og svagere. Det gik meget langsomt. Så var de væk. Jeg var helt rundt på gulvet og fór ind for at hente noget papir til at tegne på, og jeg kiggede også på klokken.

Jeg håber der er andre der har set objekterne, for det var et utroligt flot syn.

På SUFOIs hjemmeside på ovennævnte adresse kan du også læse om ældre beretninger og samtidig rapportere, hvis du selv skulle have set eller fotograferet noget mystisk på himlen.
Klodernes Kamp...
igen

Den 30. oktober 1938 begyndte CBS Radio i New York den ugentlige udsendelse med et radiohørespil under fællestitlen Mercury Theatre on the Air. Denne gang var hørespillet så realistisk og dramatisk, at mange lyttere glemte, eller ikke i første omgang hæftede sig ved, at der var tale om ren fiktion. De tabte hovedet og tog haglgeværet frem for at imødegå truslen fra rummet.

Denne dag var det Orson Welles, som stod bag en nyskrevet udgave af H. G. Wells' klassiker »The War of the Worlds«. Mere end to millioner lyttede til historien om, hvordan fjendtlige marsboere lander i New Jersey og invaderer Jorden.

Nu er Klodernes Kamp aktuel igen. Denne gang i form af Steven Spielbergs nye store film »War of the Worlds« med premiere 29. juni.

Filmen, som er en opdateret version af H.G. Wells' klassiske science-fiction værk »Klodernes Kamp«, har både Tom Cruise i hovedrollen og i producerstolen.

 


 

Handling er kort fortalt, at Jorden invaderes af marsboere, og hele menneskeheden må kæmpe for sin overlevelse. Det gælder også Ray Ferrier (Tom Cruise), som er blevet skilt fra sin kone, og som har sine to børn på weekendvisit.

Filmen er baseret på H. G. Wells klassiske roman af samme navn.

»War of the Worlds« er i denne udgave skrevet af David Koepp og har desuden Tim Robbins, Miranda Otto og Dakota Fanning på rollelisten.

Trailere til filmen kan bl.a. ses på denne adresse: http://movies.yahoo.com/feature/waroftheworlds.html

Til trods for at DreamWorks har frigivet diverse klip og billeder fra filmen, har der indtil nu været et vist hemmelighedskræmmeri om, hvordan selve de udenjordiske væsner vil tage sig ud i filmen.

Dette stykke production-art, som man kan ses hos Newsweek viser, hvordan de såkaldte „tripods“ angriber en færge, mens folk prøver at flygte.

Tom Cruise og Steven Spielberg i samarbejde om War of the Worlds
 

   
Til sammenligning ses her en lidt ældre illustration af det frygtelige teknisk avancerede uhyre fra rummet - inden det blev forkølet!
 
Orson Welles i studiet under udsendelsen af historiens mest berømte hørespil.
 
Bevæbnet med et haglgevær afventer 76-årige William Dock i New Jersey marsboernes invasion.

 
Radiohørespillet fik de store overskrifter frem i amerikanske aviser.
Som nævnt var hørespillet 30. oktober 1938 på CBS Radio i New York så realistisk og dramatisk, at mange lyttere glemte, at der var tale om ren fiktion og gik i panik over truslen fra rummet.

Denne dag var det Orson Welles, som stod bag en nyskrevet udgave af H. G. Wells' klassiker »The War of the Worlds«. Mere end to millioner lyttede til historien om, hvordan fjendtlige marsboere lander i New Jersey og invaderer Jorden.

Hørespillet er for længst gået over i radioens historie som en af de helt store klassikere.

For 25 år siden udsendte SUFOI radiohørespillet »The War of the Worlds« (Klodernes Kamp) på kassettebånd.

Flere læsere har efterspurgt båndet, som længe har været udsolgt. Nu kan vi igen tilbyde den originale historiske optagelse - denne gang på en cd.
Himmelskiven og Solvognen udstilles i København

To enestående fund fra bronzealderens solkult mødes på Nationalmuseet over sommeren. Frem til oktober kan også nutiden få et glimt af den dyrkelse af himmelrummet, som lå bag skabelsen af den tyske himmelskive og den danske solvogn. Det er første gang, at de to fund kan ses sammen i Danmark sammen med en lang række andre ting fra bronzealderen.


Himmelskiven fra Nebra

Himmelskiven har en dramatisk fundhistorie.

Skiven blev fundet af lokale gravrøvere i 1999 ved Nebra i Mellemtyskland. Ved hjælp af metaldetektor, og med udsigt til det sagnomspundne Bloksbjerg, fandt to mænd en bronzeskive, som måler 32 cm. i diameter, (dvs. som en stor middagstallerken).

Via mystiske kanaler og kontakter blev skiven tilbudt arkæologerne ved forskellige museer, men ved en politiaktion lykkedes det i 2002 at redde både himmelskiven, og forskellige andre oldsager fra fundstedet, fra at blive solgt på det sorte marked.

Efter et større forsknings- og restaureringsarbejde er Himmelskiven og de øvrige fund endt på Landesmuseum für Vorgeschichte i Halle, hvorfra Nationalmuseet nu har lånt genstandene.

 
 
Den 3600 år gamle bronzeskive fra Nebra vejer 2,1 kg. og viser Solen, Månen og stjerner på himlen.
Foto: Landesmuseum für Vorgeschichte

 
Forskere og museumsfolk i gang med udstillingsforberedelser.
Fotos: Landesmuseum für Vorgeschichte


Europas ældste gengivelse af himmelrummet

 
Den berømte solvogn fra Trundholm Mose.
Foto: Nationalmuseet
 

Skiven er Europas ældste gengivelse af kosmos og stammer fra ca. år 1.600 f.Kr. Skiven viser en forgyldt sol, en nymåne samt stjerner, måske stjernebilledet Syvstjernen (Plejaderne). Et forgyldt skib antyder oldtidens forestilling om solens, månens og stjernernes rejse over himlen. Kanten prydes af to forgyldte buer, der hver dækker 82 grader af skiven. Det svarer til afstanden mellem solopgang og solnedgang ved hhv. midsommer og midvinter set fra det sted, hvor skiven blev fundet.

Man antager, at der er tale om et billede af Solen, men der kan meget vel være tale om en fuldmåne.
De syv stjerner er de eneste, der på skiven vises samlet, og meget tyder derfor på, at der virkelig er tale om Syvstjernen eller Plejaderne, et græsk navn, som betyder „Sejlestjernerne“. Søfolkene i det gamle Grækenland holdt øje med dem. Når Plejaderne viste sig på Himlen lige før solopgang (i maj) var den stormfulde tid forbi, og man kunne igen risikere at sejle på havet. Når de samme stjerner gik ned lige før solopgang (i november) begyndte stormenes tid, og så var det farligt at sejle.


Ploven, der fandt Solvognen

Solvognens historie begynder en dag for over 3400 år siden, hvor den fine genstand blev sønderbrudt og lagt på jorden i dét, der i dag hedder Trundholm i Nordvestsjælland. Fundomstændighederne var fredsommelige - Ved den første pløjning af et område i Trundholm Mose blev Solvognens forskellige dele fundet inden for en alens afstand fra hinanden. Finderen, opsynsmand Frederik Willumsen, regnede med, at det var et stykke legetøj, og hans søn fik hesten at lege med, mens det øvrige blev lagt på loftet. Da naboen, skovkasserer West, efter nogle dages forløb fik det enestående fund at se, blev det anmeldt til Nationalmuset. På udstillingen genforenes den nordvestsjællandske bondes plov med solvognen for første gang siden 1902.


 
Solen, hesten og skibet

Himmelskiven og Solvognen er højdepunkter i udstillingen, som i øvrigt omfatter ca. 25 montrer med forskellige bronzealderting, fx smukke, delvist forgyldte sværd og økser, der alle giver indtryk af bronzealderens religiøse liv og verdensopfattelse. Vigtige fikspunkter er naturligvis solen, hesten og skibet som transporterer den, men også de hellige genstande og gaver til guderne. Historien om fundet af himmelskiven og om fundstedet indgår også, og i en DVD-film fortælles om fundets mytologiske og arkæo-astronomiske aspekter.

Udstillingens tema behandles også grundigt og interessant i Nationalmuseets tidsskrift NYT. Læs mere om Himmelskiven, den aktuelle udstilling og NYT på adresserne:
http://www.natmus.dk/sw18591.asp
http://www.archlsa.de/sterne/
http://www.natmus.dk/SV18099.aspISS for natteravne

Den internationale rumstation ISS kan nu igen ses fra danske breddegrader. Denne gang i timerne omkring midnat. På nedenstående skema anføres de omtrentlige tidspunkter for tilsynekomst og forsvinden samt største højde på himlen anført i grader over horisonten.

Gå ud i god tid, hvis du vil være sikker på at se rumstationen på sommerhimlen.
Med sin tomands besætning flyver ISS rundt i sin bane om Jorden på ca. halvanden time.
Rumstationens bane om Jorden ligger i øjeblikket i en højde af 347 - 352 km.

Der er angivet dato, verdenshjørne og højde i grader over horisonten for rumstationens tilsynekomst, hvor højt den bevæger sig op på himlen, og hvor den igen forsvinder.
Den vil på disse omtrentlige tidspunkter kunne ses som en meget stor klar stjerne, der bevæger sig fra en vestlig retning mod øst hen over den sydlige himmel.

Dato
Start
Max. højde
Slut
Tid
Højde
Retn.
Tid
Højde
Retn.
Tid
Højde
Retn.
27. juni
23:56:44
14
23:56:44
14
SSØ
23:57:55
10
ØSØ
28. juni
01:28:10
10
VSV
01:30:53
36
S
01:33:41
10
Ø
28. juni
03:03:06
10
V
03:05:52
42
S
03:08:44
10
ØSØ
29. juni
00:18:55
10
SV
00:21:25
25
SSØ
00:23:55
10
Ø
29. juni
01:53:30
10
VSV
01:56:17
44
S
01:59:10
31
ØSØ
29. juni
03:28:38
10
V
03:31:19
31
SSV
03:33:58
10
29. juni
23:10:10
10
S
23:11:59
15
SSØ
23:13:50
10
ØSØ
30. juni
00:43:59
10
VSV
00:46:42
37
S
00:49:31
10
Ø
30. juni
02:18:56
10
V
02:21:41
41
S
02:24:33
10
ØSØ
30. juni
23:34:40
10
SV
23:37:11
26
SSØ
23:39:44
10
Ø
01. juli
01:09:17
10
VSV
01:12:06
44
S
01:14:58
10
ØSØ
01. juli
02:44:27
10
V
02:47:05
30
SSV
02:49:43
10
02. juli
23:59:44
10
VSV
00:02:28
38
S
00:05:17
10
Ø
02. juli
01:34:42
10
V
01:37:26
40
SSV
01:40:18
10
ØSØ
02. juli
03:10:10
10
VSV
03:12:18
18
SSV
03:14:26
10
SSØ
02. juli
22:50:22
10
SV
22:52:55
27
SSØ
22:55:29
10
Ø
03. juli
00:25:01
10
VSV
00:27:47
44
S
00:30:41
16
ØSØ
03. juli
02:00:11
10
V
02:02:48
29
SSV
02:05:24
10
SØV
03. juli
23:15:25
10
VSV
23:18:14
39
SSØ
23:20:58
10
Ø
04. juli
00:50:23
10
V
00:53:08
40
SSV
00:55:58
10
ØSØ
04. juli
02:25:54
10
VSV
02:27:28
17
SV
02:27:28
17
SV
04. juli
23:40:40
10
VSV
23:43:30
45
S
23:46:20
10
ØSØ
05. juli
01:15:51
10
V
01:18:26
28
SSV
01:19:06
25
S
06. juli
00:06:01
10
V
00:08:45
39
SSV
00:11:07
13
ØSØ
06. juli
01:41:34
10
VSV
01:42:36
15
SV
01:42:36
15
SV
06. juli
 
10
VSV
22:59:03
44
S
23:01:54
10
ØSØ
07. juli
 
10
V
00:34:00
27
SSV
00:34:47
23
S
07. juli
 
10
V
23:24:20
38
S
23:27:04
10
ØSØ
08. juli
 
10
VSV
00:58:34
15
SV
00:58:34
15
SV
08. juli
 
10
V
23:49:30
26
SSV
23:50:54
18
SSØ
09.juli
 
10
V
22:39:51
37
S
22:42:33
10
ØSØ
10. juli
 
10
VSV
00:14:32
15
SSV
00:14:46
15
SSV
10. juli
 
10
V
23:04:55
25
SSV
23:07:10
12
SSØ
11. juli
 
10
VSV
23:29:55
15
SSV
23:31:05
12
S
13. juli
 
10
VSV
22:45:13
14
SSV
22:46:51
10
S

Flere oplysninger om Den internationale Rumstation, ISS, kan ses (på engelsk) på denne adresse: http://www.nasa.gov/mission_pages/station/main/index.html
Synes du, at ufo-mail er spændende oplysninger og interessant læsning, så send denne ufo-mail videre til din familie, dine venner og bekendte.

Så har de også muligheden for at modtage ufo-mail gratis og uforpligtende, når der sker noget nyt:

Danske og udenlandske observationer eller fotografier, aktuelle himmelfænomener og spændende tilbud på ufo-materialer.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted