logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2005 > UFO-Mail nr. 50

UFO-Mail nr. 50
12. januar 2005


Nye møder i Lokalgruppen »Storkøbenhavn«

Har du lyst til at mødes med ligesindede i en lokal gruppe af Skandinavisk UFO Information i København, spørger Susanne Skovlund, der er mødeleder for en lille flok mennesker, som i vinterhalvåret mødes en gang om måneden til foredrag, snak, hygge og diverse oplevelser om nogle af de emner, som de finder spændende.

Det kan være ufoer, korncirkler, stjernehimlen, konspirationsteorier, kryptozoologi, ja sågar spøgelser har vi hørt om, oplyser Susanne Skovlund videre til ufo-mail.


 
UFOer på radar

Næste møde i Lokalgruppen »Storkøbenhavn« finder sted:

torsdag den 13. januar 2005 kl. 19 i Vanløse Medborgerhus, Lindersvold, Jyllingevej 77, 2720 Vanløse.

Denne aftens spændende diskussionsemne er:

Radarobservationer af ufoer, og aftenens indlæg holdes af SUFOIs tidligere næstformand, astrofysiker Michael Linden-Vørnle, Tycho Brahe Planetarium.

Der er adgang for alle interesserede.

Til dækning af lokalgruppens udgifter, administration, porto, kaffe, te, småkager med videre, betales 35 kr. pr. person.

Aftenens møde var oprindeligt planlagt til afholdelse torsdag den 11. november 2004 men måtte aflyses pga. sygdom.
Det er nedfald fra rummet,
en skypumpe, en kondensstribe, en...

Diskussionen gik højt på TV2 Vejrets debatsider på Internettet i starten af november måned 2004, da Peter Lorentzen fra Køge viste sit bemærkelsesværdige foto af en solnedgang.

Ingen tvivl, det er et flot foto, og den markante hvide stribe foroven i venstre side af billedet virker ved første øjekast ret mystificerende.

Blandt en lang række fotos af den smukke solnedgang den 7. november 2004, fik Peter Lorentzen dette billede i kassen. Den lille lysende lyserøde plet er blot en refleks i kameraets linse. Men hvad er den lysende, lodrette stribe foroven til venstre for solen?
Foto: Peter Lorentzen

Peter Lorentzen fortæller bl.a. om sine billeder:

- Jeg tog i alt 32 billeder i tidsrummet fra kl. 16.08 til 16.11, og „tingen“ er på billederne 5 - 22, som er taget i løbet af ca. 1 minut.

- Jeg er kun en sølle amatør, som ville fotografere en smuk, smuk solnedgang ... Jeg var på cykel ... området er ved alléen ved Vallø slot, fotograferet i retning mod Herfølge. Åbne marker, så derfor var der meget stille.

 
 
Udsnitsforstørrelse af Peter Lorentzens foto med den lysende stribe og dens skygge fra solen kastet op på skylaget

- Jeg opdagede først striben da jeg kom hjem og ville kigge billederne igennem.

- Jeg opfatter det som om noget er kommet igennem skyerne ... relativt hurtigt ... og har trukket en kondens-stribe efter sig, som derefter opløses af vind og vejr ... Men det er kun mit visuelle indtryk af billederne.

- Det er rigtigt nok, at vi har mange fly i Køge, men jeg er dog sikker på at hvis det havde været et jagerfly, så havde jeg hørt det, da jeg er interesseret i fly, og er opmærksom på det.

- Og ja, jeg har da undret mig over at jeg ikke bemærkede noget ... har tænkt om det har været noget på linsen ... Jeg cykler hver dag i naturen, og kigger efter de specielle ting, så det er da lidt mærkeligt at jeg ikke bemærkede noget??? Men det var en fantastisk smuk og farverig solnedgang.


TV2 Vejret

De efterfølgende kommentarer på TV2 Vejret's debatside var utroligt mangfoldige, og spændte lige fra meteoritnedfald, nedfald af rumskrot, faldskærmsudspringer med røgfane efter sig, en skypumpe, en læk ballon, der slipper gas ud, til toiletaffald fra fly m.v.

Flere af debattørerne var dog inde på, at der - på trods af det mærkværdige udseende - kunne være tale om en kondensstribe fra et fly, hvilket blev heftigt diskuteret.

Debatten kan i sin helhed ses på denne adresse: http://vejret.tv2.dk/article.php?id=1547560

Efter nogle dages debat på Internettet tilføjede Peter Lorentzen bl.a.:

- Jeg er meget åben over for løsninger ... Jeg har som nævnt ikke nogen erfaring med dette ... synes bare at det er lidt sjovt. Men jeg må indrømme at jeg nok holder mere på at det kan være noget fra rummet, som enten er brændt op, eller opløses.

- For mig at se er striben lidt for lodret og lang til at kan have været et jagerfly på vej ned, men intet er umuligt ... de sidste billeder viser jo bare, at striben ændrer sig, og opløses af vejr/vind. Den stopper også så brat, som om noget er brændt op eller opløst ... Men det bliver sikkert aldrig helt løst hvad det er/var ...


SUFOIs fotokonsulent ind i billedet

En af debattørerne, Richo Andersen, Nakskov, gjorde SUFOI opmærksom på billedet, og vi lod det straks gå videre til SUFOIs fotokonsulent, fhv. pilot og overflyveleder Hans Bødker.

Han meldte hurtigt tilbage og konstaterede, at der var tale om en contrail (en kondensstribe) fra et fly:

- Har set lidt på dette billede, og læst kommentarerne på debatforum. Man må sige der er mange fantasifulde bud, men jeg er nu ikke i tvivl om, at der er tale om en contrail fra et fly, der flyver mod den nedgående sol.

- Selvom jeg har set nogle af debattørerne gøre opmærksom på, der ikke er nogen flyveplads i nærheden af Køge, så vil jeg stadig hævde, at det er et fly der trækker contrail.

- Den nedgående sol kaster endvidere en skygge på de høje cirrusskyer, der i øvrigt har opadbøjede spidser, hvilket vidner om at der er en varmfront på vej.

- Et fly i den højde har nået sin cruising højde, hvilket ofte tager langt over 100 kilometer for et tungt lastet fly. Det er altså usandsynligt, at det skulle være startet fra en nærliggende flyveplads, og netop København og Køge området overflyves af mange fly, der er startet i Sverige eller Finland.

- Folk er ofte ikke klar over, at man i klar luft kan se en contrail på flere hundrede kilometers afstand og når den er belyst af den nedgående sol, vil det nærmest virke, som om den gløder. Flyet er derimod sjældent synligt, medmindre solen reflekteres fra vingen eller kroppen.

Der er for mig ingen tvivl om at det er en contrail fra et fly, der overflyver i stor højde, slutter Hans Bødker sin redegørelse.


Fotografen Peter Lorentzen tilføjer:

- I øvrigt kan jeg fortælle, at jeg var derude igen den 11. november ca. en time, og det vrimlede med fly ... talte mindst 20 fly i den time jeg var der, så jeg må jo nok indrømme at sandsynligheden for at det er et contrail er temmelig stor, selvom jeg har meget svært ved at se det, når jeg kigger på billedet.

- For mig ser det stadig ud som noget der kommer lodret ned igennem skyerne ... Jeg tog 139 nye billeder i dag, så det bliver spændende at se om der er nogle nye sjove ting på billederne.

På udsnittet af et af de sidste billeder i serien, ses den hvide stribe deformeret, som det er almindeligt for kondensstriber fra fly.
Foto: Peter Lorentzen

Har andre læsere taget lignende fotos - eller måske helt andre med mærkelige ting på, vil vi i Skandinavisk UFO Information meget gerne kigge nærmere på dem. Fotos og oplysninger kan fremsendes via www.ufo.dk
Synes du, at ufo-mail er spændende oplysninger og interessant læsning, så send denne ufo-mail videre til din familie, dine venner og bekendte.

Så har de også muligheden for at modtage ufo-mail gratis og uforpligtende, når der sker noget nyt:

Danske og udenlandske observationer eller fotografier, aktuelle himmelfænomener og spændende tilbud på ufo-materialer.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted