logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2004 > UFO-Mail nr. 32

UFO-Mail nr. 32
22. marts 2004


Venus på spil igen

På den sydvestlige aftenhimmel har der nu i et par måneder været en „ufo-gavtyv“ på spil.

Det er - igen - planeten Venus, der driver gæk med os. Som en stor, meget stærkt lysende stjerne har den domineret den sydvestlige og vestlige himmel i nogen tid og givet anledning til en del henvendelser og indrapporteringer til SUFOIs hjemmeside på www.ufo.dk.

En af henvendelserne kom fra LBC i Kolding:

„Hej SUFOI

Jeg håber, I kan være mig behjælpelig med at identificere en observation jeg havde i går, i Kolding.

Jeg var på cykel på vej ind mod Kolding by (fra øst), klokken lidt i 19, da jeg lagde mærke til et meget stærkt lys (cirkulært) på himlen i syd-sydvestlig retning. Jeg gik først ud fra, at det var Mars, da jeg ved, at planeten er forholdsvis tættere på Jorden end ellers. Men jeg mente dog ikke, at jeg havde set Mars tilbagekaste en sådan mængde lys før, og desuden plejer Mars at have et mere gulligt, eller rødligt skær. Jeg steg af cyklen, og blev i samme øjeblik ringet op af en kammerat, som også var udenfor på det tidspunkt. Han havde også bemærket lyset, og mente, ligesom mig, at det kun kunne være Mars, men var også forundret over lysstyrkens intensitet.

Jeg cyklede ind til byen, og kiggede en gang imellem op på lyset. Da jeg nåede ind til byen var jeg de næste par timer var inden døre. Da jeg kom ud igen, var lyset væk, eller det har været en stjerne eller lign. og det hele har jo se „flyttet sig“ i takt med Jordens rotation. Jeg vil gerne have identificeret dette lys, og er da interesseret i, om andre har haft samme syn d. 9.feb 2004 ved 19-tiden.

På forhånd tak for svar. I øvrigt, lyset var i en vinkel på ca.40 grader over horisonten.

Jeg har medsendt en tegning, hvor jeg har forsøgt at vise, hvordan observationen se ud.

Mvh.
LBC“

Illustration: LBC, Kolding

En gennemgang af oplysningerne i LBC's beskrivelse og den modtagne illustration samt efterfølgende udskrift fra et PC-astronomiprogram viser helt entydigt, at det er planeten Venus, der er observeret den pågældende aften.

Den kunne ses et par håndsbredder over horisonten ved 19-tiden og gik ned ved godt 21-tiden.

Sydvestlige himmel, 9. februar 2004, kl. 19.00 DNT. Screenprint fra astronomiprogrammet Starry Night med planeterne Venus og Mars markeret.

Venus på den sydvestlige himmel 19. februar 2004 kl. 18.12 DNT fra Søllested, Lolland.
Foto: Ole Henningsen


Videooptagelse af?
En lidt anden type observation blev indberettet til www.ufo.dk af 23-årige skibsassistent TH, der om sin observation fra Højbjerg i Jylland den 12. feruar 2004 fortæller:

„Her omkring klokken 2015, oplevede min kæreste og jeg et underligt lys på himlen. Et orange farvet objekt, lokaliseret mod sydvest, og flyttede sig mod vest, første tanke var; En nødraket, men eftersom at jeg er sømand, vil jeg mene at jeg ved hvordan en nødraket opfører sig på himlen, og dette var bestemt ikke en nødraket, eftersom den bevægede sig horisontalt. Jeg har optaget det på videokamera, og vil gerne høre fra folk som har set det samme som jeg.

Objektet startede som meget orange, og lidt større end en alm. stjerne, hvorpå den blussede op, og tilmed skiftede farve til grøn, over korte perioder, og senere til en klar farve, og med et stoppede objektet og fastholdt sin position mod sydvest, hvorpå den langsomt fadede ud, men alligevel blussede den op igen et par gange indtil den, langsomt forsvandt.

Jeg har spurgt inde på tv2.dk om det samme, og nogle mener at det kunne være Venus, det syntes jeg ikke kan passe, eftersom at objektet bevægede sig alt for hurtig til at kunne være Venus.“


Brug astronomisk kalender eller astronomiprogram
Årelang erfaring i SUFOI siger os, at det alligevel meget vel kunne være Venus, selv om observatøren umiddelbart har en anden opfattelse.

Så hvordan så den vestlige aftenhimmel ud på observationstidspunktet?

Ved at skrue tiden tilbage ved anvendelse af en astronomisk kalender eller et astronomi- eller planetarie-program til pc kan det ses, at planeten Venus stod lavt over horisonten i VSV på observationstidspunktet. Planeten Mars kunne ses lidt længere oppe på himlen skråt til venstre for Venus, der dog var det stærkest lysende og dominerende objekt på aftenhimlen.

Man kan ikke på denne måde med sikkerhed identificere, hvad der er observeret, men årsagen kan i høj grad sandsynliggøres, nemlig Venus.

I den forbindelse er der en meget vigtig ting, man ikke må glemme:
Hvis det observerede lys IKKE var Venus, så burde observatøren OGSÅ have iagttaget Venus - d.v.s. der skulle have været TO lys på himlen at observere og videofilme i den angivne retning. Og det er der ingen oplysninger om.


Observatørerne rapporterer hvad de ser
Har observatøren da har rapporteret noget forkert?

Nej, han har faktisk rapporteret, nøjagtigt hvad han har set og oplevet, ligesom mange andre observatører.

Det er ved utallige lejligheder fastslået, at det ikke er muligt i mørke umiddelbart at fastslå afstanden til et lys på himlen.

Og især et så stærktlysende legeme på himlen som Venus giver den ene gang efter den anden anledning til forundring især, når Venus - eller Jupiter for den sags skyld - står lavt i horisonten på morgen- eller aftenhimlen, og ofte til og med iagttages under vekslende vejrforhold.


Jagerfly og patruljevogne jagter Venus
Der var for år tilbage flere iagttagelser, der var skyld i, at politi i Jylland og på Lolland i patruljevogne var på udkig og forgæves jagt efter en lysende genstand lavt på himlen.

Og under 2. verdenskrig forsøget amerikanske jagerfly ved forskellige lejligheder at skyde „det fjendtlige fly“ ned.

Men Venus har indtil nu altid undsluppet sine forfølgere!




 
 
Jimmy Carter

Jimmy Carter
så lys på himlen

Et af de meget kendte tilfælde, hvor Venus øjensynligt har spillet iagttagerne et puds, overgik Jimmy Carter i 1969.

 
Den senere amerikanske præsident skulle holde tale for den lokale Lions Club i Leary i staten Georgia.

Medens han sammen med en halv snes andre deltagere ventede udenfor, inden arrangementet skulle begynde 19.30, bemærkedes klart stærk lys på den vestlige himmel.

Lyset så over en 10 - 12 minutters tid ud til at bevæge sig tilsyneladende nærmere observatørerne, fortonede sig langsomt, nærmede sig igen for til sidst at forsvinde helt.

Jimmy Carter beskrev lyset som fra større end planeterne og op til næsten størrelse som Månen. Undervejs blev farven også anført lige fra det blålige og over i rødligt.

Afstanden blev angivet som 300 - 1.000 meter i en skriftlig rapport, som den daværende guvernør for staten Georgia, Jimmy Carter, i 1973 afgav til den amerikanske ufo-organisation NICAP, National Investigations Committee On Aerial Phenomena.

I rapporten anførte Jimmy Carter observationstidspunktet som oktober 1969.

Det er klart, at en ufo-observation, gjort af en senere præsident for Amerikas Forenede Stater vækker stor opmærksomhed og på mange måder anvendes af ufo-interesserede verden over.

Derfor er det også lige så logisk og nødvendigt, at observationen bliver udsat for efterfølgende efterforskning.

En af efterforskerne var ingeniøren Robert Scheaffer, en amerikaner der gennem årene som free-lance skribent har skrevet flere kritiske artikler og bøger om ufo-fænomener og til stadighed er tilknyttet den amerikanske skeptikerorganisation CSICOP, Committee for the Scientific Investigation of Claims of the Paranormal.

Gennem Lions Clubs internationale hovedkontor i Oakbrook, Illinois, fik Robert Scheaffer konstateret, at mødet med Jimmy Carter i den lokale afdeling i Leary i virkeligheden fandt sted den 6. januar 1969 og altså ikke i oktober, som Carter havde husket, da han i 1973 udfyldte den skriftlige ufo-.rapport til organisationen NICAP.

Igen kan man ved selvsyn ved hjælp af et astronomi-program på sin pc konstatere, at Venus denne dato stod klart lysende på den vest-syd-vestlige aftenhimmel og overstrålede alle stjerner i lysstyrke.

Det lykkedes ikke for Robert Scheaffer at komme i kontakt med den øvrige halve snes iagttagere af fænomenet. Men præsidenten for den lokale Leary Lions Club i 1969, Fred Hart, huskede godt hændelsen med lyset på himlen. Men observationen havde dog ikke gjort større indtryk på ham.

Jimmy Carters skriftlige ufo-beretning til NICAP
   

 
Men har man som observatør oplevet Venus som klartlysende morgen- eller aftenstjerne på slap line på den østlige eller vestlige himmel, så er man altså i godt selskab med prominente personer, politifolk og jagerpiloter.

Observerer du selv noget udsædvanligt på himlen, så kontakt SUFOI via www.ufo.dk. Dette gælder også, hvis du har fotograferet noget udsædvanligt, eller kender andre, der har.

SUFOI har i de seneste måneder modtaget flere fotos til nærmere undersøgelse, og resultatet heraf vil blive omtalt i en af de kommende udgaver af ufo-mail.

 
Robert Schaeffer
   
Jimmy Carter blev også mystificeret af Venus

Den 6. januar 1969 observerede Jimmy Carter og andre vidner på den vestlige himmel - formentlig - Venus.
Illustration: Screenprint fra astronomiprogrammet Starry Night.



Når hunden alligevel skal luftes

Den internationale Rumstation, ISS, kan i øjeblikket ses fra danske breddegrader i løbet af aftentimerne. Så skal du alligevel ud at lufte hunden, så prøv om nogle af nedenstående tidspunkter kunne passe ind i planerne.

Ved at kigge på tidspunkterne i skemaet, kan man se, hvilket tidspunkt, i hvilket verdenshjørne samt i hvilken højde i grader over horisonten, man vil kunne få øje på Den Internationale Rumstation, der som en klar stjerne langsomt flyver hen over himlen fra en vestlig retning mod øst.

I skemaet kan også ses, hvornår den under passagen når højst op på himlen og i hvilken retning, inden den så forsvinder igen ind i Jordens skygge i verdensrummet.

Dato
Mag.
Start
Max. højde
Slut
Tid
Højde
Retn.
Tid
Højde
Retn.
Tid
Højde
Retn.
22.
0.8
19:08:19
10
SSV
19:10:47
22
SSV
19:13:15
10
Ø
22.
0.3
20:43:04
10
VSV
20:45:22
37
SSØ
20:45:22
37
SSV
23.
0.1
19:39:04
10
SV
19:41:55
36
SSØ
19:43:49
17
ØSØ
23
1.4
21:14:20
10
V
21:15:43
23
VSV
21:15:43
23
VSV
24.
-0.2
20:10:10
10
VSV
20:13:07
46
S
20:14:04
33
24.
2.4
21:45:40
10
V
21:45:57
12
V
21:45:57
12
V
25.
0.1
19:06:03
10
VSV
19:08:56
39
SSØ
19:11:51
10
Ø
25.
-0.1
20:41:22
10
V
20:44:13
42
SSV
20:44:13
42
SSV
26.
-0.2
19:37:06
10
VSV
19:40:04
46
S
19:42:25
15
ØSØ
26.
1.3
21:12:40
10
V
21:14:18
23
VSV
21:14:18
23
VSV
27.
0.1
20:08:16
10
V
20:11:09
39
SSV
20:12:27
25
28.
0.8
21:39:31
10
V
21:42:08
25
SSV
21:42:27
25
S
29.
0.4
20:35:00
10
V
20:37:50
35
SSV
20:40:33
11
29.
1.9
22:11:15
10
VSV
22:12:25
13
SV
22:12:25
13
SV
30.
1.2
21:06:14
10
VSV
21:08:41
22
SSV
21:10:30
14
SSØ

Sådan ser Den internationale Rumstations bane ud på et landkort. Her passerer ISS Sibirien i sin bane den 21. marts 2004 kl. 17.20 DNT.

I en højde af p.t. 360 - 374 km kredser ISS rundt om Jorden godt 15 gange i døgnet. Hver tur tager altså en halvanden times tid for de to astronauter, der i øjeblikket bemander Den internationale Rumstation.

De to besætningsmedlemmer Alexander Kaleri Commander, Rusland, og Michael Foale, USA, har nu været ombord på ISS i mere end 155 dage og skal udskiftes med nye astronauter i april måned.
Foto: NASA

Stationens gennemsnitshøjde over jordoverfladen er faldet med en snes kilometer i det seneste år, mest pga. ændringer i atmosfærens tæthed forårsaget af solaktivitet. Rumstationens bane kan dog ændres ved affyring af styreraketter.

I løbet af de næste døgn vil rumstationen have omkredset Jorden 30.500 gange siden sin opsendelse. Første dele til opbygning af rumstationen blev opsendt i 1998.

 

Således tager Den internationale Rumstation sig ud i øjeblikket.
Foto: NASA/ www.rummet.dk
Rumstationen ISS på sydvesthimlen 21. marts 2004, kl. 20.13 DNT. ISS ses som en lille lysende streg, da den har bevæget sig på himlen, medens billedet blev taget.
Foto: Ole Henningsen




Synes du, at ufo-mail er spændende oplysninger og interessant læsning, så send denne ufo-mail videre til din familie, dine venner og bekendte.

Så har de også muligheden for at modtage ufo-mail gratis og uforpligtende, når der sker noget nyt:

Danske og udenlandske observationer eller fotografier, aktuelle himmelfænomener og spændende tilbud på ufo-materialer.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted