logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > UFO-Mail > UFO-Mail 2003 > UFO-Mail nr. 23

UFO-Mail nr. 23
8. oktober 2003


Asteroide i nærkontakt

 
Den lille asteroide 2003 SQ222 ses som en lille hvid streg på baggrund af stjernerne på himlen.
 
 

Kun 88.000 km var en lille asteroide fra Jorden, da den søndag morgen, den 28. september kl. 01.00 DST fløj forbi i sin bane om Solen. Til sammenligning er afstanden til Månen ca. 400.000 km.

Asteroiden var mindre end 10 m i diameter - formentlig ca. 3 - 6 meter - og ville ikke have forvoldt større skade, hvis den havde været på kollisionskurs med Jorden og var styrtet ned.

Den lille asteroide blev ikke opdaget før, efter den var passeret. Opdagelsen blev gjort af Robert Cash fra Minor Planet Research programmet i Peoria i Arizona. Observationerne blev videregivet til bl.a. Lowell Observatoriet og til Minor Planet Center i Cambridge Massachussetts, hvor man på verdensplan indsamler observationer af asteroider.

„På en god måned finder vi måske 10 af sådanne asteroider, der er tæt på Jorden, men de fleste af er så store som bjerge, eller i hvert fald som et fodboldstadion, så denne var helt speciel for os“, siger Edward Bowell, direktør for Lowell Observatoriets Near-Earth-Object Search.

 

Det er første gang, der er registreret en asteroide så tæt på Jordens bane. Den fik betegnelsen 2003 SQ222, og den er senere blevet fotograferet, så man har kunnet fastlægge dens foreløbige bane i rummet.

Denne asteroide-passage kommer samtidig med, at der fra flere steder i verden indenfor en kort tidsperiode er rapporteret om nedfaldne meteoritter samt eksplosioner i atmosfæren, uden at disse ting dog på nuværende tidspunkt i øvrigt har kunnet knyttes sammen.




Usædvanligt foto af himmelfænomen

 

Jonathan Burnett fra South Wales i England var i slutningen af september ved at fotografere nogle venner på skateboard udenfor sit hjem, da han pludselig fik øje på noget usædvanligt på himlen.

Det lykkedes ham at tage 2 fotos, som er så bemærkelsesværdige, at den amerikanske rumadministration valgte at offentliggøre det ene som „Dagens astronomiske foto“ på internettet.

Den 15-årige Jonathan Burnett var ved at fotografere med sit digitale kamera i nærheden af hjemmet i Pencoed nær ved Bridgend, da en lille dreng pludselig råbte, at „solen var eksploderet“.

Det lykkedes Jon Burnett at tage 2 fotos af det usædvanlige fænomen på himlen, og han sendte billederne til NASA pr. e-mail for at bede om en eventuel forklaring fra forskerne.

Der har været mange gæt på, hvad billederne i virkeligheden viser, lige fra det måske nærliggende meteorit-nedfald, hvor en „sofa-stor“ meteorit brænder op i atmosfæren, som NASA udtrykker det, til en usædvanlig kondensstribe fra et fly oplyst af den nedgående sol.

På nuværende tidspunkt er det endnu ikke med sikkerhed fastslået, hvad der har været årsag til det usædvanlige himmelfænomen, som Jonathan Burnett fik fastholdt med sit kamera.

 




Meteorit gennem taget

Tirsdag d. 23. september faldt en meteorit på ca. 20 kg gennem taget på et hus i byen New Orleans i USA. Der var ingen hjemme, så meteoritten var kun årsag til materielle skader.

Den 27. september faldt en meteorit over den indiske delstat Orissa og sårede flere personer.

Så galt gik det dog ikke nogle dage tidligere (d. 23. september), da en meteorit faldt gennem taget på et hus i byen New Orleans i den amerikanske stat Louisiana.


Usynligt bilsammenstød
Den ca. 20 kg tunge meteorit kom på uanmeldt besøg omkring kl. 16 lokal tid. På det tidspunkt var der ingen hjemme på adressen, men naboer hørte nedslaget som en meget høj lyd, der mindede om lyden fra et bilsammenstød.

Naboerne kunne imidlertid ikke finde ud af, hvad der var sket. Det blev først opklaret, da ejeren af det meteoritramte hus, Roy Fausset, kom hjem fra arbejde. Her opdagede han straks, at noget var helt galt.

Meteoritten var trængt gennem taget og et værelse på første sal, hvor den havde ødelagt et antikt møbel. Den var fortsat gennem huset og var trængt gennem badeværelset i stueplan og videre ned under huset i en krybekælder, hvor den blev knust.

Der er ialt blevet indsamlet ca. 20 kg brudstykker, hvoraf nogle er blevet undersøgt af forskere på Tulane University.

Deres umiddelbare konklusion var, at der er tale om jordisk klippe af vulkansk oprindelse, men vulkanske klippestykker kommer sjældent dumpende ned fra himlen som et lyn fra en klar himmel.

Detaljerede analyser har dog vist, at der med stor sandsynlighed er tale om en såkaldt stenmeteorit.

www.tycho.dk er der henvisning til yderligere oplysninger om dette nedfald.

 
 
Roy Fausset og den amerikanske meteorithandler Mike Farmer (tv.)
 
 
Stort brudstykke af meteoritten.
Fotograf: Mike Farmer




 
 
Den internationale Rumstation ISS på himlen over Danmark fotograferet af astrofysikeren Michael J. D. Linden-Vørnle fra Tycho Brahe Planetarium. Fotoet er taget med en eksponeringstid på 16 sekunder, og derfor ses ISS som en lysende streg på nattehimlen.

Rumstationen
kan stadig ses

Den internationale rumstation ISS kan endnu i kort tid ses på himlen fra Danmark.

De følgende aftener vil rumstationen som en meget stor klartlysende stjerne kunne ses bevæge sig hen over den sydlige himmel fra vest mod øst, hvis altså vejrliget vil.

De omtrentlige tidspunkter for tilsynekomst og forsvinden ses i nedenstående skema, men beregningerne kan afvige nogle minutter.

Gå derfor ud i god tid, hvis du vil kigge nærmere på ISS, der i øjeblikket er bemandet med to amerikanske og en russisk astronaut.

Dato
Mag.
Start
Max. højde
Slut
Tid
Højde
Retn.
Tid
Højde
Retn.
Tid
Højde
Retn.
09. okt.
2.0
20:01:26
10
SV
20:02:19
11
SV
20:03:11
10
SSV
10. okt.
2.5
19:00:41
10
VSV
19:02:50
17
SSV
19:05:00
10
SSØ




Orkanen Isabel

 




Synes du, at ufo-mail er spændende oplysninger og interessant læsning, så send denne ufo-mail videre til din familie, dine venner og bekendte.

Så har de også muligheden for at modtage ufo-mail gratis og uforpligtende, når der sker noget nyt:

Danske og udenlandske observationer eller fotografier, aktuelle himmelfænomener og spændende tilbud på ufo-materialer.

 
 
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted