logo
Danmarks UFO Forening 

Beretninger

Observatørerne fortæller:

9900 Frederilkhavn - 21. marts 2019
Klokken er ca. 22.30, er lige kommet hjem og stiger ud af bilen.
Kigger mod NV i retning af Tolne senderen (der blinker). Lige over hvor senderen er, er der en rød stationær lyskugle.
Jeg går ca. 10 meter ud til kanten af en græsmark og observerer i et minut eller to.
Pludseligt begynder det røde lys at bevæge sig sydpå i samme hastighed indtil, jeg ikke kan se det for nogle store grantræer i vestlig retning.
Under hele observationen høres ingen lyd, og det røde lys skinner med samme lysstyrke hele tiden.


3450 Blovstrød - 16. april 2019
Det er desværre en meget kortvarrig observation.
Jeg ligger i ekstrasengen på vores kontor, der har et sydvendt vindue med persiener. Jeg vågner ca. kl. 01.00 af mig selv og kan fra sengen igennem persienerne se, hvad, jeg først tror, er et meget grønt lys brudt af persienerne. Men da jeg står op og kigger nærmere, ser jeg et fartøj på nattehimlen bestående af 2 røde og 4 seperate grønne lys. Det flyver i en retning ca. nord-nordøst næsten lige henover vores hus.
Jeg flyver selv som pilot ind og ud af Kastrup Lufthavn og ved, at der både er indflyvning og starter henover vores by og hus. Jeg har dog aldrig set et fartøj med 2 røde lys foran og med 4 grønne lys i en halvmåne form baggerst. Normalt vil der blot være et enkelt grønt navigationslys på de luftfartøjer, jeg er bekendt med, og ikke 4. Imellem de 2 røde lys og 4 grønne, men tættest på de røde, var der et svagt gulligt/orange lys, der varierede i styrke. Jeg nåede som sagt kun at observere fartøjet i 10-15 sek. da det fløj henover tagryggen på huset, og jeg tabte det dermed af syne.
Jeg checkede flightradar på internettet, men der var ingen fly i luften henover nordsjælland. Dog er der ofte mange fejl og mangler ved disse online flight radars.
Mit gæt ville være en form for helikopter, men jeg har aldrig set en med så mange grønne lys, og normalt kan vi godt høre indendørs, når en helikopter overflyver vores hus, men her var helt stille. En anden ting var den totale mangel på hvide strobelys, der normalt vil være at finde på de fleste flyvemaskiner.


2820 Gentofte - 18. april 2019
Kigger op og ser et lys, der fuldstændig ligner en satellit. Samme hastighed over himlen som normale satellitter.
Den kommer fra nord og flyver mod syd, men næsten lige over hovedet på mig skifter den retning mod vest. Efter den skifter retning blinker den et par gange, og accelererer herefter og lyset forsvinder (fader næsten helt ud). Ca. 1 minut efter kommer der 4 skarpe lysblink derfra (samme grad som Venus) med omkring 10-15 sekunders mellemrum.......???

SUFOI's Kommentar (Toke Haunstrup): Den første del af observationen (lyset fra nord mod syd) kan meget vel have været Cosmos 1544 Rocket, som ifølge hjemmesiden Heavens-Above.com fløj i en bane fra næsten stik nord mod næsten stik syd og passerede nær zenith kl. 04.07. Cosmos 1544 kom til syne lavt over horisonten i nord kl. 04.01 og forsvandt lavt over horisonten i syd kl. 04.12. Lysstyrken ved største højde er skønnet til 3.5 magnitude (men væsentligt lavere ved start og slut). Dog er der ifølge Heavens-Above ikke oplagte kandidater til det andet lys, som bevægede sig fra øst mod vest. Dette udelukker dog ikke - erfaringsmæssigt - at der kan have være andre satellitter synlige, som ikke er registeret i Heavens Aboves database.


7100 Vejle - 26. april 2019
Jeg kigger ud af stuevindet fra sofaen (syd vestlige retning. Da jeg ser en klar hvid kugle (lys) på himlen, som jeg aldrig har set før, ikke lige så lille som en stjerne men heller ikke som lygterne på et fly.
Det klare lys kommer skarpt ind ud af det blå, jeg tænker, hvad er det?? Også kommer der nogle små blink på siden, og så tænker jeg, må det være et fly.
Så kigger jeg væk i 3-5 sekunder, og pludselig er den væk! Der er helt sort, så pludselig kommer den ud af det blå frem igen, og formere sig ud i dobbeltstørrlese med ikke 2 lys, men 4 til seks og bliver større ind over skoven i Vejle.
Jeg tænkte, det kun kunne være et fly, men den måde det fløj på, lyset, forsvindingen, hastigheden på fartøjet, og den pludselig undvigelse er størrelsen og mængden af flere lyslamper på fartøjet i forskellige farver. (Ligesom en fly, der flyver på siden).
Sådan blev den pludselig til 2, altså støtter!
Det fløj ikke langt nok væk, som normale fly gør, men ikke tæt nok på som en helikopter, der var ingen lyd, kun særlige bevægelser og lys fra det.


5350 Rynkeby - 14. maj 2019
Vi lukker vores to hunde ud for at nattisse kl. O0.45 og ser 2 kæmpestjerner stå og lyse skarpt hvidt som to kæmpe billygter. Men stående over hinanden... altså lodret!
Der er måneskin, og vi kan se de almindelige stjerner.
Vi drejer os om efter hundene, og da vi ser op igen, er lysene slukket og nattehimlen ligner sig selv.
Det virkede ligesom, at man simpelthen slukkede. Og vi siger til hinanden, „der slukkede de squ lyset“.
Vi snakker om, hvad har vi set?
Vi tror begge, der var tale om en ufo-observation.


6960 Hvide Sande - 23. maj 2019
Jeg gik ud i min have, kiggede op på stjerne. Der så jeg en lysende kugle komme fra øst mod vest. Den gled lydløs hen over himlen. Efter to-tre minutter skiftede den kurs til øsø. Jeg kiggede på den helt til, den forsvandt.

SUFOI's kommentar (v/Toke Haunstrup): Denne observation skyldes den Internationale rumstation ISS, som - set fra Hvide Sande - kom til syne i vest kl. 23.27 og bevægede sig i en bane over syd (stod stik syd kl. 23.32 i en højde af 39 gr. over horisonten) for til sidst at forsvinde mod øst-sydøst kl. 23.35. Lysstyrke ved maks: -3,3 magnitude.“


4241 Vemmelev - 23. maj 2019
I går aftes, da jeg var ude at ryge en smøg, observerede jeg noget mærkeligt.
Til at startede med troede jeg, det var et fly, da vi flere gange dagligt både dag og nat har overflyvninger af både passagerfly og mindre fly, men pludselig var det som om, der kom et projektørlys fra flyet. Det mindede lidt lige som et fyrtårn.
Det var det, der fik min opmærksomhed. Jeg observerede det i ca. 60 sek. Det lignede et alm. fly, men så kunne jeg se en silhuet af det.
Jeg vil beskrive det som en sort trekant med et hvidt lys i hvert hjørne, med et lidt større pulserende lys i midten. Det skal siges, at det var total lydløst og var væk i løbet af et øjeblik.
Aner ikke hvor det blev af, eller hvad det var. Kan bare sige med sikkerhed, det ikke var et fly, stjerne eller planet.
Håber I måske kan give nogle svar.


3790 Hasle - 25. maj 2019
Kl. 01 går jeg ud på vores gårdsplads, det er stort set vindstille. Da jeg kigger op, ser jeg en række hvide lys på vej over himlen. De flyver i en snorlige linje fra vest mod øst.
Der er mellem 25 og 30 lys, der flyver parvis med lidt afstand til de næste. Jeg gætter på at de er mere end 30.000 fod oppe, der hvor de store maskiner flyver, når de skal langt.
Jeg nåede at hente min kikkert i bilen, og kunne betragte dem i 2-3 min. Hele seancen varede i ca. 5 min.

SUFOI's Kommentar (Toke Haunstrup): Observationen skyldes en række af satellitter fra det amerikanske firma SpaceX. Satellitterne indgår i et program kaldet Starlink, som har til formål at opsende i alt 12.000 satellitter i kredsløb om jorden i løbet af de næste år. Satellitterne skal benyttes til rumbaseret internetkommunikation. Dvs. at tanken er, at man skal kunne få internetadgang fra jorden via satellitter i rummet.
D. 24. maj opsendtes i alt 60 satellitter, som blev frigjort fra raketten en for en - og dermed skabtes en lang „kæde“ af satellitter, som set fra jorden ligner små lysprikker på en streg. Det er tilsyneladende tanken, at satellitterne over tid spredes, så de kommer til at udgøre et finmasket net rundt om jorden. Det er derfor nok kun i den første tid efter opsendelsen, at de ses som „perler på en snor“.
Satellitterne blev i øvrigt set over et stort område af Europa - herunder af mange i Tyskland, Schweiz og Belgien.
Links til yderligere info mv.
Opslag på det engelske Wikipedia med mere om Starlink-projektet: https://en.wikipedia.org/wiki/Starlink_(satellite_constellation).
Videooptagelse af Starlink d. 25/5 fotograferet fra Leiden i Holland:https://vimeo.com/338361997.
Hjemmeside, hvor man skulle kunne finde forudsigelser for, hvornår satellitterne kan ses fra ens position (man skal angive længde- og breddegrad): https://www.n2yo.com/passes/?s=74001.1


4000 Roskilde - 8. juni 2019
På vej rundt i rundkørslen ved Trekroner ved Lysalleen sidder min kollega og jeg i hendes bil på vej hjem fra aftenvagt. Her spotter jeg først en meget klart/stærkt lysende rød „plet“ højt på himlen, få sekunder efter ser jeg, der er 5 i alt, fordelt på 2 par og 1 resterende der fulgte bagtrop (den jeg fik øje på først).
Jeg får gjort min kollega opmærksom på dem, hun ser dem og er også meget undrende. Det er som om de bevæger sig samlet, som om de flyver i formation op over en sky, hvorefter de forsvinder for vores synsfelt da vi kører videre.

SUFOI-kommentar: Trekroner Stationsvej er ret tæt på retning syd-nord. Som beretningen lyder og lysene er tegnet mht. til pile, har lysene tilsyneladende bevæget sig skråt opad og mod N-NNØ.

DMI-arkiv: Middelvind ca. 4,7 m/sek. med middelretning: 202,3 grad, dvs. ca. nordlig retning.
Observationen foregår en lørdag aften i tørvejr med skydannelser.
Umiddelbart virker beskrivelse af lysenes udseende og flyvemåde som små varmluftballoner opsendt fra nærområdet. Se ex. http://www.sufoi.dk/info/balloner.php.
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted