logo
Danmarks UFO Forening 

Observatørerne fortæller:

Jeg var 12 år og sammen med en kammerat i hans forældres sommerhus i påskeferien.
På en klar solskinsdag, påskedag, gik vi fra Sandvig mod Allinge ad Kongestien. Min kammerat fik ved et tilfælde øje på en mat grålig cigarformet genstand, som uden lyd bevægede sig fra vest mod øst i en jævn nedadgående 20 - 25 graders vinkel mod havets overflade. Den forreste ende af genstanden i flyveretningen var til at begynde med orangefarvet, på et område af skiftende størrelse, indtil det forsvandt, som om genstanden var overophedet, glødende af luftmodstanden. Størrelsen var svær at fastslå, afstanden til den også svær at fastslå. Men det virkede som om, den var i en afstand svarende til mere end halvvejs til horisontlinien - og i så fald var den meget stor, større end kendte fly, måske flere hundrede meter eller mere lang. Da den var tæt på havets overflade begyndte den en skingrende, slingrende bevægelse (som en tallerken i sving på en pind) i skiftende højder, hvorefter den foretog zik-zak-manøvrer med en sådan hastighed og acceleration, intet kendt fartøj ville kunne gøre efter. Tilslut forsvandt genstanden med en vanvittig hastighed med kurs mod horisonten og forsvandt ude af syne fortsat tæt på havets overflade.
Vi kendte intet til begrebet UFO'er på det tidspunkt, men da vi fortalte min kammerats forældre om synet dagen efter, blev vi gjort opmærksomme på deres eksistens, idet bekendte til forældrene interesserede sig for UFO'er, og observationer med forsøg på fotografering af dem. Det var vist lidt usædvanligt på det tidspunkt, og det var først senere, da jeg var 14 - 15 år, at jeg begyndte at interessere mig for UFO'er og læste om dem - foranlediget af en klassekammerat. Jeg har siden læst om UFO iagttagelser - og er blevet opmærksom på, at denne observation matcher med beskrivelser af såkaldte moderskibe, som skulle have en størrelse på 1 - 2 km i diameter - og som skulle være ret sjældne at se i dagslys.


Som ung 15 årig plukkede jeg jordbær i min sommerferie. Sammen med nogle kammerater boede jeg i telt på Fyn. En eftermiddag ville vi en tur til „byen“ og handle. På vejen derind fik vi øje på noget oppe på himmelen. Det var sommer, høj sol og klart vejr. Det lignede 2 tallerkener sat sammen. Det var grålig-faktisk farveløs. Vi var en flok, som alle så det samme. Det fløj væk fra os i zik-zak. Efter at have kikket på det lidt, løb vi alt, hvad vi kunne hjem for at hente et fotoapparat, men desværre nåede vi ikke at fotografere det. Det var en stor oplevelse, jeg glemmer det aldrig, men der er ikke særligt mange, som tror på mig udover min søn. Nu ville jeg gerne vide om der er andre, der har oplevet det samme?


Ja, suk, jeg havde jo håbet på at finde ud af, at der helt tilfældigt var så'n cirka en halv milion andre danskere, der havde set det, jeg så dengang, specielt fordi jeg ikke engang kan huske året med sikkerhed.
Men det var som sagt om sommeren, jeg havde sommerferie, og det var ikke før '80 og ikke efter '83. Det var sent, og jeg stod på min altan, da jeg så noget ud af øjenkrogen. Jeg var med det samme overbevist om, at det ikke var noget „naturligt” fænomen, men jeg kikkede meget koncentreret alligevel i håb om at finde et eller andet velkendt ved tingen. Hvor stor den var, ved jeg ikke, for jeg ved ikke, hvor langt væk den var, da jeg så den. Men den var aflang, lignede en flyvemaskine uden vinger og cirka en tredjedel kortere en normale charterfly, som en kort cigar. Den var helt hvid, uden nogen form for skrift, tal eller symboler, men med en masse „rør” over det hele. Der var, så vidt jeg husker, ingen lys, der blinkede, men den virkede oplyst udefra, så hvid var den. Den bevægede sig meget roligt og helt, helt lydløst (det var en meget stille nat, så jeg ville have kunnet høre det) fra øst-sydøst mod syd og lidt mod sydvest. Og jeg gloede.
Jeg kørte hele registret igennem; kunne det være en flyver? Nej, ingen vinger, ingen blink og ingen støj. En helikopter? Nej. En luftballon? Nej. En amerikansk luftfærge? Det tænkte jeg lidt over, men for det første stod der jo intet på maskinen, ingen tekst, ingen flag, og for det andet ville man vel have hørt om det i tv-avisen, hvis sådanne et kom forbi Danmark. Så gjorde jeg den store fejl at kalde på min mor, der sad ude i køkkenet, men i stedet for bare at få hende derud, så hun kunne være mit vidne, så råbte jeg: Mor, jeg står altså og ser på en UFO... og så blev jeg beordret i seng i en fart, og klokken var mange, og jeg så syner, og det var også for galt og...
Jeg vendte mig om i ganske få sekunder, og da jeg vendte mig igen, var tingen væk, pist væk. Hvis den var fortsat i den fart, den havde haft indtil da, skulle den kun have været lidt længere mod vest, men den var altså væk, og jeg ærgrede mig sådan over ikke at have set, hvordan den forsvandt. Og der gik ca. 15 år, før jeg fortalte nogen om det, - de fleste ser på mig, som var jeg til den lukkede, men jeg ved nu, det ikke var en drøm. Har andre end jeg set den?


Jeg sover under et vindue, som jeg kan se ud på himlen fra. I går aftes rejste min kæreste og jeg os op for at rette dynerne til, i samme sekund ser jeg et stjerneskud (tror jeg).
Jeg skal lige til at sige noget til min kæreste om, at han skal skynde sig at kigge, man ved jo, at det går så stærkt, at man ikke kan nå at sige noget til nogen, når man ser et stjerneskud.
Men min kæreste kigger også ud af vinduet, og vi ser det samme: Et objekt, som bevæger sig først i lige linie, og derefter i siksak over himlen i meget kraftige ryk. Objektet er gråligt og bevæger sig meget hurtigt. Som jeg ser det, er det lige så højt oppe på himlen som et fly, men det bevæger sig hurtigere. Min kæreste mener, vi har set en måge!!! Men det var det altså ikke, og hvis det var et fly, er det en slags jeg, aldrig har set før! Der var ingen lys på objektet, og bevægelserne var ikke naturlige. Desuden var der ikke nogen lyde. Ja jeg er sikker på at jeg har set en UFO. :-) Heldige mig!


Umiddelbart efter at TV-avisen på DR 1 fortalte om, at det er ved at være NU, hvis man ville se planeter på linie, går jeg op og kigger ud af et vest vindue. Jeg „leder” efter månen, men den står for lavt bag nabohusene.
Min 9 årige søn ser først noget, der lyser op. Så ser jeg det. Noget der ligner et kraftigt stjerneskud, MEN „falder” noget langsommere og virker mere lysstærkt. Lidt som nødraketterblusser op og brænder af, men ikke nær så kulørt. (Jeg har set mange nødraketter i min barndom nytårsaften i Thyborøn).
Farver: Blålig/lidt grønlig
Samtidig flyver et almindeligt fly (alm. blinkende lys) hen over himlen med jævn fart fra nogenlunde samme lokation som „stjerneskuddet” i nordvest til sydvest.
Jeg tænker, at det lyder fuldstændigt, som det, jeg har hørt i radioen, er observeret i går.


Jeg havde glemt min mobiltelefon hjemme hos en kammerat, og tog hjem til ham for at hente den. Vi stod og kiggede op på himlen, som var stjerneklar, da der dukkede 3 „stjerneskud” op. De fløj alle tre med samme hastighed, side om side. De to yderste fløj i en lige linje, men den i midten fløj nærmest i zig-zag mellem de to andre. De så ud lige som stjernene, men de lyste kun svagt. Alt dette varede 6-8 sek.


Vi kommer gående ved Bispegade i Nykøbing og stopper op for at kigge på stjernerne og ser en masse stjerner tæt sammen. Mønsteret stjernerne danner, synes os fuldstændig ukendt og nyt, og i det samme begynder alle stjernerne, eller hvad det er, at bevæge sig indimellem hinanden i cirkler ind mod deres fælles centrum, hvorefter de gradvis fader ud, som om de vendte deres skinnende side væk fra os. Deres „fastlåste” mønster de dannade da vi blev opmærksomme på dem varende ca. 5 sekunder, hvorefter de pludselig sætter sig i bevægelse som tidligere beskrevet.


Mandag aften gik jeg som sædvanlig ud for at lufte min hund. Mens den og jeg stod og gjorde, hvad vi nu var gået ud for at gøre, stod jeg og betragtede himlen. En flyver var på vej fra sv mod ø, der var et enkelt stjerneskud og fra syd mod nord kom en satelit. Jeg har altid syntes at satelitter er et sjovt fænomen og fulgte den derfor, til den forsvandt. Så kiggede jeg tilbage i satelittens spor og fik umiddelbart straks øje på endnu en i samme bane og et eller to minutter senere endnu en.
Efter at have observeret 7 satelitter i det samme spor inden for ca. 20 minutter opgav jeg teorien om, at det kunne være satelitter, og gik derfor over til retteligen og kalde det for ufo'er. Jeg ringede til en af mine gode venner for at dele min oplevelse med ham og hentede derefter min kone for, at hun kunne se synet. Da vi kom ud, var der netop to på himlen. En på vej fra sø mod nv og en på vej fra ssv mod nnø. Inden de forsvandt, krydsede de hinandens bane. I alt så jeg inden for halvanden time 17 lysfænomener på himlen, hvor een dog var lidt anderledes, idet den, da den var højest på sin rute fra s mod n ca. 35 grader over jorden mod ø, tiltog i styrke over ca. 5 sek., fløj videre med kraftigt lys i et par sek. for derefter at fade væk uden dog at forsvinde straks, men blot fortsætte på sin rute.
Jeg har een gang siden set et lignende fænomen med 7 på 20 minutter, dog i ganske andre retninger. Indtil videre er dette ufo'er for mig, men jeg håber, at nogen enten har gjort de samme observationer eller har en forklaring eller evt. begge dele. „Noget er der altså der ude, tæt på eller langt væk.“


Jeg kom kørende på stationsvej på vej til arbejde inde i Fredericia by. Jeg kører ude på landet, det er tidligt om morgenen, og jeg nyder stilheden og kigger meget på naturen og himlen, i det der er ikke en morgen, hvor de to ting er ens. På himlen over Pjedsted skole er der noget lys.Jeg kigger nærmere og ser et rødt lys og to hvide i siderne.
Min første tanke var, at det er et fly, idet de flyver ret lavt herude. Jeg syntes, at det var smukt og bliver ved med at kigge samtidig med, at jeg kører videre på min knallert. Det slår mig lige pludselig, at det ikke bevæger sig, jeg holder stille og kigger nærmere.
Nu er min nysgerrighed vakt, jeg vender om og kører tilbage. Da jeg er næsten derhenne, bevæger det sig væk. Jeg vender atter om og kører videre mod Fredericia. Efter et par minutters kørsel vender jeg mig om og kigger tilbage og ser, at objektet er tilbage, hvor det var, da jeg så det første gang. Det var underligt. Hele vejen ind til Fredericia kan jeg se det på himlen. Der er ca. 6 km til byen.
Det var en mærkelig oplevelse, også fordi jeg kører vejen hver dag og har gjort det i 3 år. Jeg har set meget flot på himlen og synes hver morgen, at det er en fantastik oplevelse at betragte. Hvad kan det have været?


Vi sad på vores sydvendte terrasse på Frederiksberg, da vores nabo pludselig råbte “se der er et UFO”. Over København i retningen fra centrum ud mod Vanløse, så vi en mørk tingest flyve med relativt stor hastighed og i lav højde.
Det mærkelige var, at man ikke kunne fornemme nogen form, på trods af at vejret var meget klart, og at man tydeligt kunne se objektet. Det så ud som en rund tingest, som blot gled hen over himlen, og vi oplevede det som værende relativt tæt på. Der var hverken lyd eller lys og det så ikke ud som et almindeligt fly, hvilket fik os til at stille spørgsmålet om det var et UFO. Det skal nævnes, at vi ofte ser fly starte fra Kastrup i samme synsretning, men at dette objekt holdt en fast højde og ikke steg som normale fly gør.
Vi har selv følgende gæt/udelukkelser:
- Det kunne måske være et at de nye Golf-krigs fly.
- Objektet var relativt stort, hvorfor vi ikke mener, det kan være en satellit.
- Det kunne være en „turist“ fra det ydre rum!


Vi sad 6 familiemedlemmer på terassen på hotellet under en fødselsdagsfest. Vi sad og kiggede op på den meget flotte klare stjernehimmel. Pludselig så 4 af os (der åbentbart stadig så op på himlen) 2x2 lysende runde orange lys der fløj hen over os. Lysene zig-zag'ede parvis henover himlen for senere at samles til en lysende orange kugle et stykke væk.
Kuglen var ikke stor og forsvandt ligesom videre frem og opad. Vi snakkede om hvad mon det var, det blev diskuteret om det kunne være fly, men vi blev enige om at det var umuligt for fly at zig-zag´e på den måde uden at støde sammen, desuden var der ingen lyd overhovedet hverken før eller efter. Vi blev ved med at snakke om det og kiggede en del op på himlen den følgende tid. Jeg kiggede tilfældigt op, og dér var de igen. De bevægede sig i nøjagtigt sammen bane og forsvandt på samme måde. Denne gang var jeg den eneste der så dem.
Derefter gik vi ind og festede videre. Vi har talt en del om hvad det kunne være, men vi kan ikke finde nogen logisk forklaring på disse „lys“. Vi ved ikke om, det kunne være en satelit, eller om det mon var et lasershow fra et eller andet sted, vi har ihvertfald aldrig set noget lignede.
Vi var 4, der så „lyset“. Min mor på 69 år, min søster på 50 år, min grannevø på 5 år og jeg selv på 32 år. Selv Benjamin på 5 år kunne gengive nøjagtig, hvad det var vi så, han sad ligesom os andre og kiggede efter „lyset“ bagefter. Han var ligeså facineret som os andre.
Jeg håber i kan bruge vores oplevelse til noget eller blot komme med en logisk forklaring på, hvad det var vi så. Jeg må pointere, der var ingen af os der var utrygge efter oplevelsen, men vi var meget nysgerrige. Jeg kender desværre intet til kompasretningen og højden.


Søndag den 30. april oplevede jeg to observationer:
  1. Ved 19.35-tiden talte jeg i telefon og kiggede samtidig ud af vinduet. På den syd-sydvestlige himmel dukkede et rundt objekt op. Det var gråligt og lignede hverken de lavtgående fly til Kastrup, politiets trafikhelikoptere eller de redningshelikoptere, der jævnligt fragter syge til Rigshospitalet. Derfor fangede genstanden min interesse. Tingen bevægede sig langsomt på sin kurs mod øst, men stoppede fra tid til anden og stod stille - det så nærmest ud som om, det roterede om sin egen akse, men det kan have været synsbedrag pga. afstanden. Objektet svingede i en bue fra sin nordlige kurs over på en vestlig kurs og var lige akkurat højt nok på himlen til at kunne ses over Rigshospitalet. Det bevægede sig langsomt, men til sidst kunne jeg ikke følge det længere, fordi det nærmede sig den skarpe sol, som stod lavt ved siden af Rigshospitalet. Det kan selvfølgelig have været en luftballon, men jeg tror det ikke, fordi tingen virkede mere fladtrykt og kompakt. Jeg gætter på, at den fløj eller svævede nogle få hundrede meter oppe, og det kan have været over Frederiksberg og Vanløse - men det er bare et gæt.
  2. Tre timer senere, klokken præcis 22.47, er jeg på vej ad Blegdamsvej mod Trianglen, da mit blik fanges af en kraftig „stjerne“ på den nordøstlige himmel nær zenit. Jeg ser den i ret kort tid, omkring 30 sekunder, før den slukkes eller forsvinder bag en sky. Da jeg er astronomiinteresseret, ved jeg lidt om stjernehimlen, og de eneste klare stjerner, det kunne have været, er Vega og Arcturus - og dem kan jeg udelukke. Objektet var nemlig ikke punktformet, men lignede nærmest en planet a la Jupiter. Imidlertid mente jeg at kunne huske, at der ikke var planeter synlige så højt på himlen på dette tidspunkt, hvilket et efterfølgende kig i Naturkalenderen og Almanakken bekræftede. Lysstyrken på objektet svarede nærmest til det, som Jupiter kan præstere. Jeg har aldrig tidligere set ufoer eller noget, der blot ligner. Måske kan I hjælpe med at forklare, hvad jeg har set?


Jeg kørte sammen med min datter fra Roskilde mod Brøndby, og vi var vel knap nok kommet til Hedehusene, den 16/5/2000 kl. ca. 23:30, da jeg pludselig opdagede en stor lysende og svævende genstand, som befandt sig ca. 200 til 300 meter oppe i luften, syd for Holbækmortorvejen. Vi hørte intet fra ufoen inde i vores bil, som kørte med med en hastighed på ca. 110 km i timen. Genstanden var meget større end en normal passagerflyvemaskine, men lignede på ingen måde en sådan normal flyvemaskine. Genstanden havde en farve, der er svær at beskrive, men jeg tror nærmest den vekslede i farverne, mellen hvid, grå, gullig. Der var ingen propeller på genstanden.
Genstanden bevægede sig nedad. Genstanden udsendte hele tiden en tynd stærk lystråle ca. inde fra midten. Vi vil gerne høre, om der er andre, der har set samme fænomen.

En bemærkning under næste beretning.


Den 16.05.2000 ca. kl. 23:45 observerede jeg et objekt fra motorvejsfrakørsel nr. 22 ved Brøndby Strand. Objektet fløj lavt (ca. i 300 meters højde) og umiddelbart langsomt i forhold til almindelige fly. Det var langt større end et fly og så ud til at være „beklædt“ med blege grønne lysende pletter i diamantform.
Jeg besluttede at køre nærmere og fortsatte nord af Brøndbyvester Boulevard. Syd for Holbækmotorvejen drejede jeg vest af Sydgårdsvej, nord af Søndre Ringvej og vest af Vallensbæk vej. Her holdt jeg for rødt lys og kunne se objektets bevægelse i forhold til en gadelampe. Bevægelsen virkede meget „vuggende“, som om objektet nærmest svævede med vinden. Da lyset blev grønt, fortsatte jeg vest ad Vallensbæk vej, nord ad Vejlegårdsvej, vest ad Roskildevej og syd ad Hveen Boulevard. Fra jernbanebroen på Hveen Boulevard kunne jeg se, at objektet var kommet længere væk (mod vest), end det på noget tidspunkt havde været. Da jeg ikke er lokal kendt på vejene vest for Taastrup, afbrød jeg forfølgelsen og kørte hjem.
Umiddelbart vil jeg tro, at der, pga. af objektets størrelse og vuggende bevægelse, har været tale om et luftskib. Det kunne også passe med, at der skulle have været et luftskib eller en luftballon over Idrætsparken i forbindelse med UEFA-cup finalen aftenen efter. Dog har jeg ingen anelse om, hvordan et luftskib ser ud, når det ses mod nattehimlen (herved tænker jeg på, hvilke lovmæssige krav der er til lys og deres placeringer på et luftskib). Jeg har skrevet denne rapport, da den måske kan hjælpe med at kaste lys over en anden rapport, jeg har set på SUFOI´s hjemmeside. Objektet, der blev beskrevet i denne anden rapport (dateret 16. maj Hedehusene) er, givet tid, sted og størrelse sandsynligvis det samme, som jeg har observeret.

NB: Forklaring
Fra en observatør har SUFOI modtaget følgende forklaring på de to ovenstående observationer:

Angående opservationen den 16.05 kl. 23.30 kan jeg oplyse, at det var et luftskib med reklamen GOOD YEAR.
Det passerede lige hen over hovedet på mig, og da det havde passeret, så jeg reklamen.
Med venlig hilsen

HR, Taastrup


Jeg kom kørende hjem fra arbejde, da jeg pludselig så en lysende plet på himlen. Først troede jeg, der var noget, der brændte, men jeg indså at det var for højt oppe på himlen. Så troede jeg, det var byens mølletårn (jeg bor i en lille by, der hedder Snave) der havde sat en lampe/projektør op i toppen, men det var det tilsyneladende heller ikke. Derefter troede jeg, det var spotlysene på byens fodboldbane, da de har en tendens til at virke ret skarpe fra den retning, hvor jeg kom. Det var det såmænd heller ikke.
Det gik op for mig, at den lysende plet, der var temmelig stor (der var stjerner på himlen, og den var noget større!) og lyste med et gult lys (faktisk ligesom solen og også meget skarpt) og langsomt dalede nedad skråt mod højre.
Da jeg endelig nåede vores hus, var den, så jeg kun lige kunne se den over hustagene (måske ca. 30 grader?). Jeg skyndte mig at parkere bilen og løb ind i huset i håb om, at der også var andre, der havde opdaget fænomenet (eller hvad det nu var?), men det var der ikke. Da jeg atter løb ud, var det forlængst væk (klokken var kun lige omkring 23.00). Min kæreste mente, at jeg kunne have kigget direkte ind i en flyprojektør, men jeg spørger altså mig selv, hvad oddsene er for, at jeg kigger direkte ind i sådan en i ca. 2 km's tid, hvor jeg også ændrer retning. Objektet havde tilsyneladende ingen hale og det faldt meget langsomt. Ovenover fløj et fly, og dets lys var mere „normalt“, hvis man kan sige sådan, altså det lyste som et fly plejer. Det andet lys var langt skarpere! Jeg er lidt spændt på at høre, om I har et bud på, hvad det kan være.
Jeg har ikke noget decideret håb om, at I siger, det var en flyvende tallerken, for det tror jeg ikke så meget på, men jeg vil da gerne vide, om det var en form for nedfald i rummet eller bare en styrtende luftballon, eller hvad ved jeg. Jeg satser meget på, at der er en „logisk“ forklaring på fænomenet, selvom det ikke ville være dårligt at have set noget enestående af en eller anden art. Der findes vel ikke fyrværkeri, der kan holde en „ildkugle“ i luften i flere minutter? Vi snakkede også om kuglelyn, men er de så store, og er der ikke noget med, at de ikke „lever“ ret længe? Det er svært at sige, hvad afstanden til objektet har været, da jeg ikke ved, om det bare har været en lille kugle ude over Assens, eller om det har været en kæmpestor kugle flere hundrede (eller tusinde?) af kilometer væk. Jeg har ingen forstand på det, og vil derfor heller ikke forsøge at gøre mig klog på det. Jeg vil nu overlade det til Jer at overveje, hvilken forklaring, I vil give.
Observatøren har senere selv fundet ud af, at lyset stammede fra en militærøvelse i havet ud for Als.
Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted