logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > Arkiv > Manipulation og fup > Fra Satan til ufoer

Fra ufo-nyt nr. 4, 2001

Har du hørt...?

Fra Satan til ufoer

Få timer efter at USA blev ramt af landets hidtil værste terrorangreb den 11. september, kunne man på internettet se de første billeder af mystiske objekter omkring New Yorks World Trade Center. Var objekterne jagerfly, som skulle nedskyde de vildfarne passagerfly - men kom for sent? Var det missiler affyret mod flyene? Var det vragstykker? Ufoer?

det kaprede fly kommer imod kameraet  
Flyet på det omdiskuterede turistfoto stammer oprindeligt fra hjemmesiden www.airliners.net og er taget af Jonathan Derden.
 

I skrivende stund lider medierne af miltbrand-hysteri - og glemmer midt i „begejstringen“ over at have en god historie, at der i løbet af et år er flere mennesker i Danmark, som får en farlig salmonellaforgiftning, end der på nuværende tidspunkt er dødeligt smittede miltbrandofre i hele verden. I det hele taget er det tiden for „gode“ historier.

Har du hørt, at der er fundet et kamera i ruinerne fra World Trade Center, og at et af billederne viser en turist på udsigtsdækket, mens det kaprede fly kommer imod kameraet?

Har du hørt, at en brandmand reddede livet ved at surfe på vragrester ned ad den sammenstyrtende bygning fra 82. etage?

Har du hørt, at Nostradamus forudsagde terrorangrebet?

Har du hørt, at man i røgen fra World Trade Center så Djævelens ansigt, eller var det Osama bin Ladens?

 
 
AP
   
Som barn har mange sikkert ligget på ryggen, kigget op mod himlen og set drømmebilleder i skyerne. Mange gør det endnu. Nogle mener, at røgen fra World Trade Center formede Djævelens ansigt. Andre kan se Guds.

 
 
Ufo, en lille sky eller en lysrefleks i kameraet?

Disse historier - som man kan læse på internettet eller høre af en ven til en ven, som vist nok har hørt det fra en bekendt - er vandrehistorier, en moderne udgave af fortidens sagn.

Vi fortæller alle sammen vandrehistorier. Deres formål er at forklare (fx hvorfor en bil tilbydes til spotpris), belære (fx at en hastighedsradar ikke er et varmeapparat), eksemplificere (fx de alvorlige følger af et edderkoppebid) og advare (fx imod moderne trafik, rejser til fremmede lande, narkotika og opfindsomme tyve).

Vandrehistorierne er ikke nødvendigvis løgnehistorier, men omhandler begivenheder som jo i visse tilfælde godt kunne være foregået.

Men hvorfor blomstrer disse fortællinger ekstra meget lige nu efter 11. september? Barbara Mikkelson, som et ekspert i vandrehistorier, siger.

Mange ting er galt med dette foto. Hvorfor har den unge mand så meget tøj på, når den 11. september var en varm sensommerdag? Flyet er et Boing 757, og flyet, som ramte Nordtårnet (WTC1), var et Boing 769. WTC1 har i øvrigt ikke noget udsigtsdæk, og udsigtsdækket på WTC2 åbner normalt først kl. 9.30 - og flyet ramte kl. 8.49.

„Vi oplever ofte efter en katastrofe, at der opstår alle mulige skrøner. De kan være udtryk for, at de efterladte forsøger at finde håb, at omverdenen forsøger at skabe mening ud af det meningsløse, og de kan være udtryk for den moral eller frygt, som findes i samfundet.“

 
 
 
 
Et videoklip på internettet lagt ud af Fox News Channel viser et objekt, som passerer tæt forbi World Trade Center, netop som det andet fly rammer bygningen.

På denne side har vi samlet et lille udpluk af de fotos, som cirkulerer på internettet, med håb om, at de kan mane til eftertanke og sund fornuft.


Læs mere om vandrehistorier

Bøger:
Robert Zola Christensen og Henrik Lassen:
Havestolspiloten. Vandrehistorier om det bizarre, det makabre og det saftige, 2001.

Robert Zola Christensen:
Det døde barn i hoppegyngen, 1998.

Bengt af Klintberg:
Rotten i pizzaen. 100 af hverdagens vandrehistorier, 1997.

Rolf Wilhelm Brednich:
Pudlen i mikroovnen og andre mærkværdige historier fra det virkelige liv, 1990.


Internettet:
www.urbanlegends.com
www.snopes.com
www.csicop.org/hoaxwatch/

Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted