logo
Danmarks UFO Forening 
Forside > Artikler > Naturfænomener > Projektørlys driller nytårsnat

Projektørlys driller nytårsnat

Nytårsnat var der ikke kun fyrværkeri på himlen over Sønderjylland! SUFOI modtog natten mellem den 31. december og 1. januar omkring 40 henvendelser fra personer i det sønderjyske, som havde set et underligt fænomen på himlen.

Henvendelserne blev modtaget af SUFOIs Alarmcentral, hvor vi modtager henvendelser om observationer af himmelfænomener. Ved sammenligning af henvendelserne viste det sig hurtigt, at de 40 observatører havde iagttaget det samme fænomen, som tilsyndeladende havde befundet sig et sted over byen Gram (mellem Ribe og Haderslev). Observatørerne beskrev samstemmende fænomenet som to runde eller ovale lys på himlen, som begge bevægede sig rundt i cirkler. Beskrivelsen stemmer overens med et projektørlys eller laserlys, der netop ses som et eller flere lys, der bevæger sig rundt på himlen i mønstre.

De første observationer blev gjort kl. 01.00 og den sidste observation blev gjort ved 8-tiden om morgnen den 1. januar 1999. Observatørerne befandt sig alle indenfor en afstand af højest 25 km fra Gram. Flere af observatørerne var direkte chokerede eller nervøse over det observerede. En af observatoerne forklarede, at han havde følt sig „forfulgt“ af lyset.

Efter nærmere efterforskning viste det sig, at projektørlyset stammede fra et diskotek i byen Fole, som ligger ca. 5 km nordvest for Gram.

Brugen af laserlys og projektørlys er i dag meget udbredt i Danmark. Omkring en tredjedel af alle henvendelser til SUFOI om observationer kan identificeres som projektørlys eller laserlys. Ofte er det diskoteker eller butikker, som har anvendt lyset som et „blikfang“ eller en reklame.

Retur til artiklens begyndelse 
© Skandinavisk UFO Information - SUFOI • Eilekiersvej 14, 4100 Ringsted